Charmant Cefalù, Sicilië

Cefalù, het meest charmante stukje Sicilië

Sicilië, een Italiaans eiland waar ons hart nog altijd sneller van gaat kloppen. Helemaal als we het hebben over Cefalù. Op deze vakantiebestemming vind je wat ons betreft de ideale combinatie van zon en cultuur.

Cefalù in een vogelvlucht

Charmant Cefalù, SiciliëCefalù is een van oudsher vissersplaatsje in het noorden van het eiland, op ca. een uurtje rijden van de hoofdstad Palermo. Bijzonder is zonder meer de ligging; tussen een steile berghelling en de kust.

De ligging aan de kust zorgde er jarenlang voor dat vis de belangrijkste inkomstenbron van het stadje was. Tegenwoordig speelt men helemaal in op het inmiddels ontwikkelde toerisme. En ondanks het toenemende aantal vakantiegangers heeft het stadje nog steeds haar charme weten te behouden. Gelukkig!

Het stadje werd al in de 12e eeuw gesticht. Dit heeft gezorgd voor een straatbeeld vol prachtige gebouwen. Bijzondere pleinen worden door smalle straatjes met elkaar verbonden. Dit zorgt dat Cefalù – terecht! – wordt gezien als een van de meest charmante plaatsen van Sicilië en zelfs van Italië in zijn geheel.

De naam van dit stadje is te danken aan de 270 meter hoge rots La Rocca waar tegen de stad aan is gebouwd. Cefalù, ofwel kefalé of cephas op zijn Grieks, betekent hoofd of hoed. En als je goed kijkt, zie je ook dat de rots de vorm van een hoed heeft.

Een duik in de historie van Cefalù

Charmant Cefalù, Sicilië: kathedraalVoor de meeste historie kun je vanuit jouw hotel linea recta afreizen naar het oude centrum. Deze staat niet zonder reden in zijn geheel op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Buiten dat je je hier direct in middeleeuwse sferen waant, vind je er tal van prachtige bezienswaardigheden.

Een van de bekendste voorbeelden is de kathedraal die hoog boven het centrum uitsteekt, de Il Duomo di Cefalù. De bouw startte in de 12e eeuw, zo’n 40 jaar nadat de Noormannen de stad hadden veroverd. Pas in de 15e eeuw werd deze echter volledig voltooid.

Het is een uniek staaltje Noorse bouwkunst, maar je vindt er ook invloeden van de Arabieren in terug. Check het houten plafond maar eens als je er staat. Of bewonder de bijzondere vlechtbogen. Je vindt de kathedraal aan de Piazza Duomo, een van de leukste pleinen die Cefalù herbergt.

Ook buiten het centrum zijn er must-sees te vinden voor cultuurliefhebbers. Bovenop de La Rocca vind je de restanten van een kasteel van de Noormannen én de ruïnes van de Tempel van Diana. De klim naar de top is misschien wat vermoeiend, maar het is zeker de moeite waard. Alleen al vanwege het prachtige uitzicht over de zee en stad.

Je bereikt de top vanaf Salita dei Saraceni via het wandelpad dat langs de oude megalithische stadsmuur is aangelegd. Er wordt een kleine toegangsprijs gevraagd voor het wandelpad.

Een dagje relaxen aan het strand van Cefalù

Charmant Cefalù, SiciliëWe noemden het in onze introductie al kort; Cefalù biedt de ideale mix van zon en cultuur. Naast bovenstaande historie vind je in de stad en directe omgeving diverse stranden.

Het langste strand van Cefalù is Lungomare. Aan dit 1,5 km lange zandstrand vouwen de inwoners zelf hun handdoek graag uit. En je vindt aan de rand gezellige beachbars en restaurants. Huur vooral een ligbedje en parasol bij Lido Peter Pan.

Omdat het in het hoogseizoen erg druk kan zijn bij Lungomare hebben we nog drie andere stranden voor je in de aanbieding rondom Cefalù; Capo Playa, Caldura en S. Ambrogio.

Nog meer tips!

  • Cefalù is populair onder toeristen uit heel Europa en daarbuiten. Dit kan overdag best wat drukte opleveren. Ga daarom vooral ook ’s avonds de straat op. Dan begeef je je meer tussen de locals.
  • Naast de immense kathedraal vind je het klooster van Cefalù. Het is helaas niet toegankelijk voor toeristen; dat is enkel de kloostergang. Alleen al de bijzondere zuilen maken het een bezoekje waard!
  • Sla Corso Ruggero niet over. Deze hoofdstraat is een verzameling van leuke winkeltjes en restaurantjes. En de zijstraatjes? Zeker even inglippen, want ze zijn fotogeniek!
  • Voor de beste pizza’s van Cefalù ga je naar Lo Scoglio Ubracio, dat letterlijk ‘dronken rots’ betekent. Vanaf het terras heb je ook nog eens een prachtig uitzicht over zee.
  • Een niet te missen lokale specialiteit is brioche al gelato, een zoet broodje met ijs. Op menig menukaart pronkt dit op de dessertlijst. Zeker proeven!

Onze favoriete hotels in Cefalù

Charmant Cefalù, Sicilië: hotelsKlinkt de omschrijving van dit Siciliaanse stadje jou als muziek in de oren? Dan wordt het tijd om op zoek te gaan naar een geschikt hotel. Om je op weg te helpen selecteerden we onze all time favorites.

  • Le Calette N. 5 is een charmant hotel, waar je in alle rust en luxe geniet van jouw welverdiende vakantie. Zie jij jezelf al liggen aan het geweldige zwembad of genieten van een lokale maaltijd in het restaurant?
  • Bij Hotel Kalura geniet je van een panoramisch uitzicht over zee, kom je helemaal tot rust op het privéstrand en maak je gratis gebruik van WiFi op je kamer én in de openbare ruimtes. Of huur een fiets en ontdek de omgeving!
  • Verblijven in Cefalù met het gemak van een eigen huis? Ga voor Cefalu in Casa. Deze groene oase net buiten de stad biedt mooie appartementen en een riant zwembad voor als de temperaturen hoog oplopen.

Heb je graag de keuze uit meer hotels en appartementencomplexen? Bekijk ons volledige aanbod naar Cefalù.

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *