Mooiste eilanden Europa

Verrassend leuke eilanden in Europa die je minimaal één keer in je leven bezocht moet hebben

Hoeveel eilanden Europa herbergt? We hebben de moeite niet genomen om ze te tellen; alleen al in Zweden zouden er meer dan 260.000 (!) zijn en ook Griekenland kent zo’n 6.000 eilanden. Wel hebben we een lijst gemaakt van de (volgens ons) meest verrassende en leukste eilanden in Europa die je minimaal één keer in je leven bezocht moet hebben. Inclusief fijne hoteltips!

Santorini

Leukste eilanden Europa: SantoriniMeer dan 6.000 Griekse eilanden en er dan één kiezen die het allerleukste is en die je écht gezien moet hebben? Kreta, Rhodos en Kos zijn de populairste eilanden onder Nederlanders en al veel bezocht. We gaan dus voor een wat onbekender eiland, Santorini.

Het Griekenland dat je kent van de vele ansichtkaarten; witte kerkjes en blauwe koepeltjes. Dat is Santorini! Dit eiland – dat stiekem wel een beetje voor luxepaarden is – staat hoog op het wensenlijstje van Nederlandse vakantiegangers door de mooie plaatjes die je regelmatig voorbij ziet komen.

Wees gerustgesteld; Santorini is niet alleen op ansichtkaarten of in reisbrochures zo mooi, ook in het echt. Tijdens een vakantie geniet je van het charmante Oia, de levendige hoofdstad Fira, verse vis bij de vleet en het zonnige weer dat je van Griekenland gewend bent. Oh, en dan die hotels; wat een pareltjes zijn er te vinden!

Check bijvoorbeeld de mooiste boutique hotels op Santorini

Santorini, Amaryllis HotelAmaryllis Hotel is – met dank aan haar kleinschaligheid – een prima plek om in alle rust te genieten van jouw eilandvakantie. Je kunt er rekenen op o.a. een mediterrane sfeer, op-en-top Griekse gastvrijheid en een ligging nabij het strand.

Malta

Leukste eilanden Europa: MaltaHoud jij van slenteren door middeleeuwse straatjes, kleine baaitjes waar je op bijzondere rotsplateaus kan zonnen en een mediterraan klimaat? We stellen je graag voor aan een van de leukste Europese eilanden die wat ons betreft wel wat meer aandacht mag krijgen, Malta.

Waar de underdog-positie van dit eiland vandaan komt, is voor ons een compleet raadsel. Er zijn weinig negatieve punten te vinden aan het eiland. Oké, alle lange zandstranden vind je maar aan één kant van het eiland. Maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd met de opties die je wél hebt.

Je kunt winkelen en cultuur snuiven in de hoofdstad Valletta, vrolijk gekleurde vissersbootjes bekijken in de haven van Marsaxlokk, een duik in de tijd maken met dank aan de megalithische tempels, een prachtige boottocht maken vanuit The Grand Harbor, diverse water- en attractieparken bezoeken met kinderen en de buureilanden Comino en Gozo bezoeken.

Lees alles over Comino & de Blue Lagoon

Malta, The George Urban Boutique HotelBen je dol op boutique hotels en verblijf je graag in een levendige omgeving? Wij tippen The George Urban Boutique Hotel. Geniet van moderne kamers, een zwembad op het dakterras en een restaurant waar Italiaanse gerechten worden geserveerd.

IJsland

Leukste eilanden Europa: IJslandEuropese eilanden met een zonnig klimaat zijn het meest populair onder onze vakantiegangers, maar… er is één grote uitzondering: IJsland. Het onvoorspelbare weer weerhoudt reizigers er niet van om dit bijzondere Europese eiland te bezoeken voor een actieve natuurvakantie.

Jouw bikini of zwembroek kan je misschien thuislaten, maar daar krijg je wel wat voor terug. Zoals de mogelijkheid om met een sneeuwscooter gletsjers over te scheuren of walvissen te spotten vanuit de hoofdstad Reykjavik.

Natuurliefhebbers mogen daarnaast de Golden Circle niet missen. Op deze route vind je drie hoogtepunten van het eiland; natuurpark Þingvellir, de bijzondere waterval Gullfoss en de geiser Geysir.

Oh, en wacht, neem die bikini toch maar mee. Voor een duik in de Blue Lagoon. Dit thermale bad nabij de hoofdstad leent zich uitstekend voor een dagje plonsen en relaxen. Zelfs als het stiekem koud is in IJsland is het hier aangenaam; het water heeft een temperatuur van ca. 38 °C. En door de aanwezige mineralen is het ook nog eens goed voor je huid.

Check onze handige reisgids voor 4 dagen IJsland

IJsland, Hotel IslandVeel in een korte tijd zien van IJsland? Ga voor een 4-of 5-daagse stedentrip naar Reykjavik. Hier vind je o.a. Hotel Island. Een gezellige bar, parkeergelegenheid en gratis WiFi staan in dit hotel tot jouw beschikking.

Formentera

Leukste eilanden Europa: FormenteraFormentera is het kleinere zusje van Ibiza en moet het vaak ook afleggen tegen haar grote broer.

Dit komt veelal door de bereikbaarheid; Formentera kent geen eigen luchthaven en je bereikt het eiland per boot vanaf Ibiza. Laat je hier niet door weerhouden! Juist dit maakt dat het eiland haar unieke karakter heeft weten te behouden.

Formentera is het kleinste eiland van de Balearen; het heeft een lengte van slechts 19 km en het inwonersaantal komt nipt boven de 10.000 uit. Voor een kleinschalige vakantie weg van het massatoerisme zit je hier dus goed!

Wat je van het Europese eiland kunt verwachten? Paradijselijke stranden, mooie natuurgebieden, enkele culturele bezienswaardigheden, huisjes in stijl van de film Mama Mia!, kwalitatief goede visrestaurants en een relaxte hippiesfeer. Ibiza in het klein!

Lees meer over de onbekende parel van Spanje; Formentera

Formentera, Insotel Club MarylandInsotel Club Maryland heeft een prachtige ligging aan het zandstrand van Migon. Je verblijft in mediterrane bungalows en er is genoeg vermaak voor jong & oud. Voor het gemak verblijf je o.b.v. all inclusive.

Nog meer leuke eilanden in Europa

Oké, hoewel bovenstaande eilanden voor ons de allerleukste Europese eilanden zijn, hebben we er meer voor je in de aanbieding. Omdat smaken nu eenmaal verschillen!

  • Voor zon én cultuur kun je ook naar Cyprus afreizen. In het bijzonder als je in Paphos verblijft, combineer je deze twee ingrediënten in een handomdraai. In en rondom Ayia Napa vind je echter de mooiste stranden en je kunt er ook nog het beste uitgaan!
  • Mis je Portugese bestemming in ons lijstje met leukste Europese eilanden? No worries! Met Madeira op jouw bucketlist komt het helemaal goed. Het eiland staat bekend als het bloemeneiland en dat dankt het aan de rijke natuur. Cultuur snuif je in de hoofdstad Funchal, waar ze ook nog eens toffe street art hebben.
  • Ibiza meets Griekenland; dat is Mykonos (en dan in het bijzonder Mykonos-Stad) in het kort. Je vindt er veel glamour, een bruisend uitgaansleven en prachtige stranden. Wat dan ook weer moeiteloos samengaat met eeuwenoude tradities en een prachtig binnenland. Laat je verrassen!
  • Als de tijd ergens stil lijkt te hebben gestaan, is het wel op het Italiaanse eiland Sicilië. Het eiland met een oppervlakte van 25.000 km² wordt gedomineerd door de enorme vulkaan Etna, maar biedt meer. Mooie kustdorpjes als Cefalù worden afgewisseld met idyllische pleintjes waar de inwoners graag de laatste dorpsroddels uitwisselen. En dorpjes met restanten uit de oudheid, zoals Taormina, vormen een mooi contrast met het ruige binnenland.
  • Ile de Beauté, de bijnaam van het Franse eiland Corsica, is door haar unieke karakter eigenlijk een land apart. En ook direct een die, als je het ons vraagt, te weinig wordt bezocht. Tijd om daar middels dit lijstje met leukste eilanden in Europa verandering in te brengen. Corsica heeft namelijk alles in huis voor natuurliefhebbers. En voor cultuurfanaten en zonliefhebbers. Het eiland herbergt diverse natuurgebieden en bergen, aan de oostkant vind je de mooiste stranden en de hoofdstad is een aaneenschakeling van prachtige gebouwen. Extra tip: ga naar Bonifacio. Dit plaatsje wordt omringd door steile rotswanden en gekenmerkt door smalle straatjes, vestingmuren en kleine huizen.

Welke van deze Europese eilanden lijkt jou het leukst?

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *