Wat te doen Sicilië

Wat te doen op Sicilië? De ultieme tips per regio!

Met een oppervlakte van meer dan 25.000 km² is Sicilië een van de grootste eilanden in de Middellandse Zee. We kunnen je een checklist geven van wat je kunt doen op Sicilië – lukraak verspreid over het hele eiland – maar dat heeft geen zin. Je reist niet ‘even’ van het meest westelijke deel naar het meest oostelijke puntje.

Om deze reden hebben we Sicilië opgedeeld in drie regio’s en daarvan de must-do’s op een rij gezet. Mocht je nu nog geen vakantie hebben geboekt, dan weet je direct welk deel van het eiland het beste bij je past aan de hand van deze lijstjes.

Nog geen vakantie naar Sicilië geboekt?Bekijk ons aanbod

Cefalù & omgeving

Cefalù is een bekende badplaats aan de noordkust van Sicilië. Het is geliefd vanwege het historische centrum en het fijne stadsstrand. De omgeving leent zich daarnaast voor tal van uitstapjes. Maar laten we eerst naar Cefalù zelf kijken. Een dagje in het historische centrum is een must-do.

Het is namelijk het historische centrum wat Cefalù zo geliefd maakt onder locals en toeristen. Het stadje stamt uit de 12e eeuw en ademt cultuur. Prachtige gebouwen – waaronder Il Duomo – sieren het straatbeeld. En ’s avonds komen hier gezellige terrasjes bij en oogt het romantisch.

Waar de naam Cefalù vandaan komt? Kijk omhoog en je ziet de 270 m hoge rots La Rocca. Cefalù, ofwel kefalé of cephas op zijn Grieks, betekent hoofd of hoed. En als je goed kijkt, zie je ook dat de rots de vorm van een hoed heeft. Beklim de rots – ook als niet super-sportieve vakantieganger lukt dat – voor een geweldig uitzicht over de badplaats.

Lees meer over Cefalù

Le Calette N. 5, SiciliëIn alle rust en luxe genieten van een welverdiende vakantie op Sicilië? In Cefalù tippen we Le Calette N. 5. Zie jij jezelf al liggen aan het geweldige zwembad of genieten van een lokale maaltijd in het restaurant van dit charmante hotel?

Wat te doen Sicilië: Cefalù

Wat je kunt doen in de omgeving van Cefalù?

  • Op ca. een uurtje rijden van Cefalù (of eenzelfde tijd met de trein) vind je Palermo, de hoofdstad van Sicilië. De stad biedt alles wat je van een Zuid-Europese stad verwacht; een flinke dosis cultuur, authentieke én hippe restaurants, een breed aanbod aan winkels en een stadsstrand.
  • Tussen Palermo en Cefalù vind je Bagheria. De plaats – waar vroeger vooral mensen van adel woonden – wordt gekenmerkt door prachtige barokvilla’s met tuinen waar wij alleen maar van kunnen dromen.
  • Natuur- en cultuurliefhebbers tippen we Parco Naturale Regionale delle Madoni. Dit natuurgebied zo’n 50 km ten zuiden van Cefalù herbergt onwijs veel flora en fauna en de op een na hoogste berg van het eiland. Je vindt er ook een aantal i borghi più belli d’Italia, ofwel de mooiste dorpjes van Italië. Neem een kijkje in Gangi en Geraci Siculo.

Taormina & omgeving

We reizen af naar de oostkust van het eiland, waar je het oh zo bekende en geliefde Taormina vindt. De plaats inspireerde artiesten en kunstenaars van over de hele wereld.

Zo besteedde Johan Wolfgang von Goethe in de 18e eeuw al enkele pagina’s van een van zijn boeken aan het stadje. En de Duitse schilder Otto Geleng liet zich voor verschillende kunstwerken inspireren door het landschap in en rondom het stadje. Ook Oscar Wilde en de Oostenrijkse keizerin Elisabeth waren er graag geziene gasten.

En ja, ook jouw hart zal het veroveren. Want ondanks dat het toeristisch gezien een van de drukkere plaatsen is van Italië heeft het stadje ook veel charme. Dit zit hem o.a. in de bijzondere opbouw; de stad bestaat uit een boven- en benedendeel. En we focussen ons even op die eerste, het historische centrum van Taormina.

Hier vind je de belangrijkste bezienswaardigheid van het eiland, het Grieks-Romeinse Teatro Greco. Het mag dan het op een na grootste theater zijn van het eiland, het is wat ons betreft wel het mooiste. Je waant je er even terug in de tijd én geniet van een geweldig uitzicht over de kustlijn. In de zomermaanden kan je er zelfs concerten bijwonen.

Als je dan toch in het historische centrum bent, loop ook even langs het 13e-eeuwse Cattedrale ti Taormina, het Moorse Palazzo Corvajo en de historische Porto Catania.

Lees meer over Taormina

La Plage Resort, SicilëHet all inclusive La Plage Resort is idyllisch! Je hebt in dit hotel in het benedendeel de beschikking over een privéstrand, kijkt uit over het prachtige Isola Bella en in het restaurant geniet je van de klassieke Siciliaanse keuken.

Wat te doen Sicilië, TaorminaWat je kunt doen in de omgeving van Taormina?

  • Tijd om ook het benedendeel van Taormina uit te lichten. Dit is namelijk het strandgedeelte van de stad en je vindt er enkele van de mooiste stranden van Sicilië. Een auto heb je niet nodig om er te komen; er is een kabelbaan die beide delen met elkaar verbindt. Strijk neer op o.a. Spiaggia di Isola Bella. Dit strand is vernoemd naar het gelijknamige eiland voor de kust, waar je bij eb zo heen kan lopen.
  • Google op ‘Wat te doen op Sicilië’ en de Etna zal bovenaan alle lijstjes staan. Niet verrassend, want met een hoogte van ruim 3.300 meter is het de hoogste actieve vulkaan in Europa. Een ‘beklimming’ mag dan ook zeker niet ontbreken tijdens jouw vakantie op Sicilië!
  • Als we zeggen la città nero, ofwel Zwarte stad, loop je misschien niet direct warm voor een bezoek aan Catania. De bijnaam klinkt haast deprimerend. Niets is minder waar; de verwijzing naar zwart komt van de kleur van de vele paleizen en kerken in de stad. Voor de bouw hiervan is gebruik gemaakt van zwart lavasteen. Prachtig! Cultuur vind je er in overvloed, maar ook voor lekkerbekken is de stad een absolute must-do. Geniet van lokale specialiteiten op lokale markten, zoek verkoeling op een terrasje met het lokale drankje seltz al limone en waag je aan cornetti met witte chocolade en pistache.

Marina di Ragusa & omgeving

In het zonnige zuidoosten van Sicilië vind je Val di Noto, een historische provincie met het ene na het andere barokke stadje. Het gebied is aan het begin van de 21e eeuw in zijn geheel op de UNESCO Werelderfgoedlijst geplaatst, wat het dankt aan een handjevol bijzondere steden. Die lichten we graag voor je uit. Daarna weet je wat je als cultuurliefhebber te wachten staat… op naar Sicilië!

Maar eerst even over Marina di Ragusa, wat volgens ons de ideale uitvalsbasis is als je Val di Noto wilt ontdekken. Door hier te verblijven combineer je namelijk zon, zee en strand met cultuur. De ligging aan de kust zorgt dat het strand binnen handbereik is en dit strand heeft ook nog eens het Blauwe Vlag-keurmerk gekregen. Het is er dus hygiënisch én veilig.

Gezelligheid vind je er met name aan de haven, Porto Turistico Marina di Ragusa. Hier vind je levendige terrasjes die uitzicht bieden over de grote en luxe boten die er liggen. Ook zijn er boetiekjes te vinden.

Kamena Residence, SiciliëHet all inclusive Kamena Residence is een modern complex met ruime appartementen (inclusief kitchenette met oven) en een riant zwembad. Er is een bar en in het hoogseizoen kun je enkele avonden per week terecht in het restaurant.

Wat te doen Sicilië: Marina di Ragusa

Wat je kunt doen in de omgeving van Marina di Ragusa als je een dagje geen zin hebt in het strand of het simpelweg wat minder goed weer is? Val di Noto ontdekken natuurlijk. We geven je enkele tips:

  • Trek het binnenland in naar het oude stadje Ragusa, dat onderdeel is van de Barok Driehoek. Het stadje bestaat uit twee delen, met elk hun eigen karakter. Ragusa Ibla (de ene helft van de stad) is gebouwd op de oude ruïnes van de stad, waar je nog veel monumenten en pittoreske gebouwen vindt. Ragusa Superiore is het ‘nieuwe’ deel van de stad; deze is gebouwd op een plateau bovenaan de stad. Vanaf hier heb je prachtig uitzicht over de koepels in het oude deel (zie foto hierboven).
  • Minder bekend, maar zeker niet minder mooi; dat is Scicli. Het dorpje werd door een aardbeving in de 17e eeuw bijna volledig verwoest. Een drama voor de inwoners, die ruim 3.000 stadsgenoten verloren. Maar ze pakten door en bouwden de stad opnieuw op in barokstijl. Let hier vooral op de details aan de balkonnetjes en maak de klim naar het klooster van San Matteo voor een geweldig uitzicht.
  • Trek je sneakers maar aan, want als je Modica gaat bezoeken, krijg je met flink wat hoogteverschillen te maken. Laat je daardoor niet tegenhouden; ook hier zijn de gebouwen en vele details de moeite waard. Sla in elk geval de Duomo di San Giorgio niet over. Vanbinnen is hij prachtig door al het bladgoud en als je naar de klokkentoren klimt, heb je zicht op de andere barokke gebouwen in het plaatsje.

Weet jij al wat je gaat doen op Sicilië? En bovenal: waar wil je verblijven?

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *