We kunnen encyclopedieën vol schrijven over New York, Parijs, Barcelona en Rome. Maar stiekem vinden we het net zo leuk om ruwe, onontdekte pareltjes uit te lichten. Zoals Belgrado. Deze stad in Servië kent een geschiedenis met een dikke zwarte rand, maar klimt langzaam uit een dal; de stad wordt steeds populairder. En terecht!
Belgrado is een stad in de categorie ‘Steden die veel te weinig aandacht krijgen, maar dat wel verdienen’. Tijd om het tij te keren en jou een glimp mee te geven van wat een stedentrip in de Servische stad te bieden heeft.
Overtuigd na het lezen? Boek dan direct een verblijf in een van de hotels (daarover later meer!) die wij aanbieden. Je zal je verbazen over de prijs van onze aanbiedingen; het is doorgaans voordeliger dan andere Europese steden. En zeker ter plaatse zijn de prijzen meer dan vriendelijk.
Zo… hebben we meteen een belangrijk pluspunt van Belgrado op tafel gegooid! Oh en hadden we al verteld dat je er maar twee uur voor in het vliegtuig hoeft te zitten? Bij deze.
De historie van Belgrado in een vogelvlucht
Geen encyclopedie vol, maar wel een geschiedenisboek; de historie van Belgrado is lang en roerig. We gaan je niet overstelpen met enorme oorlogsverhalen, maar geven je toch een beknopte samenvatting.
Servië kent geen kust, het land wordt in zijn geheel omsloten door de landen Bosnië-Herzegovina, Roemenië, Montenegro, Macedonië, Bulgarije, Kroatië, Hongarije en Albanië. Samen met een aantal van deze landen behoorde Servië (en dus ook Belgrado) jaren tot het Voormalig Joegoslavië. Belgrado werd na de Eerste Wereldoorlog zelfs tot de hoofdstad van Joegoslavië uitgeroepen.
Er volgden roerige tijden, o.a. door het strenge communistische regime van zowel Tito als Milošević. Bosnië en Kroatië verklaarden zich, geheel tegen de wens van Milošević in, onafhankelijk met als gevolg burgeroorlogen die honderdduizenden slachtoffers maakten.
Die treurige periode ligt nu al weer even achter ons. Servië is inmiddels geheel onafhankelijk en opgeklommen uit een diep dal. En het is nu vooral de nog vroegere geschiedenis (in de 2.000 jaar die Belgrado bestaat werd het veroverd door de Romeinen, Ottomanen en Oostenrijkers) die veel mensen naar het land trekt.
Nog even los van het hoge hipheidsgehalte die de stad heeft. Je zou het niet verwachten als je via de grauwe met betonflats gevulde buitenwijken de stad binnenkomt, maar in het centrum vind je gezellige cafés, trendy cocktailbars en art nouveau gebouwen die een lust voor het oog zijn. Tijd om je mee te nemen langs de highlights!
Een kijkje bij het Fort van Belgrado
Als we het over bezienswaardigheden in Belgrado hebben, dan kunnen we niet om het Fort van Belgrado heen. Dit witte fort ligt in het Kalemegdan Park. Officieel is de naam van het fort dan ook Fort Kalemegdan. Zowel het park als het fort zijn gratis toegankelijk.
Het park is een heerlijke plek om rond te wandelen, want het is er rustig en groen. En door de ligging op een heuvel heb je een wijds uitzicht over de nieuwe én oude stad. Het fort zelf is meer dan 2.000 jaar oud, maar er zijn nog genoeg overblijfselen van kerken, poorten en torens te vinden. Je vindt er tevens een interessant museum over de geschiedenis van Belgrado.
Het karakteristieke witte steen dat voor de bouw van het fort werd gebruikt, zie je ook terug in gebouwen elders in de stad. Dan snap je meteen ook waaraan de stad haar naam Beograd (zoals Belgrado door de locals wordt genoemd) dankt. Beograd betekent namelijk witte stad.
De leukste straatjes van Belgrado
Het fort is niet het enige paradepaardje van de inwoners, dat geldt ook voor Skadarska, een straatje in de wijk Skadarlija. De locals vergelijken deze straat maar al te graag met Parijs. En eerlijk is eerlijk; door de bohemian stijl heeft het wel wat weg van Montmartre.
Je vindt er talloze terrasjes waar je jezelf kunt trakteren op een traditionele Servische maaltijd en grote kans dat je onder het diner kunt kijken (en luisteren) naar een bandje in klederdracht.
Parallel aan Skadarska vind je Cetinsjka. Voer dit adres (met huisnummer 15) in op Google Maps of een andere navigatie-app en je ziet een heel andere kant van Belgrado. Industriële gebouwen en geweldige graffitikunstwerken voeren hier de boventoon.
En tot slot: Kneza Mihailova. Deze straat, of eigenlijk meer boulevard, is gevuld met oude gebouwen, restaurants en winkels. Het is het kloppende hart van Belgrado! Je vindt er daarnaast enkele bezienswaardigheden, waaronder het Republic Square, het Nationale Theater en het Nationale Museum.
De grootste orthodoxe kerk van de Balkan
Belgrado herbergt diverse kerken, waaronder de Kathedraal van Saint Sava. Dit is de grootste oosterse orthodoxe kerk.
Aan de bouw werd al begonnen in 1935, maar de kerk is vanbinnen nog altijd niet af. Tijdens de Tweede Wereldoorlog en later onder het regime van Tito is er niet aan de kerk gewerkt. Sinds 1985 zijn de werkzaamheden weer hervat.
Andere niet te missen bezienswaardigheden!
Jemig, dat is nog best een opgave; kiezen uit al het moois wat Belgrado te bieden heeft. We doen een poging!
- Hoewel de wijk een beetje afgelegen ligt, raden we je zeker aan een bezoekje te brengen aan Zenum. In dit van oorsprong onafhankelijke stadje vind je veel oude huizen en schattige straatjes met kinderkopjes. Vanaf de toren op de heuvel heb je een mooi uitzicht over de wijk.
- Een andere populaire wijk is Savamala. De wijk aan de oevers van de Sava wordt getypeerd door betonnen pakhuizen, die vroeger gebruikt werden voor de scheepvaart. Nu vind je er hippe eettentjes.
- Hoewel de laatste bommen in 1999 op de stad vielen, zijn hier nog steeds littekens van te vinden in de stad. Ruïnes van oude gebouwen zijn nooit opgeruimd of opgeknapt; het zijn de stille getuigen die als monumenten dienst doen.
Belgrado is daarnaast een enorm groene stad. Dit dankt het aan de twee grote rivieren (de Donau en de Sava) die de stad doorkruisen. Aan de oevers vind je mooie stadsparken en zelfs stadsstrandjes. En in de Sava vind je het eilandje Ada Cinganlija. Alles staat hier in het teken van relaxen, wandelen, fietsen, skaten en picknicken.
Het bruisende uitgaansleven van Belgrado
Ben jij een diehard stapper en heb je nog nooit gehoord van Belgrado? Shame on you! Het uitgaansleven in de Servische hoofdstad wordt veelal vergeleken met dat van New York. En Lonely Planet bestempelde Belgrado óók nog eens als de beste uitgaansstad van Europa.
Dit uitgaansleven vindt niet alleen plaats in het centrum, waar je diverse cafés en clubs vindt, maar ook op de zogenaamde partyboten (ook wel splavs genoemd). Deze boten liggen veelal aan de overkant van de rivier de Donau en zijn volledig ingericht als club. De locals dossen zich graag uit om hier in het weekend compleet uit hun dak te gaan. Het feest gaat hier tot in de vroege uurtjes door!
Fotografie: saiko3p | Shutterstock.com