Lycische kust met kinderen

Doen! De Lycische Kust met kinderen

Zoek jij een Turkse vakantiebestemming waar genoeg voor kinderen te beleven is? Denk dan eens aan de relatief onontdekte Lycische Kust. Dit deel van Turkije biedt voor alle type vakantiegangers genoeg vermaak én zeker voor de kleinsten! Kijk je mee wat er allemaal te doen is aan de Lycische Kust met kinderen?

Eerst even een stukje topografie, want we kunnen ons voorstellen dat je geen idee hebt waar de Lycische Kust ligt. De regio beslaat het zuidwesten van Turkije en ligt in de provincie Muğla. De bekendste badplaats die je er vindt, is Marmaris. Andere minder bekende exemplaren zijn o.a. Dalyan, Fethiye, Ölüdeniz, Icmeler en Sarigerme.

Vanuit het meest noordelijke puntje (in dit geval Icmeler) tot het meest zuidelijke puntje (in dit geval Ölüdeniz) van de Lycische Kust is het ca. 2,5 uur rijden. Wil je zoveel mogelijk van onderstaande uitstapjes ondernemen? Dan raden wij je aan om in het centraal gelegen Dalyan of Sarigerme te verblijven.

Schildpadden spotten

Lycische Kust met kinderen - schildpaddenHet hoogtepunt tijdens een vakantie aan de Lycische Kust is voor kinderen zonder twijfel de met schildpadden gevulde Dalyan rivier. Hier zullen ze na de vakantie nog lang over doorpraten; mits jullie ze spotten natuurlijk. Het Iztuzu strand – waar de Dalyan rivier in uitmondt – is een van de belangrijkste broedplaatsen van de Caretta Caretta schildpadden aan de Middellandse Zee. Van ca. mei t/m oktober zijn deze imposante beesten hier te zien.

Om de schildpadden te beschermen zijn er strenge maatregelen genomen. ’s Avonds en ’s nachts is het strand verboden terrein en voertuigen en dieren zijn er niet welkom. Vlak voor de kust mogen geen speedboten varen en in het broedseizoen mag je op de plekken waar eieren liggen niet komen. Deze delen zijn dan duidelijk afgesloten.

Iztuzu Beach is met een dolmus of shuttleservice vanuit de meeste hotels in Dalyan gemakkelijk te bereiken. Plan een stranddagje in, neem schepjes en emmertjes mee en het wordt hoe dan ook een heerlijke dag. Een andere manier om bij het strand te komen is middels een boottochtje over de Dalyan rivier. Boek in Dalyan een bootexcursie over de rivierdelta en wie weet spot jij de schildpadden onderweg al wel.

Lycische Kust met kinderen - TUI Blue TropicalHét familiehotel bij uitstek aan de Lycische Kust is TUI Blue Tropical. Kinderen hebben eindeloos veel waterpret dankzij de zwembaden en glijbanen. Daarnaast biedt het hotel o.a. sportfaciliteiten, mini-, kinder- en tienerclubs én animatie.

Het water op in Dalyan

Lycische Kust met kinderen - DalyanZo’n boottochtje in Dalyan is niet alleen leuk omdat je mogelijk schildpadden tegenkomt; er is nog veel meer te beleven. Bij de meeste excursies vaar je eerst over het heldergroene water naar het meer waar de rivier in uitmondt. Bijzonder hier zijn de modder- en zwavelbaden waar jij een duik in kunt nemen. Hoewel kinderen het niet echt nodig hebben, schijnt de modder verjongend te werken. Leuke bijkomstigheid voor de ouders.

Als je in de middag richting het Iztuzu strand vaart, kom je onderweg langs nóg een bijzondere bezienswaardigheid. In de bergen zijn namelijk graftombes – ook wel koningsgraven genoemd – uitgehouwen. Deze zijn naar schatting zo’n 5.000 tot 2.500 jaar oud. Belangrijke welgestelde families werden hierin begraven. Vraag de schipper of hij meer wil vertellen over de graven en vertaal dit voor de kinderen.

Eenmaal bij het langgerekte Iztuzu strand is het relaxen geblazen. Huur een ligbedje en parasol of leg je handdoekje in het comfortabele zand en neem een verkoelende duik. Bij de beachbar zijn snacks, drankjes, omkleedhokjes en toiletten aanwezig.

Boek jouw excursie alvast van tevoren via onze partner GetYourGuide. Je bent dan een hele dag op pad en ziet in één dag alle hoogtepunten van Dalyan.

Modderpret in Dalyan

Heb je geen zin om de hele dag op excursie te gaan, maar wil je wel met de kinderen naar de modder- en zwavelbaden? Bezoek dan het mud fun park Krater, nabij Dalyan. Terwijl de kinderen zich uitleven op de mud run of zwemmen in het natuurlijke zwembad, relax jij in het modderbad en werk je aan een jonger huidje. Daarnaast is er ook een buitenlucht hammam waar je zelf diverse behandelingen kunt reserveren. Trek gekregen? Met dank aan de Mongoolse barbecue zijn er diverse lekkernijen verkrijgbaar.

Een kijkje in Fethiye

Lycische Kust met kinderen - FethiyeWe laten het prachtige Dalyan achter ons en nemen de kinderen mee naar een van de grotere badplaatsen aan de Lycische Kust, Fethiye. Wandel over de moderne boulevard en duik de kleurrijke straatjes in. Geef ze een paar Turkse Lira om een leuk souvenirtje te scoren voor bijv. opa en oma of de trouwe oppas.

Op dinsdag of vrijdag in Fethiye? Bezoek dan zeker de overdekte markthal waar boeren uit de omliggende dorpen hun goederen verkopen. De vele geuren en kleuren zijn een waar spektakel voor al je zintuigen en kinderen zullen helemaal hun ogen uitkijken.

Sluit een dagje in Fethiye af met een bezoekje aan de gigantische speeltuin in het noorden van de badplaats. Je vindt er klim-, klauter- en fitnesstoestellen voor kinderen van alle leeftijden. Dankzij de grote molen waan je je zelfs een beetje in Nederland.

Lycische Kust met kinderen - Akra Fethiye Tui Blue SensatoriEen geslaagde vakantie voor jong & oud? Die beleef je bij Akra Fethiye Tui Blue Sensatori. Kinderen vermaken zich dankzij het kinderbad, waterspuitpark en waterglijbanen. Dankzij de miniclub en het activiteitenprogramma is vervelen echt geen optie.

Strandhangen bij de Blue Lagoon van Ölüdeniz

Lycische Kust met kinderen - Blue LagoonDe Lycische Kust herbergt – naast Iztuzu Beach – nóg een mooi strand. Dit is Ölüdeniz Beach, nabij bij de gelijknamige badplaats. Hoewel kinderen vooral blij zullen zijn met het zand om in te spelen, geniet jij van de prachtige omgeving. De groene bergtoppen steken prachtig af tegen de helderblauwe lagune.

Huur een ligbedje en parasol en ga een dagje genieten. Ondertussen vermaken de oudere kinderen zich uitstekend dankzij diverse watersporten die aangeboden worden. Kijk bijvoorbeeld wie het langst kan blijven zitten op een bananenboot. Daarnaast liggen er regelmatig (opblaas)speeltoestellen in het water. Plezier gegarandeerd!

Cultuur snuiven in Marmaris

Wil jij jouw kinderen nog een beetje cultuur meegeven tijdens een vakantie aan de Lycische Kust? Bezoek dan zeker de badplaats Marmaris. Sla hier een bezoekje aan het Kasteel van Marmaris en de bazaar niet over. Het Kasteel van Marmaris is zo’n 3.000 jaar v.Chr. al gebouwd en kreeg in de 16e eeuw zijn huidige vorm.

Voor kinderen kan het best een flinke klim zijn naar het Kasteel van Marmaris. Wij raden je daarom aan om in de ochtend of het einde van de middag te gaan als het wat minder warm is. Goede schoenen zijn ook wenselijk.

Nog meer doen aan de Lycische Kust met kinderen

Lycische Kust met kinderen - waterparkBang dat jij en je kinderen zich gaan vervelen, hoef je niet te zijn. Er is namelijk nog veel meer te doen aan de Lycische Kust met kinderen.

  • Waterpret in Atlantis Waterpark. Toe aan een dagje vol waterpret voor alle leeftijden? In Marmaris is Atlantis Waterpark gevestigd. Dit waterpark beschikt over meerdere glijbanen waar je – al dan niet met een band of matje – vanaf sjeest. Met name de Space Bowl, een grote open kom, is een echte must-do! Voor de jongste waterratten biedt Atlantis Waterpark o.a. een kinderzwembad en diverse kinderglijbanen. Daarnaast zijn er binnen twee speelruimtes en kunnen zij crossen in mini-autootjes. Jij vermaakt je ondertussen opperbest op een band in het golfslagbad. Uitgespetterd? Nabij het waterpark is een minigolfbaan gevestigd. Fun!
  • Dagtripje naar Rhodos. Twee landen in één vakantie bezoeken? Dát is pas een mooi verhaal voor op school. Vanuit de haven van Marmaris vertrekken dagelijks boten naar het Griekse eiland Rhodos. Dwaal door de charmante straatjes van het ommuurde Rhodos-Stad en neem een kijkje bij de haven. Leuk om met kinderen te doen? Bezoek de Vlindervallei. Alvast jouw dagtour plannen? Regel het gemakkelijk en snel via onze partner GetYourGuide.
  • Boek een jeepsafari. De omgeving van Marmaris is schitterend. Tijdens een jeepsafari kom je op de relatief onontdekte plekjes. Ga de bergen in en geniet onderweg van schitterende uitzichten. Tijdens deze tour – die je via onze partner GetYourGuide kunt boeken – stop je onderweg bij de Turgut waterval en kun je een duik nemen bij een ongerept strandje.

Lijkt het jou leuk om de Lycische Kust met kinderen te bezoeken? Bekijk snel ons volledige aanbod!

OVER DE AUTEUR

Marleen

Van stedentripjes tot vakanties met het gezin; vakanties zijn altijd het hoogtepunt van het jaar. Én mijn bucketlist is nog oneindig lang. Als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter droom ik dagelijks weg bij de volgende bestemming op mijn lijst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *