Praktische informatie Cuba
Goed voorbereid op vakantie gaan is belangrijk. We helpen je daar graag bij! Daarom hebben we alle praktische informatie over Cuba voor je op een rij gezet.
Bekijk het actuele reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse zaken
- Betalen
- Elektriciteit
- Feestdagen
- Gezond op reis (o.a. vaccinaties)
- Kraanwater
- Lokale noodnummers
- Reisdocumenten
- Reistijd
- Taal
- Telefonie & internet
- Tijdsverschil
- Toeristenbelasting
- Veiligheid
- Vervoer
- Vluchttijd
- Meer praktische informatie
Betalen in Cuba
In Cuba wordt door locals betaald met de Peso. Toeristen betalen met de Cubaanse convertible Peso (CUC). We geven je hier graag wat meer informatie over.
Het is verboden om de Cubaanse convertible Peso het land in of uit te voeren. Als je deze bij je hebt, kan het op de luchthaven worden afgepakt én kun je een boete krijgen. Neem vanuit Nederland dus euro’s of Amerikaanse dollars mee en wissel deze ter plaatse om naar CUC.
Er zijn wel een aantal pinautomaten op Cuba, maar meestal werkt jouw pinpas hier niet. Met een Visa en MasterCard creditcard kun je vaak wel geld pinnen. Neem ook genoeg contant geld mee, maar neem zeker niet te veel mee. Je mag euro’s en Amerikaanse dollars invoeren met een waarde tot $ 5.000,-.
Elektriciteit & wereldstekker
In Cuba is de netspanning van de elektriciteit is 110-120 volt. De stopcontacten zijn anders dan in Nederland. Hiervoor heb je een wereldstekker nodig.
Feestdagen
De belangrijkste feestdagen in Cuba zijn:
- 1 januari – Nieuwjaarsdag & Dag van de overwinning van de revolutie
- 1 mei – Dag van de Arbeid, een belangrijke feestdag met grote bijeenkomsten
- 26 juli – Herdenking bestorming van de Moncada-kazerne, een belangrijke nationale feestdag
- 10 oktober – Herdenking begin van de onafhankelijkheidsoorlog (1868)
- 25 december – Kerstmis
Op deze feestdagen kunnen winkels, restaurants, musea en andere openbare gelegenheden gesloten zijn. Vraag bij jouw accommodatie naar regionale en lokale feestdagen. Houd daarnaast rekening met feestdagen die elk jaar op een andere datum plaatsvinden.
Gezond op reis
In sommige gevallen kan een gele koorts-vaccinatie verplicht zijn. Dit is nodig als je voordat je naar Cuba gaat in een land of gebied bent geweest waar gele koorts heerst. Er zijn geen andere verplichte vaccinaties voor Cuba, wel worden DTP- en Hepatitis A-vaccinaties aanbevolen.
Dit zijn algemene richtlijnen. Wij raden aan je altijd goed te laten voorlichten. Dit kan o.a. via onze partner Thuisvaccinatie.nl.
Wil je niet ziek worden in Cuba? We hebben nog een aantal adviezen met betrekking tot gezondheid:
- Je hoopt nooit ziek te worden op vakantie en al helemaal niet als dit ook nog eens financiële gevolgen heeft. Een reisverzekering is dan ook verstandig. Sommige behandelingen (zeker in privéklinieken) worden niet of slechts deels vergoed vanuit je ziektekostenverzekering.
- Voor een vakantie naar Cuba moet je een reisverzekering met werelddekking hebben. Bij aankomst in Cuba moet je een verzekeringspas, verzekeringspolis of verklaring van je verzekeraar kunnen laten zien. Als je dit niet kan, kan het zijn dat je deze verzekering ter plaatse moet kopen.
- De zon is in Cuba veel krachtiger dan in Nederland. Een zonnebrandcrème met hoge factor kan verbranding voorkomen.
- Neem je medicijnen mee die door een arts of specialist zijn voorgeschreven? Dan is het slim om een medische verklaring mee te nemen op reis. Dit geldt bijv. voor ADHD-medicatie, sterke pijnstillers, bepaalde slaapmiddelen en andere medicijnen die onder de Opiumwet vallen. We raden daarnaast aan jouw Europees Medisch Paspoort mee te nemen. Deze kun je tegen betaling aanvragen bij je huisarts of apotheek. Hierin staan o.a. gegevens over medicijngebruik, ziekten en aandoeningen.
- In Cuba vind je op verschillende plaatsen apotheken, maar niet alle medicijnen zijn (goed) verkrijgbaar. Neem daarom altijd genoeg voorraad van je medicijnen mee.
- In Cuba komen muggen voor die ziektes als zika en denque kunnen overdragen. Deze muggen zijn vooral overdag actief. Het is slim om overdag en ’s avonds muggenspray te gebruiken en/of lange kleding te dragen.
Kraanwater
Kun je het kraanwater in Cuba drinken? Het kraanwater is van slechte kwaliteit en kan zorgen voor darminfecties. We raden je daarom aan water uit flessen te drinken, ook voor het poetsen van je tanden. Pas daarnaast op met ijsblokjes en gewassen groente en fruit.
Lokale noodnummers
Je hoopt natuurlijk niet dat er iets ernstigs gebeurt tijdens jouw vakantie in Cuba. Mocht je wel contact met de hulpdiensten nodig hebben, zijn dit de lokale noodnummers:
- 106: politie
- 104: ambulance
- 105: brandweer
Reisdocumenten
Voor vakantie naar Cuba heb je een paspoort nodig. Het is niet mogelijk om met een identiteitskaart te reizen. Jouw paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn bij vertrek uit het land.
Je hebt daarnaast een visum nodig voor Cuba. Deze kost ca. € 25,- en geeft 30 dagen toegang tot het land. Bij een deel van onze vakanties is dit visum al bij de reissom inbegrepen. Je krijgt na boeking een aparte mail over het Cuba-visum. Hierin staat wat er voor jouw situatie geldt en hoe je het visum kunt aanvragen.
Vraag hier het visum voor Cuba aan
Voor een tussenstop of overstap in een ander land kan een (transit)visum verplicht zijn. Vraag vooraf wat er voor jouw reis geldt.
Lees meer over de reisdocumenten op de website van de overheid
Reistijd
De beste reistijd voor Cuba? Cuba kent een droog- en regenseizoen. Het droge seizoen loopt van ca. november t/m april en wordt gezien als de beste reistijd voor Cuba. Het is er dan ca. 27-30 °C en er valt maar af en toe regen. Het regenseizoen loopt van ca. mei t/m oktober. Er vallen dan hevige korte regenbuien, er is kans op orkanen en de luchtvochtigheid is hoog.
Taal
In Cuba wordt Spaans gesproken. In de toeristische gebieden wordt ook veel Engels gesproken.
Telefonie & internet
Binnen de Europese Unie gelden strenge regels voor providers; voor bellen en internetten in EU-landen mogen geen extra kosten in rekening worden gebracht. Helaas is Cuba geen EU-land.
Om hoge kosten te voorkomen raden we aan de data roaming op je mobiele telefoon uit te zetten en gebruik te maken van WiFi. Vraag daarnaast bij jouw provider naar de kosten van databundels en bellen. Houd er rekening mee dat er niet in alle hotels WiFi aanwezig is en dat het vaak tegen betaling is.
Tijdsverschil
Er is tijdsverschil tussen Cuba en Nederland. Het is 6 uur vroeger in Cuba. Op een paar dagen per jaar is het tijdsverschil anders, dat komt omdat onze zomer- en wintertijd niet gelijk lopen.
Toeristenbelasting
Voor zover bij ons bekend betaal je in Cuba geen toeristenbelasting.
Veiligheid
Cuba is een veilig land. Er is veel sociale controle en controle van de politie. Wel komen er diefstallen en berovingen voor. Neem niet teveel contant geld mee, draag geen opvallende sieraden en draag (camera)tassen op je buik i.p.v. rug.
Bekijk het actuele reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse zaken
Vervoer
Veel vakantiegangers kiezen voor excursies om Cuba te ontdekken. Een auto huren in Cuba kan ook. Houd er wel rekening mee dat er strenge regels zijn voor (buitenlandse) bestuurders.
- Raak je betrokken bij een ongeval? Dan kun je worden verplicht om in Cuba te blijven totdat duidelijk is wie het ongeval veroorzaakt heeft. Dit kan soms wel 6 maanden of langer zijn.
- Heeft het ongeluk een dodelijke afloop? Dan kun je een hoge gevangenisstraf (tot 10 jaar) krijgen.
- Voor rijden onder invloed (van alcohol) staan hoge straffen.
Gebruikmaken van het openbaar vervoer kan ook in Cuba. De bussen van Viazul zijn comfortabel en hebben airco. Ook taxi’s zijn een optie. Houd er rekening mee dat er gedeelde taxi’s met een vaste route en privétaxi’s zijn.
Vluchttijd
De vluchttijd naar Cuba is ca. 10 uur vanaf Schiphol. Bij een andere luchthaven, tussenstop of overstap kan de reistijd langer zijn.
Meer praktische informatie over Cuba
- Wil je fooi geven in Cuba? De lonen zijn laag en daarom wordt een fooi gewaardeerd. In restaurants kun je ca. 10-15% aanhouden. Kruiers en kamermeisjes maak je blij met een dollar per dag. Bij taxichauffeurs kun je het bedrag naar boven afronden.
- In Cuba zijn de regels voor drugsbezit en drugsgebruik erg streng. Neem dit nooit aan als het op straat wordt aangeboden. Het kan een politieagent in burger zijn.
- Wil je roken in Cuba? In Cuba is er een rookverbod in openbare ruimtes. Roken mag buiten of – in enkele gevallen – in speciale rookruimtes.