griekse eilanden: welke past bij jou?

Kiezen maar! Welke Griekse eilanden passen bij jou?

Ruim 200 van de meer dan 6.000 Griekse eilanden zijn bewoond. Als je een vakantie boekt naar het Zuid-Europese land kom je dan ook voor enorme keuzes te staan. Wat heeft welk Griekse eiland te bieden en welke past het beste bij jou? We maakten een handige selectie voor je.

Griekse eilanden in een vogelvlucht

Hoewel iedereen Kos, Kreta & Rhodos wel kent bij naam, geldt dit zeker niet voor alle eilanden die Griekenland rijk is. Dat zou nogal een opgave zijn; het Zuid-Europese land herbergt meer dan 6.000 eilanden.

Deze eilanden zijn verdeeld over diverse eilandengroepen. Enkele voorbeelden zijn de Ionische Eilanden en de Cycladen. Het bekende Kreta is een eilandengroep op zichzelf; dit komt mede doordat het het grootste Griekse eland is.

Verrassend weetje: van de meer dan 6.000 Griekse eilanden zijn er slechts 227 bewoond. Hiervan zijn er maar 90 met meer dan 100 inwoners. En naar een deel van deze bewuste Griekse eilanden bieden wij dus reizen aan. Dat betekent dat je voor een flinke keuze staat.

Wij gaan je helpen bij deze keuze. Houd je van decadentie? Is veel natuur voor jou belangrijk? Staat lekker eten voorop tijdens jouw vakantie? We gaan op zoek naar de Griekse eilanden die het best bij jou passen.

Veelzijdig Kreta

Geschikt voor vakantiegangers die houden van afwisseling én lekker eten

Denk jij bij Kreta enkel aan feestende jongeren? Zet dat snel uit je hoofd! Ja, Chersonissos is in de zomer een geliefde bestemming onder de jongere doelgroep, maar het populaire Griekse eiland biedt meer.

In het oosten vind je authentieke dorpjes, in stadjes als Rethymnon en Chania maak je kennis met de Cretaanse charme, er zijn diverse prachtige natuurgebieden en ook aan cultuur is er geen gebrek. Dit alles komt voort uit het feit dat Kreta het grootste eiland is; met een oppervlakte van meer dan 8.000 km² is er ook ruimte voor veelzijdigheid.

Laten we er dan nog maar meteen een extra pluspunt bij optellen; Kreta is een walhalla voor Bourgondiërs. Het eiland heeft een prominente rol gespeeld in de ontwikkeling van de Griekse keuken. Op het eiland werden en worden nog steeds veel producten geteeld. Daarnaast biedt het een breed aanbod van lokale ingrediënten waaronder wilde kruiden, rakí, tsikoudiá en gedistilleerde dranken.

Check de leukste bezienswaardigheden op Kreta

Infinity Blue Boutique Hotel, KretaInfinity Blue Boutique Hotel & Spa biedt comfortabele kamers, een heerlijk zwembad, ligging aan het strand en rust met dank aan de adults only formule. Veelzijdigheid is gegarandeerd door de ligging in Chersonissos.
Griekse eilanden Kreta
Van alle Griekse eilanden is Kreta het meest veelzijdig, dat zie je o.a. terug in Agios Nikolaos

Zonovergoten Zakynthos

Geschikt voor vakantiegangers die een ruime keuze aan stranden willen hebben

De Ionische Eilanden – waaronder o.a. Kefalonia, Lefkas en Zakynthos vallen – worden gekenmerkt door prachtige, soms dramatische kustlijnen en schitterende zandstranden. Zakynthos is wat ons betreft daarvan de duidelijke winnaar!

Laten we beginnen met het meest bekende strand; Navagio Beach. Dit beroemde strand vind je terug op elke ansichtkaart van het eiland en in de veel reisgidsen over Griekenland.

Het is een kenmerkend plaatje; het witte strand wordt omgeven door meters hoge krijtrotsen en helderblauw water. Midden op het strand ligt een oud scheepswrak, dat hier al sinds 1980 ligt.

Door de bekendheid zijn de zee voor het strand en het uitkijkpunt – zeker in het hoogseizoen – erg druk. Je kunt het strand zelf helaas niet bezoeken. Gelukkig wordt de drukte wel enigszins verdeeld doordat er ook andere prachtige stranden te vinden zijn op het eiland. Neem o.a. een kijkje bij Porto Limnionas Beach, Dafni Beach en Banana Beach.

De leukste badplaatsen op Zakynthos

St. John Resort Villas & Spa, ZakynthosIn luxe verblijven op Zakynthos? De suites en villa’s van St. John Resort Villas & Spa beschikken allemaal over een eigen zwembad. Het heeft daarnaast een rustige ligging en biedt een fijn restaurant.
griekse eilanden zakynthos
Op zoek naar een Grieks eiland met een Caribisch tintje? Zakynthos it is!

Decadent Santorini

Geschikt voor luxepaarden & levensgenieters

Zoek jij het Griekenland dat je kent van de vele ansichtkaarten, met de witte kerkjes en blauwe koepeltjes? Santorini, it is! Houd er wel rekening mee dat je een goedgevulde portemonnee meeneemt. Het eiland is er voor levensgenieters en daar horen dito hotels bij.

Laten we eerst even op die hotels inzoomen, want dat is toch wel héél bijzonder. Santorini heeft – net als meer Griekse eilanden – een vulkanische achtergrond. Het is ontstaan na uitbarstingen onder water. De westkust van het eiland zweeft feitelijk op de rand van de vulkaan, ook wel de caldera genoemd. Op deze locaties vind je de meest prachtige hotels met infinity pools die uitkijken over zee. Je voelt je de koning te rijk!

Hoewel Santorini hierdoor een luxe imago heeft, kun je het zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt. Een manier om geld te besparen is door een auto te huren. Je bent dan vrij om te gaan en staan waar je wilt. En slenteren door dorpjes en stadjes is nog steeds gratis. Zet in elk geval Fira en Oia op je lijstje. En als je dan toch in Oia bent; bewaar wat geld voor de verrukkelijke verse visjes in de haven, Amoudi Bay.

De mooiste boutique hotels op Santorini

Marianna Hotel, SantoriniMarianna Hotel is een kleinschalig hotel op Santorini, dat al sinds 1980 door dezelfde familie wordt gerund. Je kunt er rekenen op een flinke dosis gastvrijheid, typisch Griekse kamers en een fan-tas-tisch zwembad om aan te chillen.
griekse eilanden santorini
Op zoek naar het Griekenland van de ansichtkaarten? Dan is Santorini het eiland voor jou!

Familievriendelijk Kos

Geschikt voor families die op zoek zijn naar gemoedelijkheid

Dat Kos al jaren één van onze populairste Griekse eilanden is, is niet zonder reden. Er heerst een gemoedelijke sfeer, je vindt er tal van stranden en er is een ruim aanbod aan hotels. Met name de gemoedelijkheid en het feit dat de aanwezige stranden veelal langzaam in zee aflopen, maken het Griekse eiland geliefd onder families.

Kos is daarnaast een van de compactere Griekse eilanden. Met een oppervlakte van nog geen 300 km² kun je veel in een korte tijd zien. En dat betekent dat de ukkies niet te lang in warme auto’s hoeven te zitten voor een dagje op pad. Neem o.a. een kijkje in de hoofdstad Kos-Stad, ga chillen op Paradise Beach of breng een bezoekje aan het bergdorp Zia.

Waar je het beste kunt verblijven met de kinderen? Tigaki is door de kleinschaligheid en het langzaam in zee aflopende strand een aanrader. Dat geldt ook voor het naastgelegen Marmari. Wie iets meer levendigheid wilt, doet er goed aan naar de opties in Kos-Stad of het naastgelegen Lambi te kijken.

Lees meer over Kos met kinderen

Labranda Marine Aquapark Resort, KosBij Labranda Marine Aquapark Resort hoeft niemand zich te vervelen. Tot de faciliteiten behoren o.a. meerdere zwembaden met glijbanen, sportfaciliteiten en een wellnesscentrum. En dan kun je ook nog eens verblijven o.b.v. all inclusive!
griekse eilanden kos
Het meest kindvriendelijke Griekse eiland? Dat is zonder twijfel Kos!

Cultureel Rhodos

Geschikt voor liefhebbers van cultuur én gezelligheidsdieren

Eigenlijk beschikken praktisch alle Griekse eilanden wel over een dosis cultuur, maar als we er dan toch één moeten noemen die er uitspringt…. Rhodos! Dit komt met name door de boeiende hoofdstad Rhodos-Stad.

Rhodos-Stad kent een strandgedeelte, uitgaansgedeelte én het oude stadsgedeelte. Dit deel van de stad is meer dan 2.400 jaar oud en volledig ommuurd. Via de stadsmuren – op veel plekken nog goed intact – vind je tal van bezienswaardigheden. Breng een bezoek aan de Ridderstraat, waar je o.a. het Paleis van de Grootmeesters vindt. Sla ook zeker de levendige Mandráki haven niet over.

En de rest van het eiland? Ook Lindos is een aanrader voor cultuurliefhebbers. Het stadje heeft niet zonder reden de bijnaam Het witte stadje. Wat een prachtig straatbeeld! En wie de klim naar het hoogste punt aandurft; hier vind je de Akropolis van Rhodos. Je wordt vanaf hier tevens getrakteerd op een prachtig uitzicht.

Check de mooiste hotels op Rhodos

Welke Griekse eilanden passen bij jou: White Dreams Resort, RhodosOp zoek naar een stijlvol hotel, waar je in alle rust kunt genieten van de Griekse zon? Ga voor het adults only White Dreams Resort. Dit hotel biedt o.a. luxe (swim-up) kamers, een zwembad en restaurant.
Griekse eilanden rhodos
Rhodos is wat ons betreft het meest culturele Griekse eiland

Groen Corfu

Geschikt voor natuurliefhebbers pur sang

Corfu is – met een oppervlakte van ca. 600 km² – het op een na grootste Ionische eiland. Op dit oppervlakte vind je geweldige natuur in alle vormen. Een eiland betekent veel water en kust én dus vind je hier net als op veel andere Griekse eilanden een flinke dosis strand.

Maar er is meer. Het binnenland herbergt prachtige groene dalen, in de bergen liggen grotten verscholen en de sinaasappel- en olijfbomen overheersen in veel delen van het eiland het landschap.

En dan is daar nog de Pantokrator. Deze berg in het noordoosten van Corfu is met een hoogte van maar liefst 900 meter het hoogste punt van het eiland. Bij helder weer kun je vanaf de top Albanië zelfs zien liggen. Een heel andere kant van de natuur op Corfu is het Korissionmeer. Het zuidelijk gelegen meer is maar liefst 5,4 km lang en 1 km breed. Rondom het meer vind je prachtige zandduinen en grote stukken bos.

Waarom Corfu het volgende Griekse eiland op jouw lijstje moet zijn

Griekse eilanden, Corfu: Labranda Sandy Beach Resort Labranda Sandy Beach Resort is een paradijs voor zonliefhebbers, dankzij een directe ligging aan het strand en meerdere zwembaden en glijbanen. Het biedt daarnaast een all inclusive-mogelijkheid en diverse restaurants.
griekse eilanden corfu
Als natuurliefhebber is Corfu voor jou het meest geschikte Griekse eiland

Nog meer Griekse eilanden om uit te kiezen

  • Houd je van decadentie, maar schrikt de populariteit van het eerdergenoemde Santorini je af? Kijk dan eens naar de mogelijkheden voor het nog een stuk rustigere Mykonos. Vooral Mykonos-Stad is een pareltje.
  • Het kleinere broertje van Rhodos; zo wordt Karpathos ook wel genoemd. Fijn; het is een stuk minder druk en toeristisch dan de grote broer. Waar je op kunt rekenen? Verlaten stranden, helderblauw zeewater, groene berghellingen en een rotsachtige kustlijn. Daartussen vind je sfeervolle badplaatsen en charmante bergdorpjes. Wij zijn verliefd!
  • Wil je wél veelzijdigheid, maar niet de drukte van Kreta? Op het betrekkelijk kleine Naxos worden landschappen vol olijfbomen en spierwitte dorpen afgewisseld met adembenemende zonsondergangen en de mooiste stranden.
  • Wil je je in Mama Mia!­-sferen wanen? De eerste film werd opgenomen op Skiathos. Massatoerisme kennen ze hier niet, wel veel schilderachtige dorpjes waar je zonder moeite in contact komt met de locals.
  • Niet alleen de geschiedenis van Rhodos gaat lang terug, dat geldt ook voor het Griekse eiland Samos. Het eiland maakte deel uit van het Perzische Rijk, het Helleense Rijk, het Romeinse Rijk, het Byzantijnse Rijk, de Republiek Venetië en het Ottomaanse Rijk alvorens het in 1912 onderdeel werd van Griekenland. Genoeg cultuur dus!
  • Groen is niet alleen Corfu, dit geldt ook voor diverse andere Griekse eilanden. Kefalonia bijvoorbeeld. Het binnenland wordt gekenmerkt door een ruig landschap, de vruchtbare grond leent zich voor het maken van heerlijke wijnen en de uitgestrekte stranden hebben een hoog wow-gehalte.

Welke Griekse eilanden sluiten het beste aan op jouw vakantiewensen?

Op vakantie naar een van de Griekse eilanden?Bekijk ons aanbod

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *