Praktische informatie Aruba

Niets belangrijker dan goed voorbereid op vakantie gaan. Om het jou extra gemakkelijk te maken, hebben wij praktische informatie over Aruba voor je op een rij gezet.

LET OP! De hieronder vermelde praktische informatie over Aruba wordt regelmatig bijgewerkt. Wegens de vaak wisselende omstandigheden op de bestemmingen kunnen wij niet garanderen dat de informatie altijd actueel of volledig op jouw situatie van toepassing is.

Drinkwater

Het water op Aruba is van goede kwaliteit. Je kunt dus met een gerust hart uit de kraan drinken. Het is wel een kostbaar goed voor de inwoners, dus ga er zuinig mee om.

Elektriciteit

De netspanning van de elektriciteit op Aruba is 120 volt. Check jouw apparaten; niet alle apparaten zijn geschikt voor 120 volt.

Er worden zowel Amerikaanse als Europese stopcontacten gebruikt. We raden je daarom aan om een wereldstekker mee te nemen.

Feestdagen

De belangrijkste feestdagen op Aruba zijn:

 • 1 januari – Nieuwjaarsdag
 • 25 januari – Betico Croes-dag
 • 18 maart – Dia Nacionál
 • 27 april – Koningsdag
 • 1 mei – Dag van de Arbeid
 • 24 juni – Sint-Johannesdag
 • 25 en 26 december – Kerstmis
 • 31 december – Oudjaarsavond

Houd daarnaast rekening met feestdagen die elk jaar op een andere datum plaatsvinden, waaronder Pasen, Pinksteren en Hemelvaart. Ook carnaval wordt groots gevierd op Aruba.

Op deze en andere feestdagen kan je voor gesloten deuren komen te staan van winkels, restaurants, musea en andere openbare gelegenheden. We raden aan je hierover ter plaatse te laten informeren.

Geldzaken

Op Aruba betaal je met de Arubaanse florin (AWG), dit is de officiële munteenheid. Omdat deze niet in- of uitgevoerd mag worden, wordt de Amerikaanse dollar ook veelal geaccepteerd op het eiland. De euro wordt slechts in beperkte mate geaccepteerd en er wordt dan met een ongunstige wisselkoers gerekend.

Pinautomaten zijn er genoeg aanwezig en in restaurants en hotels kun je met bank- of creditcard betalen. Houd er rekening mee dat er aan geldopnames transactiekosten verbonden kunnen zijn. Deze worden veelal getoond op de pinautomaat. Kosten voor het gebruik van een creditcard zijn doorgaans hoger dan wanneer een bankpas wordt gebruikt.

LET OP! Om fraude te voorkomen schakelen veel banken pinpassen standaard uit voor pinnen buiten Europa. Zet dit aan – veelal mogelijk via internetbankieren – wanneer je naar Aruba afreist.

Gezond op reis

In bepaalde gevallen kan een gele koorts-vaccinatie verplicht zijn. Dit is nodig indien je voorafgaand aan jouw bezoek aan Aruba een land of gebied hebt bezocht waar gele koorts heerst. Er gelden geen andere verplichte vaccinaties voor het Caribische land.

Deze richtlijnen zijn echter slechts algemene aanbevelingen, er kunnen bijv. wel aanbevolen vaccinaties gelden. Wij raden reizigers te allen tijde aan om zich goed te laten voorlichten over hun persoonlijke situatie. Dit kan o.a. via onze partner Thuisvaccinatie.nl.

Nog een aantal adviezen met betrekking tot gezondheid:

 • Je hoopt nooit ziek te worden op vakantie, maar mocht dit wel gebeuren dan wil je niet voor financiële verrassingen komen te staan. Een reisverzekering is dan ook aan te raden; sommige behandelingen (zeker in privéklinieken) worden niet of slechts deels vergoed vanuit de ziektekostenverzekering. Houd er rekening mee dat je behandelingen ter plaatse eventueel contant dient voor te schieten.
 • Neem jij medicijnen mee die door een arts of specialist zijn voorgeschreven? We raden je aan een medische verklaring mee te nemen. Denk hierbij o.a. aan medicijnen die onder de Opiumwet vallen (zoals ADHD-medicatie, sterke pijnstillers en bepaalde slaapmiddelen).
 • Gebruik anti-muggenmiddelen, bij voorkeur DEET, tijdens een vakantie op Aruba. Hoewel er geen malaria heerst, is er wel een kleine kans dat je via muggenprikken besmet wordt met dengue (ook wel knokkelkoorts genoemd).
 • De zon is op Aruba (ook in de winter!) aanzienlijk krachtiger dan in Nederland. Een zonnebrandcrème met hoge factor is daarom nodig om het risico op verbranding te vermijden.

Lokale noodnummers

Je hoopt natuurlijk niet dat er iets ernstigs gebeurd tijdens jouw vakantie op Aruba. Maar mocht je contact met de hulpdiensten nodig hebben, zijn dit de lokale noodnummers:

 • 911: algemene alarmnummer
 • 913: kustwacht
 • 100: politie Oranjestad
 • 107: politie Noord
 • 104: politie San Nicolas
 • 105: politie Santa Cruz

Reisdocumenten

Om naar Aruba af te reizen dien je in het bezit te zijn van een paspoort. Afreizen met een Nederlandse identiteitskaart is niet mogelijk.

Er is geen visumverplichting wanneer je hier als toerist korter dan 30 dagen verblijft. Wel dien je een toeristenkaart (ook wel arrival card) in te vullen ter registratie van jouw verblijf. Van oudsher werden deze in het vliegtuig uitgedeeld. Sinds enige tijd is het mogelijk deze registratie ook vooraf te doen via www.edcardaruba.aw. Hierdoor mag je gebruikmaken van een aparte rij bij de immigratiedienst en hoef je doorgaans minder lang te wachten.

Voor een tussenstop of overstap op een luchthaven in een ander land op weg naar Aruba (bijv. Verenigde Staten of Canada) kan het verplicht zijn een (transit)visum te regelen. Informeer vooraf wat er voor jouw reis geldt.

LET OP! De informatie op deze pagina is toegespitst op reizigers met een Nederlandse nationaliteit. Heb jij een andere nationaliteit? Laat je dan informeren bij bijv. de ambassade. Je bent te allen tijde – ongeacht nationaliteit – zelf eindverantwoordelijk voor de juiste reisdocumenten.

Reistijd

De reistijd naar Aruba bedraagt – wanneer het een directe vlucht vanaf Nederland betreft – ca. 9 uur. Wanneer er een tussenstop of overstap gepland is, wordt deze reisduur langer.

Taal

Op de eilanden in Caribisch Nederland (waar ook Aruba onder valt) worden verschillende talen gesproken, waaronder Engels, Papiamento en Nederlands. Sterker nog; Nederlands is de officiële taal van het eiland, hoewel niet iedereen eigen is met onze taal. In de praktijk betekent het dat je op Aruba vooral Nederlands en Engels spreekt.

Telefonie & internet

Binnen de Europese Unie gelden tegenwoordig strenge regels voor providers, daarbuiten helaas niet. De tarieven voor Aruba wijken daardoor af van je standaardtarieven en zijn vaak vele malen hoger. Dit betekent dat je – als je gebruik wilt maken van het mobiele netwerk – het beste een databundel kunt aanschaffen.

Schaf je geen databundel aan? Zet dan de roaming uit om hoge kosten te voorkomen. Informeer vooraf bij jouw provider naar de mogelijkheden voor evt. databundels en de kosten voor bellen. Wanneer beschikbaar kun je gebruikmaken van WiFi in de hotels en restaurants.

Tijdsverschil

Er is een tijdsverschil tussen Nederland en Aruba. Gedurende onze wintertijd is het 5 uur vroeger op Aruba, in de zomer is dit 6 uur.

Toeristenbelasting

Op Aruba wordt toeristenbelasting geheven. Afhankelijk van jouw reis kan deze al bij de reissom inbegrepen zijn; hier hebben wij helaas geen inzicht in. Houd er daarom te allen tijde rekening mee dat je ter plaatse mogelijk nog met deze kosten te maken krijgt.

Er geldt tevens een vertrekbelasting voor Aruba. Deze is bij de meeste luchtvaartmaatschappijen – waaronder KLM en TUI fly – al bij de reissom inbegrepen. Geldt dit niet voor jouw reis? De vertrekbelasting dien je dan nog bij vertrek op de luchthaven te betalen.

Veiligheid

Aruba is een veilige bestemming. Waar je wel rekening mee dient te houden is kleine criminaliteit, zoals diefstal, zakkenrollerij en inbraak. Verlies nooit waardevolle spullen uit het oog & laat kostbaarheden waar mogelijk achter in een kluisje bij de accommodatie.

Vervoer

Wie Aruba wilt ontdekken, heeft de mogelijkheid om diverse excursies te boeken. Steeds meer vakantiegangers kiezen er echter voor een auto te huren. Hiermee heb je de ultieme vrijheid!

Houd dan wel rekening met het volgende:

 • De wegen op Aruba zijn over het algemeen in goede staat. Met name de tweebaanswegen langs de westkust. Deze verharde wegen zijn in redelijk tot goede staat.
 • De onverharde wegen in het binnenland zijn in iets minder goede staat. Wanneer je nationale parken bezoekt (zoals Nationale Park Arikok) is een 4WD aan te raden. Dit geldt ook wanneer je de noordkant van het eiland gaat verkennen.
 • Wanneer het heeft geregend, kunnen de wegen op Aruba extra glad worden. Pas je snelheid in dat geval aan.
LET OP! Er kunnen afwijkende verkeersregels gelden op Aruba. Vraag jouw verhuurder om meer informatie.

Meer praktische informatie over Aruba

 • Het is niet ongebruikelijk om fooi te geven op Aruba, maar check wel altijd of er niet al bedieningsgeld (ook wel servicecharge of gratuity genoemd) op de bon staat. Dit gebeurt in de regel namelijk wel en het bedraagt dan al zo’n 10-15% van het totaalbedrag. Staat er geen bedieningsgeld op de bon? Eenzelfde bedrag aan fooi is gebruikelijk.
 • Bij taxichauffeurs kun je 10% fooi aanhouden. Kruiers, kamermeisjes en gidsen kan je enkele dollars toestoppen.
Op vakantie naar Aruba?
Bekijk alle vakanties

Praktische informatie over andere bestemmingen

Bekijk praktische informatie over alle vakantiebestemmingen