Scheepswrak Zakynthos op Navagio Beach

Navagio Beach & het scheepswrak van Zakynthos: het meest gefotografeerde stukje Griekenland

Het scheepswrak van Zakynthos; doesn’t ring a bell? Sla een willekeurige reisgids over Griekenland open en je ziet een goudgeel strand omgeven door hoge rotsen en de helderblauwe Ionische zee. Op het strand ligt een vergaan scheepswrak. Het is dé foto die iedereen wil maken tijdens een vakantie op Zakynthos. En dat snappen we… Bezoek het scheepswrak daarom nog voor het te laat is!

Update maart 2023: Navagio Beach is gesloten voor toeristen. Er is angst voor aardverschuivingen en afbrokkelende kliffen. Hierdoor kan de veiligheid voor toeristen niet gegarandeerd worden. Elk half jaar wordt de situatie opnieuw beoordeeld. Je kan nog wel met een boot richting het strand varen, maar mag niet aan wal of in het water rondom zwemmen. Informeer voor vertrek hoe de situatie op het moment is.

Hoe het scheepswrak daar terecht kwam…

Ondiep water, onzichtbare rotsen in het water, heftige zeeslagen of gewoon per ongeluk: de oorzaak waardoor de boot zou zijn gezonken, is niet eenduidig. Wat wel zeker is, is dat het scheepswrak in 1980 aan de grond is gelopen. Omdat de boot vol lag met illegale sigaretten en drank volgde er een ware plundering, waar de inwoners naar verluid lang van hebben genoten.

De Grieken hebben het wrak daarna uit pure lui- en gierigheid laten liggen. Weet je wat een werk het is om het daar weg te halen? Misschien niet eens een verkeerde beslissing geweest, want het is inmiddels al meer dan 35 jaar een toeristische trekpleister en moet inmiddels miljoenen hebben opgeleverd.

Dit is niet in de laatste plaats te danken aan alle positieve aandacht in de media. Touropia noemde Navagio Beach (dat ook wel Shipwreck Beach wordt genoem), waar het scheepswrak ligt, in hun lijstje met de meest fantastische stranden op de wereld en de Huffington Post riep het uit tot een van de mooiste van Griekenland en zelfs van de wereld. Ook Harpers Bazaar sluit zich hierbij aan. Alleen al hierdoor komen duizenden toeristen van over de hele wereld naar Zakynthos. Want als deze media het zeggen…

Het scheepswrak van Zakynthos in het echt bewonderen?Bekijk ons aanbod

Scheepswrak Zakynthos, Navagio Beach

Waar vind je het scheepswrak?

Het scheepswrak van Zakynthos ligt aan de noordwestkust van Zakynthos, op Navagio Beach. Het strand is overigens naar het wrak genoemd; Navagio is het Griekse woord voor scheepswrak.

Kom je met helder weer aan op Zakynthos dan kun je het scheepswrak al vanuit de lucht spotten. Cross je met een auto het eiland over dan kun je dit bijzondere fenomeen bekijken vanaf het Shipwreck Viewpoint nabij Anafonitria. Juist, daar vandaan zijn al die mooie foto’s genomen. Dit is overigens nog een flinke opgave. Er is op 300 m hoogte een klein platform, waar zo’n man of 15 op kan staan. Allemaal vechtend voor dé perfecte foto. Succes!

Beter loop je een stuk verder dan het officiële viewingpoint, richting de Griekse vlak die daar op de gigantische kliffen staat. Het vraagt wat van je conditie, maar het uitzicht is minder druk en nóg mooier!

Excursie(s) naar het scheepswrak van Zakynthos

Het strand en het scheepswrak van dichtbij bewonderen? Je kan dit op dit moment alleen van een afstand bekijken; uit veiligheidsoverwegingen is Navagio Beach gesloten voor toeristen. Dat maakt een excursie niet minder bijzonder; het uitzicht op het bekende strand met het scheepswrak én de omliggende rotsen is geweldig. Boek een excursie met een glasbodemboot, een speedboot of een traditionele houten boot.

Via onze partner GetYourGuide kan je diverse boottochten naar Navagio Beach en het scheepswrak van Zakynthos boeken. Tijdens zo’n boottocht bezoek je vaak ook de Blauwe grotten én heb je de mogelijkheid om onderweg een verfrissende duik te nemen.

Wacht niet tot het vergane glorie is

Helaas is het wrak in zeer slechte staat; het is compleet verroest. Opknappen zal er wel niet van komen, het is typisch Grieks dat men daar geen haast mee heeft. En niemand voelt zich er verantwoordelijk voor om het vergane schip te bergen.

En waarom ook; het zou voor het toerisme waarschijnlijk geen slimme zet zijn. De vraag is alleen hoe lang het schip het nog uithoudt zonder onderhoud én hoe lang wij met zijn alleen nog van dit mooie plaatje kunnen genieten. Mocht je het nog niet hebben gezien, wacht dan zeker niet te lang.

Heb jij – alleen door het lezen over het scheepswrak – zin gekregen om je koffers te pakken en naar Zakynthos te vliegen? Boek snel jouw vakantie én die boottocht naar Navagio Beach.

Scheepswrak Zakynthos, Navagio Beach

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *