Bezienswaardigheden Alanya

Must-sees! De bezienswaardigheden in Alanya die je niet mag missen

Als er één badplaats aan de Turkse Rivièra veelzijdig is, dan is het Alanya wel. De bekende badplaats biedt een mix van cultuur, strand, levendige horeca en een bruisend uitgaansleven. Voor vervelen is geen tijd! Benieuwd naar de leukste bezienswaardigheden in Alanya? We nemen je mee.

Alanya ligt in het zuiden van Turkije, direct aan de Middellandse Zee. Als je houdt van zon, zee & strand dan zit je helemaal goed in deze levendige badplaats. Aan beide kanten van de stad vind je een groot strand waar ruimte genoeg is voor jouw handdoekje. Wil je meer doen dan alleen sunsnacken? In het centrum vind je o.a. leuke winkelstraten, een levendige haven en tal van bezienswaardigheden. In deze blog nemen we je mee langs de bezienswaardigheden in Alanya. Kijk je mee?

Kasteel van Alanya

Eigenlijk ben je niet in Alanya geweest als je het kasteel niet hebt bezocht. Het ligt op zo’n 250 m boven de zeespiegel en valt extra op door de bastions (wel 140 stuks) en torentjes (83 stuks). Vanaf de burcht kronkelt de ca. 6,5 km lange stadsmuur over de heuvels naar beneden. Echt een indrukwekkend plaatje zo bij elkaar.

Het Kasteel van Alanya werd in de 13e eeuw gebouwd in opdracht van Selçukse Sultan Aleaaddin Keykubat. Destijds was het één van de verdedigingswerken van de stad. Later werden er binnen de muren o.a. waterputten, huizen en een kerk gebouwd. Het toffe is dat je veel van de ruïnes nog kan bekijken. Net een openluchtmuseum!

Bij het kasteel kijk je je ogen uit. Vooral op het speciale uitzichtplatform geniet je van een geweldig uitzicht. Aan de ene kant bewonder je de haven, aan de andere kant schittert Kleopatra Beach. Vergeet je zwemspullen niet, want na een dag cultuur snuiven wil je daar echt een duik nemen!

Lees meer over het middeleeuwse kasteel

Geen zin om te voet de heuvels te beklimmen? Snappen we! Als je alle tijd hebt, tippen we de taxi. Dan kan je onderweg stops maken bij o.a. leuke restaurants, winkeltjes, een 13e-eeuwse poort, moskee en een oud kerkhof. Een andere optie is de kabelbaan; met kinderen altijd een succes!
Bezienswaardigheden Alanya, kasteel
Eén van de bekendste bezienswaardigheden van Alanya is het kasteel met de 6,5 km lange stadsmuren

De Rode Toren

Ga op zoek naar een souvenir of kaartje en je ziet vooral een bijzonder roodkleurig bouwwerk vaak terug. Dit is Kızıl Kule, ook wel bekend als de Rode Toren. Voor veel toeristen is de achthoekige toren hét icoon van de stad. Voor de locals overigens ook; de toren staat zelfs op de stadsvlag.

Je vindt de Kızıl Kule pal naast de haven. Het werd in 1226 gebouwd en was – net als het kasteel – onderdeel van de verdedigingswerken. Door de bijzondere vorm en grote afmetingen (33 meter hoog en 12,5 meter breed) is de toren niet te missen als je aan komt lopen.

Wil je binnen een kijkje nemen? Net als bij veel bezienswaardigheden in Alanya kan dat hier ook. Regelmatig worden er ook evenementen en tentoonstellingen georganiseerd. Houd je van mooi uitzicht? Beklim de smalle trappen naar de top en geniet van het mooie uitzicht over de haven. Hoeveel bootjes spot jij?

Kaptan Hotel, AlanyaOp loopafstand van de Rode Toren is het heerlijk vertoeven bij Kaptan Hotel. Na een goed ontbijt neem je een duik in het zwembad of geniet je van de zon op het zonneterras. Is het alweer etenstijd? In het à la carte heb je panoramisch uitzicht. Mooi!
Bezienswaardigheden Alanya: rode toren
De Rode Toren (officieel Kızıl Kule) wordt het symbool van Alanya genoemd; een niet te missen bezienswaardigheid!

Het oude centrum

We hebben al een paar culturele highlights genoemd en we zijn er nog lang niet. We noemen hem daarom maar in één keer: het historische centrum. Je vindt de oude straatjes rondom de haven. Trek je wandelschoenen aan en struin op je gemak rond.

In het oude stadsdeel maak je kennis met de Turkse tradities en gastvrijheid. Aan authentieke restaurants, bijzondere moskeeën, winkeltjes van kleine handwerkers en theehuisjes geen gebrek. Je kijkt je ogen uit!

Nog dieper de geschiedenis induiken? Onder de must-see bezienswaardigheden in Alanya zitten ook enkele musea. Vooral het Alanya Museum is populair. Je duikt in de geschiedenis van de stad en bewondert o.a. archeologische vondsten zoals eeuwenoude munten en een bronzen beeld van Herakles. Nog niet uitgekeken? In de tuin staan nog veel meer oude beelden en mozaïeken.

Minder bekend onder toeristen is het museum van Atatürk, gewijd aan de gelijknamige grondlegger van de republiek Turkije.

Hma Hotel Suites, AlanyaIn het all inclusive Hma Hotel Suites biedt – naast comfortabele appartementen – een zwembad met ligbedden en parasols, bar met lekkere drankjes, à la carte restaurant en een fijne ligging in het oude centrum van Alanya.
Bezienswaardigheden Alanya: oude centrum
Het oude centrum van Alanya is een bezienswaardigheid op sich door de vele lokale winkeltjes

De grotten van Alanya

In en rondom Alanya zijn er meerdere land- en zeegrotten. Stop een dun truitje in je koffer en ga tijdens je vakantie minimaal één keer naar een van de grottencomplexen. De meest bekende die je op je lijstje met bezienswaardigheden in Alanya moet zetten zijn de Damlatas Grotten en de Dim Grotten.

De Damlatas grotten liggen nabij het Kasteel van Alanya. Ze zijn al zo’n 15.000 jaar oud maar werden pas in 1948 ontdekt. Je betreedt de grot via het strand. Eenmaal binnen zie je enorme druipstenen, stalactieten en stalagmieten. Het verhaal gaat dat er in de grot een ‘genezende lucht’ hangt. Met name mensen met astma zouden hiervan profiteren.

Als je het ons vraagt zijn de Grotten van Dim – op ca. 12 km van Alanya – nog veel bijzonderder. Kijk maar eens naar de cijfers. De grotformatie is maar liefst 410 meter lang, de op één na grootste toegankelijke grot van Turkije én meer dan 1 miljoen jaar oud. De gekleurde verlichting zorgt voor een extra mysterieuze sfeer.

Long Beach Alanya, AlanyaWil je na een dag in de grotten ultiem relaxen? Op naar Long Beach Alanya. Dit luxe hotel ligt bijna aan het strand, heeft meerdere zwembaden én een waterpark en beschikt over een wellnesscentrum. En je o.b.v. all inclusive verblijven!
Bezienswaardigheden Alanya: grotten van Dim
De Grotten van Dim is voor natuurliefhebbers dé bezienswaardigheid in Alanya

Kleopatra Beach

Ben je na al het cultuur snuiven toe aan een beetje ontspanning? Als je het ons vraagt is het Kleopatra Beach daarvoor de place to be. Er hangt niet alleen een relaxte sfeer, het is ook nog eens pareltje om te zien. En met ca. 3,5 km lengte ook zeker geen kleintje.

Kleopatra Beach ligt in het westen van Alanya en is volgens velen één van de mooiste stranden van Turkije. De naam is natuurlijk niet uit de lucht komen vallen. Volgens de legende kreeg Cleopatra VII dit strand cadeau van haar Romeinse minnaar Marcus Antonius. Hoe romantisch?!

Treed in de voetsporen van Cleopatra en ga net als de koningin elke dag even pootje baden in zee. Of ga voor het echte werk en ren zo het water in. Lekker verkoelend! Voor de rustzoekers onder ons zijn er strandbedjes en parasols te huur.

Houd je van actie? Er worden tal van watersporten aangeboden langs de kust. Ga op een snorkel- of duikexcursie en ontdek de bijzondere onderwaterwereld van Turkije. Vaak zijn de boottours incl. lunch. Hmm!

Alaaddin Beach Hotel, AlanyaIn alle rust genieten van jouw strandvakantie in Alanya? Alaaddin Beach Hotel is een kleinschalig adults only hotel direct aan Kleopatra Beach. Je hebt de beschikking over o.a. een zwembad aan het strand, een wellnesscentrum en diverse restaurants.
Bezienswaardigheden Alanya: Kleopatra Beach
Een vakantie in Alanya niet compleet zonder stranddagjes? Ga naar Kleopatra Beach

Nog meer bezienswaardigheden in Alanya

Bovenstaande hotspots mogen dan de meest bekende zijn, er zijn meer bezienswaardigheden in Alanya de moeite waard. We voegen graag nog een kleine selectie toe:

  • Schip ahoy! Wist je dat Alanya ooit een bekende piratenhaven had? In de oudheid vochten de piraten o.a. tegen de Romeinse Julius Ceasar. Dit is natuurlijk allang verleden tijd, maar de piratenboten in de haven herinneren er nog steeds aan. Zeker met kinderen is een dag op een piratenboot een groot succes. Onderweg is er genoeg animatie, er worden zwemstops gemaakt en je hebt uitzicht op de schitterende kustlijn van Alanya. Echt een must-do!
  • Wat er nog meer te doen is in Alanya? Shoppen! Er zijn meer dan genoeg winkels, markten en shoppingcentra. Soms lijkt de stad wel een grote bazaar. Van kleine souvenirwinkels tot bekende ketens, er is voor ieder wel wat wils. Neem vooral een kijkje in de winkelstraat achter de haven. De sfeer is ietwat toeristisch maar niet minder leuk. Hier kan je ook het spelletje van onderhandelen onder de knie krijgen.
  • De levendige haven is absoluut een bezienswaardigheid in Alanya. Na een dag op pad spring je in een leuke outfit en smul je in de haven van typisch Turkse lekkernijen. Daarna is het tijd voor een hoge dosis gezelligheid. Of je nu houdt van een terrasje met live muziek of een avond stappen met dj’s, er is voor ieder wel wat wils. Vooral in de haven vind je veel bars, cafés en uitgaansgelegenheden. Er zijn zelfs enkele openluchtdiscotheken.
  • Alanya is niet alleen een stad, de regio heet ook zo. Wat je wat er nog meer te doen is in de omgeving van Alanya? Een dagtripje naar de culturele badplaats Side of de levendige stad Antalya. Bewonder de natuur tijdens een jeepsafari in het Taurusgebergte of maak een boottocht bij de Manavgat watervallen. Veelzijdig hè, al die bezienswaardigheden in Alanya?!

Je leest het: deze badplaats is allesbehalve saai. En dit is slechts een greep uit de bezienswaardigheden in Alanya & omgeving. Welke staan er bovenaan jouw lijstje?

Enthousiast geworden over Alanya?Bekijk ons aanbod

OVER DE AUTEUR

July

Nieuwe plekken ontdekken - zowel bekend als onbekend - is een van de leukste dingen om te doen. Als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter combineer ik mijn passie voor schrijven en reizen. En er zijn nog zó veel bestemmingen die ik wil bezoeken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *