Plastic overlast op vakantie beperken

5 snelle tips om plastic overlast op vakantiebestemmingen te beperken

Wist je dat plastic wegwerpproducten gemiddeld in 5 seconden worden gemaakt, ze slechts 5 minuten worden gebruikt en het vervolgens 500 jaar duurt voordat het wordt afgebroken? In Nederland staan we daar al te weinig bij stil, laat staan als we op vakantie zijn. Tijd om het tij te keren!

In Nederland is alles goed geregeld. Ook al gebruiken we hier enorm veel plastic, door o.a. het scheiden van plastic en de extra regels die er sinds enkele jaren zijn omtrent plastic tassen in winkels blijft het gevolg hier – in elk geval op het oog – beperkt. Ook weten we overtollig plastic goed te verwerken en recyclen we steeds meer.

Dit alles geldt echter niet voor veel reisbestemmingen. Prachtige oorden worden overspoeld met rietjes, flessen en tasjes. Paradijselijke stranden, bossen en berggebieden worden steeds grotere afvalplekken. En willen we dat? Nee! Daarom hebben we vijf tips voor jou om op vakantie het plasticgebruik te verminderen.

Je kunt deze tips natuurlijk ook thuis toepassen. Niets fijner dan ook een schoon Nederland zonder overdaad aan plastic in de duinen en de branding.
  1. In veel landen kun je geen water uit de kraan drinken. Als je uitgaat van twee liter water per dag, gebruik je daardoor in twee weken 28 flessen water per persoon. Dat is flink wat plastic afval dat makkelijk voorkomen kan worden! Check of je op jouw bestemming water uit de kraan kunt drinken. Is dit niet het geval? Schaf op de plaats van bestemming één grote fles aan (van bijv. 5 liter) en vul hiermee één flesje keer op keer. Er zijn overigens ook talloze drinkflesjes te kopen die jouw water zuiveren. Herbruikbaar!
  2. Zeg nee tegen plastic rietjes, dat kan echt een verschil maken. Je krijgt op veel bestemmingen namelijk een ingepakt rietje geserveerd. Laat deze simpelweg liggen.
  3. Koop – ja, je mag ook wel iets plastics kopen als dat bijdraagt aan het geheel – kleine flesjes bij de drogist. Vul deze met shampoo, douchegel, bodylotion en andere verzorgingsproducten. Die hoef je dan niet op de plek van bestemming te kopen (en weer achter te laten als je over hebt, maar jouw koffer te vol is).
  4. Sinds 1 januari 2016 geldt er een Nederland een verbod op het gratis weggeven van tasjes in winkels. We weten niet hoe het bij jou zit, maar wij nemen nu dus echt altijd een boodschappentas mee. Waarom dit dan niet ook op vakantie doen?
  5. Wist je dat er op diverse bestemmingen beach clean-ups worden gehouden? Samen met locals en andere toeristen kun je een dagje puinruimen en een extra steentje bijdragen op de plaats van bestemming.

We zijn benieuwd; ben jij hier al bewust mee bezig?

Over de auteur

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

GEEF EEN REACTIE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *