Hoogtepunten Duitsland

Veelzijdig Duitsland! De hoogtepunten bij onze oosterburen

Heb jij bij Duitsland het beeld van grauwe en saaie steden, eindeloos groenvlaktes zonder veel afwisseling en buiten Berlijn nauwelijks hoogtepunten? Dan is het tijd dat je het land van onze oosterburen eens beter leert kennen. Het is namelijk verrassend veelzijdig & ook nog eens verdomd leuk.

Duitsland heeft een oppervlakte van maar liefst 357.000 km². Met slechts 41.543 km² (waarvan 18% water!) zijn wij dan maar een klein landje. En eigenlijk is het dus niet eens zo heel verrassend dat Duitsland wel bijzonder veel hoogtepunten moet kennen. Wat moeten ze anders met al die oppervlakte doen?

We doen een rondje langs de mooiste steden, bijzondere dorpjes, leuke attractieparken, bijzondere natuurgebieden en meer. Wedden dat je het land van onze oosterburen heel anders bekijkt na het lezen over al deze hoogtepunten van Duitsland?

Duitse stedentrip in Berlijn

Hoogtepunten Duitsland, BerlijnTja, hoeveel woorden moet je hier aan vuil maken? Met de Berlijnse muur, de Brandenburger Tur, Unter den Linden, het Rijksdag, de Potsdamer Platz en Slot Charlotteburg kan de Duitse stad zich zonder twijfel meten met steden als Parijs, Barcelona en Rome.

Door de korte afstand vanaf Nederland is een stedentrip Berlijn zo gepland. Extra leuk is dit overigens in november en december, als de kerstmarkten de stad overnemen. Handschoenen aan, een warm drankje en genieten maar.

Berlijn is niet de enige Duits stad die geschikt is voor een geslaagde stedentrip. Wat dacht je van een weekendje Keulen, Hamburg, Bremen, Dresden of Düsseldorf?

Oktoberfest in München

Als je gaat voor een gezellige vakantie in Duitsland én van bier houdt, maak dan even tijd vrij in oktober. In deze maand vindt het Oktoberfest plaats in München.

Het Oktoberfest, dat het grootste bierfestival ter wereld is, begint traditioneel de eerste zaterdag na 15 september en duurt dan 16 tot 18 dagen. Dit is al zo sinds 1810, toen dit feest werd gehouden ter ere van de bruiloft van prinses Theresia van Saksen-Hildburghausen en kroonprins Lodewijk van Beieren. Een ervaring om nooit te vergeten!

Sprookjeskasteel Neuschwanstein

Hoogtepunten Duitsland: NeuschwansteinKasteel Neuschwanstein is, met maar liefst 1,3 miljoen bezoekers per jaar, een van de populairste bezienswaardigheden van Duitsland. Het kasteel in het Beierse dorp Hohenschwangau werd in de 19e eeuw gebouwd in opdracht van Lodewijk II van Beieren.

Bijzonder is dat het sindsdien niet alleen mateloos populair is onder toeristen, ook Walt Disney was fan. Is het je wel eens opgevallen hoeveel het kasteel van Doornroosje in de Disney-parken lijkt op dit kasteel?

Naast Kasteel Neuschwanstein herbergt Duitsland nog meer sprookjesachtige kastelen. Wij hebben deze eerder voor je op een rij gezet in het artikel Prachtige kastelen in Duitsland die je niet mag missen.

Reis door 13 landen in Europa Park

Kasteel Neuschwanstein en Europa Park wisselen elk jaar stuivertje als het gaat om de populairste toeristenattractie in Duitsland. Het inmiddels 40-jaar oude attractiepark is leuk voor jong én oud en mag zich dan ook een van de meest succesvolle attractieparken van Europa noemen.

Het attractiepark draagt de naam Europa Park niet voor niets; het park bestaat uit dertien Europese themagebieden. Je kunt je hierdoor in Frankrijk, Italië, Engeland, Spanje en nog negen andere landen wanen op één dag. In elk deel vind je toepasselijke attracties, restaurants en zelfs hotels.

Hoogtepunten Duitsland: Hotel El Andaluz, Europa ParkIn Spanje slapen tijdens een verblijf in Europa Park? Kies voor Hotel El Andaluz. In de tuin van het hotel, welke vol staat met palmbomen, waan je je haast aan de Middellandse Zee en in het hotel vind je originele mediterrane mozaïeken.

Wist je overigens dat je in Duitsland nog meer populaire attractieparken vindt? Bekender onder Nederlanders is bijvoorbeeld Movie Park Germany, maar ook Phantasialand is de moeite waard. Waterratten zijn aan het goede adres in Tropical Islands.

Nationaal Park Jasmund

Hoogtepunten Duitsland: JasmundDenk je bij krijtrotsen aan Engeland? Mis! In het kleinste – maar meest bezochte – Nationale Park van Duitsland, Jasmund, vind je bijzonder mooie krijtrotsen.

De krijtrotsen in het Nationaal Park Jasmund, in het noorden van Duitsland op het eiland Rügen, waren 200 jaar geleden al de inspiratiebron van schilder Caspar David Friedrich. Nu weten elk jaar meer dan 300.000 toeristen de weg naar deze plek te vinden. Naast de krijtrotsen, die op het hoogste punt 117 meter hoog zijn, vind je er meer dan 700 jaar oude beukenbossen op het Stubnitzplateau.

De mooiste plek aan de Rijn

Voor een romantische tripje langs of over de Rijn moet Loreley zeker op je lijstje staan. Deze 132 meter hoge rots langs de rechteroever is een plaatje om te zien.

Maar wel een plaatje met een rijk verleden overigens. Op deze plek maakte de rivier een scherpe bocht en bij een sterke stroming zorgde dit in het verleden voor veel bootongelukken. De bocht is inmiddels aangepast, maar de vergane boten zijn wel voer voor dramatische en romantische legendes. Een van de verhalen die gaat is dat er een nimf op de rots zou zitten die met haar gezang de schepen deed stranden.

Vanaf het uitkijkpunt vanaf de rotsformatie heb je een geweldig uitzicht, waag dus zeker de klim naar boven. Wil je kennismaken met de dorpjes en het wijngebied rondom, stap dan in een rondvaartboot en maak een tochtje over de Rijn.

Romantisch Rothenburg ob der Tauber

Hoogtepunten Duitsland: Rothenbur ob der TauberZeg je romantische en pittoreske stadjes dan zeg je Rothenburg ob der Tauber. Dit nog geen 42 km² kleine dorpje in de deelstaat Beieren is geheel in middeleeuwse stijl gebouwd.

Waar maar liefst 40% van de stad werd verwoest tijdens bombardementen op 31 maart 1945 werd het stadshart behouden. En daar kun je tot op de dag van vandaag van genieten.

En dat is geen straf! Tijdens een wandeling door de mooie straatjes met pleinen, stadsmuren en torens waan je je weer even terug in de tijd. Extra bijzonder is het als je dit doet tijdens een rondrit met een klassieke auto welke klaar staan aan de Marktplatz.

Nog meer hoogtepunten van Duitsland

  • Madeira wordt gezien als hét bloemeneiland van Europa; Mainau is echter een goede tweede. Dit 45 hectare grote eiland is tussen april en oktober een waar bloemenparadijs. Een must voor natuurliefhebbers!
  • Liefhebbers van wellness zijn aan het goede adres in Baden-Baden, waar vanaf 2 km diepte warm bronwater naar boven komt. Dit bronwater is niet alleen warm, maar ook rijk aan mineralen en wordt daardoor door velen als geneeskrachtig gezien. Je vindt dan ook maar liefst 12 thermen in de stad.
  • De mooiste autoroute die je in Duitsland kunt volgen in de Deutsche Alpenstrasse, ook wel bekend als de German Alpine Round. Deze route van ruim 400 km brengt je langs mooie bergen, skigebieden, kastelen en slaperige dorpjes. Het laat je meteen zien hoe veelzijdig Duitsland eigenlijk is!
  • Geen hoogtevrees? Bezoek dan de rotsformatie Bastei met een hoogte van 305 meter. Vanaf deze plek heb je een geweldig uitzicht over het Elbedal. Via een zandsteen-brug kun je de verschillende rotsen bereiken.

Wat is voor jou hét hoogtepunt van Duitsland? We horen het graag!

Fotografie: Alizada Studios | Shutterstock.com

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *