Toeristenbelasting

Turkije kondigt toeristenbelasting aan na afschaffing visum

Afgelopen week kondigde de Turkse overheid aan de visumverplichting voor o.a. Nederlandse en Belgische toeristen af te schaffen (bekijk het nieuwsbericht). Positief nieuws voor reizigers. Maar nu kondigt Turkije aan toeristenbelasting in te willen voeren per april 2020. Werden we blij gemaakt met een dode mus?

LET OP! In verband met het coronavirus is de invoering van de toeristenbelasting verschoven naar 2021. We hebben nog geen definitieve bevestiging en weten ook niet of de toeristenbelasting door reisorganisaties in de kamerprijs wordt meegenomen. Zodra we hier meer informatie over hebben, zullen we dit middels een nieuw artikel aankondigen.

Wat is toeristenbelasting?

Toeristenbelasting, een lokaal geheven belasting, is geen onbekende vorm van belasting in de reiswereld. De regering van een land kan besluiten om deze vorm van belasting in te voeren en de opbrengst hiervan te investeren in lokaal toerisme. En het is niet eens altijd op landniveau; dit kan ook op streek- of plaatsniveau bepaald worden.

Het geld dat hiermee wordt opgehaald, wordt door de overheid weer geïnvesteerd in toerisme om zo aan de verwachtingen van toeristen te voldoen. Op de Balearen (Ibiza, Mallorca en Menorca) geldt bijv. de zogenaamde eco-taks. Maar ook reizigers die naar Griekenland afreizen krijgen al jaren te maken met toeristenbelasting. En ook Nederland vraagt toeristenbelasting aan binnenlandse en buitenlandse toeristen. In 2019 leverde dit ons land ca. € 300 miljoen aan inkomsten op.

In de meeste gevallen is toeristenbelasting niet bij de reissom inbegrepen; het is een lokale belasting die hotels afdragen aan de regering. In sommige gevallen nemen de reisorganisaties dit al in de kamerprijs mee.

Wat kost de toeristenbelasting in Turkije?

De plannen die bekend zijn (en die naar nu blijkt eind 2019 al getekend zijn door president Erdogan), zijn vooralsnog aankondigingen.

Net als in Griekenland zal – zoals het er nu naar uitziet – een verschil worden gemaakt in het type en de luxe van de accommodatie waarin je verblijft. Zo staat in de plannen dat een nacht in een vijfsterren hotel omgerekend ca. € 2,75 p.p. kost, voor een driesterren hotel is dit € 1,35. Goed om daarbij te vermelden is dat deze belasting enkel geldt voor kinderen vanaf 12 jaar.

Ben je nu duurder uit?

Dat zal per reis verschillen. In de huidige situatie betaalde elke reiziger – ongeacht leeftijd en aantal nachten – ca. € 35,- p.p. (een bedrag dat eind 2019 verhoogd was, daarvoor betaalde je een stuk minder). Dit betekende dat je dus ook voor een 4-daagse trip naar Istanbul de volle mep betaalde. In de nieuwe situatie wordt dit feitelijk eerlijker verdeeld.

Uit onze boekingsgegevens blijkt dat vakantiegangers gemiddeld 9 dagen op reis gaan naar Turkije, ofwel 8 overnachtingen in een hotel. Uitgaande van de hoogste klasse zou je dan ca. € 22,- p.p. betalen. Kinderen tot 12 jaar – en Turkije is een populair vakantieland onder families – hoeven niets meer te betalen.

In veel gevallen zijn reizigers – met het vervallen van het visum en de invoer van de toeristenbelasting – voordeliger uit. Maar als je twee weken in de zomervakantie in een vijfsterren hotel verblijft en ook nog eens met tieners afreist, was de oude situatie wel een stuk beter geweest.