Praktische informatie België
Niets belangrijker dan goed voorbereid op vakantie gaan. Om het jou extra gemakkelijk te maken, hebben wij praktische informatie over België voor je op een rij gezet.
- Drinkwater
- Elektriciteit
- Feestdagen
- Geldzaken
- Gezond op reis (o.a. vaccinaties)
- Lokale noodnummers
- Reisdocumenten
- Reistijd
- Taal
- Telefonie & internet
- Tijdsverschil
- Toeristenbelasting
- Veiligheid
- Verkeer
- Overige praktische informatie
Drinkwater
Het drinkwater is van goede kwaliteit in België, al kan het op sommige plaatsen naar chloor smaken en ruiken. Het is veilig om te drinken, maar wanneer je een gevoelige maag hebt, raden we in dit geval flessen (mineraal)water aan.
Elektriciteit
De netspanning van de elektriciteit in België is ca. 230 volt. Een wereldstekker is niet nodig.
Feestdagen
België kent een flink aantal nationale feestdagen. De belangrijkste zijn:
- 1 januari – Nieuwjaarsdag
- 1 mei – Dag van de Arbeid
- 21 juli – Nationale feestdag
- 15 augustus – O.L.V. Hemelvaart
- 1 november – Allerheiligen
- 11 november – Wapenstilstand van 1918
- 15 november – Koningsfeest
- 25 december – Kerstmis
Houd daarnaast rekening met wisselende feestdagen als Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Pasen, Hemelvaart en Pinksteren. Op deze en andere feestdagen kan je voor gesloten deuren komen te staan van winkels, restaurants, musea en andere openbare gelegenheden. We raden je aan je hierover ter plaatse te laten informeren, evenals over evt. regionale en lokale feestdagen.
Geldzaken
België is een van de EU-landen. Je kunt hier dus gewoon met de euro betalen. In winkels kun je met jouw Nederlandse pas vaak pinnen zonder kosten. Wanneer je geld uit de muur trekt, kan het zijn dat er een toeslag per transactie wordt berekend. Creditcards worden over het algemeen ook geaccepteerd. Hier kunnen wel extra kosten mee gemoeid zijn.
Gezond op reis
Er zijn geen verplichte vaccinaties voor België. Afhankelijk van jouw persoonlijke omstandigheden kunnen er wel aanbevolen vaccinaties zijn.
Wij raden reizigers daarom te allen tijde aan om zich goed te laten voorlichten. Dit kan o.a. via onze partner Thuisvaccinatie.nl.
- Je hoopt nooit ziek te worden op vakantie, maar mocht dit wel gebeuren dan wil je niet voor financiële verrassingen komen te staan. Een reisverzekering is dan ook aan te raden; sommige behandelingen (zeker in privéklinieken) worden niet of slechts deels vergoed vanuit de ziektekostenverzekering. Houd er rekening mee dat je behandelingen ter plaatse eventueel contant dient voor te schieten.
- Neem jij medicijnen mee die door een arts of specialist zijn voorgeschreven? We raden je aan een medische verklaring mee te nemen. Denk hierbij o.a. aan medicijnen die onder de Opiumwet vallen (zoals ADHD-medicatie, sterke pijnstillers en bepaalde slaapmiddelen). Het wordt daarnaast aangeraden een medisch paspoort mee te nemen. In het Europees Medisch Paspoort worden gegevens vermeld over medicijngebruik, ziekten en aandoeningen. Je kunt deze tegen vergoeding verkrijgen bij huisartsen en/of apotheken.
- Wanneer je de natuur in gaat, houd dan rekening met teken. Deze zijn tussen april en november het actiefst. Neem een tekentang mee.
Lokale noodnummers
Je hoopt natuurlijk niet dat er iets ernstigs gebeurd tijdens jouw vakantie in België. Maar mocht je contact met de hulpdiensten nodig hebben, zijn dit de lokale noodnummers om te bellen:
- 112: dit is het Europese noodnummer. Het kan in alle lidstaten van de Europese Unie gebruikt worden in geval van een noodsituatie. Wie naar dit nummer belt, komt terecht bij de centrale van de hulpdiensten. Zij kunnen de politie, een medisch team of de brandweer ter plaatse sturen.
- 100: brandweer en ambulance
- 101: politie
- 1722: niet-dringende gevallen. Voor niet-dringende zaken, zoals wespennesten, storm- of waterschade, kan 1722 gebeld worden.
Reisdocumenten
België hoort bij de Europese Unie en je kunt dan ook afreizen met een identiteitskaart of paspoort. Welk van deze reisdocumenten je ook gebruikt; deze dient minstens tot de dag van terugkeer geldig te zijn.
Reistijd
Wanneer je met de auto naar België reist, is de reistijd afhankelijk van de bestemming. Om je een indicatie te geven, hebben we de belangrijkste bestemmingen voor je op een rij gezet. Hierbij zijn we uitgegaan van Utrecht.
- Antwerpen: ca. 2 uur
- Brussel: ca. 2 uur
- Luik: ca. 2,5 uur
- Charleroi: ca. 2,5 uur
- Brugge: ca. 3 uur
- Rochefort: ca. 3 uur
Taal
België kent drie officiële talen: Nederlands, Frans en Duits. In Vlaanderen – het noordelijke deel van België – spreekt men Vlaams en kan je daardoor prima met Nederlands uit de voeten. In het zuidelijke deel van België – Wallonië – is dit anders. Hier is Frans de voertaal. Naast Nederlands en Frans kun je, met name in de steden, ook met Engels uit de voeten.
Telefonie & internet
Binnen de Europese Unie gelden tegenwoordig strenge regels voor providers; voor bellen en internetten in EU-landen mogen geen extra kosten in rekening worden gebracht. Je betaalt hetzelfde als in Nederland. De kosten zijn hierbij afhankelijk van het abonnement. Voor meer inzage hierin dien je contact op te nemen met jouw provider.
Het is daarnaast mogelijk om gebruik te maken van WiFi in openbare ruimtes en/of de accommodatie waar je verblijft. Hier kunnen kosten aan verbonden zijn.
Tijdsverschil
België kent geen tijdsverschil met Nederland.
Toeristenbelasting
In Balgië geldt toeristenbelasting. In o.a. de steden Brugge, Antwerpen en Gent wordt op dit moment toeristenbelasting geheven, maar ook voor andere plaatsen kan dit gelden. De kosten per persoon per nacht kunnen verschillen per gemeente en zelfs per verblijfstype. Ook het aantal sterren kan een rol spelen. Toeristenbelasting is bij ons inbegrepen in de reissom, maar je betaalt dit pas ter plaatse.
Veiligheid
België is qua veiligheid vergelijkbaar met Nederland. In grote steden en bij populaire bezienswaardigheden liggen zakkenrollerij, oplichting en overvallen op de loer. Wees alert en let op je eigendommen.
Bekijk het actuele reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken
Verkeer
Ga jij met de auto op vakantie naar België of huur je een auto? Dan zijn er enige zaken waar je rekening mee dient te houden. We hebben een kleine selectie voor je gemaakt:
- Het uitgebreide wegennet in België bestaat uit moderne snelwegen. De infrastructuur is goed, maar er is minder onderhoud dan wij in Nederland gewend zijn. Verschillende secundaire wegen in met name Wallonië worden soms slecht onderhouden. Houd hier rekening mee.
- Je bent als bestuurder verplicht om zowel overdag als ‘s nachts een veiligheidshesje te dragen als je bij pech of een ongeval op een auto(snel)weg je auto verlaat op een plek waar stoppen of parkeren verboden is. Dit geldt ook voor bestuurders van een motor. Doe, bij voorkeur voordat je de auto verlaat, een veiligheidshesje aan en laat ook je passagiers een veiligheidshesje aantrekken.
- Er zijn enkele steden met milieuzones; waaronder Brussel, Antwerpen en Gent. Deze zones worden ook wel lage-emissiezone (LEZ, low emission zone) of zone de basses émissions (ZBE) genoemd. Een sticker is hiervoor niet verplicht, maar het voertuig moet wel voldoen aan alle eisen die worden gesteld voor deze milieuzone.
- In België kun je als bestuurder een boete krijgen als je tijdens het rijden iets eet of drinkt, een sigaret rookt, make-up aanbrengt of iets uit het dashboardkastje pakt. Dit geldt ook voor mobiele telefoons; het is verboden tijdens het rijden een mobiele telefoon vast te houden. Ook als het voertuig stilstaat in de file of voor een rood verkeerslicht, mag je als bestuurder geen mobiele telefoon vasthouden.
- Het is in Vlaanderen verboden om te roken in de auto in het bijzijn van een kind onder de 16 jaar. In Wallonië geldt dit voor kinderen onder de 18 jaar.
- In België kan het verboden zijn de cruisecontrol te gebruiken. Dit verbod wordt aangegeven door een verbodsbord met de woorden ‘Cruise control’ met een rode streep erdoor. Waar dit bord staat, mag tot aan het volgende kruispunt de cruisecontrol niet worden gebruikt.
- Het meenemen en/of gebruiken van radardetectieapparatuur is verboden.
- Rijden onder invloed is verboden; het maximale alcoholpercentage is 0,5 promille. Rijden onder invloed van drugs is in zijn geheel niet toegestaan.
Ga je fietsen tijdens jouw vakantie in België? Houd dan rekening met de volgende zaken:
- Als fietser mag je geen mobiele telefoon vasthouden tijdens het rijden.
- Het is in België alleen toegestaan een passagier op de fiets te vervoeren als de fiets een speciaal daarvoor bestemde zitplaats heeft. Het is dus verboden een passagier op de bagagedrager te vervoeren en een passagier mag ook niet in amazonezit (met twee benen aan een kant) op de fiets worden vervoerd. Kinderen vervoeren in een fietszitje mag wel.
Meer praktisch informatie over België
- Bedieningsgeld is bij de hotel- of restaurantrekening inbegrepen. Voor een goede dienstverlening wordt een fooi van 5% op prijs gesteld. Het bedrag kun je ook naar boven afronden of het kleine wisselgeld laten liggen. Bij taxichauffeurs kun je het bedrag afronden.