Leukste badplaatsen Lycische Kust

Waar verblijf jij? De leukste badplaatsen aan de Lycische Kust

Met dank aan populaire badplaatsen als Alanya en Side is de Turkse Rivièra een begrip onder Europese reizigers. Maar hoe zit dat met de badplaatsen aan de Lycische Kust? Een minder bekende regio, maar je vindt er net zulke leuke badplaatsen. Kijk je mee?

Levendig Marmaris

Badplaatsen Lycische kust: MarmarisVeruit de meest bekende en levendige badplaats aan de Lycische Kust is Marmaris. Met dank aan de jachthaven, die wordt gezien als de mooiste van het Egeïsche gebied, draagt de badplaats de bijnaam Monaco van Turkije.

Dat betekent overigens niet dat je hier mensen in bontjassen ziet lopen en dat miljonairs en jaguars het straatbeeld tekenen. Nee, de naam komt o.a. voort uit de decadentie van de vele luxe (all inclusive) resorts die je langs de kust vindt. En het fijne; verblijven in deze hotels kost slechts een schijntje van de prijs die je neertelt in Monaco.

Extra fijn: in de badplaats hoef je je geen moment te vervelen. Naast luieren aan het zwembad of op het strand, heb je de mogelijkheid om flink wat cultuur te snuiven. Bezoek bijvoorbeeld de levendige bazaar, waar je lokale producten kunt proeven. Of maak kennis met de geschiedenis van de stad tijdens een bezoekje aan het Kasteel van Marmaris.

’s Avonds kun je jouw vakantiedag nog flink rekken door een wandeling te maken over de 9 km lange boulevard tussen Marmaris en Icmeler of door een bezoek te brengen aan Haci Mustafa Sokagi. Deze straat staat beter bekend als Barstreet. Alles draait hier om uitgaan en – net als in Monaco – zien en gezien worden.

De leukste dingen om te doen in Marmaris

Badplaatsen Lycische kust: Marmaris, Green Nature Resort & SpaGreen Nature Resort & Spa is een van de populairste en bestgeboekte hotels in Marmaris. Je kunt er de hele dag door van alles doen én je verblijft  o.b.v. all inclusive.

Authentiek Dalyan

Badplaatsen Lycische kust: DalyanEen jaar of 10 geleden had nog niemand van Dalyan gehoord. Nu is het nog altijd authentieke vissersplaatsje een stuk populairder, maar nog altijd een stuk rustiger dan bijvoorbeeld Marmaris.

Eén van de hoogtepunten van Dalyan, en daar komen veel toeristen ook voor, is het bekende Iztuzu Beach. Dit strand is niet alleen een pareltje om te zien, het is ook nog eens de broedplaats van Caretta Caretta schildpadden. Tijdens de broedtijd zijn sommige delen van het strand afgesloten, maar heb je wel de kans zomaar een baby-schildpadje te spotten. Probeer dan maar eens niet verliefd te worden…

Het plaatsje zelf is overigens niet aan het strand gebouwd, die vind je aan de oostelijke oevers van de Dalyan-rivier. Veel hotels bieden dan ook een transfer per boot aan naar het strand. Je kunt echter ook een speciale boottocht boeken, die je op nog andere plekken brengt. In de rotsen rondom de rivier vind je namelijk uitgegraven tombes waar de koningen van het voormalige Kaunos te ruste zijn gelegd. Vanaf de rivier heb je hier een mooi zicht op.

Badplaatsen Lycische kust: Dalyan Resort HotelOntdek dit én meer van Dalyan tijdens een vakantie in Dalyan Resort Hotel. Vanaf dit hotel kijk je uit op de koningsgraven! Andere pluspunten? In de tuin vind je een mooi zwembad en het centrum ligt op loopafstand.

Gemoedelijk Icmeler

Badplaatsen Lycische kust: IcmelerWil je het levendige Marmaris binnen handbereik hebben, maar nét wat rustiger verblijven? Icmeler, het kleine zusje van de populairste badplaats aan de Lycische Kust, is via een 9 km lange boulevard verbonden met Marmaris.

Aan deze boulevard vind je diverse stranden, wat Icmeler tot een walhalla maakt voor zonzoekers. De stranden zijn kindvriendelijk en lopen langzaam af in zee. Watersporten worden er in overvloed aangeboden; ga parasailen, waag je aan de waterski’s of maak een ritje op de bekende bananenboot. ’s Avonds wordt de boulevard gevuld door straatmuzikanten en is het de plek om kennis te maken met lokale specialiteiten.

Ook leuk: ontdek de omgeving op een actieve manier. Icmeler wordt omgeven door pijnboom- en dennenbossen, die uitnodigen tot een flinke wandeling. Er zijn uitdagende routes uitgezet, maar ook routes voor beginners. Hierdoor kunnen kinderen ook gewoon mee.

Lees meer over Icmeler

Badplaatsen Lycische kust: Icmeler, Hotel AquaHotel Aqua heeft als motto Where every drop is a smile. Van dit luxe hotel krijg je ook direct een lach op je gezicht. Met dank aan o.a. de comfortabele kamers, een luxe wellnesscentrum, geweldig uitzicht en een ruime keuze aan restaurants.

Onontdekt Ölüdeniz

Badplaatsen Lycische kust: ÖlüdenizKan je bij de Turkse badplaatsen nog van onontdekt spreken? Eigenlijk niet. Maar Ölüdeniz is toch zeker een stuk onontdekter dan bijvoorbeeld Marmaris en Icmeler. Gek, want het is misschien wel een van de meest paradijselijke stukjes aan de Turkse kust.

Deze leuke badplaats aan de Lycische Kust wordt omgeven door groene bergen. Hagelwitte stranden en een azuurblauwe lagune kenmerken de vakantiefoto’s.

Het openbare strand, Belcekiz, is onderdeel van een Nationaal Park. Hierdoor wordt het goed beschermd en is er o.a. geen hoogbouw toegestaan. Ja, dan blijft het pareltje ook echt een pareltje. Houd er wel rekening mee dat onderhoud en bescherming geld kost; voor sommige delen van het strand dien je een toegangsprijs te betalen. Even verderop ligt de prachtige Blue Lagoon van Ölüdeniz. Boek hier zeker een kanotochtje!

Langs het witte zandstrand loopt een promenade gevuld met winkeltjes, cafés, terrasjes en lokale restaurantjes. Daar kan je je best een dagje vermaken. De volgende dag kan je dan op de boot stappen en een van de eilandjes voor de kust bezoeken. Wandelen is ook goed mogelijk in de omgeving, ga bijvoorbeeld te voet via een prachtige route naar het Middeleeuwse dorpje Kayaköy. Om maar een van de vele mogelijkheden te noemen.

Lees meer over Ölüdeniz

Badplaatsen Lycische kust, Ölüdeniz: Liberty LykiaVerblijf in een groene, luxe omgeving tijdens een vakantie in Liberty Lykia. Beoefen een van de sporten, kom volledig tot rust in het wellnesscentrum of nuttig een gevarieerd aanbod aan gerechten en drankjes in de restaurants.

Nog meer leuke badplaatsen aan de Lycische Kust

De Turkse regio strekt zich uit over een lengte van zo’n 400 km. Er zijn dan ook genoeg badplaatsen aan de Lycische Kust om te verblijven. We hebben deze opties nog voor je in de aanbieding:

  • Fethiye ligt tussen Dalyan en Ölüdeniz en is daarom een fijne uitvalsbasis aan de Lycische Kust. Je kunt er rekenen op een gezellig centrum met tal van horecagelegenheden, een lange (fiets)boulevard en grote haven. Daarnaast is er een langgerekt zandstrand om jouw handdoekje op uit te vouwen. Cultuurliefhebbers zijn er aan het juiste adres dankzij het oude amfitheater en de oude stad Telmessos met goed bewaard gebleven koningsgraven. Meer te weten komen over Fethiye? Lees ons uitgebreide artikel.
  • Sarigerme is een klein, typisch Turks plaatsje aan de Lycische Kust. Het herbergt enkele restaurantjes, maar je vindt er vooral veel luxe (all inclusive) hotels. Niet gek dat de grote resorts zich hier vestigen; je kunt er rekenen op een langgerekt zandstrand, gunstige wind en tal van watersportfaciliteiten. Het ligt bovendien vlakbij Dalyan en de luchthaven van Dalaman.
  • Turunç ligt ten zuiden van Icmeler en is een authentieke badplaats aan de Lycische Kust. Tot 1983 had het dorp geen elektriciteit en pas in 1989 werden er geasfalteerde wegen aangelegd. Tegenwoordig kun je er terecht voor een vakantie vol zon, zee & strand. De ongerepte baai heeft een Blauwe Vlag-keurmerk, wat betekent dat het er schoon en veilig is.

Weet jij al voor welk van deze badplaatsen aan de Lycische kust jij het liefst gaat?

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *