Denia Spanje

Dénia, een pittoreske parel aan de Spaanse Costa Blanca

Benidorm, Alicante en Calpe: stuk voor stuk plaatsen aan de Costa Blanca die een stuk bekender zijn. Tijd om daar verandering in te brengen. Want wij zijn stiekem fan van Dénia, een pittoresk stadje met een historisch centrum en een moderne haven.

Waar ligt Dénia?

We stipten het hierboven al even aan; je vindt Dénia aan de Costa Blanca, een van de bekendste kustgebieden in Spanje. Het ligt ca. 50 km ten noorden van Benidorm. Nog dichterbij, op ca. 30 km, ligt Calpe.

Denk je bij al deze plaatsen aan zon? Helemaal correct! Dit deel van Spanje is vanwege de zachte winters populair bij overwinteraars. En in de zomer stijgen de temperaturen regelmatig boven de 30 °C. En dat komt goed uit, want de Costa Blanca heeft een kustlijn van ruim 200 km met meer dan 70 (!) stranden. Ook in Dénia staat alles in het teken van zon, zee en strand.

Hoewel het stadje nu een en al Spaanse sfeer ademt, was het ooit – en dan hebben we het over een paar eeuwen v.Chr. onderdeel van Griekenland. Ja echt! In de jaren die volgden waren er Romeinse en Islamitische overheersers. In die periodes stond de badplaats o.a. bekend als Dianum en Deniyya. De invloeden van deze periodes zie je in het centrum nog zeker terug!

Een kijkje in het centrum van Dénia

Dénia bestaat uit meerdere delen; het historische centrum, de moderne jachthaven en niet onbelangrijk het strandgedeelte. Hoewel toerisme in het plaatsje inmiddels opkomend is, is het op al deze delen allesbehalve druk. Althans… als je het vergelijkt met andere badplaatsen aan de Costa Blanca!

Laten we als eerst een kijkje nemen in het centrum. Dit is alles wat je van een Spaans stadje mag verwachten; veel pleintjes, terrassen en gezelligheid. Het meest bekende plein is Placa de la Constitution, met rondom tal van restaurantjes. Ga je voor lokale tapas of een vers visje? Bewonder vanaf het terrasje ook de prachtige gebouwen rondom. Je vindt hier o.a. het gemeentehuis en de 18e-eeuwse kerk Iglesia de Nuestra Señora de la Asunción.

Historisch centrum, Dénia Spanje
Het oude centrum van Dénia is een walhalla voor cultuurliefhebbers

Luxe jachten (en meer) in de haven

Waar je je in het centrum van Dénia even terug waant in de tijd is dat aan de haven wel anders. Hier is ruimte gemaakt voor de meest luxe en moderne jachten. En er worden tal van boottochten aangeboden om de verrassende kustlijn van de Costa Blanca te ontdekken.

Om de hoek van de jachthaven vind je Carrer del Marqués de Campo, dé winkelstraat van Dénia. De straat wordt omgeven door palmbomen en dat betekent genoeg schaduw op een zonnige dag. Shoppen kan overigens ook bij de promenade aan de haven, Explanada de Cervantes.

Port Denia, Costa BlancaDe naam verklapt het stiekem al; Port Denia ligt in de buurt van de jachthaven. Neem een duik in een van de zwembaden, wordt vermaakt door het animatieteam of ontspan maximaal door de wellnessfaciliteiten. Relaxen is hier geen opgave!

Castillo de Dénia

De moderne jachthaven vormt een enorm contrast met het naastgelegen kasteel, Castillo de Dénia. Dit kasteel is gebouwd tussen de 11e en 12e eeuw toen Dénia Islamitische overheersers had. Dit zie je ook terug in de stijl, samen met wat renaissance invloeden uit latere periodes.

Beklim het kasteel voor het mooiste uitzicht over Dénia, maar doe dit zeker in de zomer ’s ochtends vroeg. Het is een pittige klim en anders wordt het echt te warm. Ook leuk: in de zomermaanden zijn er ’s avonds regelmatig concerten in het kasteel.

Daniya Denia, Costa BlancaOp ca. 15 minuten lopen van het kasteel vind je een topper in ons aanbod, Daniya Denia. Het zwembad ligt verstopt tussen eindeloos veel palmbomen en drankjes bestel je aan de bar. Hallo vakantiegevoel!
Kasteel Denia, Spanje
Wat je kunt doen in Dénia? O.a. dit kasteel beklimmen voor een prachtig uitzicht!

Strandhoppen in Dénia

Dénia heeft een kustlijn van meer dan 20 km met meer dan 10 stranden. Je kan prima een dag (of paar daagjes) van strand naar strand hoppen.

Of we een paar tips voor je hebben? Families komen graag op het brede strand van Les Albaranes. Het strand is bekroond met een Blauwe Vlag-keurmerk, wat betekent dat het er veilig en schoon is. En je vindt er faciliteiten als toiletten, douches en strandbars.

Populairder is Les Bovets dé Denia. Het zandstrand, dat ook al is bekroond met een Blauwe Vlag, is 1.800 m lang en goed toegankelijk voor mensen met een beperkte mobiliteit. Ook hier heb je genoeg faciliteiten voor een ontspannen stranddagje.

Een bijzonder strand is El Trampolí. De naam dankt dit strand aan de houten trampoline die in een van de rotsen is geïnstalleerd en die nog altijd wordt gebruikt door strandgangers. Goed om te weten: het is een rotsachtig strand, dus neem waterschoentjes mee.

Stranden Dénia, Spanje
In Dénia vind je meer dan 10 stranden

Wat je nog meer kunt doen in Dénia?

Heb je het strand gezien, door het oude centrum geslenterd, een kijkje bij de haven genomen het kasteel van Dénia beklommen? Dan valt er nog meer ontdekken. Kijk je mee?

  • Aan de rand van het centrum start Via Verde de Dénia. Dit wandel- en fietspad ligt op de plek waar vroeger het treinspoor liep. Tijdens de wandeling geniet je in alle rust van de citrusbomen om je heen.
  • Naast het historische centrum herbergt Dénia nog een oude wijk; Baixa La Mar. In deze voormalige visserswijk spot je smalle straatjes vol kleurrijke huisjes en pleintjes waar de locals graag samenkomen.
  • Net ten zuiden van de stad vind je de Cova Tallada. Deze bijzondere grotten vragen wel wat ervaring met bergwandelingen en hoogtevrees kun je ook beter niet hebben. In sommige periodes is het verplicht om te reserveren. Vraag dat even na op je vakantie.

Dénia & Calpe combineren

Dénia is niet heel groot en omdat het toerisme hier nog minder groot is, is er ook een kleinere keuze aan hotels. Vind je dit jammer? Wijk dan af naar de grotere plaats Calpe. Met een huurauto reis je eenvoudig vanaf Calpe naar Dénia.

Wat Calpe biedt? Veel! Je vindt in de badplaats meer dan 10 (!) stranden, een oud centrum vol cultuur en het kleinste (maar oh zo mooie!) natuurpark van Spanje. Vanaf de rots Peñón de Ifach heb je een prachtig uitzicht over de badplaats. Sla in het oude centrum vooral de Moorse wijk El Arrabal niet over.

Calpe & Dénia combineren
Leuk: combineer Dénia en Calpe tijdens één vakantie

Of we nog wat hoteltips voor je in petto hebben in Calpe? Natuurlijk!

  • Voor een geslaagde familievakantie zit je goed in RH Ifach. Dit populaire hotel biedt een riant zwembad, faciliteiten voor jong & oud én het strand op loopafstand. Extra fijn is de all inclusive optie.
  • Ga je voor maximale rust? Sol Y Mar Gran Hotel The One is een adults only hotel met zwembad, wellnesscentrum, diverse sportfaciliteiten en twee restaurants. Je hebt de keuzes uit kamers en appartementen en verblijft pal aan het strand.
  • Voordelig verblijven in Calpe? Port Europa is eenvoudig, maar heeft wél alles in huis voor een ontspannen zonvakantie. Zwembad? Check! Bar? Check! Restaurant? Check! Bovendien liggen het strand en restaurants op loopafstand.
  • Kruipend naar het strand? We tippen Hotel Bahia Calpe by Pierre & Vacances. Het hotel biedt o.a. een zwembad, fitnessruimte en restaurant. Extra fijn: je loopt ook zo naar het oude centrum van de Spaanse badplaats.
  • Vanuit het zwembad uitkijken op de bekende rots van Calpe? Het kan vanaf Estimar Appartementen 2 & Two, dat ook nog eens aan het strand ligt. De appartementen bieden een kitchenette, maar als je geen zin hebt om te koken, heb je in het hotel ook meerdere restaurants om uit te kiezen. Ga je voor de lokale keuken?

Bekijk al onze hotels in Calpe

Reis jij binnenkort af naar Dénia of Calpe? We wensen je alvast heel veel plezier. Neem je een beetje zon voor ons mee terug?

Een vakantie naar Denia boeken?Bekijk ons aanbod

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *