Tips voor de Blue Lagoon in IJsland

Blue Lagoon in IJsland: haal het maximale uit jouw bezoek aan dit natuurfenomeen

Laten we eerlijk zijn; het is een toeristische plek, maar jouw vakantie in IJsland is niet compleet zonder een bezoek aan de Blue Lagoon. Het is slechts één van de vele thermale baden die IJsland herbergt, maar wel meteen de meest bekende. Tijd om deze must-see onder de loep te nemen!

Verspreid over het eiland vind je flink wat thermale baden. De locals zijn er fan van en hebben de baden zelfs de naam ‘de bron voor de eeuwige jeugd gegeven’ vanwege de geneeskrachtige werking die het water zou hebben. Mensen met artritis en reuma spreken over een verzachtende werking en ook op huidaandoeningen als psoriasis heeft het een positieve effect.

Maar los van deze pluspunten is het ook gewoon fijn om een middagje te relaxen in een thermaal bad. En als je dat doet bij de Blue Lagoon in IJsland heb je alle faciliteiten voor een ontspannen dag binnen handbereik.

Blue Lagoon IJsland tips

Blue Lagoon in een notendop

In tegenstelling tot de meeste andere thermale baden in IJsland is de Blue Lagoon niet op een natuurlijke manier ontstaan; het is aangelegd door de bewoners en wordt gevuld met water uit de dichtbij gelegen Svartsengi geothermale krachtcentrale.

Het water is extreem zout (12,5%), wordt omhoog gepompt vanaf 1.800 meter diepte en heeft aanvankelijk een temperatuur van 70 graden.

Hoeveel liter water je in de Blue Lagoon aantreft? Maar liefst 60 miljoen! Bijzonder is het systeem dat er voor zorgt dat al dit water elke 40 uur compleet ververst.

Een duik in 38 °C warm water

Sinds de opening in 1991 is de Blue Lagoon de meest bezochte bezienswaardigheid van IJsland. En laten we wel wezen; als je de plaatjes ziet, wil je ook direct jouw bikini of zwembroek (badkleding is verplicht!) aantrekken en in het water plonzen. Om vervolgens te genieten van een uniek uitzicht op de lavavelden. Koukleumen wordt het niet. Hier is het áltijd warm, ook als het regent of sneeuwt in IJsland. Het blauwwitte water (het kleurt wit door de aanwezigheid van mineralen en silicaten) is namelijk gemiddeld 38 °C.

Mocht je je afvragen waarom iedereen met een wit gesmeerd gezicht in de Blue Lagoon in IJsland ronddobbert? Het water is rijk aan silicaten en mineralen en deze hebben samen gezorgd voor silicamodder op de bodem. Smeer deze gerust ook op jouw gezicht, want het werkt reinigend en verzorgend. Je gaat naar huis met een superzacht huidje!

Waar het water een positieve werking heeft op jouw huid, geldt dit niet voor haar. Het wordt er droog en stug van en als je het geverfd hebt, kan het ook nog eens invloed hebben op de kleur. Bind je haar vast óf maak vooral veel gebruik van de conditioner die gratis ter beschikking wordt gesteld voor je het water ingaat. Maar ook in het geval van conditioner; reken erop dat je haar een paar dagen niet goed zit en stug aanvoelt.

Bezoeken Blue Lagoon IJsland tips

 

Praktische tips voor de Blue Lagoon in IJsland

Zoveel mogelijk uit jouw bezoek aan de Blue Lagoon halen? We geven je een aantal praktische tips.

  • Draag geen sieraden. Het bijzondere water heeft zo zijn werking op sieraden. Met name zilveren sieraden kunnen verkleuren. Laat deze dus achter in jouw tas of kluisje.
  • Bezoek de Blue Lagoon ’s avonds. Drukbezocht & populair betekent veel andere toeristen. Wil je zoveel mogelijk van de Lagoon voor jezelf hebben? Ga dan in de avonduren. Dan zijn de touringcars lang en breed vertrokken. Een groot pluspunt is dat de Blue Lagoon nóg mooier is bij zonsondergang.
  • Ga naar de Blue Lagoon vlak voor je naar huis vliegt. Verblijf je kort in Reykjavik en weet je niet hoe een bezoek aan Blue Lagoon in de planning te passen? Probeer een paar uurtjes uit te trekken voor je terugvlucht gaat. Het ligt namelijk op slechts 20 minuten rijden van de luchthaven. En er is zelfs een gratis shuttleservice naar het vliegveld. Zo ga je echt relaxed naar huis!
  • Reserveer vooraf. De Blue Lagoon hanteert een max. aantal bezoekers tegelijkertijd. Het is daarom verplicht om voor jouw bezoek een tijdslot te reserveren. Reserveren kan via de website van Blue Lagoon. Je kan ook een georganiseerde tour vanuit Reykjavik bij onze partner GetYourGuide boeken.
  • Selfies maken kan. Je mag jouw mobiel of camera meenemen de Blue Lagoon in. Wees je wel bewust van de risico’s en neem een waterdichte tas of zak mee. Deze zijn overigens ook te koop bij de Blue Lagoon.
  • Je moet naakt douchen. Hoewel zwemkleding in de baden verplicht is, ben je daarvoor juist verplicht om naakt te douchen. Als je van sauna’s houdt, is dit vast geen probleem. Maar anders…? Dan zijn er gelukkig privé-douchehokjes. Denk er na afloop, als je je weer het water uithijst, aan om jouw badkleding goed na te spoelen. Anders kunnen de mineralen en silicaten jouw badkleding aantasten.

Neem je eigen spullen mee

Tot slot: een kaartje voor de Blue Lagoon is al niet echt goedkoop (vanaf ca. € 50,- voor volwassenen), maar het tikt pas echt aan als je daar ook nog handdoeken en slippers huurt. Beter is het dus om dit zelf mee te nemen als je extra ruimte in je koffer over hebt. Stop dan meteen ook een zonnebril in je tas, want als de zon schijnt dan reflecteert dit enorm op het water. Een zonnebril is dan echt geen overbodige luxe.

Overnachten bij de Blue Lagoon?

Ja, er is een hotel bij de Blue Lagoon, maar je wil niet weten hoe duur dat is. Dan moet je wel even opslag vragen aan je baas. Nee, liever kies je voor een hotel in Reykjavik. Dat is een fijne uitvalsbasis omdat je in nog geen uur naar de Blue Lagoon rijdt én tegelijkertijd kan je vanaf de hoofdstad ook eenvoudig de Golden Circle ontdekken.

Hotels die we aanraden in Reykjavik?

  • Op zoek naar een charmant hotel in typisch Scandinavische sfeer? Hotel Reykjavik Centrum is gevestigd in een prachtig rood gebouw en door de ligging een fijne uitvalsbasis. Het ligt in een van de oudste straten van de stad en er is levendigheid alom.
  • Stijlvol verblijven? Hotel Reykjavik Saga beschikt over prachtige kamers, een fijn restaurant en faciliteiten als een fitness- en wellnesscentrum. En door de centrale ligging verken je Reykjavik én de omgeving eenvoudig!
  • Bij Eya Guldsmeden wordt warme Scandinavische sfeer gecombineerd met modern design. Het hotel ligt vlak bij de bruisende winkelstraat Laugavegur en je hebt uitzicht over de indrukwekkende berg Esja. In de prachtige kamers kom je zonder problemen tot rust.
  • Hotel Borg is het oudste hotel van Reykjavik; het werd al geopend in 1930. ’s Morgens word je wakker met een prachtig uitzicht op het Austurvöllur plein en aan winkeltjes, bars en restaurants is in de omgeving geen gebrek. De kamers? Die zijn al net zo mooi als het pand zelf!
  • Met dank aan de 16 etages die het grootste hotel van IJsland telt, word je vanuit Fosshotel Reykjavik getrakteerd op een geweldig uitzicht over de stad. Je kunt daarnaast rekenen op een toprestaurant en een eigen ‘biertuin’. Extra punten krijgt dit hotel voor de ruime en comfortabele kamers.

Zie jij jezelf al dobberen in de Blue Lagoon in IJsland?

De Blue Lagoon en de rest van IJsland ontdekken?Bekijk ons aanbod

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *