Mooiste vakantiebestemmingen Turkije

Vakantiebestemmingen in Turkije waar ons hart sneller van gaat kloppen

Turkije behoort – samen met Spanje en Griekenland – al jarenlang tot onze topbestemmingen. Maar waar ga je nu heen? Als het aan ons ligt, horen deze vakantiebestemmingen in Turkije op jouw wishlist te staan.

Met meer dan 200 bewoonde eilanden was het een flinke opgave om de mooiste Griekse vakantiebestemmingen uit te lichten. Ook een artikel over de  mooiste vakantiebestemmingen in Spanje – met het geweldige vasteland en de dito eilanden – deed onze hersenen kraken.

Maar als we het hebben over de mooiste vakantiebestemmingen in Turkije is het opeens een stuk makkelijker. Niet omdat Turkije minder mooi is, maar omdat er wel minder bestemmingen zijn om uit te kiezen. Dat hielp heel erg mee om dit lijstje samen te stellen!

Alanya

Geschikt voor een veelzijdige zonvakantie

Wil je zon, cultuur & natuur combineren tijdens één vakantie? En heb je graag een ruime keuze uit hotels, met of zonder all inclusive formule? Alanya it is!

Met dank aan de veelzijdigheid van de populaire badplaats aan de Turkse Rivièra staat deze vakantie bestemming bovenaan ons lijstje. Aan beide kanten van het stadscentrum vind je een lang zandstrand waar je uren kunt relaxen onder de Turkse zon. Extra pluspunt: het gros van de hotels ligt direct aan deze stranden.

Wil je even wat anders dan strand? Of het zwembad bij jouw hotel? We houden van het centrum van Alanya! Je kunt een drankje bestellen op een van de terrasjes bij de haven, winkelen in een van de winkelstraten erachter óf – en dat is zeker een aanrader – naar het hoger gelegen Kasteel van Alanya afreizen. Een prachtig uitzicht over de kustlijn is gegarandeerd!

Houd je van natuur? Langs de kust van Alanya vind je land- en zeegrotten die miljoenen jaren geleden zijn ontstaan. De Damlatas-grot is de bekendste, maar de 12 km verderop gelegen Dim-grot is stiekem mooier. Het doet – met haar prachtige stalactieten – haast aan als een filmdecor.

Long Beach Alanya, AlanyaVerblijf in Long Beach Alanya en beleef een heerlijke vakantie dankzij o.a. het zwembad, wellnesscentrum en de tennisbaan. Het hotel ligt daarnaast vlakbij het strand en voor wat extra luxe kun je verblijven o.b.v. all inclusive.
Vakantiebestemmingen Turkije - Alanya

Dalyan

Verblijven aan een van de mooiste stranden

Noemde je vijf jaar geleden de badplaats Dalyan, dan kon je er donder op zeggen dat niemand wist waar je het over had. Inmiddels is Dalyan een stuk bekender, maar het heeft haar status als authentiek vissersdorp wel weten te behouden. Het is er nog steeds pittoresk en – zeker in vergelijking met Alanya – erg rustig. En dat maakt dit direct tot een van de mooiste vakantiebestemmingen in Turkije!

De vakantiegangers die er wél komen, komen met name voor het 12 km verderop gelegen Iztuzu Beach. Dit strand, dat vanaf heel hotels per dolmus of zelfs per boot via de Dalyan-rivier bereikbaar is, wordt gezien als één van de mooiste stranden van Turkije.

Niet alleen is het strand extreem mooi, het heeft ook nog eens iets extra bijzonders; het is de belangrijkste broedplaats aan de Middellandse Zee van de Caretta Caretta schildpad. Juist, die schildpadden die je bijvoorbeeld ook op Zakynthos kunt spotten. Tussen mei en oktober kun je zomaar een schildpad spotten. Houd er wel rekening mee dat er veel regels zijn op en aan het strand om deze beestjes te beschermen.

Of Dalyan meer biedt dan dit geweldige strand? Yes! Als je een tocht maakt over de Dalyan-rivier heb je een prachtig uitzicht op de koningsgraven die in rotsen rondom zijn uitgehouwen. Ook zijn er warmwaterbronnen te vinden in de omgeving en kun je een heus modderbad nemen.

Dalyan Resort, Turkije HotelVanaf Dalyan Resort Hotel kijk je uit op de Koningsgraven. In de schaduwrijke tuin relax je aan het zwembad en wil je even wat eten, dan ben je in no time in het centrum van Dalyan.
Vakantiebestemmingen Turkije - Dalyan

Özdere

Chillen in de mooiste hotels van Turkije

Özdere? Wie?” Juist, we zullen eerlijk toegeven dat dit niet een van de bekendste plaatsen van Turkije is. De badplaats aan de Noord-Egeïsche Kust bestaat uit een klein centrum met rondom de kerk talloze hotels.

Mensen die hier naartoe gaan, willen vooral in alle rust blijven én Efeze bezoeken. Deze antieke stad, op ca. een uurtje rijden van Özdere, staat bovenaan menig wishlist. Het is een van de best bewaarde antieke steden van de westerse wereld en na Rome ook nog eens de grootste stad van het Romeinse rijk.

Al slenterend tussen de ruïnes door is het haast niet voor te stellen dat dit 2.000 jaar geleden een levendige haven- en handelsstad was. Die 3.500 jaar geleden (!) al werd gesticht. Maar neem een gids in de hand, luister naar zijn uitleg en je kan het steeds meer visualiseren.

Is dit het enige dat Özdere biedt? Nee, we noemen Özdere vooral vanwege de vele prachtige hotels, waaronder een van onze persoonlijke favorieten. Soms hoef je slechts foto’s van een hotel te zien om te zeggen “Daar wil ik heen!”. Maar is het in het echt wel net zo mooi als op de foto’s en is zo’n hotel meer dan slechts een mooi plaatje? Ja, in dit geval zeker!

Club Marvy by Paloma, TurkijeAuthenticiteit, design, intimiteit, service, creativiteit, herinneringen creëren en kwaliteit. Dat noemen ze in bij Club Marvy by Paloma het nieuwe luxe. Ondanks dat het hotel 350 kamers heeft, voelt het als een kleinschalig boutique hotel. Uniek!
Vakantiebestemmingen Turkije - Özdere

Side

Geschikt voor een culturele vakantie pur sang

Waar je naar Alanya gaat voor de veelzijdigheid, ga je voor cultuur naar het noordelijker gelegen Side. Dit is een van de populairste badplaatsen waar je ook écht wat mee kunt krijgen van de Turkse geschiedenis.

De Turkse vakantiebestemming werd al in de 7e eeuw v. Chr. gesticht en was toen een belangrijke handelsstad. Vanwege de ligging was de stad gewild en zwaaiden er diverse heersers de scepter. En allemaal lieten ze hun stempel achter. Dit betekent dat je er – ook nu nog! – een breed aantal monumenten kunt bezoeken. We maken een kleine selectie voor je.

Breng een bezoek aan het Romeinse amfitheater dat in de 2e eeuw werd gebouwd en plaats bood aan 15.000 toeschouwers. Ook de Tempel van Apollo is een must-see. Het verhaal gaat dat dit de plek is waar Cleopatra haar geliefde Marcos Antonius zou hebben ontmoet. Meer weten over deze bezienswaardigheden en de geschiedenis van de stad? Bezoek het Side Museum.

Naast deze flinke dosis cultuur biedt Side een gezellige haven met restaurants, terrasjes en clubs. Aan (souvenir)winkels ook geen gebrek en rondom de stad vind je prachtige stranden. Grenzend aan luxe hotels, die écht nog betaalbaar zijn.

Lees meer over de bezienswaardigheden in Side

Magic Life Jacaranda, Side Als je houdt van waterpret, als je op zoek bent naar een hotel waar je naar kinderen geen omkijken hebt, als je direct aan het strand wilt verblijven, als je houdt van gevarieerd eten en all inclusive… dan is Magic Life Jacaranda dé plek voor jou!
Vakantiebestemmingen Turkije - Side

Marmaris

Het Monaco van Turkije

De meest decadente badplaats van Turkije? Marmaris. Ondanks dat je er geen bontjassen en Jaguars zult spotten en er ook geen miljonairs in overvloed rondlopen, hebben andere ingrediënten wel gezorgd voor de bijnaam ’Monaco van Turkije’.

Zo beschikt Marmaris over de mooiste jachthaven van het Egeïsche gebied. Hier leggen dagelijks extreem dure schepen en plezierjachten aan. Aan de kilometerslange boulevard vind je bruisende uitgaansgelegenheden, waar de lokale jetset graag komt. En luxe? Die vind je er in de vorm van fantastische all inclusive resorts.

Overigens is het niet alleen de decadentie waardoor Marmaris een van de favoriete vakantiebestemmingen in Turkije is; er is ook gewoon enorm veel te doen. Naast bootjes spotten, luieren aan je zwembad en slenteren over de boulevard kun je er ook cultuur snuiven. Bezoek bijvoorbeeld het Kasteel van Marmaris of scoor cadeautjes voor het thuisfront op de lokale bazaar.

Eropuit? Boek een boottochtje langs de kust en voel je even zelf een jetsetter, ga wandelen in de kloof van Saklıkent of ontdek de omgeving per jeep. Extra leuk: per boot ben je in ca. 45 minuten op het Griekse eiland Rhodos. Zo zie je twee landen in één vakantie.

Favoriete vakantiebestemmingen Turkije: Marmaris, Hotel Ideal Prime BeachStijlvolle kamers, vriendelijk personeel én de mogelijkheid om o.b.v. all inclusive te boeken. Dat is Hotel Ideal Prime Beach in het kort. En zoals de naam al doet vermoeden, bevindt dit vijfsterren hotel zich direct aan het strand.
Vakantiebestemmingen Turkije - Marmaris

Dit zijn ook fijne vakantiebestemmingen in Turkije

Tijd voor een bonusronde, simpelweg omdat we niet kunnen kiezen. Oók deze vakantiebestemmingen in Turkije zijn een aanrader voor een zonvakantie:

  • Golfliefhebbers die op zoek zijn naar een mooie Turkse vakantiebestemming tippen we graag Belek. Deze badplaats aan de Turkse Rivièra biedt enorm veel mogelijkheden om een balletje te slaan. Je vindt er meer dan 10 golfbanen met minimaal 18 holes. Oh, en ook veel luxe hotels!
  • Kemer was tot de jaren 60 van vorige eeuw enkel per boot te bereiken, maar met dank aan een goede infrastructuur heeft het zich de afgelopen decennia opgewerkt tot een van de meest mondaine badplaatsen aan de Turkse Rivièra. De omgeving is ook fijn; Kemer wordt omgeven door prachtige pijnboombossen en citrusboomgaarden.
  • Ben je op zoek naar een Turkse vakantiebestemming waar kleinschaligheid voorop staat? Alaçati is een gemoedelijke badplaats met een rijke historie en vooral veel contrasten. Het kent een lieflijke klant met dank aan de charmante straatjes, maar is ook zeker hip; de Turkse jetset komt er graag!

Lees meer over het kleinschalige Alaçati
Wat is jouw favoriete Turkse vakantiebestemming?

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *