Wat te doen in Alicante

Wat te doen in Alicante? De ultieme checklist

In Alicante, een populaire stad aan de Costa Blanca, kun je je dagenlang vermaken. Of je nu van strand, cultuur of relaxen houdt. We maakten daarom de ultieme checklist; dit kun je allemaal doen in Alicante.

Alicante is na Valencia de grootste stad aan de Costa Blanca. Het heeft het hele jaar door een prettig klimaat en regenen doet het zomers amper. Een ideale strandbestemming dus. Maar onderschat de stad niet; je kunt in Alicante meer doen dan alleen maar van de zon genieten. We hebben we voor je op een rij gezet.

Op vakantie naar Alicante?Bekijk ons aanbod

Beklim Castillo de Santa Bárbara

Dé highlight van Alicante is Castillo de Santa Bárbara. Dit 9e-eeuwse kasteel kan je vanaf praktisch elke plek in de stad zien door de ligging boven de Monte Benacantil.

Je hebt drie manieren om het kasteel te bekijken. Je kan lopend omhoog vanuit het centrum, met een (huur)auto er naartoe rijden of – voor een klein bedrah – de ligt pakken. Eenmaal boven op de heuvel word je getrakteerd op een geweldig uitzicht over de stad.

Nog wat leuke feitjes over het kasteel; het werd gebouwd in de Middeleeuwen op een hoogte van 166 m en deed dienst als o.a. gevangenis en fort. De eeuwenoude muren zijn een van de vele highlights.

Appartementen Quijano by Be AlicanteAppartementen Quijano by Be Alicante ligt aan de voet van de heuvel. Je kunt er rekenen op moderne appartementen, gratis WiFi en een 24-uurs receptie. Met dank aan de centrale ligging kun je Alicante eenvoudig verkennen!

Wat te doen Alicante: kasteel

Neem een kijkje in El Barrio de Santa Cruz

Aan de voet van de Monte Benacantil vind je een van de oudste en – als het ons vraagt – de charmantste wijken van Alicante. Wat je in El Barrio de Santa Cruz kunt doen? Vooral zonder plan slenteren door de pittoreske straatjes en steegjes vol witte huizen.

De wijk ligt weliswaar niet zo hoog als het kasteel, maar nog altijd hoger dan een deel van de stad. Regelmatig kom je daardoor mooie uitzichtpunten tegen. Trek wel even gympjes aan, want je moet soms ook wat hoogteverschillen overbruggen.

Cultuur vind je ook in de wijk; je vindt hier o.a. het prachtige oude stadhuis en de oudste kerk van de stad, de Basílica de Santa Maria d’Alacant. Deze werd gebouwd tussen de 14e en 16e eeuw op de ruïnes van een moskee. Toegang is gratis!

Maar… uiteindelijk draait het in El Barrio de Santa Cruz vooral om gezelligheid. Je vindt er talloze tapasbarretjes en een bruisend uitgaansleven. Ga hier dus vooral ook een keer in de avonduren heen.

Appartementen Globus by Be Alicante, AlicanteIn deze charmante wijk verblijven? We tippen het eenvoudige, maar moderne Appartementen Globus by Be Alicante. Je verblijft dan in één van de vele mooie straatjes die de wijk rijk is!

Wat te doen Alicante: El Barrio de Santa Cruz

Slenter over de boulevard van Alicante

Passeig Esplanada d’Espanya is een lange boulevard langs de haven van Alicante. De boulevard start bij Plaza Puerte del Mar en eindigt – na 600 meter – bij Parque de Canalejas.

Bijzonder aan de boulevard is het golvenpatroon dat van mozaïektegels is gemaakt; deze staan voor de golven van de Middelandse Zee. Aan beide zijden van de boulevard vind je daarnaast rijen met palmbomen. Hallo vakantiegevoel!

Slenter langs vele terrasjes, bars, restaurants en in de avonduren ook nog eens gezellige kraampjes, waar je toffe souvenirs koopt. En werp af en toe een blik op de gebouwen langs de boulevard; deze zijn prachtig. Een van de mooiste is Casa Carbonnel, een karakteristiek gebouw uit 1925.

Hotel Suites del Mar by Melia, AlicanteOm de hoek van deze prachtige boulevard verblijven? Hotel Suites del Mar by Melia ligt aan de jachthaven. Het zwembad biedt uitzicht op zee en dat geldt ook voor het restaurant. Een fijne plek om te ontbijten!

Wat te doen in Alicante: boulevard Passeig Esplanada d’Espanya

Relax op het stadsstrand

Een dagje cultuur afwisselen met zon? Het stadsstrand van Alicante, Playa del Postiguet, is maar liefst 900 meter lang. Genoeg plek voor jouw handdoek! En dan vind je er ook nog alle faciliteiten voor een ontspannen dagje, zoals ligbedjes, parasols, toiletten, kleedhokjes en speeltuintjes. Aan het strand vind je een gezellige boulevard.

Houd er rekening mee dat het strand ook populair is bij de inwoners van Alicante. Het kan er daardoor druk zijn in het weekend. Je kunt dan uitwijken naar strandjes in de omgeving, zoals het strand La Albufereta.

Melia Alicante, AlicanteWaterratten zitten goed bij Melia Alicante, met aan de ene kant het fijne zandstrand, aan de andere de dobberende bootjes in de haven en voor de deur nog eens een zwembad. Extra fijn: dit hotel biedt een adults only formule.

Wat te doen in Alicante: Playa del Postiguet

Spot de leukste straat in Alicante

De straten in El Barrio de Santa Cruz zijn stuk voor stuk de moeite waard, maar dat geldt ook voor een aantal straten buiten deze wijk. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan Calle de San Francisco, dat wij echt de aller-leukste straat vinden.

Waarom is dit de leukste straat? Midden in de winkelstraat staan metershoge paddenstoelen, waar de straat overigens haar bijnaam Calle de Las Setas (Straat van de Paddenstoelen) aan te danken heeft.

De paddenstoelen zijn bedoeld als kunstwerk, maar bieden ook speelplezier voor jonge vakantiegangers. Sommige paddenstoelen zijn omgebouwd tot huisje en als bonus zijn er ook nog wat glijbanen te vinden.

Casa Alberola Alicante Curio Collection by Hilton, AlicanteOp loopafstand van de bekende paddenstoelen-straat ligt Casa Alberola Alicante Curio Collection by Hilton. Dit is een charmant – en historisch! – stadshotel met moderne kamers. De meeste kamers bieden zeezicht. Hallo vakantiegevoel!

Wat te doen in Alicante: paddenstoelen straat

Ontdek Alicante per fiets

De stad op een oer-Hollandse manier ontdekken? Er worden in de stad veel huurfietsen en fietstours aangeboden. Ideaal om op je eerste dag te doen; je krijgt dan in een korte tijd al een goede indruk van de stad.

Als je voor een fietstour gaat, word je door een gids in een paar uur meegenomen langs de hoogtepunten van de stad, waaronder de lange boulevard, de luxe jachthaven, het strand, de boulevard en Castillo de Santa Bárbara. Dit is trouwens zeker een aanrader als je Alicante één dagje bezoekt vanuit een van de omliggende badplaatsen.

Jouw fietstocht vooraf vastleggen? Wij werken samen met Baja Bikes, die met Nederlandse gidsen werkt. Je reserveert hier! (betalen hoeft pas in Alicante)

Wat je nog meer kunt doen in Alicante?

Of bovenstaande het enige is wat je kunt doen in Alicante? Nee! We zetten nog wat extra tips voor je op een rij.

  • Je vindt in Alicante meerdere mooie pleinen. Voor ons steekt Plaza del l’Ayuntamiento er met kop en schouders bovenuit als winnaar. Het is vernoemd naar het indrukwekkende stadhuis (Ayuntamiento in het Spaans), dat je aan het plein vindt. Neem plaats op een van de gezellige terrasjes en ga lekker mensen kijken.
  • Tapas eten kan in Alicante op de traditionele manier: geserveerd op een bordje die op je glas wordt gezet. Deze traditie is aan de Spaanse Costa’s grotendeels verloren gegaan, maar in Alicante kan je dit bij diverse tapasbars nog wel meemaken.
  • De overdekte markthal Mercado Central ontstond al in 1922 (!). Vlees, vis, groenten en fruit in levendige kleuren worden hier elke dag naast elkaar uitgestald. Honger krijg je zeker van een bezoekje. Dat is makkelijk op te lossen door tapas te eten in één van de barretjes op de begane grond. O.a. de pincho’s, een belegd stokbroodje met een prikker erin, zijn hier erg smakelijk. Dat wordt smullen!
  • Meer weten over de geschiedenis van Alicante? Breng een bezoek aan Museo Arcquologica de Alicante (ook wel bekend als MARQ). Dit museum werd eerder uitgeroepen tot Europees museum van het jaar.
  • Oké, het is eigenlijk niet echt iets dat je doet in Alicante, want Elche ligt op ca. 20 minuten rijden van de stad. Maar we tippen het toch. Deze stad staat bekend als palmenstad vanwege het enorme palmbomenpark met meer dan 200.000 (!) palmbomen.

Weet jij al wat je allemaal wil doen in Alicante?

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *