Praktische informatie Aruba

Goed voorbereid op vakantie gaan is belangrijk. We helpen je daar graag bij! Daarom hebben we alle praktische informatie over Aruba voor je op een rij gezet.

LET OP! Deze praktische informatie over Aruba wordt regelmatig bijgewerkt. Houd er rekening mee dat de situatie op jouw bestemming kan veranderen. Hierdoor kunnen we niet verzekeren dat deze informatie altijd actueel en correct is. Bekijk vlak voor vertrek ook altijd nog de actuele informatie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Bekijk het actuele reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

Betalen in Aruba

Kun je in Aruba met de euro betalen? In Aruba betaal je met de Arubaanse florin (AWG). Met euro’s betalen kan op sommige plekken, maar hiermee ben je door de wisselkoers altijd duurder uit. Op veel plekken kun je met Amerikaanse dollars betalen.

Je kunt ter plaatse pinnen met een Europese pinpas of creditcard. In restaurants, bars en hotels kun je vaak ook direct pinnen. Als je bij een pinautomaat geld opneemt kunnen hier transactiekosten voor berekend worden. Deze worden tijdens het pinnen aangegeven. De transactiekosten voor creditcards zijn over het algemeen hoger dan bij pinpassen.

LET OP! Om fraude te voorkomen, zetten veel banken de optie voor pinnen buiten Europa uit. Zet dit aan wanneer je naar Aruba gaat. Dit kan meestal via de app van je bank.

Elektriciteit & wereldstekker

In Aruba is de netspanning van de elektriciteit 120 volt. Check of jouw apparaat 120 volt kan hebben. Er worden in Aruba Amerikaans en Europese stopcontacten gebruikt. We raden je daarom aan om een wereldstekker mee te nemen.

Feestdagen

De belangrijkste feestdagen op Aruba zijn:

 • 1 januari – Nieuwjaarsdag
 • 25 januari – Betico Croes-dag
 • 18 maart – Dia Nacionál
 • 27 april – Koningsdag
 • 1 mei – Dag van de Arbeid
 • 24 juni – Sint-Johannesdag
 • 25 en 26 december – Kerstmis
 • 31 december – Oudjaarsavond

Op deze feestdagen kunnen winkels, restaurants, musea en andere openbare gelegenheden gesloten zijn. Vraag bij jouw accommodatie naar regionale en lokale feestdagen. Houd daarnaast rekening met feestdagen die elk jaar op een andere datum plaatsvinden, waaronder Pasen, Pinksteren, Carnaval en Hemelvaart.

Gezond op reis

In sommige gevallen kan een gele koorts-vaccinatie verplicht zijn. Dit is nodig als je voordat je naar Aruba gaat in een land of gebied bent geweest waar gele koorts heerst. Er gelden – naast deze regel – geen andere verplichte vaccinaties voor Aruba.

Dit zijn algemene richtlijnen. Wij raden aan je altijd goed te laten voorlichten. Dit kan o.a. via onze partner Thuisvaccinatie.nl.

Wil je niet ziek worden op Aruba? We hebben nog een aantal adviezen met betrekking tot gezondheid:

 • Je hoopt nooit ziek te worden op vakantie en al helemaal niet als dit ook nog eens financiële gevolgen heeft. Een reisverzekering is dan ook verstandig. Sommige behandelingen (zeker in privéklinieken) worden niet of slechts deels vergoed vanuit je ziektekostenverzekering.
 • De zon is in Aruba veel krachtiger dan in Nederland. Een zonnebrandcrème met hoge factor kan verbranding voorkomen.
 • Neem je medicijnen mee die door een arts of specialist zijn voorgeschreven? Dan is het slim om een medische verklaring mee te nemen op reis. Dit geldt bijv. voor ADHD-medicatie, sterke pijnstillers, bepaalde slaapmiddelen en andere medicijnen die onder de Opiumwet vallen. We raden daarnaast aan jouw Europees Medisch Paspoort mee te nemen. Deze kun je tegen betaling aanvragen bij je huisarts of apotheek. Hierin staan o.a. gegevens over medicijngebruik, ziekten en aandoeningen.
 • In Aruba komen muggen voor die ziektes als zika, chikungunya en denque kunnen overdragen. Deze muggen zijn vooral overdag actief. Het is slim om overdag en ’s avonds muggenspray te gebruiken en/of lange kleding te dragen.

Kraanwater

Het kraanwater op Aruba is van goede kwaliteit. Je kunt dus met een gerust hart uit de kraan drinken.

Lokale noodnummers

Je hoopt natuurlijk niet dat er iets ernstigs gebeurt tijdens jouw vakantie op Aruba. Mocht je wel contact met de hulpdiensten nodig hebben, zijn dit de lokale noodnummers:

 • 911: algemene alarmnummer
 • 913: kustwacht
 • 100: politie Oranjestad
 • 107: politie Noord
 • 104: politie San Nicolas
 • 105: politie Santa Cruz

Reisdocumenten

Kun je met een ID-kaart naar Aruba reizen? Nee. Voor een vakantie naar Aruba heb je een paspoort nodig. Het is niet mogelijk om met een identiteitskaart te reizen. Jouw paspoort moet geldig zijn zo lang je in het land bent.

Voordat je naar Aruba reist moet je online per reiziger een digitale immigratiekaart invullen. Dit kan vanaf 7 dagen voor vertrek via de website https://edcardaruba.aw/. Bij aankomst moet je de immigratiekaart digitaal of geprint kunnen laten zien. Onderdeel van de ED-card is een duurzaamheidsbijdrage van $ 20,- p.p. Hiermee worden duurzame ontwikkelingen op het eiland ondersteund.

Voor een tussenstop of overstap in een ander land (bijv. Verenigde Staten of Canada) kan een (transit)visum verplicht zijn. Vraag vooraf wat er voor jouw reis geldt.

Lees meer over de reisdocumenten op de website van de overheid (onder het kopje Reisvoorbereiding)

LET OP! De informatie op deze pagina is gericht op reizigers met een Nederlandse nationaliteit. Heb jij een andere nationaliteit? Laat je dan informeren bij bijv. de ambassade. Je bent altijd – ongeacht nationaliteit – zelf eindverantwoordelijk voor de juiste reisdocumenten.

Reistijd

De beste reistijd voor Aruba? Eigenlijk kunnen we daar kort over zijn; het hele jaar is het rond 30 °C. Bij tropische bestemmingen horen tropische buien er ook (af en toe) bij. In de maanden oktober, november en december valt er gemiddeld meer regen. De droogste periode is van ca. februari tot juni.

Taal

De officiële talen op Aruba zijn Papiamento en Nederlands. De meeste inwoners spreken daarnaast Engels en Spaans.

Telefonie & internet

Binnen de Europese Unie gelden strenge regels voor providers; voor bellen en internetten in EU-landen mogen geen extra kosten in rekening worden gebracht. Helaas is Aruba geen EU-land.

Om hoge kosten te voorkomen raden we aan de data roaming op je mobiele telefoon uit te zetten en gebruik te maken van WiFi. Vraag daarnaast bij jouw provider naar de kosten van databundels en bellen.

Tijdsverschil

Er is tijdsverschil tussen Nederland en Aruba. Tijdens onze wintertijd is het 5 uur vroeger op Aruba, in de zomer is dit 6 uur.

Toeristenbelasting

Op Aruba betaal je mogelijk toeristenbelasting. De kosten kunnen verschillen per gemeente. Het kan ook afhangen van het aantal sterren van de accommodatie. Toeristenbelasting is bij ons al in de reissom inbegrepen, maar je betaalt dit pas in het hotel.

Er is daarnaast een verplichte vertrekbelasting voor het gebruik van de luchthaven. Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen – waaronder KLM en TUI – is dit bedrag al bij de reissom inbegrepen.

Veiligheid

Aruba is een veilige bestemming. Houd wel rekening met zakkenrollers. Neem niet teveel contant geld mee en draag (camera)tassen op je buik i.p.v. rug. Heb je een (huur)auto? Laat er dan nooit waardevolle spullen liggen.

Vervoer

Veel vakantiegangers kiezen voor excursies, maar je kan ook een auto huren voor ultieme vrijheid. De basisregels op Aruba zijn hetzelfde als in Nederland. Er wordt rechts gereden en links ingehaald. Rijden onder invloed en roken is niet toegestaan en het gebruik van een mobiele telefoon mag ook niet. Houd ook rekening met het volgende:

 • De hoofdwegen op Aruba zijn over het algemeen in goede staat, er kan hier en daar wel een kuil in zitten. Voor de onverharde wegen in het binnenland kan een 4WD nodig zijn. Als het heeft geregend op Aruba kunnen de wegen spekglad zijn. Pas hier je snelheid op aan.
 • Tanken op Aruba? Je parkeert je auto bij de pomp en betaalt bij het loket voordat je gaat tanken. Bij sommige tankstations zijn er pompbedienden die je verder helpen.
 • De maximale snelheden zijn anders dan in Nederland. Binnen de bebouwde kom mag je 40 km/u. Buiten de bebouwde kom ligt dit tussen de 60 of 80 km/u.
 • Op Aruba wordt over het algemeen niet agressief gereden. Je ziet dan ook dat bestuurders elkaar regelmatig voorrang geven. Houd hier rekening mee.
LET OP! Er kunnen (meer) afwijkende verkeersregels gelden op Aruba. Vraag jouw verhuurder om meer informatie.

Vluchttijd

De vluchttijd naar Aruba is ca. 10 uur vanaf Schiphol. Bij een andere luchthaven, tussenstop of overstap kan de reistijd langer zijn.

Meer praktische informatie over Aruba

 • Het is op Aruba vrij standaard om fooi te geven, maar check wel altijd of er niet al bedieningsgeld (ook wel service charge of gratuity) op de bon staat. Is dit niet het geval, geef dan 10-15% fooi. Bij taxichauffeurs kun je 10% aanhouden. Kruiers, kamermeisjes en gidsen kun je enkele dollars geven.
 • Wil je roken op Aruba? Er worden geen sigaretten verkocht aan mensen onder de 21 jaar. Er geldt een rookverbod in o.a. het openbaar vervoer en overheidsgebouwen.
Op vakantie naar Aruba?
Bekijk alle vakanties

Praktische informatie over andere bestemmingen

Bekijk praktische informatie over alle vakantiebestemmingen