Kasteel van Alanya

Kasteel van Alanya, de trots van de Turkse badplaats

Alanya is een walhalla voor zon, zee & strand-liefhebbers. Maar wist je dat de badplaats aan de Turkse Rivièra ook een flinke dosis cultuur biedt? O.a. in de vorm van het indrukwekkende Kasteel van Alanya. We vertellen je alles over deze bijzondere bezienswaardigheid.

Alanya in een vogelvlucht

De Turkse Rivièra is verreweg de populairste regio in Turkije. Samen met Side speelt Alanya hier een grote rol in. De badplaats biedt niet alleen een ruim aanbod aan hotels voor elk budget, maar is ook nog eens enorm veelzijdig.

Aan beide kanten van de stad vind je een flinke dosis strand, waarvan het Kleopatra strand de meest bekende is. ‘Ingeklemd’ tussen de stranden vind je het stadscentrum, met leuke winkelstraten en een levendige haven vol restaurants en uitgaansgelegenheden.

Daarbovenop biedt de badplaats tal van bezienswaardigheden. De meest bekende is zonder twijfel het Kasteel van Alanya, dat zich op het hoogste punt van de stad bevindt. Tijd om deze hotspot onder de loep te nemen. Want eerlijk is eerlijk; je bent wat ons betreft niet in Alanya geweest als je het kasteel van Alanya niet hebt gezien.

Geschiedenis van het Kasteel van Alanya

Kasteel van Alanya, Turkije: geschiedenisVoor de geschiedenis van het middeleeuwse Kasteel van Alanya (in het Turks Alanya Kalesi genoemd) moeten we even een duik in de tijd nemen. Na de verovering van de stad in de 13e eeuw werd het kasteel gebouwd als een van de vele verdedigingswerken.

Dit was ook de periode waarin één van de andere bekende bezienswaardigheden van de stad, Kızıl Kule (beter bekend als de Rode Toren) werd gebouwd.

Het kasteel, dat werd gebouwd op de resten van eerdere Byzantijnse en Romeinse forten, bestond uiteindelijk uit o.a. een rits wachttorens waar je u tegen zegt, een scheepswerf, veel waterreservoirs, Turkse baden en moskeeën.

Uiteindelijk verloor het Kasteel van Alanya haar verdedigingsfunctie. Er werden tal van huizen gebouwd binnen de muren om vervolgens omgebouwd te worden tot openluchtmuseum, waar je nog een goed zicht krijgt in hoe het in de 13e eeuw moet zijn geweest.

Kasteel van Alanya in indrukwekkende cijfers

Kasteel van Alanya, TurkijeJe kunt het Kasteel van Alanya en de bijhorende stadsmuren vanaf veel plekken in de stad zien liggen. Je ziet dan direct hoe machtig en groots deze bezienswaardigheid is. Nog indrukwekkender zijn echter de cijfers:

  • Het Kasteel van Alanya ligt 250 meter boven zee. Dit zorgt voor een geweldig uitzicht, met aan de ene kant het Kleopatra strand en aan de andere kant de haven.
  • De kasteelmuren lopen vanaf het hoogste punt van het kasteel kronkelend over de heuvels naar beneden, tot aan de haven. Hierdoor hebben de muren een totale lengte van 6,5 km.
  • Verspreid over de lange kasteelmuur vind je meer dan 140 bastions, 83 torens en 400 waterreservoirs, die helaas veelal beschadigd zijn. Dit geldt ook voor diverse toegangspoorten. Toch is het juist ook de tand des tijds die het Kasteel van Alanya haar charme geeft.
Onderweg naar het Kasteel van Alanya kom je meerdere bezienswaardigheden tegen die je gratis kunt bezoeken. Voor het ommuurde deel geldt dat je een toegangsprijs dient te betalen.

Het Kasteel van Alanya bezoeken

Vanuit Alanya (en andere badplaatsen aan de Turkse Rivièra) worden tal van excursies aangeboden naar het Kasteel van Alanya. Als je veel uitleg wilt van een gids is dat zeker een aanrader. Hiervoor kun je o.a. terecht bij onze partner GetYourGuide.

Persoonlijk vinden wij het leuker (en goedkoper, zeker als je toch al in Alanya verblijft) om een taxi nabij de Rode Toren aan te schieten en te vragen wat een tochtje naar de top en terug kost, waarbij wel rekening wordt gehouden met tussendoor enkele stops. Zo kom je onderweg leuke winkeltjes, restaurants, een oud kerkhof, een moskee en een 13e-eeuwse poort tegen.

Kasteel van Alanya, Turkije: kabelbaanEen andere optie is de kabelbaan, die vanaf het strand aan de westkant van de stad naar het kasteel loopt. Deze werd eind 2017 geopend om de heuvel te ontlasten van het vele verkeer. Voor een klein bedrag (en kinderen zijn zelfs gratis!) reis je in ca. 3 minuten naar het Kasteel van Alanya. Nadeel? Je mist de vele bezienswaardigheden die je per taxi bijvoorbeeld wel tegenkomt.

Of er meer opties mogelijk zijn? Ja, op niet al te warme dagen is het ook mogelijk om naar het hoogste punt te lopen. Voor geoefende wandelaars dan, want het is een flinke klim. Het kasteel van Alanya is daarnaast per auto te bereiken. Dit heeft echter niet onze voorkeur; in het hoogseizoen is het erg druk en de wegen zijn op sommige plekken behoorlijk smal.

Plan jouw bezoek aan het Kasteel van Alanya in de vroegere ochtenduurtjes (voor 10.00 uur). Het is er dan niet alleen rustiger, maar je hebt er vanaf het speciale platform aan de noordzijde ook nog eens het beste zicht. Met de zon in jouw rug!

We wensen je veel plezier met het bezoeken van dit bijzondere stukje cultuur in Turkije. Want dat is het Kasteel van Alanya zonder meer!

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *