Auto huren Sicilië

Een auto huren op Sicilië? Check deze tips!

Sicilië is een groot eiland en als je meer wil zien dan enkel de badplaats waar je verblijft, is het huren van een auto op Sicilië zeker een must-do. Het Italiaanse eiland is prachtig en zo ontdek je al deze pracht & praal het beste!

Waarom een auto huren op Sicilië een aanrader is?

Met een oppervlakte van ruim 25.000 km² is Sicilië het grootste eiland in de Middellandse Zee. Dat betekent dat er énorm veel te zien is, maar ook dat als je wat wilt zien je te maken kan krijgen met grote(re) afstanden. En die overbrug je het makkelijkste met een huurauto.

Nee, het is niet de enige optie; ook excursies of het gebruik van openbaar vervoer (treinen en bussen) zijn mogelijk. Maar het kost doorgaans meer tijd en je hebt minder vrijheid.

Auto huren Sicilië tips
Je komt op de mooiste plekken met een huurauto op Sicilië

Wat kost een auto huren op Sicilië?

“Maar een auto huren op Sicilië; is dat dan niet veel duurder dan bijvoorbeeld excursies?” Laten we eerlijk wezen; een auto huren in Italië is niet de allergoedkoopste optie. Onze tip: kijk wat je wilt gaan doen en wat dit kost per persoon als je dit met excursies zou doen. Reken dan de huurprijs om naar huurprijs per persoon en je ziet al snel wat de beste optie is.

Om je enig idee te geven van de kosten van een huurauto; een week autohuur kost in het laagseizoen ca. € 50,- per dag *. Dit geldt bij een minimum van 8 dagen. Houd er rekening mee dat het in het hoogseizoen duurder is en dat wanneer je de auto langer huurt het voordeliger kan uitvallen.

* Gebaseerd op de prijzen bij vertrek in september 2024, gereserveerd in juni 2024
Op zoek naar een betaalbare vakantie op Sicilië?Bekijk ons aanbod

Vooraf goed geregeld

De prijs die we hierboven aangeven, gaat uit van op tijd reserveren. We raden je te allen tijde aan dit ruim op tijd te doen, het liefst direct bij reservering van de vakantie. Waarom?

Huurauto’s worden steeds populairder en we signaleren de laatste jaren – zeker in het hoogseizoen – op veel bestemmingen een schaarste aan huurauto’s. Dat geldt ook voor Sicilië. Er is dan een kans dat je door de schaarste de hoofdprijs betaalt óf nog vervelender; er geen auto’s meer te huur zijn.

Uiteraard kan je ook ter plaatse kijken naar de mogelijkheden om een auto te huren. Houd er rekening mee dat dit goedkoper kan lijken dan in Nederland, maar goedkoop kan in dit geval ook duurkoop worden. Waarom? Omdat je ter plaatse doorgaans minder goed verzekerd bent.

Wanneer je in Italië een auto huurt, heb je te maken met de regels die daar gelden. De wettelijke aansprakelijkheid (WA) is daar heel laag. Heb jij (onverhoopt) een aanrijding waarbij de tegenpartij letsel oploopt? Emotioneel al iets om te verwerken, maar je kan ook nog eens financieel de dupe zijn.

Als je bij ons een auto huurt, ben je altijd all inclusive verzekerd. Ter plaatse geldt vaak dat schade aan ruiten, banden en bodem (de meest voorkomende schades) niet gedekt zijn. Of je moet er nog eens een extra dure verzekering  voor af sluiten. Dan is het opeens niet zoveel goedkoper…

Lees alles over een auto huren op Sicilië via ons

De verkeersregels op Sicilië

Een groot deel van de verkeersregels in Italië – want daar krijg je natuurlijk mee te maken als je er voor kiest om een auto te huren op Sicilië – is gelijk aan de verkeersregels in ons eigen land. We lichten er graag nog wel een aantal toe:

 • Net als in Nederland is het verboden om tijdens het rijden je telefoon vast te houden. Dit geldt ook wanneer je stilstaat in de file.
 • Pech onderweg? Buiten de bebouwde kom, op een onoverzichtelijk plek, bij mist én als (bij nachtelijke pech) de achterverlichting uitvalt, is een gevarendriehoek verplicht om te plaatsen.
 • Buiten de bebouwde kom moet je altijd, ook overdag, met dimlichten aan rijden. In tunnels is het ook verplicht je verlichting te gebruiken.
 • Parkeren aan de linkerkant van de weg (dus tegen de rijrichting in) is verboden, ook als hier wel parkeervlakken zijn. Alleen voor eenrichtingswegen geldt een uitzondering. Er moet dan wel minimaal 3 meter vrije wegbreedte overblijven.
 • Het meenemen en gebruik van radardetectieapparatuur is verboden in Italië.
 • Roken in auto’s is niet toegestaan in het bijzijn van zwangere vrouwen of passagiers

En wat ons betreft de belangrijkste omdat dit echt afwijkt van Nederland; Zone Traffico Limitato. In de strijd tegen luchtvervuiling zijn er in veel Italiaanse steden – zo ook in bijv. de steden Cefalù, Palermo en Taormina – Zones Traffico Limitato te vinden. Deze zones kunnen zomaar verboden gebied zijn voor jou en je auto. Wanneer je hier toch inrijdt, kun je rekenen op een hoge boete. En boetes zijn sowieso vrij hoog in Italië.

Lees meer over Zone Traffico Limitato

LET OP! Er kunnen meer afwijkende verkeersregels gelden op Sicilië. Vraag bij het ophalen van jouw huurauto om meer informatie aan de verhuurder.
Auto huren Sicilië: verkeersregels
De bergweggetjes bedwingen met jouw huurauto op Sicilië? Kies voor een bak met genoeg PK

Een auto huren op Sicilië: nog meer tips

Voor jouw roadtrip-avontuur op het Italiaanse eiland hebben we nog wat extra tips. Zo wordt een auto huren op Sicilië nog makkelijker en/of leuker!

 • Een grote auto klinkt geweldig, maar met de veelal kleine straatjes in de stad en smalle bergweggetjes soms wel een uitdaging. Less is more geldt wat ons betreft. Zorg wel dat je gaat voor een comfort-class auto en niet economy. Auto’s in de comfort-class hebben doorgaans meer power en dat is welkom in de bergen.
 • Tijdens het rijden zal het je opvallen dat de maximale snelheid continu wisselt; dit heeft vaak te maken met de staat van het wegdek. Wegen waar veel kuilen en gaten in zitten hebben vaak een lagere snelheidslimiet. Houd je hier ook aan, want je wilt je huurauto natuurlijk wel in goede staat terugbrengen bij de verhuurder.
 • Er zijn enkele tolwegen op het eiland; vooral tussen Messina en Catania. Zorg dat je hiervoor altijd contant geld bij je hebt, want pinnen is veelal niet mogelijk. Via de verhuurder krijg je – bij geen betaling van de tol – een naslag en die is doorgaans een stuk hoger dan de tol die je daadwerkelijk moet betalen.
 • Er zijn plekken waar betaald parkeren geldt. Hiervoor raden we je aan de app Easy Park te installeren. Deze app – die overigens ook in Nederland werkt – is feitelijk een zelfde app als de bekendere ParkMobile, maar deze laatste wordt niet gebruikt in Italië.
 • Ben je als bijrijder snel wagenziek? Overweeg wat Primatour mee te nemen op vakantie. Bepaalde weggetjes kunnen – door de vele haarspeldbochten en het hoogteverschil – anders een uitdaging zijn.

Welke plekken op Sicilië mag je niet missen?

Hebben we je overtuigd dat een auto huren op Sicilië een must-do is? Dan komt het leuke gedeelte! Plannen maken om het eiland te ontdekken. Omdat het eiland zo enorm groot is, geven we je tips aan de hand van de bekende plaatsen. Zo kun je snel zien wat voor jou van toepassing is:

 • Wanneer je verblijft in Taormina is het niet alleen geweldig om het stadje (en het lagergelegen strand) te ontdekken. Ook de omgeving biedt genoeg mogelijkheden. Bezoek bijv. de Etna, de hoogste actieve vulkaan van Europa. Of neem een kijkje in het charmante Castelmona of het bruisende Catania.
 • Vakantiegangers die verblijven in Cefalù kunnen o.a. een dagtrip maken naar de hoofdstad Palermo, de prachtige natuur in Parco delle Madonie ontdekken of de zonsondergang bewonderen in het dorpje Pollina.
 • Verblijf je in het zuiden, bijvoorbeeld in Marina di Ragusa? Dan is Val di Noto, een vallei met prachtige barokke stadjes, binnen handbereik. Ga cultuur snuiven in o.a. Ragusa, Scicli, Modina en Noto. Je spot het ene na het andere prachtige gebouw, maar trek wel goede sneakers aan; je hebt met veel hoogteverschillen – en dus trappen – te maken.

Rest je nu nog slechts één ding; boek die geweldige vakantie (als je dat niet al hebt gedaan) en geef tijdens het boeken aan dat je een auto wilt huren op Sicilië. Fijne vakantie!

Auto huren Sicilië tips
Zet Taormina op jouw lijstje om te bezoeken met een huurauto op Sicilië

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *