Excursies Kreta

Op ontdekkingstocht! De leukste excursies op Kreta

Kreta is een geweldig eiland om aan het zwembad te chillen of op het strand te liggen. Maar… het eiland vraagt er ook om ontdekt te worden. Het is het grootste eiland van Griekenland biedt namelijk meer dan genoeg! Tijd om de leukste excursies op Kreta op een rij te zetten.

Door het enorme oppervlakte van Kreta rijd je niet zomaar van de ene naar de andere kant. Bij elke optie hebben we dan ook aangegeven vanaf welke (bekende) badplaatsen je deze excursie op Kreta kunt maken. Zo zie je direct welke voor jou haalbaar zijn.

LET OP! Deze excursies op Kreta worden aangeboden via een van onze partners. Je kunt zelf – ook als je je vakantie niet (of nog niet) bij ons hebt geboekt – eenvoudig jouw excursie online reserveren en direct bij hen boeken. Ideaal!

Wandeltocht door de Samariakloof

Mogelijk vanuit Chania, Rethymnon en omgeving

Eén van de hoogtepunten van Kreta is wat ons betreft de Samariakloof. Waarom? Op het smalste deel is deze kloof slechts 4 meter breed. Het is daarmee een van de smalste kloven ter wereld!

Bereid je voor op een 16 km lange wandeling, waarvan 13 km in de kloof zelf. Onderweg leg je flink wat hoogteverschillen af, waardoor je er al snel – afhankelijk van je conditie en ervaring én het aantal tussenstops – 4 tot 8 uur over doet. Laat je hier niet door weerhouden, het is prachtig!

Er worden tal van excursies aangeboden naar de kloof, waarbij je bijv. onder begeleiding van een gids alles komt te weten over de plantensoorten die je er tegenkomt.

Lees meer over de Samariakloof Bekijk alle excursies naar de Samariakloof

Excursies Kreta: Samariakloof

Paleis van Knossos

Mogelijk vanuit Heraklion, Chersonissos en omgeving

De bekendste archeologische bezienswaardigheid van Kreta? Dat is zonder twijfel het Paleis van Knossos. De geschiedenis van het Minoïsche paleis gaat terug tot 4.000 jaar v.Chr.

De cijfers zijn indrukwekkend. Zo beslaat het paleis een oppervlakte van maar liefst 22 hectare met maar liefst 1.300 ruimtes. Er woonden naar schatting zo’n 20.000 mensen, inclusief het personeel.

Het paleis werd – door een vulkaanuitbarsting op Santorini met een vloedgolf tot gevolg – volledig verwoest in 1620 v.Chr. Hoewel de materialen eerder werden gebruikt om gebouwen in de hoofdstad Heraklion mee te realiseren, werden er later ook nog opgravingen gedaan. Met het materiaal dat is gevonden is het paleis deels herbouwd naar hoe het ooit geweest was.

Lees alles over Knossos Boek deze excursie op Kreta

Excursies Kreta: Knossos

Kreta vanaf het water

Geen zonvakantie is – als je het ons vraagt – compleet zonder een boottocht. De zon in je gezicht, de wind door je haren, eindeloze zonsessies op het dek en een verkoelende duik in zee… Er worden gelukkig tal van bootexcursies op Kreta aangeboden. We hebben een aantal suggesties voor je:

  • Voor de noodkust van Kreta (ter hoogte van Heraklion) ligt het eilandje Dia. Het eilandje heeft diverse baaien waar aangelegd wordt met een zeilboot. Tussendoor kan je een verfrissende duik nemen en word je getrakteerd op een Griekse lunch en drankjes.
  • Onder begeleiding snorkelen en naar huis gaan met foto’s en video’s van jezelf onderwater? Boek deze 3-uurs boottocht vanuit Chania. Je kan – als je dat wil – ook nog onder begeleiding suppen.
  • Ga jij goed op een beetje actie en snelheid? Boek dan een excursie met een jetboot en glij met max. 90 km per uur over het water. Tussendoor is er een tussenstop om te snorkelen. Je maakt deze excursie vanuit Chersonissos.

Excursies Kreta: boottocht

Twee eilanden in één vakantie

Mogelijk vanuit Anissaras, Gouves, Kokkini Hani en Analipsi.

Bereid je voor op een lange – want de excursie duurt 11-14 uur – maar bijzondere dag; vanaf Kreta is het mogelijk om een dagtour naar het nabijgelegen eiland Santorini te boeken. Santorini is het Griekenland van de ansichtkaarten. Witte kerkjes met blauwe koepeltjes domineren hier het straatbeeld.

Je reist met een snelle ferry af naar het bijzondere eiland. Hier staat vervoer voor je klaar. Je bezoekt o.a. het noordelijk gelegen Oia, dat door de pastelkleurige huisjes echt een plaatje is.

Daarna reis je door naar Fira. De hoofdstad van het eiland is gebouwd op een klif van maar liefst 300 m hoog. Trotseer jij de ca. 600 treden naar de lagergelegen haven of stap je vanaf daar op een boot naar de nabijgelegen warmwaterbronnen?

Boek deze excursie op Kreta

Excursies Kreta: Santorini

Een duik in de olijvengeschiedenis

Verspreid over heel Griekenland vind je meer dan 120.000.000 olijfbomen, jaarlijks wordt er 300.000 ton olijfolie in het land geproduceerd en uit een onderzoek eind 20e eeuw bleek dat Grieken per jaar gemiddeld 30 liter olijfolie per persoon consumeren.

Dus waar kan je beter olijven en olijfolie proeven dan in Griekenland? Op Kreta worden daar speciale excursies voor aangeboden. In tal van varianten. Wij selecteerden een excursie waarbij je een olijfolieproeverij in een dorpje nabij Heraklion hebt.

Je leert tijdens deze excursie alles over de productie tijdens een rondleiding, wandelt in de olijfgaarden en mag tot slot een cursus olijfolie proeven volgen. Bij de olijfolie horen natuurlijk Griekse lekkernijen om het plaatje compleet te maken.

Boek deze ‘lekkere’ excursie

Excursies Kreta: olijven

Nog meer excursies op Kreta

Hoewel voor veel vakantiegangers de zon en één of twee excursies op Kreta misschien wel voldoende zijn, hoef je geen dag stil te zitten als je dit niet wil. Er zijn namelijk nog meer mogelijkheden voor toffe dagtrips:

  • Het binnenland van Kreta is prachtig; zonde om niet te ontdekken. Je kan dit o.a. doen tijdens een quad-excursie op Kreta. Off-road ontdek je een deel van het eiland. Bij deze quadtour kom je o.a. langs het dorpje Sissi, een klooster, bijzondere grotten, en het Minoïsche Malia-paleis.
  • Kennismaken met de Kretenzische cultuur op een veelzijdige manier? Boek een dagje safaritour. Met een Landrover (of soortgelijke jeep) vertrek je vanuit Rethymnon of Chania naar een oud dorp. Je vervolgt de weg via een afgelegen strand voor een verfrissende duik en eindigt voor een proeverij bij een olijfoliefabriek.
  • Wist je dat je op Kreta een bijzonder roze strand vindt? Elafonissi Beach is een plaatje om te zien. Vanuit Chania kun je hier een ontspannende excursie naartoe boeken. Na een bustochtje en een stop voor koffie in een lokaal dorpje is het tijd om 4 uur lang te genieten van jouw uitzicht vanaf je handdoek. Wissel dit af met een verkoelende duik.

Voor welke excursies op Kreta zou jij kiezen tijdens jouw volgende zonvakantie?

Nog geen vakantie naar Kreta geboekt?
Bekijk ons aanbod

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *