Damlatas Caves, grotten Alanya

Bijzonder! De Damlatas Caves & andere grotten in Alanya

Of een vakantie naar de zonnige Turkse badplaats Alanya alleen in het teken van relaxen en strandhangen staat? Nee, je kunt er veel meer doen dan alleen dat. Zo vind je in en rond Alanya meerdere grotten, met als bekendste de Damlatas Caves.

Damlatas Caves

We gaan wel meteen even de verwachtingen temperen. Deze grot mag dan wel de Damlatas Caves heten, feitelijk is het één grot. Niet enorm groot ook; zo’n 30 meter lang en 15 meter hoog. Maar je vindt er wel indrukwekkende stalactieten en stalagmieten.

Het is niet alleen de meest bekende grot van Alanya, het is ook de eerste grot die werd geopend voor toeristen. Dat gebeurde pas lang nadat de grot in 1948 werd ontdekt. Hoe oud de grot is? De schattig is dat deze minstens 15.000 jaar oud is.

Ook fijn; in de grot heerst een constante temperatuur, ca. 22-23 °C. Wat echt superfijn is op een snikhete zomerdag. Houd er wel rekening mee dat er een hoge luchtvochtigheidsgraad is. Dat vindt niet iedereen prettig, maar voor bijv. astmapatiënten is het wel weer heel fijn en het schijnt zelfs heilzaam te werken.

Je vindt de grot aan de rand van het stad centrum, op ca. 3 km van het hart van de stad. Voor slechts een paar euro heb je toegang en qua tijd ben je ca. een half uurtje kwijt. Je vindt de grot overigens vlak bij de kabelbaan voor het Kasteel van Alanya. We raden je aan deze bezienswaardigheden te combineren.

Ga je graag georganiseerd op pad om je door een gids nog meer te laten vertellen over de Damlatas grot en Alanya? Via onze excursiepartner GetYourGuide kan je leuke combinatie-tours boeken.
Damlatas Caves, grotten Alanya
Damlatas Caves, de bekendste grotten van Alanya

Dim Grot

Net buiten Alanya – ca. 12 km ten oosten van de stad – vind je een grot die niet alleen veel ouder (ca. 1 miljoen jaar oud!) is, maar ook een stuk groter. De Grot van Dim is maar liefst 410 meter lang. Hiermee is het de één na grootste grot in Turkije die open is voor publiek.

Ook voor deze grot geldt dat het er heerlijk koel is. Een fijne afwisseling op hete strand- en zwembaddagen als je het ons vraagt. Er is gekleurde verlichting aangebracht, waardoor de stalagmieten en stalactieten mysterieus ogen.

Als je deze bijzondere grot in Alanya bezoekt, kun je kiezen uit twee routes; een korte route van 50 meter en een langere route van 350 meter. Wij raden je aan om de laatste te doen. Je eindigt dan bij een ondergronds meer.

Boek een georganiseerde excursie, waarbij je de Dim Grot combineert met een bezoek aan de Dim River. Inclusief picknick, verkoelende duik en een tour door het Taurusgebergte. Je boekt deze eenvoudig online.
Dim Cave, een van de grootste toegankelijke grotten van Turkije
Dim Cave, een van de grootste toegankelijke grotten van Turkije

Meer grotten in Alanya

De Damlatas Caves en de Dim Grot zijn niet de enige grotten in Alanya. We hebben er nog twee voor je in de aanbieding:

  • Per boot een unieke grot bezoeken? Dan tippen we de Piratengrot, beter bekend als de Pirates Cave. Deze grot – die op het hoogste punt 78 meter hoog is – werd vroeger vermoedelijk gebruikt door piraten om vrouwen en gestolen waren te verstoppen.
  • Lovers Cave kan je per boot bereiken, maar je kan er per boot niet in varen. Je kan wél van de boot springen en de grot inzwemmen. Er zijn twee openingen; aan de ene kant zwem je erin, aan de andere kant kom je eruit.

We wensen je veel plezier als je deze grotten in Alanya gaat bezoeken!

Damlatas Caves & andere grotten in Alanya spotten?Bekijk ons aanbod

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *