Alacati kleinschalig Turkije

Alaçati: gemoedelijk & kleinschalig Turkije op z’n best!

Wie voor het drukke & levendige Turkije gaat, komt al snel in Alanya, Marmaris, Side, Kusadasi of Bodrum terecht. Wie liever voor het gemoedelijke en kleinschalige Turkije gaat, is juist aan het goede adres in Alaçati. We nemen je virtueel mee op rondtoer in dit plaatsje.

Alaçati in een vogelvlucht

Je vindt Alaçati aan de Noord-Egeïsche Kust. Hoewel de geschiedenis van het plaatsje tot de 6e eeuw teruggaat, kent het op toeristisch gebied nog niet zo’n lange historie.

In 1990 werd Alaçati ontdekt door de eerste windsurfliefhebbers. Je vindt er namelijk ondiepe wateren en 300 dagen per jaar wind, wat leidt tot vele kite- en windsurfmogelijkheden. De wind is overigens ook heel fijn voor zonliefhebbers tijdens hete zomers. Het eerste hotel werd vervolgens in 2001 geopend.

Van charmant tot trendy Alaçati

Alaçati, kleinschalig TurkijeHoewel Alaçati ook nu nog niet zo bekend is als de badplaatsen die we eerder noemden, is het door haar lieflijkheid niet onopgemerkt gebleven.

De oude stenen huizen – die sinds 2006 beschermd zijn – doen dienst als kleine hotels, boetiekjes en restaurants. En er is een verbod op hoge gebouwen. Men doet er alles aan om het charmante straatbeeld te bewaren!

Naast de charmante en lieflijke kant heeft Alaçti ook nog een hippe kant. Lonely Planet tipte het plaatsje eerder als de plek waar de Turkse jetset graag komt. En dat klopt; the rich and famous komt maar al te graag naar het plaatsje om exclusieve feestjes bij te wonen. Zien & gezien worden is dan het motto!

Dagtoeristen zie je volop in Alaçati, maar er zijn maar weinig mensen die kiezen voor een verblijf in het plaatsje. Zonde, want ’s ochtends vroeg en ’s avonds als de dagtoeristen zijn vertrokken is de stad eigenlijk op haar best.

Mis dit niet!

Alaçati: kleinschalig Turkije, windmolensHoewel het authentieke centrum van Alaçati eigenlijk an sich al een bezienswaardigheid is, lichten we graag nog enkele specifieke plekken uit. De buurt Haci Memis Mahallesi is bijv. een verzameling van met kleine keien geplaveide straatjes. Laat je hakken maar thuis als je langs de geweldige winkeltjes en restaurants met prachtige binnentuinen struint.

Naast Haci Memis Mahallesi zijn de windmolens en de plaatselijke kerk een aanrader. En neem een kijkje bij de wekelijkse mark. Kruiden en wijn, waar de omgeving bekend om staat, worden in grote getale aangeboden. Dit geldt ook voor groenten, fruit en lokale lekkernijen.

Wie van kruiden houdt, kan in april een bezoekje brengen aan het herb festival. Lokale wijnen staan centraal tijdens het wijnfestival in juni. En wie in juli op vakantie gaat naar Alaçati kan rekenen op een surffestival. Never a dull moment, aldus de inwoners.

Fijne plekken om te overnachten

Hotels Alaçati, TurkijeTurkije staat bekend om haar grote all inclusive hotels. Betekent dit dat je er niet terecht kunt voor een kleinschalige vakantie? Nee! In Alaçati zijn wij bijvoorbeeld verliefd geworden op Biblos Resort Alacati. Vanuit dit super stijlvolle en luxe hotel wandel je direct het strand op. Met dank aan sport- en wellnessfaciliteiten, twee restaurants, een poolbar en fijn zwembad kom je niets te kort. Extra fijn zijn de swim-up suites, waar je vanaf je terras zo het zwembad induikt.

Nog meer keuze in Alaçati?

  • Viento Hotel Alacati is een pareltje in ons aanbod. Even los van dat je alleen al op de foto’s wel verliefd moet worden, lever je er – ondanks de kleinschaligheid – niet op in qua comfort. Het hotel biedt een fijn zwembad en in het restaurant draait alles om de lokale keuken. Ook fijn: stap de deur uit en je staat middenin de charmante straatjes die Alaçati typeren.
  • Een ruim aanbod aan faciliteiten, een ligging direct aan het strand en een stijlvolle inrichting. In Design Plus Seya Beach Hotel kom je niets te kort. Dankzij de faciliteiten voor kinderen vermaken ook zij zich opperbest!

De leukste uitstapjes vanaf Alaçati

De omgeving van Alaçati leent zich prima voor een roadtrip per huurauto. Zonder met een einddoel op pad te gaan, kom je langs velden vol olijf- en vijgenbomen. Hier en daar passeert een herder met schapen de revue. Dit alles wordt afgewisseld met prachtige baaien, lieflijke dorpjes en – als je in het juiste seizoen afreist naar Turkije – op veel plekken een bloemenzee.

Efeze bezoeken vanuit Alaçati, TurkijeVoor wie niet zomaar wil rondrijden, maar graag een einddoel heeft, hebben we nog wat specifieke tips:

  • Op steenworp afstand van Alaçati ligt Cesme. Ook al zo’n populaire badplaats onder jetsetters! En dan vind je er ook nog eens cultuur. O.a. in de vorm van het 14e-eeuwse kasteel. De luxe jachthaven is dé plek voor een goede lunch!
  • Op ca. 1,5 uur rijden van Alaçati vind je Efeze. Dit is één van de best bewaarde antieke steden van de westerse wereld en na Rome de grootste stad van het Romeinse rijk. Een must voor cultuurliefhebbers pur sang.
  • Twee landen in een vakantie bezoeken? Het Griekse eiland Chios ligt slechts 6 km voor de kust van Turkije en is vanuit de haven van Cesme in no time te bereiken per boot. Met name de hoofdstad Chios-Stad is een aanrader.

Hebben we je met dit artikel enthousiast gemaakt over Alaçati? We horen na jouw vakantie graag hoe je het hebt gehad!

Fotografie: Mut Hardman | Shutterstock.com, Nejdet Duzen | Shutterstock.com

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *