Praktische informatie Denemarken

Niets belangrijker dan goed voorbereid op vakantie gaan. Om het jou extra gemakkelijk te maken, hebben wij praktische informatie over Denemarken voor je op een rij gezet.

LET OP! De hieronder vermelde praktische informatie over Denemarken wordt regelmatig bijgewerkt. Wegens de vaak wisselende omstandigheden op de bestemmingen kunnen wij niet garanderen dat de informatie altijd actueel of volledig op jouw situatie van toepassing is.

Drinkwater

Het water in Denemarken is van goede kwaliteit; je kan gewoon uit de kraan drinken.

Elektriciteit

De netspanning van de elektriciteit in Denemarken is 230 volt. Je hebt in de meeste gevallen geen verloop- of wereldstekker nodig om gebruik te maken van de stopcontacten. Voor het gebruik van stopcontacten met een naar buiten stekende pin of een halfrond gat is voor een veilige (geaarde) verbinding een verloopstekker van het type E of K of een wereldstekker nodig.

Feestdagen

De belangrijkste feestdagen in Denemarken zijn:

 • 1 januari – Nieuwjaarsdag
 • 5 juni – Nationale feestdag (Dag van de grondwet)
 • 15 juni – Valdemars Dag (geboorte van de Deense vlag)
 • 25 en 26 december – Kerstmis

Houd daarnaast rekening met feestdagen die elk jaar op een andere datum plaatsvinden, waaronder Goede Vrijdag, Pasen en Pinksteren, en regionale feestdagen en evenementen. Op deze en andere feestdagen kan je voor gesloten deuren komen te staan van winkels, restaurants, musea en andere openbare gelegenheden. We raden aan je hierover ter plaatse te laten informeren.

Geldzaken

De munteenheid van Denemarken is de Deense kroon (DKK). Geldautomaten waar je terecht kunt met je pinpas of creditcard zijn overal aanwezig. Bij banken en post- en wisselkantoren kun je daarnaast geld wisselen. Bij hotels kan het soms ook, maar wel tegen een ongunstigere koers dan bij banken.

Vaak worden in winkels, hotels en restaurants ook euro’s (biljetten) geaccepteerd. Wisselgeld krijg je dan wel vaak terug in Deense kronen en de wisselkoers is ongunstig. Het is wel raadzaam om altijd wat contant geld op zak te hebben.

Gezond op reis

Er zijn geen verplichte vaccinaties voor Denemarken.

Afhankelijk van jouw persoonlijke omstandigheden kunnen er wel aanbevolen vaccinaties zijn. Wij raden reizigers daarom te allen tijde aan om zich goed te laten voorlichten. Dit kan o.a. via onze partner Thuisvaccinatie.nl.

Nog een aantal adviezen met betrekking tot gezondheid:

 • Je hoopt nooit ziek te worden op vakantie, maar mocht dit wel gebeuren dan wil je niet voor financiële verrassingen komen te staan. Een reisverzekering is dan ook aan te raden; sommige behandelingen (zeker in de duurdere privéklinieken) worden niet of slechts deels vergoed vanuit de ziektekostenverzekering. Houd er rekening mee dat je behandelingen ter plaatse eventueel contant dient voor te schieten.
 • Neem jij medicijnen mee die door een arts of specialist zijn voorgeschreven? We raden je aan een medische verklaring mee te nemen. Denk hierbij o.a. aan medicijnen die onder de Opiumwet vallen (zoals ADHD-medicatie, sterke pijnstillers en bepaalde slaapmiddelen). Het wordt daarnaast aangeraden een medisch paspoort mee te nemen. In het Europees Medisch Paspoort worden gegevens vermeld over medicijngebruik, ziekten en aandoeningen. Je kunt deze tegen vergoeding verkrijgen bij huisartsen en/of apotheken.
 • Wanneer je de natuur in gaat, houd dan rekening met teken. Deze zijn tussen april en november het actiefst. Neem een tekentang mee.

Lokale noodnummers

Je hoopt natuurlijk niet dat er iets ernstigs gebeurd tijdens jouw vakantie in Denemarken. Maar mocht je contact met de hulpdiensten nodig hebben, zijn dit de lokale noodnummers om te bellen:

 • 112: dit is het Europese noodnummer. Het kan in alle lidstaten van de Europese Unie gebruikt worden in geval van een noodsituatie. Wie naar dit nummer belt, komt terecht bij de centrale van de hulpdiensten. Zij kunnen de politie, een medisch team of de brandweer ter plaatse sturen.

Reisdocumenten

Voor Denemarken is een geldig paspoort of Nederlandse identiteitskaart vereist. Deze moet minimaal geldig zijn tot de dag van terugkomst. Er zijn geen aanvullende reisdocumenten (zoals een visum) nodig.

LET OP! De informatie op deze pagina is toegespitst op reizigers met een Nederlandse nationaliteit. Heb jij een andere nationaliteit? Laat je dan informeren bij bijv. de ambassade. Je bent te allen tijde – ongeacht nationaliteit – zelf eindverantwoordelijk voor de juiste reisdocumenten.

Reistijd

Wanneer je met de auto naar Denemarken op vakantie gaat, is de reistijd afhankelijk van de eindbestemming. Even een paar richtlijnen vanaf Utrecht:

 • Esjberg: ca. 7,5 uur
 • Aarhus: ca. 7,5 uur
 • Odense: ca. 7,5 uur
 • Kopenhagen: ca. 8,5 uur

Reis je met het vliegtuig naar Denemarken? Ook dan is de reistijd afhankelijk van de bestemming. Je bent gemiddeld ca. 1,5 tot 2 uur onderweg naar bijv. Kopenhagen. Deze indicatie geldt bij een rechtstreekse vlucht. Bij een tussenstop of overstap wordt de reistijd langer.

Taal

De meest gesproken taal in Denemarken is Deens. Regionaal kunnen er sterke dialecten en andere talen voorkomen. Je kunt daarnaast meestal ook met Engels of Duits uit de voeten.

Telefonie & internet

Binnen de Europese Unie gelden tegenwoordig strenge regels voor providers; voor bellen en internetten in EU-landen mogen geen extra kosten in rekening worden gebracht. Je betaalt hetzelfde als in Nederland. De kosten zijn hierbij afhankelijk van het abonnement. Voor meer inzage hierin dien je contact op te nemen met jouw provider.

Het is daarnaast mogelijk om gebruik te maken van WiFi in openbare ruimtes en/of de accommodatie waar je verblijft. Hier kunnen kosten aan verbonden zijn.

Tijdsverschil

Er is geen tijdsverschil tussen Nederland en Denemarken.

Toeristenbelasting

In Denemarken geldt mogelijk toeristenbelasting. De kosten per persoon per nacht kunnen verschillen per gemeente en zelfs per verblijfstype. Ook het aantal sterren kan een rol spelen. Toeristenbelasting is bij ons inbegrepen in de reissom, maar je betaalt dit pas ter plaatse.

Veiligheid

Denemarken is qua veiligheid vergelijkbaar met Nederland. In grote steden en bij populaire bezienswaardigheden liggen zakkenrollerij, oplichting en overvallen op de loer. Wees alert en let op je eigendommen.

Bekijk het actuele reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

Verkeer

Ga jij per auto op vakantie naar Denemarken of huur je ter plaatse een auto? Dan zijn er enige zaken waar je rekening mee dient te houden. We hebben een kleine selectie voor je gemaakt:

 • Er zijn geen tolwegen in Denemarken. Wel zijn er enkele bruggen waar tol betaald dient te worden.
 • Het is verplicht een gevarendriehoek aan boord te hebben. Daarnaast adviseren we je een veiligheidshesje, verbanddoos, brandblusser en reservelampen mee te nemen. Uit veiligheidsoverwegingen adviseren we je deze ook aan boord te hebben. Het kan ook evt. discussies met politie voorkomen.
 • Als bestuurder mag je jouw telefoon niet vasthouden tijdens het rijden, ook niet als je stilstaat in de file of voor een rood licht staat. Je mag een telefoon alleen in je handen hebben als de motor uitstaat. Handsfree bellen is wel toegestaan.
 • Rijden onder invloed is verboden; het maximale alcoholpercentage is 0,5 promille. Rijden onder invloed van drugs is in zijn geheel niet toegestaan.
 • Op bergwegen en andere hellende wegen heeft stijgend verkeer voorrang op dalend verkeer.
LET OP! Er kunnen meer afwijkende verkeersregels gelden in Denemarken. Heb je een huurauto? Vraag jouw verhuurder dan om meer informatie.

Maak jij een stedentrip in Denemarken? De grote steden kennen over het algemeen een uitgebreid en betrouwbaar bus-, metro- en tramnetwerk.

Meer praktische informatie over Denemarken

 • Bedieningsgeld is bij de prijs inbegrepen. Een fooi van 5-10% wordt wel gewaardeerd indien je zeer tevreden bent over de service. De fooi voor taxichauffeurs is bij de prijs inbegrepen, maar afronding van het bedrag wordt wel gewaardeerd. Gidsen rekenen op een fooi van circa 10%.
Op vakantie naar Denemarken?
Bekijk alle vakanties

Praktische informatie over andere bestemmingen

Bekijk praktische informatie over alle vakantiebestemmingen