Boot huren Zakynthos

Waarom een boot huren op Zakynthos een must-do is

Zakynthos is een geweldige vakantiebestemming. De wateren rondom het Griekse eiland doen haast Caribisch aan. Het is er fantastisch om met een huurauto van baaitje naar baaitje te hoppen. Vergeet echter ook niet het water op te gaan. Een boot huren op Zakynthos is een echte must-do!

Een paar jaar geleden bracht ik een weekje door op Zakynthos. Wie eilanden als Kreta of Kos is gewend, zal hier de eerste dag zijn of haar ogen kijken. De wateren rondom de Ionische eilanden – waar Zakynthos bij hoort – zijn blauwgroen. Je waant je even op Curaçao, zo Caribisch doet het aan.

En het was voor mij op dag één meteen duidelijk; we gaan de boot op. Want wat is er tijdens een vakantie fijner dan de zon op je bol, de wind in je haren en een duik in de frisse zee? In Zakynthos krijg je daar een extraatje bovenop; de Caretta Caretta schildpadden. Deze enorme schildpadden leven in de wateren rondom het eiland (met name bij Laganas). En die kun je dus het best spotten vanaf een boot.

Een boot huren op Zakynthos, kan dat zomaar?

Ja, dit kan! Waar je in Nederland al een vaarbewijs moet hebben voor elke boot die harder kan dan 20 km per uur, zijn de regels in Griekenland een stukje ruimer. Bootjes met een max. van 30 pk zijn vrij te gebruiken op Zakynthos. Zonder vaarbewijs én zelfs zonder ervaring.

Wees je hier wel van bewust als je gaat varen; vraag om een gedegen uitleg en onthoud dat er veel beginners op het water zijn. Het is zorg om rustig te varen en onverwachte situaties voor te zijn.

Wat zijn de kosten van het huren van een boot?

De prijzen verschillen per aanbieder, maar het huren gaat veelal vanaf € 100,- per vier uur. Goedkoop is niet altijd de beste optie. Wij kozen uiteindelijk voor het bedrijf waar we ons het beste bij voelden qua uitleg en qua kwaliteit en onderhoud van de boten.

Bij Laganas Boat Rentals namen ze de tijd om ons alles uit te leggen en hadden ze met name boten in hun vloot uit 2018. Goed onderhouden en van alle gemakken voorzien. Alleen de meest luxe (zie foto hieronder) was beschikbaar. Deze kostte € 150,-, maar was het helemaal waard.

Het klinkt als een smak geld, maar een boot huren op Zakynthos is zo duur nog niet als je je bedenkt wat een gemiddelde excursies kost. Zeker als je met meer dan twee mensen een boot huurt, kan het voordeel opleveren. En het fijne; je bent aan niemand gebonden en kan je tijd indelen zoals je zelf wilt.

Een kijkje bij de Caretta Caretta schildpad

Een bootje huren is op Zakhynthos op diverse plekken mogelijk. Wij kozen ervoor om dit aan het strand van Laganas te doen. Waarom? Het is een besloten baai, waar je in vier uur tijd genoeg kunt ontdekken én ook nog eens de Caretta Caretta schildpadden kunt spotten.

De schildpadden zwemmen net buiten het afgezette zwemmersgedeelte in de open wateren. Tussen half mei en begin oktober zijn ze hier in groten getale aanwezig omdat het dan het broedseizoen is. “Als je geen schildpad spot, ben je blind”, zei de eigenaar van de boot tegen ons. Toch moesten we nog flink wat cirkeltjes varen voor we er eindelijk een vonden. Bij de eerste weet je natuurlijk ook niet waar je op moet letten. Tip: zoek naar grote zwarte vlekken in het water.

Maar als je er eenmaal een gespot hebt, is het geweldig. Ze zwemmen vrij dicht langs de boot en komen eens in de zoveel tijd met hun koppie boven water. Machtig mooi!

Met name in het hoogseizoen is het druk met boten en stiekem verstoor je natuurlijk wel de rust van de schildpadden. Vaar langzaam en beheerst om ze niet op te jagen. Zo heb je ook nog eens meer spotkans.

Boot huren Zakynthos: schildpadden

Op naar Turtle Island

Op een paar honderd meter van de kust van Laganas vind je het eiland Marathonisi, ofwel Turtle Island. Naast dat de Caretta Caretta schildpadden hun eieren leggen op het strand van Laganas, gebeurt dat ook hier. Een deel van het strand is afgesloten, maar je kunt er wel aanmeren. Vrijwilligers, die daar aanwezig zijn om de eieren te beschermen, vertellen je graag meer over de schilpadden.

Het is tevens de plek om even een hapje en drankje te scoren. Want naast dat er plezierbootjes aanleggen, liggen er ook verkoopbootjes. Tijd voor een smoothie, ijsje of sandwich. En wees verstandig; als jij schipper bent, mijdt dan de alcohol.

Waar je aan de ene kant van het eiland een zandstrand vindt, vind je aan de andere kant een strook met kiezelstrand. Dit deel vond ik eigenlijk nog mooier. Je kan op ca. 10 meter voor de kust een anker uitgooien en vervolgens naar het kiezelstrand zwemmen. Vanaf hier kan je de aanwezige grotten inlopen en daar zwemmen.

Vier uur lijkt misschien veel als je kijkt naar de afstand die je aflegt in de baai van Laganas, maar met de duiken onderweg en het spotten van schildpadden is deze tijd zo gevuld.

Boot huren Zakynthos: Turtle Island

Meer tips om een boot te huren op Zakynthos

Er zijn meer opties voor het huren van een boot:

  • Een deel van de vakantiegangers kiest er bijvoorbeeld voor om een bootje te huren in het noorden. Je kunt dan twee belangrijke highlights van het eiland bezoeken; de Blue Caves en Shipwreck Beach. Wij raden dit echter niet aan als je weinig of geen vaarervaring hebt. Deze hotspots zijn populair onder grote toeristenboten die hier het water domineren. Wees dan verstandig en boek een georganiseerde boottrip.
  • Vind jij een boot huren op Zakynthos en zelf besturen toch wat spannend? Via onze partner Get Your Guide zijn er nog meer leuke boottrips te boeken. Voor het eerdergenoemde Turtle Island en de grotten ga je voor deze tour. Eenzelfde tour kan je ook maken met een glasbodemboot. Dan spot je niet alleen de schildpadden die boven water komen, maar zie je er nog veel meer onder water.

Ga jij een boot huren op Zakynthos?

Op vakantie naar Zakynthos?Bekijk ons aanbod

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

2 thoughts on “Waarom een boot huren op Zakynthos een must-do is

  1. Hai Laura,
    Is het ook mogelijk om in 1 dag met een bootje zowel de Laganas baai en Turtle island te bezoeken/bekijken en dan ook nog door te varen naar het shipwreck beach en de blue caves? Of is dit niet te doen in 1 dag. En weet je ook waar je goed een privébootje kunt huren met schipper om ons dan rond te varen ( we zijn met 5 personen exclusief de schipper). Graag hoor ik of je tips hebt.

    1. Ik heb zelf geen ervaring met de georganiseerde boottochten, maar dit lijkt me erg veel op een dag. Ik heb deze ook niet aangeboden zien worden. De meeste verhuurbedrijven verhuren niet met schipper helaas. Het is dan echt zelf varen, tenzij dus een excursie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *