Kastelen in Duitsland

Als in een sprookje! Prachtige kastelen in Duitsland die je niet mag missen

Op zoek naar een veelzijdige bestemming dichtbij huis? Een vakantie in Duitsland is nooit saai! Je vindt er cultuurrijke steden, prachtige natuurgebieden en…. sprookjesachtige kastelen! We zetten de mooiste kastelen in Duitsland voor je op een rij.

1. Kasteel Neuschwanstein

Kastelen in Duitsland: Neuschwanstein KasteelMet maar liefst 1,3 miljoen bezoekers is Kasteel Neuschwanstein een van de populairste bezienswaardigheden van heel Duitsland. Het kan dan ook niet anders dan dat dit kasteel bovenaan ons toplijstje staat.

Kasteel Neuschwanstein, in het Beierse dorp Hohenschwangau, werd in de 19e eeuw gebouwd in opdracht van Lodewijk II van Beieren. Sindsdien is het een van de belangrijkste toeristische bestemmingen van het land. En dat niet alleen; het Duitse kasteel werd ook gebruikt als inspiratie door Walt Disney. Zie jij de gelijkenis met het kasteel van Doornroosje in de Disneyparken?

Tickets voor een rondleiding (zonder gids mag je niet het kasteel in) koop je onderaan bij het ticketbureau, bij het kasteel zelf worden geen kaartjes verkocht. Het kasteel is te voet bereikbaar of – hoe romantisch – per koets.

Meer weten over de toegangsprijzen en openingstijden? Neem een kijkje op de website van het Kasteel Neuschwanstein.

2. Hohenzollern

Hohenzollern Kasteel, ook wel Burg Hohenzollern genoemd, ligt op de 855 m hoge berg Zoller op ca. 70 km ten zuiden van Stuttgart. Het kasteel kent een lange geschiedenis, welke bijdraagt aan het sprookjesachtige geheel.

De eerste versie van Hohenzollern Kasteel werd in de 11e eeuw gebouwd, waarna het in de 15e eeuw werd veroverd en verwoest. Er werd snel gestart met de bouw van een nieuw kasteel, maar de Dertigjarige Oorlog gooide roet in het eten; aan het begin van de 19e eeuw stond er nog slechts een ruïne. De toenmalige kroonprins en latere koning Frederik Willem IV zorgde voor de wederopbouw van het kasteel zoals we het nu kennen. Deze bouw werd gesponsord door de familie Hohenzollern die altijd het eigendom over het kasteel heeft gehad.

Ondanks dat het kasteel nog steeds eigendom is van deze familie, mag iedereen een kijkje nemen bij de pracht en praal die het kasteel biedt. Dat laten de meer dan 300.000 bezoekers per jaar zich dan ook geen tweede keer zeggen. En jij kunt hier dus ook het authentiek bewaarde interieur en de prachtige kunstcollectie uit de 20e eeuw bekijken.

Meer weten over de toegangsprijzen en openingstijden? Neem een kijkje op de website van Hohenzollern Kasteel.

3. Schwerin Kasteel

Kastelen in Duitsland: Schwerin KasteelMet haar ontelbare torens, koepels en vleugels is het Schwerin Kasteel een toonbeeld van een romantisch sprookjeskasteel. De ligging op het eiland in de Schweriner See draagt hier ook zeker aan bij.

Het kasteel is eeuwenlang het onderkomen geweest van hertogen en groothertogen van Mecklenburg en Mecklenburg-Schwerin. Toen er in 1913 brand uitbrak in het Schwerin kasteel en er vervolgens in 1918 een revolutie plaatsvond waarna de groothertog aftrad, kreeg het kasteel een andere functie. Eerst werd het een openbaar museum, later diende het o.a. als zetel van het parlement, school en museum.

Anno 2016 is het een van de meest bezochte kastelen in Duitsland. En dat is niet zo gek; met 653 kamers, een troonzaal met mooie zuilen, een bijzondere vooroudergalerij en een opvallende collectie porselein is het kasteel een echte attractie. Ook de kasteelconcerten die regelmatig plaatsvinden trekken veel bezoekers.

Meer weten over de toegangsprijzen en openingstijden? Neem een kijkje op de website van het Schwerin Kasteel.

4. Schloß Drachenburg

Een van de jongere kastelen in Duitsland is Schloß Drachenburg, een in neoromantische stijl gebouwd kasteel langs de Rijn. Het kasteel werd in de 19e eeuw gebouwd aan de voet van het Siebengebirge, ca. 40 km ten zuiden van Keulen.

Hoewel het kasteel in eerste instantie Middeleeuws oogt, stamt het toch echt pas uit de 19e eeuw. Daar wijzen de gaslampen, centrale verwarming, wenteltrappen en zuilen op. Omdat het kasteel dienst doet als museum kan je hier uitgebreid kennis mee maken; de meeste zalen zijn toegankelijk voor bezoekers. Neem bijvoorbeeld een kijkje in de kunsthal met een enorme kunstverzameling of de donker eikenhouten bibliotheek. Uniek zijn de diverse plafondschilderingen in het kasteel.

Meer weten over de toegangsprijzen en openingstijden? Neem een kijkje op de website van Schloß Drachenburg.

5. Reichsburg Cochem

Kastelen in Duitsland: Reichsburg CochemReichsburg Cochem dankt haar populariteit niet alleen aan de pracht van het kasteel, ook de ligging is uniek. Het ligt namelijk op een 100 m hoge berg, met uitzicht over de stad en de Moezel. Het is daarnaast een leuk uitje met kinderen!

Ooit, direct na de bouw rond het jaar 1.100, werd Reichsburg Cochem ingezet als legerbasis en uitkijkpost. Dit verklaart de keuze voor de hoge locatie én de hoge toren van het kasteel. Na de verwoesting in 1689 door de Fransen werd de burcht door Louis Fréderic Jacques Ravené herbouwd in neogotische stijl.

Na een tijd van verval en een aantal verkopen, viel het kasteel uiteindelijk in handen van de stad. Het werd in oorspronkelijke staat gebracht en opengesteld voor publiek. Als bezoeker kun je er op eigen houtje rondlopen of een (Nederlandse) rondleiding boeken. Ook voor kinderen is het een leuke attractie; er worden speciale kinderrondleidingen en zelfs spooktochten georganiseerd.

Meer weten over de toegangsprijzen en openingstijden? Neem een kijkje op de website van het Reischburg Cochem.

Nog meer mooie kastelen in Duitsland

Hoewel hierboven al een mooie opsomming staat, zijn er meer mooie kastelen in Duitsland te vinden:

  • Schloß Heidelberg, in de gelijknamige plaats Heidelberg, is een van de bekendste ruïnes van het land en trekt daardoor jaarlijks veel bezoekers. Na de verwoestingen door Lodewijk XIV tijdens de Negenjarige oorlog is het deels opnieuw gebouwd.
  • Burg Eltz, in Wierschem (Rijnland-Palts), is wel gespaard gebleven tijdens diezelfde oorlog en staat dan ook nog steeds in originele staat te pronken. Het kasteel heeft een romantisch en vooral uniek karakter, doordat elke generatie graven een eigen vleugel aan het kasteel liet bouwen.
  • De burcht van Burghausen, inmiddels meer dan 1.000 jaar oud, diende oorspronkelijk als verdedigingswerk. Tegenwoordig dient het door het magnifieke uitzichtplatform op het dak en een adembenemend uitzicht over het omliggende landschap vooral als toeristentrekker.

Wil je een of meerdere van deze kastelen in Duitsland bezoeken? Bekijk ons voordelige aanbod naar de oosterburen.

Over de auteur

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

GEEF EEN REACTIE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *