Praktische informatie Engeland

Niets belangrijker dan goed voorbereid op vakantie gaan. Om het jou extra gemakkelijk te maken, hebben wij praktische informatie over Engeland voor je op een rij gezet.

LET OP! De hieronder vermelde praktische informatie over Verenigd Koninkrijk wordt regelmatig bijgewerkt. Wegens de vaak wisselende omstandigheden op de bestemmingen kunnen wij niet garanderen dat de informatie altijd actueel of volledig op jouw situatie van toepassing is.

Drinkwater

Het leidingwater in Engeland is veilig om te drinken. Je kunt dus gewoon water uit de kraan drinken. Het kraanwater kan wel anders smaken dan in Nederland; het smaakt vaak een beetje naar chloor. Als je dat vervelend vindt, kun je water uit flessen kopen.

Elektriciteit

De netspanning van de elektriciteit in Engeland is 230 volt. In Engeland worden zogenoemde type G stopcontacten gebruikt, deze zijn anders dan wij in Nederland gewend zijn. Je hebt daarom dus een wereldstekker nodig om jouw elektrische apparaten te gebruiken in Engeland.

Feestdagen

De belangrijkste feestdagen in Engeland zijn:

 • 1 januari – Nieuwjaarsdag
 • Eerste maandag in mei: May Bank Holiday
 • Laatste maandag in mei: Spring Bank Holiday
 • Laatste maandag in augustus: Summer Bank Holiday
 • 25 december – Kerstmis
 • 26 december – Boxing Day

Houd daarnaast rekening met feestdagen die elk jaar op een andere datum plaatsvinden, waaronder Goede Vrijdag, Pasen en Pinksteren, en regionale feestdagen en evenementen. Op deze en andere feestdagen kan je voor gesloten deuren komen te staan van winkels, restaurants, musea en andere openbare gelegenheden. We raden aan je hierover ter plaatse te laten informeren.

Geldzaken

In Engeland betaalt men met de Britse pond (GBP). Bankpassen worden bij de meeste geld- en pinautomaten geaccepteerd, evenals in hotels, restaurants en winkels. Dit geldt ook voor creditcards. Houd wel rekening met mogelijke transactiekosten, die bij creditcards vaak hoger liggen dan bij bankpassen.

Het is daarnaast raadzaam altijd wat contant geld op zak te hebben. Met name voor in kleine, lokale winkels en restaurants en voor op markten.

Gezond op reis

Er zijn geen verplichte vaccinaties voor Engeland.

Afhankelijk van jouw persoonlijke omstandigheden kunnen er wel aanbevolen vaccinaties zijn. Wij raden reizigers daarom te allen tijde aan om zich goed te laten voorlichten. Dit kan o.a. via onze partner Thuisvaccinatie.nl.

Nog een aantal adviezen met betrekking tot gezondheid:

 • Je hoopt nooit ziek te worden op vakantie, maar mocht dit wel gebeuren dan wil je niet voor financiële verrassingen komen te staan. Een reisverzekering is dan ook aan te raden; sommige behandelingen (zeker in de duurdere privéklinieken) worden niet of slechts deels vergoed vanuit de ziektekostenverzekering. Houd er rekening mee dat je behandelingen ter plaatse eventueel contant dient voor te schieten.
 • Neem jij medicijnen mee die door een arts of specialist zijn voorgeschreven? We raden je aan een medische verklaring mee te nemen. Denk hierbij o.a. aan medicijnen die onder de Opiumwet vallen (zoals ADHD-medicatie, sterke pijnstillers en bepaalde slaapmiddelen). Het wordt daarnaast aangeraden een medisch paspoort mee te nemen. In het Europees Medisch Paspoort worden gegevens vermeld over medicijngebruik, ziekten en aandoeningen. Je kunt deze tegen vergoeding verkrijgen bij huisartsen en/of apotheken.
 • Wanneer je de natuur in gaat, houd dan rekening met teken. Deze zijn tussen april en november het actiefst. Neem een tekentang mee.

Lokale noodnummers

Je hoopt natuurlijk niet dat er iets ernstigs gebeurt tijdens jouw vakantie in Engeland. Maar mocht je contact met de hulpdiensten nodig hebben, zijn dit de lokale noodnummers:

 • 112: dit is het Europese noodnummer. Het kan in alle lidstaten van de Europese Unie gebruikt worden in geval van een noodsituatie. Wie naar dit nummer belt, komt terecht bij de centrale van de hulpdiensten. Zij kunnen de politie, een medisch team of de brandweer ter plaatse sturen.
 • 999: politie, brandweer of ambulance. Langs de kust kun je ook verbonden worden met de Britse kustwacht.

Reisdocumenten

Vanwege de Brexit kun je vanaf 1 oktober 2021 alleen nog met een geldig paspoort naar Engeland reizen. Er zijn geen aanvullende reisdocumenten (zoals een visum) nodig.

LET OP! De informatie op deze pagina is toegespitst op reizigers met een Nederlandse nationaliteit. Heb jij een andere nationaliteit? Laat je dan informeren bij bijv. de ambassade. Je bent te allen tijde – ongeacht nationaliteit – zelf eindverantwoordelijk voor de juiste reisdocumenten.

Reistijd

Wanneer je met het vliegtuig vanuit Nederland naar Engeland reist ben je ongeveer een uur tot anderhalf uur onderweg, afhankelijk van je bestemming. Als je met de trein van Amsterdam naar Londen reist ben je ruim 4,5 uur onderweg.

Ga je met de auto op vakantie naar Engeland? Dan zijn er verschillende opties. Je kunt de autotransporttrein nemen in het Franse Calais. Vanaf Utrecht ben je dan ruim 6 uur onderweg naar Londen. Je kunt ook de veerboot nemen in Hoek van Holland. Als je vanuit Utrecht vertrekt sta je ca. 7 uur later in Londen

Taal

De meest gesproken taal in Engeland is Engels. Regionaal kunnen er sterke dialecten voorkomen.

Telefonie & internet

Binnen de Europese Unie gelden tegenwoordig strenge regels voor providers; voor bellen en internetten in EU-landen mogen geen extra kosten in rekening worden gebracht. Na de Brexit hoort Engeland officieel niet meer tot de Europese Unie. De kosten voor gebruik van internet en telefonie zouden kunnen afwijken van je standaardtarief. Informeer voorafgaande aan jouw vakantie bij je provider of er in Engeland andere tarieven gelden.

Het is daarnaast mogelijk om gebruik te maken van WiFi in openbare ruimtes en/of de accommodatie waar je verblijft. Hier kunnen kosten aan verbonden zijn.

Tijdsverschil

Er is uur tijdsverschil tussen Nederland en Engeland; het is er een uur vroeger. Dit geldt zowel tijdens de zomer- als de wintertijd.

Toeristenbelasting

In Engeland geldt mogelijk toeristenbelasting. De kosten per persoon per nacht kunnen verschillen per gemeente en zelfs per verblijfstype. Ook het aantal sterren kan een rol spelen. Toeristenbelasting is bij ons inbegrepen in de reissom, maar je betaalt dit pas ter plaatse.

Veiligheid

Engeland is qua veiligheid vergelijkbaar met Nederland. In grote steden en bij populaire bezienswaardigheden liggen zakkenrollerij, oplichting en overvallen op de loer. Wees alert en let op je eigendommen.

In Engeland geldt wel een hogere terrorismedreiging dan in Nederland. Er worden verscherpte maatregelen genomen en je kunt – met name in grote steden – zwaarbewapende politieagenten op straat zien.

Bekijk het actuele reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

Verkeer

Ga jij per auto op vakantie naar Engeland of huur je ter plaatse een auto? Dan zijn er enige zaken waar je rekening mee dient te houden. We hebben een kleine selectie voor je gemaakt:

 • In Engeland – en het hele Verenigd Koninkrijk – wordt links gereden. Dit vergt enig aanpassingsvermogen, zelfs van ervaren bestuurders. Je haalt in Engeland dus rechts in. Een rotonde neem je met de klok mee en het is verplicht om richting aan te geven voordat je de rotonde oprijdt (behalve als je rechtdoor gaat). Op gelijkwaardige kruispunten heeft verkeer van links voorrang.
 • Het is belangrijk dat een bestuurder zich kan concentreren. Je kunt een boete krijgen als je tijdens het rijden luistert naar harde muziek, de radio bedient, iets eet of drinkt of rookt.
 • Als bestuurder mag je geen telefoon vasthouden tijdens het rijden, ook niet als je stilstaat in de file of voor een rood licht staat. Je mag een telefoon alleen in je handen hebben als de motor uitstaat.
 • In Engeland kent men geen haaientanden. Er worden dubbele onderbroken strepen gebruikt om aan te geven dat bestuurders voorrang moeten verlenen. Meestal wordt deze dubbele onderbroken streep voorafgegaan door een grote omgekeerde driehoek op het wegdek. Daarnaast wordt ook vaak nog een driehoekig verkeersbord met de tekst Give way (voorrang verlenen) gebruikt.
 • Rijd je in Engeland met een Nederlandse auto? Koplampen zijn standaard ingesteld op de berm en in Engeland – waar je aan de andere kant van de weg rijdt – kun je automobilisten op de andere weghelft verblinden. Mogelijk kunnen jouw koplampen anders ingesteld worden. Anders is het aan te raden speciale stickers te kopen die een deel afplakken. Deze zijn o.a. verkrijgbaar bij de ANWB.
 • In sommige steden in Engeland gelden milieuzones. We raden je aan gebruik te maken van het openbaar vervoer als je de binnenstad in wilt.
 • Fietsers worden aangeraden een helm te dragen. Voor snor- en bromfietsen is dit verplicht. Het is verboden om passagiers op een fiets te vervoeren, tenzij deze er speciaal voor is uitgerust.
 • Als er geen voetpad aanwezig is, worden voetgangers geadviseerd aan de rechterkant van de weg te wandelen.
 • Maak jij een stedentrip in Engeland? De grote steden (waaronder Londen) kennen over het algemeen een uitgebreid en betrouwbaar bus-, metro- en tramnetwerk.

Meer praktische informatie over Engeland

 • Service charge oftewel bedieningsgeld is vaak bij de rekening in een restaurant of hotel inbegrepen (12,5%). Als dit niet het geval is, is een fooi van 10-15% gebruikelijk. Bij taxichauffeurs kan je het bedrag naar boven afronden.
Op vakantie naar Engeland?
Bekijk alle vakanties

Praktische informatie over andere bestemmingen

Bekijk praktische informatie over alle vakantiebestemmingen