Schildpadden Zakynthos

Schildpadden op Zakynthos: hier spot je ze!

Prachtige stranden, een mediterraan klimaat en helderblauw water; deze drie kenmerken zijn typerend voor het Griekse eiland Zakynthos. Maar weet je dat het Ionische eiland nog meer te bieden heeft? Zo kun je op Zakynthos schildpadden spotten. Wij vertellen je hoe én waar!

Caretta Caretta schildpadden op Zakynthos

Zakynthos is een van de eilanden in de Middellandse Zee waar de Caretta Caretta schildpad (een van de grootste soorten zeeschildpadden) ‘voet’ aan wal zet om eieren te leggen. En dit is dus jouw kans om kennis te maken met deze bijzondere dieren!

Waarom ze zo bijzonder zijn? Deze haast nog enige overgebleven soort zeeschildpad leefde al ver voor de prehistorische tijd. En dat is niet het enige wat indrukwekkend is. Dat is ook hun doorsnede. Gemiddeld is deze ca. een meter. En om er dan meteen nog maar wat cijfers tegenaan te gooien: 60% van deze zeeschildpadden in de Middellandse Zee wordt geboren in Griekenland, waarvan 40% op Zakynthos.

Een vrouwtje legt ongeveer 120 eieren per keer, die ze vervolgens in het zand begraaft. Daar liggen deze ongeveer 60 dagen te broeden onder de Griekse zon alvorens ze uitkomen. Na deze flinke klus kijkt ze niet meer om naar de eieren, maar gaat uitrusten. Om een paar weken later terug te komen én nog een lading eieren te leggen en begraven.

Na ca. 25 jaar zijn deze schildpadden zelf rijp om eieren te leggen. Hiervoor keren ze terug naar de plek waar ze zelf uit het ei zijn gekomen!

De kwetsbaarheid van de Caretta Caretta schildpad

De moeder-schildpad heeft een zware taak, maar dat geldt ook voor de kleine schildpadjes nadat ze uit de eieren zijn gebroken. Er is geen moeder die hen helpt de zee te bereiken; dit moeten ze op eigen houtje doen.

Sterker nog; als je als mens deze kleine beestjes gaat helpen, help je ze de dood in. Zelf de weg vinden is van belang, omdat ze dan hun spieren trainen en hun longen op gang komen.

Toch gaat het soms mis met hun eigen tocht. De Caretta Caretta schildpad heeft geen goed zicht en kan enkel op licht afgaan om naar de zee te navigeren. Hiervoor gebruiken ze de weerkaatsing van de sterren en maan op de zee. Maar dat is niet altijd even makkelijk met de vele hotels en discotheken aan stranden die met hun verlichting het licht beïnvloeden. Om deze reden kunnen de babyschildpadjes zomaar de weg kwijtraken.

En dan is er nog het gevaar van visnetten en speedboten. Hierdoor keert er van de 1.000 uitgekomen eieren maar één schildpad terug naar het geboortestrand. De rest heeft deze leeftijd niet gehaald. Sterker nog; grote kans dat ze in de eerste drie jaar zijn omgekomen. Dit zijn de meest kwetsbare jaren voor Caretta Caretta schildpadden; hun schild is dan nog niet uitgehard.

Omdat de inwoners van Zakynthos de waarde van deze schildpadden zien, zijn er de afgelopen jaren meer en meer initiatieven gekomen om ze te beschermen. Zo worden delen van stranden afgezet in de broedperiode en zetten vrijwilligers ijzeren en houten frames over de nesten. Helaas werden deze in het verleden vaak vertrapt.

schildpadden zakynthos

Op naar Turtle Island

Om op Zakynthos schildpadden te spotten, kun je afreizen naar Marathonis. Dit eilandje, per boot bereikbaar vanaf o.a. Laganas, heeft niet zonder reden de bijnaam Turtle Island. Hier is de spotkans enorm groot! De baai waar dit eilandje ligt, de baai van Laganas, is trouwens sowieso dé plek waar de zeeschildpadden zich met name schuil houden.

De baai is voor een groot deel beschermd natuurgebied, in de vorm van Marine Park Zakynthos. Het is opgedeeld in verschillende zones met per zone strenge regels. Zo mogen er bijvoorbeeld op een groot deel van de stranden geen parasols binnen 5 meter van de zee worden geplaatst en zijn boten verboden rondom het strand.

Aan de baai van Laganas vind je o.a. de stranden van Laganas, Kalamaki en Dafni. Hier kunnen schildpadden zomaar aan komen waggelen op het strand. Houd er wel rekening mee dat in het broedseizoen een deel van de stranden afgesloten kan zijn vanwege de eieren.

Ook leuk: nabij het strand van Gerakas vind je het Schildpadden Rescue Centre, dat in de zomermaanden geopend is. Je komt hier nóg veel meer te weten over de Caretta Caretta schildpadden.

schildpadden zakynthos turtle island

Zelf op pad of een boottocht?

Wil jij tijdens een vakantie op Zakynthos schildpadden spotten? Via onze partner GetYourGuide kun je een boottocht naar de Keri Caves, het Marine Park en Turtle Island boeken. Een gids vertelt je ondertussen alle ins en outs over de Caretta Caretta schildpad.

Liever zelfstandig op pad? Op het strand van Laganas staan diverse bootbedrijven. Hier kan je zonder vaarbewijs een bootje huren. Vaar-ervaring is echter wel belangrijk. Je wilt de dieren rustig kunnen benaderen en er niet voorbij ‘scheuren’. Respecteer de rust van de schildpadden & laat je vooraf goed informeren bij de verhuurder.

Meer informatie over een boot huren op Zakynthos

Zwemmen tussen de schildpadden kan ook. Tijdens bovenstaande tocht of als je een stukje zwemt vanaf het strand van Laganas. Hierbij dien je wel met een paar dingen rekening te houden:

 • Omdat de Caretta Caretta schildpadden bedreigd zijn, dien je ten alle tijden minstens 2 meter afstand te houden. Ook mag je ze niet aanraken.
 • Neem geen plastic mee dat je onderweg kan verliezen; schildpadden kunnen dit aanzien als een kwal (en dus eten). Dat is dodelijk voor ze.
 • Neem een snorkel mee. De schildpadden komen slechts af en toe boven. Zo kun je ze onderwater volgen, in hun natuurlijke habitat.

schildpadden zakynthos boottocht

Wanneer kun je het beste schildpadden spotten?

Tussen half mei en half oktober heb je de meeste kans om schildpadden te spotten op Zakynthos. Op land is de populatie tussen eind mei en begin augustus het grootst. Dan komen ze aan wal om eieren te leggen. Ook zijn ze aanwezig in de wateren rondom het eiland. Als je op de juiste plekken snorkelt, kun je zomaar onderwater oog in oog komen te staan met de immense schildpadden.

Wil je de ukkies zien? De meeste eieren komen uit in de maand september, maar ook in de eerste helft van oktober zie je ze regelmatig vanaf hun broedplek naar het water waggelen. Te schattig!

De leukste hotels in de buurt van schildpadden

De populairste en makkelijkste plek om schildpadden te spotten is op Turtle Island, voor de kust van Laganas. Komt het even goed uit dat we daar heel veel toffe hotels hebben. Een kleine selectie:

 • Onze persoonlijke favoriet voor een adults only vakantie is Cavo Vezal. Kleinschaligheid, zon, rust, Griekse gastvrijheid zijn de ingrediënten van jouw vakantie. Het hotel is daarnaast misschien wel een van de meest stijlvolle van het eiland.
 • Is ligging voor jou belangrijker dan luxe? Verblijf in het eenvoudige, maar nette Denise Beach. Dit beschikt over eenvoudige, maar comfortabele appartementen, een buitenzwembad en een ligging nabij het strand én centrum van Laganas.
 • Vanuit Gardelli Resort loop je zo richting het strand én gezellige straatjes vol restaurants en barretjes. Ontspannen kan aan het zwembad van het stijlvolle hotel in het restaurant eet je je buikje rond.

Ga je mee naar Zakynthos om schildpadden te spotten?

Op vakantie naar Zakynthos?
Bekijk ons aanbod

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

3 thoughts on “Schildpadden op Zakynthos: hier spot je ze!

 1. Wij willen dit jaar naar Zakynthos,
  Wij zijn 73 en 76 jaar en doen graag snorkelen.
  Ook schildpad spotten lijkt ons geweldig.
  Wanneer kunnen wij het beste gaan, rekening houdend met Corona?

  1. Dat laatste is natuurlijk lastig, want dat is afhankelijk van de ontwikkelingen van corona en die kunnen wij helaas ook niet voorspellen. We gaan er vanuit dat reizen in de zomer – net als afgelopen zomer en de zomer van 2020 – mogelijk is.

 2. Deze schildpadden zijn ook te vinden op kefalonia..en zijn te zien in de haven. Zij zijn daar omdat het afval van de visvangst van de vissers aan hun wordt gevoerd..spectaculair nag ik wel zeggen..ik heb er foto’s van indien geinteresseerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *