Hotels corona maatregelen

Getest! Hoe werkt dat nu in hotels in coronatijd?

“Kan ik gewoon genieten van all inclusive buffetten?”, “Moet ik reserveren voor het zwembad?”, “Is er kinderanimatie aanwezig?”. Het zijn veelgestelde vragen door onze klanten en hoewel elk hotel er anders mee omgaat, namen we toch de proef op de som bij de RIU-hotels op Gran Canaria.

LET OP! Dit artikel werd geschreven bij de ‘heropening’ van Europa in de zomer van 2020; de hieronder genoemde maatregelen kunnen afwijken van de huidige maatregelen en ook kunnen er andere regels gelden m.b.t. benodigde reisdocumentatie. Wil je de huidige status weten? Bekijk de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Begin juli reisde ik af naar Gran Canaria om te testen hoe het is om te reizen in coronatijd. Ik schreef een uitgebreide blog over mijn ervaringen met het vliegen en nam je in een andere blog mee in mijn belevingen op het Spaanse eiland. Waar ik nog niet over schreef is hoe het in de hotels gaat. Tijd om in deze blog daar meer over uit te wijden.

Landelijke protocollen

Met ruim 15.000 hotels in ons aanbod is het onmogelijk om van alle hotels precies op de hoogte te zijn van wat er wel of niet kan en mag en wat er wel of niet open is. Los nog van het feit dat dit enorm aan veranderingen onderhevig is, dit merkte ik zelf op Gran Canaria. Wat de ene dag geldt, kan de volgende dag zomaar versoepeld of aangescherpt worden.

Toch hoef je niet helemaal clueless op pad te gaan; elk land heeft protocollen vastgesteld waar de hotels zich aan dienen te houden. In sommige landen krijgen hotels ook een gezondheidscertificaat als ze het op orde hebben. Eerder mogen ze niet open. De overheid kan je hier meer informatie over verschaffen.

Een kijkje bij Riu Palace Palmeras

Hotels corona maatregelen: RIUBegin juli verbleef ik 3 nachten in Riu Palace Palmeras in Playa del Inglés, een van de bekendste badplaatsen van het eiland.

Voor alle RIU-hotels is een streng protocol opgesteld, waar elk hotel zich aan dient te houden. Betekent ‘streng’ dat je niets mag? Nee, integendeel. Maar het zorgt er wel voor dat je je veilig voelt. Hoe fijn is het om te weten dat een hotel er alles aan doet om besmettingen aldaar te voorkomen?

In deze blog neem ik je mee in de corona maatregelen waar ik mee te maken kreeg en laat je zien dat het eigenlijk niet enorm anders is dan reizen in normale tijden. Althans; zo heb ik het zeker ervaren!

Mondkapjes-verplichting

In Nederland zijn we een beetje ‘verwend’ in vergelijking met andere landen als het aankomt op mondkapjes; wij hoeven ze alleen in het openbaar vervoer te dragen. In veel Europese landen dien je ze vaker te dragen en dat geldt ook voor de Canarische Eilanden.

Bij Riu Palace Palmeras betekende dat dat mondkapjes verplicht zijn in binnenruimtes (zoals de lobby en de lift) en wanneer je een terras op of af loopt. Dat went verrassend snel. Gewoon zorgen dat je er altijd een bij de hand hebt.

LET OP! Het gebruik van mondkapjes is aan veranderingen onderhevig en kan lokaal verschillen. Zo zijn er regio’s in Spanje waar strengere maatregelen zijn. Win vlak voor je op vakantie gaat de juiste informatie in.

Incheck-time

Bij aankomst in Riu Palace Palmeras kwam sowieso als eerst dat mondkapje tevoorschijn. Daarnaast moet je bij binnenkomst je handen schoonmaken met handreinigingsgel en terwijl je dat doet wordt – als je even niet oplet ongemerkt – jouw temperatuur gemeten.

RIU vindt het fijn als je vooraf online incheckt; dat scheelt weer in contactmomenten. Maar als dit niet lukt, is het geen probleem. Dan kan het ter plaatse. De receptionisten staan achter plexiglas om afstand te bewaren.

Je krijgt meer papieren mee; zo krijg je nieuwe deurhangers mee voor als je niet gestoord wilt worden of wilt aangeven dat de kamer schoongemaakt moet worden. Deze worden normaal hergebruikt, maar wegens mogelijke contactbesmetting nu dus niet.

Ook goed om te weten: RIU heeft de in- en uitchecktijden voor hotels aangepast om zo te zorgen dat er voldoende tijd is om kamers volgens het nieuwe protocol grondig schoon te maken. Vraag ter plaatse naar de actuele tijden.

Tijd om te eten

Riu Palace Palmeras beschikt over een hoofdrestaurant in buffetvorm en ik was enorm benieuwd hoe dat zou gaan. Viel dat even mee!

Hotels corona maatregelen: etenBij aankomst wordt – met een soort van pistool – jouw temperatuur gemeten. Je dient je handen te reinigen en mag naar binnen. Mits je een mondkapje draagt. Deze mag af zodra je op jouw plek zit. Sta je op om naar het buffet te lopen, dan dien je hem weer te dragen. Bij de ingang van het buffet staat wederom reinigingsgel. De eerste dag moest ik ook nog handschoenen aan, maar die zijn daarna geschrapt door de overheid.

Veel gerechten worden geserveerd onder de noemer micro kitchen. Dit betekent dat je niet uit grote bakken opschept, maar dat er kleine porties op een bordje per persoon worden uitgestald. Slim, want minder kans op overdracht via voorwerpen. Toch kan je ook nog steeds met een tang opscheppen uit grote bakken vlees. Niet alles is vervangen.

En wat is er nog meer anders:

  • Bestek graai je niet meer uit grote bakken; deze worden in ‘envelopjes’ op tafel gelegd.
  • Drankjes worden aan tafel geserveerd en de drankdispensers zijn buiten dienst. Feitelijk geeft dit een extra stukje luxe aan je vakantie.
  • Zout en peper, oliën, suiker; het wordt niet meer in grote potten en flessen geserveerd. Er zijn portieverpakkingen.
Een buffet vraagt nu wel meer van hotels. Hotels kunnen er daardoor op individueel niveau voor kiezen om à la carte te serveren. Dit zien we tot nog toe bij weinig hotels én als het wel gebeurt blijft het wel all inclusive. Er zijn ook buffetten waarbij je niet zelf mag opscheppen, maar het personeel dit doet op jouw aanwijzingen.

Plons!

Hotels corona maatregelen: zwembadIn Spanje is er een richtlijn over hoeveel mensen er per vierkante meter in het water mogen. Hier wordt bij RIU streng op toegezien. Maar omdat ze doorgaans grote zwembaden (en meerdere per hotel) hebben en er een lagere bezetting is, is er zeker geen sprake van dat je moet reserveren of maar een paar uur per dag in het zwembad kan. Voor nu kon er geplonsd worden wanneer we dat wilden.

De ligbedjes zijn netjes gemarkeerd; twee bedjes in gebruik, twee buiten gebruik. Dit allemaal om afstand te bewaren. Ook worden ze grondig gereinigd tussen twee klanten. En het water wordt vaker ververst en gereinigd.

Ook goed om te weten!

  • Deze zomer hanteren veel hotels een maximum bezetting om te garanderen dat het niet te druk wordt. Hotels zijn nog zoekende wat dan het maximum is, voor RIU zal dit naar verwachting rond de 60% liggen.
  • (Kinder)animatie en sporten is mogelijk; dit wordt wel met name in de buitenlucht gedaan. Simpelweg omdat de kans op besmetting dan kleiner is. Wel kan het aanbod aan sporten en (kinder)animatie verschillen. Shows zijn bijv. nog niet overal mogelijk, zeker niet als dit normaal binnen plaatsvindt.
  • Hoewel je zelf dus in veel situaties geen mondkapje op hoeft, dient personeel dat wel te allen tijde te dragen. Je ziet dit ook buiten het resort bij horecagelegenheden.
  • Op de kamers merk je als gast weinig van het nieuwe protocol, maar dat is er wel degelijk. Zo zal je geen brochures vinden op de kamers, evenals koffiezetapparaten. Er is een grondigere schoonmaak, zeker van contactvoorwerpen als afstandbedieningen.
  • Wat als jouw temperatuur te hoog is op het moment van de meting in de lobby of bij een restaurant? Dan ga je naar je kamer en wordt hij 20 minuten later nog een keer opgemeten en als hij goed is, is er niets aan de hand. Als hij nog steeds niet goed is, komt er een arts bij en wordt er een gezondheidsprotocol in werking gesteld.

Hoe werkt het in andere hotels?

Tijdens mijn tijd op Gran Canaria bezocht ik ook Riu Gran Canaria en Riu Palace Meloneras. Die hielden uiteraard hetzelfde RIU-protocol aan. Ik bezocht daarnaast HD Parque Cristobal Gran Canaria en Time to Smile Terrazamar en moest concluderen dat de maatregelen overal wel gelijkwaardig waren. Het zat hem meer in de details.

Er was vooral één grote overeenkomst; de Spaanse ondernemers nemen het erg serieus. Ze willen corona graag buiten de deur houden, want ook zij kunnen zich nog een lange lockdown niet permitteren. Ze ontvangen je met open armen, maar veiligheid staat voorop!

Ik kan geen uitspraak doen over alle hotels die we aanbieden – ze allemaal testen wordt iets too much – maar kan wel zeggen dat ik mij bij RIU veilig én vrij voelde om vakantie te vieren. Neem dan ook zeker een kijkje bij al onze RIU-hotels als jou dit ook aanspreekt.

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *