Iztuzu Beach, Turkije

Iztuzu Beach, het mooiste strand van Turkije

Je hoeft maar naar de plaatjes te kijken en je droomt meteen weg. Over jezelf daar in bikini op een handdoekje of in de verkoelende zee. Iztuzu Beach is een plaatje en wordt dan ook niet zonder reden gezien als het mooiste strand van Turkije en één van de mooiste stranden ter wereld.

Het ca. 5 km lange zandstrand in de Turkse provincie Muğla bestaat uit een smalle landtong die de natuurlijke begrenzing en barrière vormt tussen de delta van de Dalyan-rivier en de Middellandse Zee. Officieel behoort het strand bij de badplaats Dalyan.

Dalyan is minder bekend dan badplaatsen als Alanya, Side, Bodrum en Marmaris, maar toch zeker wel de laatste jaren in opkomst. Simpelweg omdat de omgeving indrukwekkend is; waar je de ene dag op een plaatje van een strand ligt (Iztuzu Beach dus), kun je de andere dag koningsgraven spotten en cultuur snuiven.

Zo bereik je het strand

Iztuzu Beach, Turkije; bootje in DalyanIztuzu Beach ligt ca. 12 km ten zuiden van Dalyan. Het strand is vanaf Dalyan eenvoudig te bereiken per dolmus en veel hotels bieden ook een eigen shuttleservice aan.

Nog leuker is het om per boot de rivier af te varen. Je komt dan namelijk langs de beroemde uit rotsen gegraven Koningsgraven van Kaunos. Vraag de kapitein om er wat meer over te vertellen. Als deze dat niet al uit zichzelf doet…

Eenmaal aangekomen bij het strand kan het grote genieten gaan beginnen. Tijd om te relaxen op een ligbedje en een drankje te halen bij de kleine snackbar. Boek erbij en een muziekje en voor de kleintjes een schepje. Dat is hoe vakanties hoort te zijn!

Spot Caretta Caretta schildpadden

Tot zover lijkt Iztuzu Beach een redelijk normaal, weliswaar extreem mooi strand. Maar het heeft toch iets bijzonders. Het is een van de belangrijkste broedplaatsen van de Caretta Caretta schildpad aan de Middellandse zee. De bijnaam van het strand is dan ook Turtle Beach. Zo’n 300 keer per jaar legt deze beschermde diersoort hier haar eieren. En van mei t/m oktober kun je hier ook zomaar schildpadden spotten!

Houd er wel rekening mee dat het strand – juist om deze dieren te beschermen – sinds 1988 een beschermde status heeft en dat er strenge regels gelden. Zo mag het strand ’s avonds en ’s nachts niet betreden worden om licht- en geluidsoverlast voor de schildpadden te voorkomen. Voertuigen en dieren zijn op het strand niet toegestaan en vlak voor het strand zijn speedboten verboden.

Iztuzu beach, Turkije: schildpaddenIs het broedseizoen aangebroken en liggen er op bepaalde plekken eieren, dan worden er delen van het strand afgesloten. Hier mag je geen handdoek uitvouwen, kuilen graven, zandkastelen bouwen of voetballen. Tevens is er een grote groep vrijwilligers van het opvangcentrum die probeert te bereiken dat alle boten worden voorzien van een propellerbeschermer. Zo kunnen de schildpadden niet gewond raken.

Ondanks dat het toerisme ook in Dalyan en aan het Iztuzu Beach is toegenomen, hebben de maatregelen wel effect. De populatie schildpadden is sinds 1988 stabiel en het aantal nesten neemt zelfs licht toe. Als jij je ook aan de regels houdt, zijn deze schildpadden misschien ooit niet meer bedreigd.

Onze favoriete hotels in Dalyan

Iztuzu Beach, Dalyan hotelsVerwacht in Dalyan geen mega-complexen zoals in andere Turkse badplaatsen. Het is er allemaal net wat gemoedelijker, kleinschaliger en iets minder luxe. Dat neemt niet weg dat er wél heel leuke hotels zijn als je goed zoekt. Kijk je mee?

  • Alleen al om het uitzicht wil je boeken bij Dalyan Resort Hotel. Het hotel is aan de Dalyan rivier gevestigd en kijkt uit op de Koningsgraven. In de schaduwrijke tuin vind je een mooi zwembad en het centrum van Dalyan ligt op loopafstand.
  • Bij Calypso Cozy Hotel kun je o.a. rekenen op een gemoedelijke sfeer, gastvrije eigenaar, verzorgde appartementen, gratis WiFi en een zwembad. Ook hier geldt dat het centrum op loopafstand is. Iztuzu Beach bereik je per busje of dolmus.
  • Bij Club Hotel Keskin ervaar je het echte Turkije! Geniet van de Turkse zon aan het zwembad, proef lokale specialiteiten bij één van de restaurants en wordt gastvrij ontvangen door het Turkse personeel.

Ga maar vast een bikini of zwembroek kopen, want op dit strand wil je shinen! En mochten bovenstaande hotels niet precies zijn wat je zoekt, neem dan een kijkje in ons volledige aanbod naar Dalyan.

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

One thought on “Iztuzu Beach, het mooiste strand van Turkije

  1. Leuk om te lezen en ben het met de schrijfster eens. Een onwaarschijnlijk mooie plek om vakantie te vieren. Zelfs in de rivier zie je schildpadden. Een vechtpartij tussen twee echt grote schildpadden gezien, wie kan daar over mee praten. Een absolute aanrader.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *