Vakantie Chersonissos tips

Op vakantie naar Chersonissos? Check deze tips!

Ga jij binnenkort op – of overweeg je een – vakantie naar Chersonissos? Met deze tips weet je in no-time alles over de badplaats op Kreta. Je krijgt daarnaast handige links naar nog meer informatie. Zo ga je goed voorbereid op pad!

Je kunt onvoorbereid vertrekken en dan heb je nog een geweldige vakantie. Je haalt er echter het maximale uit als je je een beetje inleest. Check deze Chersonissos-tips bijvoorbeeld. Je weet na het lezen van dit artikel precies waar je moet zijn, wat je er kunt doen en wat je niet mag missen. Als bonus geven we ook nog eens fijne hoteltips voor een vakantie in Chersonsissos.

Waar ligt Chersonissos?

Met een enorm vasteland en 6.000 eilanden zijn er héél veel badplaatsen te vinden in Griekenland. Als we inzoomen op Kreta – het grootste en meest zuidelijke eiland – dan is het levendige Chersonissos niet te missen. Door o.a. het televisieprogramma Oh Oh Cherso heeft bijna iedere Nederlander wel eens van de badplaats gehoord.

Chersonissos ligt aan de noordkust van Kreta, tussen de badplaatsen Anissaras en Stalís. Kom je met het vliegtuig, dan land je na een vlucht van ca. 3,5 uur meestal op Heraklion Airport. Die luchthaven ligt op ca. 20 km van Chersonissos. Je hoeft na aankomst op Griekse bodem dus geen uren meer in de bus of taxi te zitten, ideaal. En je snapt: hoe eerder je aankomt, hoe eerder je een duik kan nemen. Door de ligging aan de Middellandse Zee is Chersonissos een topbestemming voor zonaanbidders en strandliefhebbers.

Chersonissos bestaat eigenlijk uit twee delen: Limenas Chersonissos en Palia Chersonissos. Het bruisende deel bij de haven wordt Limenas Chersonissos genoemd. Deze omgeving is in de jaren vijftig helemaal gemoderniseerd en wordt daarom ook wel Nea Chersonissos (Nieuw-Chersonissos) genoemd. Zo’n 3 km landinwaarts vind je Palia Chersonissos (Oud-Chersonissos). Dit is het rustigere deel van Chersonissos waar je nog een inkijkje krijgt in het authentieke Griekse leven.

Waar staat Chersonissos bekend om?

Roepen we ergens Chersonissos – of de bijnaam Cherso – dan kleeft er vaak direct een bepaald beeld aan. We horen kreten als ‘zon, zee & zuipen’, ‘stappen’,  ‘uitgaanswalhalla’ en ‘jongerenbestemming’. Er zit een kern van waarheid in, maar de Griekse badplaats is (gelukkig) nog zoveel meer dan dat. Chersonissos is een warm oord voor jong & oud.

Het moderne deel van Chersonissos werd rond de jaren vijftig en zestig helemaal opgeknapt toen het toerisme op het eiland opbloeide. Dit pakte goed uit; Chersonissos werd steeds bekender onder toeristen. De uitgaansgelegenheden en gezellige hotsposts trokken vooral jongeren met een klein(er) budget aan.

In Nederland werd Chersonissos pas écht bekend toen het programma Oh Oh Cherso er in 2010 werd opgenomen. Naast de televisieserie kwam de cast in allemaal liveshows. De beelden van feestende jongeren gaven de badplaats het imago van feestparadijs.

Ondertussen zijn we heel wat jaar verder en is er veel veranderd. Jongeren komen er nog steeds maar het publiek is gemengder. De badplaats biedt naast toffe feestjes namelijk ook fijne stranden, een gezellige boulevard en mooie (familie)hotels. En door de centrale ligging op Kreta kan je ook veel van de omgeving zien. Redenen genoeg voor een vakantie in Chersonissos als je het ons vraagt!

In hartje Chersonissos gaan jongeren én oudere vakantiegangers met de voetjes van de vloer in de vele discotheken, clubs en uitgaansgelegenheden. Families en rustzoekers vinden hun vakantiegeluk op de rustigere plekjes van Chersonissos. Bijv. op de strandjes aan de rand van de badplaats.

Vakantie Chersonissos tips - stranden

Zien & doen in Chersonissos: de ultieme tips

We hebben het over een middelgrote badplaats op Kreta. Voor zonaanbidders, actieve vakantiegangers en feestliefhebbers is er genoeg te doen in en rondom Chersonissos. Cultuurliefhebbers hoeven niet te rekenen op een hele hoge dosis cultuur maar we hebben wel een paar must-sees gespot. Om je een beetje op weg te helpen delen we de highlights:

  • Het kloppende hart van Chersonissos is de lange boulevard. Strek ’s morgens je benen met een wandeling, ga shoppen in de (souvenir)winkeltjes en pak onderweg nog wat cultuur mee. Stop daarvoor bij de Romeinse Fontein of de kruisbasiliek. Houd zeker even pauze bij een van de uitzichtpunten. Zie je verderop het strand? Daar genieten zonaanbidders van het lekkere weer en wagen daredevils zich aan toffe watersporten. Tegen de avond komt het feestgedruis aan de boulevard op gang. Bestel een ouzo of cocktail en geniet van swingende (live) muziek.
  • hotspot van Chersonissos? Voor veel vakantiegangers is dat Star Beach. Dit strand-/waterpark is wel vier hectare groot en biedt plezier voor jong & oud. Sjees van de grote glijbanen, waag je aan toffe watersporten of spetter met de jongste vakantiegangers in het miniwaterpark. Zin in een dansje? Partygangers showen hun beste dansmoves bij de schuimparty’s. Ga niet te vroeg naar huis, want ’s avonds draaien er regelmatig bekende dj’s.
  • We noemden Oud-Chersonissos net al even. Het bergdorpje is echt een tip als je in Chersonissos bent. Op zo’n 3 km landinwaarts ontvlucht je even de drukte van de haven en de boulevard. Struinend door de smalle straatjes – langs kleurrijke bloemen en schattige balkonnetjes – vang je een glimp op van het authentieke Griekse leven. De beste plek om te eindigen is bij een van de terrasjes op het Eleftherias plein. Tijd om traditionele Griekse keuken te proeven!

Lees wat je nog meer kan doen in Chersonissos

Vakantie Chersonissos tips - Oud-Chersonissos

De beste reistijd voor Chersonissos

De meeste accommodaties in Chersonissos bieden we aan van half april tot eind oktober. In die periode heb je dankzij het mediterrane klimaat de meeste kans op aangename temperaturen. In april ligt de gemiddelde temperatuur op 20 °C en dat stijgt alleen maar de rest van het seizoen. Gemiddeld is het van juni t/m augustus tussen de 30 en 32 °C, met uitschieters richting de 40 °C.

Wanneer jij het beste naar Chersonissos kan gaan hangt af van je plannen.

  • Als je alvast een voorproefje wil van de zomer, dan kan je in april of mei gaan. De lenteachtige dagen geven je alvast een extra Vitamine D-boost. Sunsnacken maar!
  • Nog een voordeel van vroeg in het seizoen naar Chersonissos; het is nog niet zo druk. Ideaal als je op je gemak wil rondstruinen. De temperaturen – vaak rond de 20-25 °C – passen goed bij actieve uitstapjes.
  • Ga je voor zon, zee, strand en/of stappen? Dan zijn de zomermaanden de beste keuze. De warmte vraagt om strandhangen en in de badplaats zijn alle horeca-adresjes geopend. Een-en-al gezelligheid!
  • Kan de zomer jou niet lang genoeg duren? Boek een nazomervakantie naar Chersonissos. Door de zuidelijke ligging biedt Kreta in die periode nog genoeg zomerse dagen. In oktober kan het zelfs nog 23 °C worden. Stop wel een vestje in je koffer, in de avonden kan het wat frisser zijn.

Als je de badplaats op haar best wil beleven, dan raden we je af in de winter naar Chersonissos te gaan. De temperaturen dalen, de zon laat zich niet vaak zien en het is vrij nat. Dat is ook te merken in het centrum; er is niet veel meer te beleven en veel cafés, bars en uitgaansgelegenheden zijn gesloten.

Vakantie Chersonissos tips - Haven

De leukste hotels in Chersonissos

Bij Chersonissos hoef je niet alleen te denken aan ‘goedkope’ massahotels. De Griekse badplaats heeft juist verrassend veel leuke én luxe hotels. Van adults only pareltjes tot familieresorts. We lichten er een paar voor je uit:

  • We zeiden het net al; Star Beach is dé hotspot van Chersonissos. Wat veel vakantiegangers niet weten is dat het park ook een eigen hotel heeft. Via een tunnel loop je zo naar Star Beach Village. Dichterbij de waterpret en het feestgedruis kan je niet verblijven! Na het ontbijt zit je in no time op de glijbaan en na een avond stappen kan je bijna rollend naar de hotelkamer. Voor een extra zorgeloze vakantie boek je dit tophotel o.b.v. all inclusive.
  • Met de hele familie naar Chersonissos? Verblijf samen bij Grand Hotel Holiday Resort. Kids vermaken zich o.a. dankzij een kinderzwembad met spetterende glijbanen en een miniclub met speeltuin. Oudere vakantiegangers pakken hun me-time bij de openlucht wijnbar, het relaxzwembad of het wellnesscentrum. Family fun gegarandeerd!
  • Hip, adults only én boutique vibes. Klinkt dat als muziek in de oren? Dan zit je helemaal op je plek bij Indigo Inn Casa. Dit hotel ademt gezelligheid. Het heeft een charmante boho-chique inrichting, het restaurant is supersfeervol, er draait regelmatig een dj én de hoofdstraat ligt voor de deur. Bijkomen kan aan de drie zwembaden of in de knusse loungehoekjes.
  • In Oud-Chersonissos vind je het charmante Mitos Village. We tippen deze accommodatie vanwege de ligging vlakbij lokale restaurants én het fijne zwembad met luxe ligbedden. Ook fijn: het gastvrije personeel.
  • Ben je op zoek naar een hotel in het centrum van Chersonissos en aan het strand? Stop met zoeken, Palmera Beach Hotel is perfect voor jou! Het viersterren hotel biedt naast deze ligging ook nog een klein zwembad, wellnesscentrum en fitnessruimte. Wat wil je nog meer?!

Nog meer mooie hotels in Chersonissos

Vakantie Chersonissos tips - Indigo Inn Casa

Vervoer in Chersonissos

Ga je naar Chersonissos om te strandhangen en stappen, dan zal je binnen de badplaats vooral te voet op pad gaan. Spring je liever op de pedalen? Een aantal hotels biedt (mogelijk tegen betaling) fietsverhuur. Je kan ook terecht bij lokale fiets- en scooterverhuurders.

Tussen het moderne deel en het authentieke Oud-Chersonissos rijden er geen bussen. Gelukkig ben je er met de taxi ook zo en voor slechts een paar euro. Naar andere badplaatsen is het openbaar vervoer – zeker in het hoogseizoen – wel goed geregeld. Zo kan je o.a. de bus pakken naar Gouves en Heraklion. Of je gaat in oostelijke richting naar Stalís en Malia.

Benieuwd naar de rest van Midden-Kreta? Om je vrijheid te behouden én zoveel mogelijk te zien kan je het beste een auto huren. Dit kan bij ons eenvoudig tijdens boeking. Heb je dat niet gedaan & wil je alsnog een auto huren? Neem dan contact op met onze klantenservice.

Lees alles over een auto huren op Kreta

Liever georganiseerd op pad? Er worden talloze excursies aangeboden op Kreta. Ga onder leiding van een gids de bergen in of zoek de adrenaline op tijdens een quadsafari. Cultuurliefhebbers tippen we de bijzondere ruïnes van Knossos. Ben je met kinderen in Chersonissos, dan zijn de waterparken en boottripjes een aanrader.

Lees meer over de excursies op Kreta

Alvast het aanbod aan excursies bekijken? Ga naar onze partner GetYourGuide, waar je ook al voor vertrek jouw tripjes kunt vastleggen.
Vakantie Chersonissos tips - Auto huren

Meer tips voor een vakantie in Chersonissos

Tot slot; nog een aantal extra Chersonissos-tips om alles uit jouw vakantie te halen:

  • Check bij de receptie van je hotel wanneer de wekelijkse Griekse avond in Oud-Chersonissos is. De lokale bevolking en toeristen genieten in het hoogseizoen elke week een avond samen van live muziek, traditionele dansen en Griekse lekkernijen.
  • In een straal van ca. 3 km rondom Chersonissos liggen een aantal charmante dorpjes. In deze blog nemen we je – naast Oud-Chersonissos – mee langs Koutouloufari, Piskopiano en Anissaras. Stuk voor stuk dorpjes met een pittoresk centrum.
  • Wil je met het hele gezin naar Chersonissos? Lees ons artikel Chersonissos met kinderen voor de juiste voorbereiding. De badplaats is kindvriendelijker dan je misschien verwacht.
  • Wil je meer van Kreta zien? We hebben de leukste badplaatsen op Kreta voor je op een rij gezet. We tippen in Midden-Kreta alvast Agios Nikolaos en Malia.

Zie jij door onze tips een Chersonissos-vakantie helemaal zitten? Dan rest je alleen nog een vakantie uit te zoeken of – als je dat al hebt gedaan – jouw koffer in te pakken. We wensen je veel plezier!

Op vakantie naar Chersonissos?Bekijk ons aanbod

OVER DE AUTEUR

July

Nieuwe plekken ontdekken - zowel bekend als onbekend - is een van de leukste dingen om te doen. Als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter combineer ik mijn passie voor schrijven en reizen. En er zijn nog zó veel bestemmingen die ik wil bezoeken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *