Guadalest, Costa Blanca (Spanje)

Must-sees aan de Costa Blanca: Guadalest & het kasteel

Wie een week – of misschien wel twee weken – aan de Costa Blanca vertoeft, mag wat ons betreft eigenlijk niet huiswaarts keren zonder een bezoek te brengen aan Guadalest. In dit dorpje in het binnenland draait alles om El Castell de Guadalest.

Guadalest in het kort

Guadalest, Costa Blanca (Spanje)Benidorm, Calpe, Altea; allemaal prachtige badplaatsen van waaruit je Guadalest eenvoudig kunt bezoeken. Het dorpje ligt op ca. 45 minuten rijden van de kust. Een prachtige route overigens. Door een groen landschap met dennen-, olijf-, amandel- en sinaasappelbomen.

Eenmaal in Guadalest doe je een stap terug in de tijd; het dorpje is namelijk zo’n 1.000 jaar oud. En lange tijd was het lastig te bereiken, enkel via een uit de rotsen gehouwen tunnel. Dit was dan ook de reden dat het jarenlang dé plek was waar de Moren zich tegen de Spanjaarden verdedigen. Of dat uiteindelijk voldoende was? Nee. Sinds de 17e eeuw zwaaien de Spanjaarden hier wel zelf de scepter.

Inmiddels is het dorp wel makkelijker te bereiken en daarmee heeft ook het toerisme zijn intrede gedaan. Dit merk je in het bijzonder door de drukte in het hoogseizoen. Waar er in het dorpje slechts zo’n 300 inwoners leven, kun je daar per jaar 2 miljoen toeristen bij optellen. Maar laat je hier zeker niet door weerhouden!

Het is best bijzonder dat je Guadalest überhaupt nog kunt bezoeken. Het dorpje overleefde diverse aardbevingen en branden en zelfs de Spaanse Opvolgingsoorlog (1701-1714) en de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939).

Wat kun je zien & doen in Guadalest?

Guadalest, Costa Blanca (Spanje)El Castell de Guadalest is in de 12e eeuw na Christus gebouwd. Hoewel de meningen daarover verschillen; op internet en in diverse gidsen spreekt men over de 11e eeuw. Wij geloven de communicatie vanuit het kasteel in dit geval; de 12e eeuw it is!

Het oorspronkelijke kasteel is nu nog te bereiken via Casa Orduña, een herenhuis dat na een desastreuze aardbeving in de 17e eeuw bovenop het kasteel werd gebouwd. Vanuit het huis is er een moderne loopbrug naar de ruïnes van het kasteel. En die ruïnes zijn niet eens de hoofdreden om een bezoek te brengen aan het kasteel; dat is het uitzicht dat je vanaf hier hebt over het stuwmeer.

Het uitzicht over het stuwmeer vanaf het kasteel is geweldig. Minstens net zo geweldig is het om per boot het stuwmeer zelf te ontdekken. Het meer werd in 1963 in gebruik genomen en zorgt voor drinkwatervoorzieningen in o.a. Benidorm en Altea.

Veel mensen reizen af naar Guadalest om het kasteel te bewonderen en keren dan weer terug naar hun hotel. Zonde, want het dorpje heeft meer te bieden. Loop via de tunnel in elk geval het oude centrum in en breng hier o.a. een bezoek aan het centrale plein met stadhuis, geniet vanaf een terrasje van het dorpsleven en bewonder de prachtige kerk. In de oude huisjes zijn toeristenwinkels gevestigd.

Er zijn daarnaast meerdere musea te vinden in Guadalest, waaronder een miniatuurmuseum, een museum vol martelwerktuigen, een museum met poppenhuizen en een historisch museum. In deze laatste ga je terug in de geschiedenis van het dorpje.

Praktische tips voor een bezoek aan Guadalest

  • In de zomermaanden kan het door de ligging snel warm worden in Guadalest. Het is dan aan te raden vroeg op pad te gaan. Houd er rekening mee dat rond 09.00-10.00 uur alles langzaam open gaat en het stadje tot leven komt.
  • Een andere optie is om een bezoek aan het einde van de dag in te plannen, wanneer de avondgloed zorgt voor de mooiste foto’s.
  • Aan de rand van Guadalest vind je meerdere parkeerplaatsen. Houd er rekening mee dat deze tegen betaling zijn.
  • Je komt voor flink wat hoogteverschillen te staan, trek daarom goed schoeisel aan. Slippertjes raden we af.
  • De makkelijkste manier om Guadalest vanaf de kust te bezoeken, is per (huur)auto. Mocht je deze niet tot je beschikking hebben, worden er gelukkig ook dagtrips aangeboden. Bijvoorbeeld deze trip vanuit Benidorm.

Hebben we jou kunnen overtuigen van een bezoek aan Guadalest? We wensen je een fijne tijd in het prachtige dorpje, dat door velen wordt gezien als een van de mooiste dorpjes van heel Spanje.

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *