Doen in Belgrado

Ontdek verrassend Servië! 8x doen in Belgrado

We vinden het altijd zo tof als we een artikel over een relatief onbekende stad op Facebook plaatsen en het vervolgens met veel enthousiasme wordt ontvangen. Dat was bijvoorbeeld het geval na onze introductie van Belgrado. Tijd om nog meer over de stad te vertellen!

Boek je een stedentrip naar Belgrado, dé stad van Servië, dan kan je jouw drie of vier dagen in de stad helemaal volproppen met activiteiten. Aan jou de keuze wat je allemaal op jouw to do lijst zet. We geven je in elk geval wat toffe opties!

1. Laat je rondleiden door een local

Je kunt het centrum eenvoudig zelf ontdekken door van bezienswaardigheid naar bezienswaardigheid en van wijk naar wijk te lopen, maar leuker is het om een gids in te schakelen. Bij voorkeur een lokale gids. Het enthousiasme van de inwoners over de stad is aanstekelijk en ze kunnen je echt alle ins en outs over de stad en de bezienswaardigheden vertellen. Meer dan je in reisboekjes of via Google kunt vinden!

2. Luier een dagje in de zon

Doen in Belgrado: strandBelgrado kent (net als het hele land) geen kust. Servië wordt in zijn geheel omsloten door de landen Bosnië-Herzegovina, Roemenië, Montenegro, Macedonië, Bulgarije, Kroatië, Hongarije en Albanië.

Toch vind je er – en dat is zo’n fijne verrassing aan de stad – wél een strand. Middenin de Sava rivier, die dwars door Belgrado loopt, ligt het eiland Ada Ciganlija. Het eilandje is omgebouwd tot recreatiepark met diverse kiezelstranden. Op warme zomerdagen komen inwoners van Belgrado graag naar het eilandje om te relaxen, zwemmen of waterfietsen.

Vanuit het centrum zou je ca. 6 km moeten lopen om het strand te bereiken. Iets te ver weg? Je kunt op een van de buslijnen vanuit het centrum stappen. Diverse lijnen rijden via het eilandje. Vraag ter plaatse naar de mogelijkheden.

3. Chillen in het Kalemegdan Park

Precies op de plek waar de Sava en Donau samen komen vind je, hoog op een heuvel, het Fort van Belgrado. Officieel heet dit fort het Fort van Kalemegdan, vernoemd naar het park dat je rondom het machtige gebouw vindt.

Het park is een fijne plek om even te crashen tijdens lange wandeldagen in de Servische stad. In de zomer worden er ook nog eens leuke festivals georganiseerd. ’s Avonds komen de locals er graag bijeen om onder het genot van zelf meegenomen drank (rakija is een populaire lokale specialiteit) de zonsondergang vanaf de muren van het fort te bewonderen.

4. Slenter door de smalle straatjes van Zenum

Doen in Belgrado: wijk Zenum en Millenium TowerHet oude en nieuwe centrum van Belgrado zijn het populairst. Maar ook hierbuiten vind je enkele leuke wijken. Zoals Zenum.

Van oorsprong was deze schattige wijk een apart stadje. Hoewel het nu bij Belgrado hoort, heeft het wel haar unieke karakter weten te behouden. Je vindt er smalle straatjes met kinderkopjes en oude huizen.

Vanaf de monumentale Millenium Tower (ook wel Gardos Tower genoemd) heb je een mooi uitzicht over de wijk. De toren stamt uit het einde van de 19e eeuw en is een plaatje an sich.

5. Dansen in drijvende clubs

Een bijzonder fenomeen in Belgrado: splavs! Dit zijn drijvende clubs op de wateren van de Donau. Het is tevens ook een van de redenen dat het uitgaansleven van Belgrado zo geroemd wordt. Zo riep Lonely Planet Belgrado uit tot beste uitgaansstad van Europa.

Bezoek je één van de partyboten aan de oevers van de Donau dan meng je je echt tussen de locals. In het weekend komen ze hier graag (vrouwen veelal in sexy outfits) om tot in de vroege uurtjes door te feesten.

6. Proef de sfeer op lokale markten

De inwoners van Belgrado zijn dol op markten én daar kan jij van profiteren. Want hoe leer je een cultuur beter kennen dan door een middagje te shoppen op lokale markten. Tussen de locals en lokale specialiteiten. Aanraders zijn o.a. de Bajloni market, Kalenić market en de Zelani Venac market.

7. Maak kennis met de lokale keuken in Skadarlija

Doen in Belgrado: dinerenIn de wijk Skadarlija vind je het schattige straatje Skadarska. De inwoners van Belgrado vergelijken dit straatje het liefst met de straatjes in Montmartre. En ja, qua bohemian stijl klopt dat ook wel. ’s Avonds gaan de 19e eeuwse lantaarns in de straat aan en dan zie je nog meer overeenkomsten.

In het straatje vind je tal van restaurants en simpele eettentjes waar je kennis kunt maken met de lokale keuken. De Servische keuken is een mix van o.a. Oostenrijks-Hongaarse en Ottomaanse invloeden. Grote kans dat jouw diner start met pogača, warme stukjes zelfgebakken brood. De Serviërs dopen dit graag in een kommetje zout.

Sta ook niet vreemd te kijken als er opeens een volksmuzikant in klederdracht aan jouw tafel verschijnt. Zij brengen je met liefde een serenade.

8. Reis voordelig met de bus

Je kunt je eenvoudig per bus of tram verplaatsen door de stad. Houd er wel rekening mee dat kaartjes bij de buschauffeur vaak duurder zijn. Koop jouw kaartje vooraf bij een kiosk en je bespaart jezelf een hoop geld. Niet vergeten even te stempelen (of ouderwets te knippen) als je in de bus stapt.

 

Zie jij deze lijst van activiteiten wel zitten en kun je niet wachten om dit zelf allemaal te doen in Belgrado? Bekijk ons scherpe aanbod & pak die koffer maar!

Fotografie: paul prescott | Shutterstock.com

Over de auteur

Laura

Naast haar werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reist Laura graag de wereld over. Om daarna haar reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op haar favorieten-lijstje staan. Ook droomt ze graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *