Doen in Marmaris

Het Monaco van Turkije: 10x doen in Marmaris

De mooiste jachthaven van het Egeïsche gebied met extreem dure schepen en plezierjachten, een negen kilometer lange boulevard met bruisende uitgaansgelegenheden en de meest luxe all inclusive resorts. Marmaris wordt niet zonder reden het Monaco van Turkije genoemd. Dompel jij jezelf onder in een wereld van decadentie?

Oké, oké…. Geen bontjassen en jaguars, geen miljonairs in overvloed, maar bovenstaande ingrediënten zorgen wel degelijk voor de bijnaam het Monaco van Turkije. Immers; Marmaris is één van de meest luxe badplaatsen in Turkije.

Boek een luxe zonvakantie naar Marmaris en zorg dat je in elk geval deze 10 activiteiten onderneemt. Pas dan is jouw vakantie naar de Turkse badplaats compleet.

1. Breng een bezoekje aan de jachthaven

De grootste en meest luxe jachthaven van het Egeïsche gebied, en misschien zelfs wel van Turkije, vind je in Marmaris. Buiten extreem dure plezierjachten en schepen wordt de moderne jachthaven gedomineerd door restaurants, bars, amusementsmogelijkheden en winkels.

2. Bezoek de bazaar van Marmaris

Een vakantie is niet compleet zonder een bezoek aan een plaatselijke markt. Vlakbij het centrum vind je de grote bazaar. Omdat de temperaturen in Marmaris, zeker in het hoogseizoen, flink kunnen oplopen is een deel van de markt overdekt. Ook bij de niet-overdekte delen loop je in de schaduw; er hangen zonnedoeken om je te beschermen tegen de hitte. Terwijl je in koelte langs de kraampjes loopt, komen de geuren van verse etenswaren en kruiden je tegemoet.

Op het schiereiland Datça wordt de bekende honing uit Marmaris gemaakt. Deze plaatselijke lekkernij wordt ook op de bazaar aangeboden. Leuk om als souvenir mee te nemen voor het thuisfront!

3. Een dagje naar Dalyan

Doen in Marmaris, Dalyan Hoewel steeds meer mensen het stadje Dalyan ontdekken, is het voor Turkse begrippen nog een onontdekt vakantieoord. Maak een dagtrip naar het 85 km verderop gelegen plaatsje en spreid je handdoek uit op het Iztuzu strand.

Naast genieten van de Turkse zon is het hier maar zo mogelijk dat je een zeeschildpad spot. Die leggen hier namelijk hun eieren. Een andere optie is een boottocht over de Dalyan-rivier, waarbij je zicht hebt op de in rotsen uitgegraven koningsgraven van Kaunos.

4. Mensen kijken in Barstreet

In Monaca draait het om kijken en bekeken worden. Dat geldt ook voor bepaalde delen van Marmaris. Haci Mustafa Sokagi, beter bekend als Barstreet, is zo’n plek. In dit uitgaansgebied, waar het bruist tot in de vroege uurtjes, heb je genoeg om naar te kijken.

5. Boek een boottocht langs de kust

Die luxe plezierjachten zijn misschien wat hoog gegrepen voor de gemiddelde vakantieganger, maar er zijn alternatieven. Ga naar de haven van Marmaris en boek een boottocht langs de kust. Dan zie je pas echt de pracht van de baaien rondom de badplaats én van diverse dorpjes in de omgeving, zoals Kumlubük en Turunç. Onderweg gaat de boot een aantal keer voor anker en krijg je de kans om een verfrissende duik te nemen. De ultieme boottocht gaat ook nog langs het idyllische Paradise Island of de Phosphorus grotten. Kies dus zorgvuldig uit het rijke aanbod in de haven.

6. Maak een lange wandeling over de boulevard

Naast Barstreet is de boulevard een van de meest bruisende delen van Marmaris. Vanaf de jachthaven kun je via deze boulevard van 9 km lang naar het verderop gelegen Içmeler lopen. Dit is het rustige zusje van Marmaris. Is het jou iets te ver lopen? Huur een fiets. Dit kan al voor ca. € 5,- per dag.

Houd het niet alleen bij een wandeling over de boulevard, maar neem ook de tijd om Içmeler te ontdekken. Langs de rivier die door het rustige plaatsje loopt, vind je o.a. een gezellige toeristenmarkt.

7. Cultuur snuiven in het Kasteel van Marmaris

Doen in Marmaris, kasteelOp de heuvels achter de jachthaven vind je het Kasteel van Marmaris. Volgens verhalen zouden de eerste delen van dit kasteel al 3.000 jaar voor Christus zijn gebouwd.

Rond 1044 werd het afgebouwd door de Ioniers en in de 16e eeuw kreeg het onder leiding van Süleyman zijn huidige vorm. Je vindt hier dus een hoop historie!

Bezoek het kasteel in de ochtend of aan het einde van de middag, als het minder warm is. Het is vanuit de haven namelijk best een steile klim. Deze klim zorgt overigens wel voor een geweldig uitzicht

8. Verken de omgeving van Marmaris per jeep

Vervelen zal je niet snel gebeuren tijdens een zonvakantie in Marmaris. Niet alleen omdat de vele luxe hotels tal van faciliteiten bieden, maar ook omdat de omgeving genoeg mogelijkheden biedt. Maak bijvoorbeeld een jeepsafari naar het nationale park van Marmaris, waar je bijzondere watervallen en het prachtige Jezus Beach vindt. Tijdens de jeepsafari’s – die vaak door het hotel of de reisleiding ter plaatse worden aangeboden – kom je ook vaak langs het schiereiland Bozburun.

9. Wandelen in de kloof van Saklıkent

Doen in Marmaris, SaklikentGeen tocht voor mietjes: het 18 km pad langs de kloof van Saklıkent in het Ak Dağlar gebergte. Maar als je een goede conditie hebt, van wandelen houdt en goed schoeisel en gereedschap bij je hebt, is deze tocht langs de 300 meter diepe kloof zeker een aanrader. Op warme dagen kan je tussendoor even afkoelen door potje te baden in het water dat uit de bergen naar beneden stroomt. Dit is slechts enkele graden boven nul.

10. Zoek het over de grenzen

Wist je dat het Turkse Marmaris vlakbij het Griekse Rhodos ligt? Pak de boot vanuit de haven van Marmaris en je staat binnen drie kwartier op Griekse bodem. Rhodos is één van de meest favoriete eilanden onder Nederlandse toeristen en dat is niet voor niets. Wandelen, surfen, duiken; het behoort allemaal tot de mogelijkheden. Evenals cultuur snuiven. Dit doe je het beste in de Middeleeuwse binnenstad van Rhodos, welke vol staat met historische bezienswaardigheden. En een Griekse lunch is ook zeker geen straf. Graag met ouzo!

Enthousiast geworden over alle mogelijkheden die je hebt in Marmaris? Bekijk ons voordelige aanbod naar de Turkse badplaats of neem een kijkje bij een van de vele luxe all inclusive hotels in Marmaris.

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

2 thoughts on “Het Monaco van Turkije: 10x doen in Marmaris

  1. Dalyan is supermooi. Daar moet je gewoon nog een aparte vakantie voor boeken eigenlijk. Dat is een heerlijke fijne plek om te verblijven. heel anders dan Marmaris, maar allebei op hun eigen manier absoluut de moeite waard. En wat de boottochten vanaf Marmaris betreft: als je met kinderen bent is een tocht met een piratenboot ook echt een aanrader! Mijn kinderen vonden dat zo leuk!

  2. Marmaris is een stad waar je nooit en te nimmer ben uit gekeken, van armutelan t/m de nieuwe marina van de marina de bazaar in dan de boulevard op en heerlijk eindigen in icmeler en van daar uit met de bus naar Turunc.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *