Leukste badplaatsen Noord-Egeïsche Kust

Waar verblijf jij? De leukste badplaatsen aan de Noord-Egeïsche Kust

Zeg je Turkije, dan zeg je al snel de Turkse Rivièra. Side en Alanya zijn eindeloos populair onder Nederlandse reizigers. Maar voor sommige mensen wél iets te druk. Wil je toch naar Turkije, maar dan net wat rustiger? Reis af naar een van de leuke badplaatsen aan de Noord-Egeïsche Kust. Hier is aan mooie stranden, eeuwenoude bezienswaardigheden en gezellige boulevards geen gebrek. 

De Noord-Egeïsche Kust in een vogelvlucht

Waar je de Turkse Rivièra aan de zuidkust van Turkije vindt, ligt de Noord-Egeïsche Kust aan de noordwestkant. Het grenst – en de naam zegt het al – aan de Egeïsche Zee. Net als aan de Turkse Rivièra heb je hier door de ligging ook geen gebrek aan strand. Het grootste verschil? In de meeste badplaatsen gaat het er aanzienlijk rustiger aan toe dan aan de Turkse Rivièra.

Een vakantie aan de Noord-Egeïsche Kust kent veel pluspunten. De fijne stranden noemden we al, maar er is ook een ruim aanbod aan hotels voor een betaalbare prijs. All inclusive verblijven is ook zeker geen probleem. Net als in de rest van het land krijg je hier veel vakantie voor relatief weinig geld.

En dan is er ook nog eens genoeg te doen aan de Noord-Egeïsche Kust. Je vindt er o.a. een van de best bewaarde antieke steden van de westerse wereld én na Rome de grootste stad uit het Romeinse Rijk. Efeze is daarmee verplichte kost voor cultuurliefhebbers die afreizen naar de Noord-Egeïsche Kust.

Maar voor je naar Efeze gaat, is het eerst tijd om te kiezen uit de diverse badplaatsen aan de Noord-Egeïsche Kust. Welke wordt het voor jou?

Levendig Kusadasi

Leukste badplaatsen Noord-Egeïsche Kust: KusadasiDe meest populaire badplaats aan de Noord-Egeïsche Kust onder Nederlandse en Belgische vakantiegangers is zonder twijfel Kusadasi. Het is daarmee ook direct de meest levendige optie voor jouw vakantie in dit deel van Turkije.

Waarom Kusadasi zo geliefd is? De van oudsher havenstad wordt gekenmerkt door een kleurrijk centrum met een ruime keuze aan restaurants en een gezellige boulevard waar verkopers van lokale specialiteiten lekkers voor een appel en een ei aanbieden. De haven is een fijne plek om een terrasje te pakken en net buiten de stad vind je mooie stranden.

Extra pluspunten krijgt de badplaats voor de ruime keuze aan hotels, waarvan het grootste deel een all inclusive-mogelijkheid aanbiedt. Kusadasi is daarnaast de ideale uitvalsbasis voor dagjes uit. Het eerdergenoemde Efeze ligt bijv. op slechts een half uur rijden. Oh, en voor kinderen vind je in de badplaats drie waterparken!

Ephesia Holiday Beach Club, KusadasiEphesia Holiday Beach Club is het ideale hotel als je luxe, zon, zee én cultuur wil combineren. Het strand is binnen handbereik en aan het kroost heb je geen kind meer dankzij de kinderbaden, glijbanen en miniclub. All inclusive verblijven? Dat kan!

Luxe in Cesme

Leukste badplaatsen Noord-Egeïsche Kust: CesmeIn 1975 openden de eerste hotels hun deuren in het relatief onbekende kustplaatsje Cesme. Hiermee was het feitelijk één van de trendsetters in Turkije op het gebied van toerisme. Maar waar dit in badplaatsen als Alanya, Side en Marmaris is ontploft, heeft de massa Cesme (nog) niet gevonden. Prima dus voor een rustige vakantie!

De geschiedenis van Cesme gaat even terug; al tot zo’n 3.000 jaar v.Chr. Cultuur vind je in de badplaats en vlak daarbuiten dan ook genoeg. Toch is dat niet de enige reden dat het een geliefde plek is en toeristen veelal terugkeren na een eerste vakantie in Cesme. Het idyllische plaatsje staat ook bekend om de kleurrijke straatjes, levendige boulevard en leuke jachthaven.

Wil je op vakantie met de kids? Families komen graag in de Noord-Egeïsche badplaats vanwege de prachtige stranden, die langzaam aflopen in zee. Natuurliefhebbers worden overweldigd door het landschap vol vijgenbomen en artisjok- en azijnvelden. Wellnessliefhebbers worden blij van de warmwaterbronnen in de omgeving, waarmee we meteen op de naam Cesme komen. Het is het Turkse woord voor ‘bron’.

Altin Yunus Resort & Thermal Hotel, CesmeBij Altin Yunus Resort & Thermal Hotel combineer je sportieve activiteiten met ultiem relaxen. Je vindt er o.a. een wellnesscentrum, zonneterras met zwembad en restaurant. Het leukste? Het luxe hotel heeft een eigen haven voor de deur.

Stad & zon in Izmir

Leukste badplaatsen Noord-Egeïsche Kust: IzmirDe Turken noemen Izmir zelf ‘de mooie stad’. Tijdens jouw vakantie laten ze je met veel vriendelijkheid, warmte en Turkse gastvrijheid kennismaken met de stad waar ze zelf verliefd op zijn. En grote kans dat jij dat ook wordt…

Met zo’n 4,3 miljoen inwoners is Izmir de op twee na grootste stad van Turkije én het economische centrum van West-Turkije. De stad moest o.a. door de Eerste Wereldoorlog en een aardbeving in 1928 meerdere keren (deels) opnieuw worden opgebouwd. Dat heeft gezorgd voor een modern karakter met veel restaurants, terrasjes en winkels. Als je daarvan houdt is vooral de trendy wijk Alsancak een aanrader.

De bekendste bezienswaardigheid van de stad is zonder de twijfel de 19e-eeuwse klokkentoren in de wijk Konak. Toe aan een beetje ontspanning? Echt een strandbestemming is Izmir niet. Wel vind je er een lange boulevard voor fijne wandelingen én zijn er luxe hotels met zwembad te vinden. Zwemkleding mee dus!

Leukste badplaatsen Noord-Egeïsche Kust: Izmir, Swissotel Büyük EfesSwissotel Büyük Efes biedt – naast een tuin van 12.000 m² met tal van faciliteiten – uitzicht over de promenade en diverse bezienswaardigheden op loopafstand. Ook de luxe kamers zijn en groot pluspunt van dit hotel.

Nog meer leuke badplaatsen aan de Noord-Egeïsche Kust

Zijn bovenstaande badplaatsen de enige optie ? Zeker niet! Er zijn nog meer leuke badplaatsen aan de Noord-Egeïsche Kust die we je niet willen onthouden. Komen ze:

  • Zo’n 60 km ten noorden van Kusadasi ligt Özdere. De knusse badplaats straalt rust uit en biedt een gemoedelijke sfeer. Rondom het kleine centrum vind je tal van leuke hotels. Overigens betekent klein niet dat je hoeft in te leveren op comfort. Özdere heeft alles in huis voor een relaxte zonvakantie. Je mag rekenen op brede stranden, leuke winkeltjes en lokale restaurants met ge-wel-dig-e Turkse specialiteiten.
  • Op ca. 15 km van Çeşme vind je Alaçati. Deze plaats – die stamt uit de 6e eeuw – wordt gezien als het surfwalhalla aan de Noord-Egeïsche Kust. Met dank aan het ondiepe water en 300 dagen per jaar wind (fijn tijdens hete zomers!) kun je hier praktisch altijd kite- en windsurfen. Lees meer over dit gemoedelijke plaatsje in onze uitgebreide blog.
  • Heb je al eens van Didim gehoord? Deze badplaats wordt steeds populairder. Niet gek, het heeft alles in huis voor een geslaagde vakantie onder de Turkse zon. Je vindt er een prachtige baai met volop strand, een gezellige boulevard én ruïnes uit de Griekse oudheid. Extra leuk: je kan ’s avonds aan de boulevard borrelen of stappen.

Weet jij al welk van deze leuke badplaatsen aan de Noord-Egeïsche Kust het wordt?

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *