Vulkaan Etna op Sicilië bezoeken

Vulkaan Etna bezoeken op Sicilië? Dit moet je weten!

Als je naar Sicilië afreist, kan er niet omheen; de immense vulkaan Etna bezoeken. Het is de populairste bezienswaardigheid van het eiland en niet zonder reden. Wie zich aan de klim naar de (bijna) top van de vulkaan waagt, kan rekenen op een geweldig uitzicht.

Vulkaan Etna in een notendop

Door er slechts wat cijfers tegenaan te gooien, hopen we dat je direct in de ban raakt van de Etna. De vulkaan heeft een hoogte van ruim 3.300 meter en is hiermee de hoogste actieve (!) vulkaan van Europa. De omtrek van vulkaan Etna is 140 km² en het hele gebied dat tot vulkaan wordt gerekend, beslaat een oppervlakte van maar liefst 1.200 km².

We zoomen nog wat verder uit; Mount Etna (zoals de vulkaan officieel heet) bevindt zicht in natuurpark Parco dell’Etna. Deze heeft een oppervlakte van ca. 59.000 hectare. Het landschap wordt er gekenmerkt door o.a. grote bossen met eiken, wijn- en citrusgaarden en olijfbomen.

Zodra je de grens van 2.000 meter hoogte passeert verandert dit landschap echter; je komt dan enkel nog berken en beuken tegen en het laatste deel wordt gekenmerkt door een gitzwart maanlandschap met nauwelijks begroeiing.

Vulkaan Etna bezoeken
De laatste (kleine) uitbarsting van de Etna was in 2021

Is vulkaan Etna nog actief?

We stipten het hierboven al even aan; ja dus. Vulkaan Etna is actief en sterker nog; de laatste uitbarsting was relatief recent, in 2021, een kleintje weliswaar. De grootste eruptie in de afgelopen jaren gaat echter wat langer terug. Die was in 2001 en duurde maar liefst 24 dagen. O.a. de kabelbaan ging hierbij verloren.

In totaal is de Etna – voor zover bekend – ca. 150 keer uitgebarsten. De meest destructieve uitbarsting is overigens al even geleden, in 1669. Donkere lavastromen overspoelden toen meerdere dorpjes.

We kunnen ons voorstellen dat je nu even schrikt; wil je wel een actieve vulkaan bezoeken? Ja, dat wil je. Door dit nieuws moet je je zeker niet laten weerhouden. De activiteit van de vulkaan wordt goed gemonitord en als het ook maar even niet veilig lijkt, mag niemand de berg op. Dat gezegd hebbende; hoe kan je de Etna nu bezoeken?

De Etna bezoeken?

Waar je ook verblijft op Sicilië, we raden je altijd aan om de Etna te bezoeken. Wie in het oosten of zuiden vakantie viert, kan met een huurauto naar Etna Sud rijden. Verblijf je meer richting het westen (Palermo en omstreken) dan adviseren we je een georganiseerde dagtrip te boeken.

Wie denkt dat je over een enorm goede conditie moet beschikken om vulkaan Etna te ‘beklimmen’ heeft het mis. Er zijn een aantal opties die het je makkelijker maken:

 • Vanaf de zuidkant kun je met de auto een hoogte van 1.900 meter bereiken. Hiervoor rijd je naar Rifugio Sapienza. Een korte wandeling brengt je vanaf de parkeerplaats naar de Monti Silvestri kraters. Deze zijn ontstaan na een uitbarsting in 1892.
 • Vanaf dezelfde parkeerplaats kun je lopen naar een hoogte van 2.500 meter. Houd er wel rekening mee dat het steil is en er losse stenen liggen. Voor een iets minder grote uitdaging stap je in de kabelbaan (Funivia dell’Etna), die je naar eenzelfde hoogte brengt. Op deze hoogte vind je de Montagnola, die wordt gezien als een van de meest indrukwekkende kleine kraters.

Vulkaan Etna is ruim 3.300 meter hoog en met 2.500 meter heb je nog lang niet het hoogste punt van de vulkaan bereikt. Je kunt daarom vanaf 2.500 meter een verharde, maar steile weg omhoog volgen of in een van aanwezige jeeps stappen.

Hoe hoog je uiteindelijk komt, durven we je niet te beloven; dit hangt samen met het weer en ook de mogelijke dreiging van uitbarstingen. Op goede momenten word je meegenomen tot aan de rand van de krater. Indrukwekkend!

Vulkaan Etna bezoeken, kabelbaan
Vulkaan de Etna bezoeken kan o.a. per kabelbaan

Wanneer kun je vulkaan Etna bezoeken?

Vulkaan Etna is het hele jaar door geopend, maar in de wintermaanden (van dec t/m maart) is het vooral een wintersportgebied. Kom je om de kraters te bewonderen? Dan kun je terecht tussen april en november.

Houd er wel rekening mee dat alles onder voorbehoud van omstandigheden is. Bij een harde wind kan de kabelbaan bijvoorbeeld gesloten worden. Heb je niet zo’n goede conditie dan kom je op zo’n dag simpelweg niet zo ver.

En moeder natuur speelt een rol. De vulkaan (of een deel hiervan) kan gesloten worden wanneer er vulkanische activiteit wordt gemeten. Veiligheid staat hier te allen tijde centraal!

Praktische tips voor een bezoek aan vulkaan Etna

 • Calculeer mogelijke kosten in. Een retourtje met de kabelbaan kost ca. € 35,-. Wie vervolgens met de jeeps zo hoog mogelijk wil komen, betaalt hier bovenop nog eens € 30,-.
 • Houd er rekening mee dat de wachttijden voor de kabelbaan in juli en augustus flink kunnen oplopen. We raden je sowieso aan in deze periode vroeg op pad te gaan.
 • Een georganiseerde dagtrip heeft zo z’n voordelen. Bovenstaande kosten zijn veelal al bij de prijs van de excursie inbegrepen én wachtrijen worden vaak overgeslagen.
 • Trek dichte schoenen aan om te voorkomen dat je een flinke lading vulkaanzand tussen je tenen hebt zitten. Stevige schoenen zijn sowieso een aanrader voor de paden die bestaan uit losse stenen.
 • Hoe hoger je komt, hoe frisser het wordt. Ook in de zomer. Je kan zomaar een temperatuurverschil van 15-25 °C ervaren. Neem dus een jas mee of ga voor laagjes. Er zijn ook warme jassen te huur bij het startpunt van de kabelbaan. Bij de parkeerplaats worden zelfs jassen, mutsen en handschoenen verkocht.
 • Bij de parkeerplaats van vulkaan Etna (waar ook georganiseerde tours arriveren per bus) zijn souvenirwinkels en restaurants gevestigd. Je hoeft dus niet per se zelf eten & drinken mee te nemen dus, maar houd er wel rekening mee dat de prijzen hier niet laag zijn.

Overnachten in de omgeving van de Etna

Zie jij een bezoek aan vulkaan Etna wel zitten, maar is een lange dagtrip een wat minder fijn vooruitzicht voor je? Dan is het tijd om een hotel in de omgeving te zoeken. We hebben een paar suggesties voor je:

 • Bij President Park Hotel geniet je van luxe én prachtige uitzichten. Maar dat is niet alles. Het hotel beschikt over moderne en comfortabele kamers, een zwembad, whirlpool, twee restaurants en een bar. Dankzij de pendelbus sta je bovendien in no time op het strand.
 • Vanuit Hotel Etna heb je – hoe kan het ook anders met die naam – uitzicht op de gigantische vulkaan. Je kunt verder rekenen op kleinschaligheid, een fijn zwembad en comfortabele kamers.
 • Grand Hotel Baia Verde heeft een unieke ligging; op grote lavarotsen met uitzicht over zee. Met dank aan het wellnesscentrum, veel aandacht voor Italiaans eten en Siciliaanse specialiteiten, het fijne buitenzwembad én de comfortabele kamers wordt jouw verblijf gegarandeerd een succes.
 • Een golfbaan voor de deur, de keuze uit twee restaurants, een fijn zwembad voor een verkoelende duik, wellnessfaciliteiten en een ligging vlakbij de Etna; Il Picciolo Etna Golf Resort op Sicilië heeft alles in huis voor een ontspannen zonvakantie.

We wensen je een heel fijne vakantie én geniet namens ons even vanaf het geweldige uitzicht waar je op wordt getrakteerd wanneer je vulkaan Etna bezoekt.

Op vakantie naar Sicilië & de Etna bewonderen?
Bekijk ons aanbod

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *