Noorderlicht spotten IJsland

Bijzonder natuurfenomeen; spot het noorderlicht in IJsland

Je verwacht het misschien niet, maar ook in de wintermaanden trekken er nog steeds veel toeristen naar IJsland. Zij banjeren door de sneeuw en krijgen te maken met temperaturen rond het vriespunt. Waarom zij dat doen? Omdat het spotten van het noorderlicht op hun bucketlist staat.

In de zomermaanden wordt het niet tot nauwelijks donker in IJsland. Daarom is het onmogelijk om dan het noorderlicht te zien. Wil jij dit bijzondere natuurfenomeen een keer ervaren? Dan zul jij toch echt een dikke jas, warme schoenen, een sjaal, handschoenen en muts uit de kast moeten halen om in de wintermaanden naar IJsland af te reizen.

Wat is het noorderlicht?

Je kent het vast van plaatjes, maar wat is het noorderlicht eigenlijk? Het noorderlicht, dat ook wel poollicht wordt genoemd, is een lichtverschijnsel in de atmosfeer waarbij een groene of paarse gloed de hemel oplicht.

Deze bewegende bogen, stralenbundels of gordijnen lijken soms zelfs te dansen in de lucht. Heel bijzonder! Het poollicht is alleen zichtbaar dichtbij de poolgrens, op de koudste plekken op aarde dus.

Hoe ontstaat het noorderlicht?

Noorderlicht IJslandHet is niet gemakkelijk om de natuurkunde van het poollicht uit te leggen, maar we proberen het toch in het kort te doen.

Door uitbarstingen op de zon worden er grote hoeveelheden geladen deeltjes het heelal ingeslingerd. Deze deeltjes bevatten veel energie, die in de atmosfeer door botsingen worden overgedragen op zuurstof- en stikstofatomen. Die energie komt weer vrij en vormt uiteindelijk het kleurrijke noorderlicht.

Wanneer kun je het noorderlicht spotten?

Om het noorderlicht te kunnen spotten moet het donker zijn. Daarom maak je in de zomermaanden in IJsland geen schijn van kans. Vanaf ca. september/oktober tot en met maart is de kans om het noorderlicht te zien het grootst.

Daarnaast is het erg afhankelijk van de zonneactiviteit. Om de elf jaar maakt de zon een actieve periode door (voor het laatst in 2013), worden er meer geladen deeltjes de atmosfeer ingeslingerd en is de kans om het poollicht te zien dus groter. Sterker nog: dan kan je deze zelfs spotten in Nederland.

Waar moet je op letten?

Noorderlicht IJslandJe kunt gewoon zelf op pad gaan met je huurauto om het noorderlicht in IJsland te spotten. Je hebt de meeste kans in het noorden van het land. Door de zuidelijkere ligging heb je in de buurt van Reykjavik minder kans om het noorderlicht te spotten.

Zorg er in ieder geval voor dat je tijdens een heldere avond op zoek gaat en dat je in een donkere omgeving bent. Laat ook je ogen wennen aan het donker door niet op je telefoonscherm te kijken.

Ga jij liever met een professional op pad? Via onze partner Get Your Guide kun je een vier uur durende noorderlicht-tour boeken vanuit Reykjavik. Je gaat met een ervaren gids op zoek gaat naar het natuurfenomeen. Je gaat zoveel mogelijk weg van het kunstlicht, maar de plek waar je heen gaat verschilt van dag tot dag en is afhankelijk van het weer. Heb jij geen geluk tijdens jouw tour? Dan kun je gratis deelnemen aan de volgende geplande noorderlicht-tour.

Verblijven in Reykjavik

Noorderlicht IJsland, Hotel Klettur Reykjavik, de hoofdstad van IJsland, is – ondanks de zuidelijke ligging – voor ons de ideale uitvalsbasis om het noorderlicht te gaan spotten. Vanuit de stad rijd je namelijk eenvoudig richting het noorden of een ander (onverlicht) gebied. Waar jij kunt verblijven? Wij geven je enkele fijne opties:

  • In de stijlvolle kamers van Hotel Klettur, die zijn geïnspireerd op de IJslandse natuur, is het prima vertoeven. Na het spotten van het noorderlicht zul jij hier heerlijk dromen over het bijzondere natuurspektakel. Daarnaast ontdek je eenvoudig het gezellige Reykjavik en de rest van IJsland.
  • Hotel Fron heeft een ligging midden in het gezellige centrum van Reykjavik. Je verblijft in nette kamers en maakt gratis gebruik van WiFi. Het hotel is ook een fijne uitvalsbasis als je de Golden Circle wilt ontdekken.

Wil jij het noorderlicht in IJsland spotten en ben je op zoek naar een vlucht & verblijf? Bekijk dan snel ons volledige aanbod.

Over de auteur

Marleen

Van stedentripjes tot kamperen; vakanties zijn altijd het hoogtepunt van het jaar. Én de bucketlist van Marleen is nog oneindig lang. Als online content marketeer bij dé Vakantiediscounter droomt zij alvast weg bij de volgende bestemming op haar lijst.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *