Fethiye-Turkije1

Fethiye; maak kennis met onontdekt Turkije

Waarschijnlijk heb je wel eens gehoord van de Turkse badplaatsen Alanya, Bodrum, Antalya en Side. Fethiye aan de Lycische Kust is wat dat betreft een stuk minder bekend. Tijd om daar verandering in te brengen, want de badplaats is een pareltje dat zeker ontdekt moet worden!

Fethiye ligt in het zuidwesten van Turkije op ca. 125 km ten zuiden van een andere bekende badplaats; Marmaris. Voor een vakantie naar Fethiye kun je vliegen op de luchthaven van het ca. 45 km verderop gelegen Dalaman.

Akra Fethiye Tui Blue SensatoriOp zoek naar een op-en-top luxe hotel met tal van faciliteiten voor jong en oud? Akra Fethiye Tui Blue Sensatori is een toppertje! Met het strand voor de deur en een groot zwembadencomplex is verkoeling altijd binnen handbereik.

Een stukje geschiedenis

Fethiye is een eeuwenoude plaats en kende door de jaren heen verschillende overheersers. In de tijd van de Lyciërs – die tot ca. de 4e eeuw v.Chr. duurde – heette Fethiye Telmessos en was het een belangrijke handelsstad. Veel bezienswaardigheden uit die tijd zijn tijdens een aardbeving in 1957 verloren gegaan.

Na de wederopbouw is de stad uitgegroeid tot een sfeervolle badplaats. De jachthaven – daarover later meer – is een van de trekpleisters van Fethiye. Mocht je nu denken dat er helemaal geen cultuur te snuiven is in Fethiye, dan heb je het mis! Er zijn uit de tijd van de Lyciërs hele interessante sporen achtergebleven; de zogenaamde koningsgraven.

De koningsgraven van Fethiye

Fethiye, badplaats Turkse Lycische KustJe kunt ze al van ver zien liggen als je goed kijkt; de koningsgraven van Fethiye. Deze graftempels hebben de verwoestende aardbeving doorstaan en zijn in goede staat bewaard gebleven. Helemaal als je bedenkt dat ze naar schatting zo’n 2.500 jaar oud zijn.

De koningsgraven zijn uitgehouwen in de bergen en waren destijds bedoeld om welgestelde families in te begraven. Jij kunt ze van dichtbij bekijken, maar wees gewaarschuwd; het is een stevig klim naar boven. Wij raden je aan dit vroeg in de ochtend te doen.

De straten van Fethiye

Fethiye haven, TurkijeFethiye wordt gekenmerkt door de lange, moderne boulevard. Hier langs loopt een kilometerslang blauw fietspad. Erg leuk; huur fietsen en ontdek de badplaats op een typisch Hollandse manier. Onderweg kom je langs leuke restaurantjes en cafeetjes en kun je stoppen voor een bakje Turkse thee en een stukje baklava.

In het hart van Fethiye vind je het oude deel van de badplaats. Dwaal hier door smalle sfeervolle straatjes vol met restaurantjes en winkeltjes. Ga ook zeker even langs bij de vismarkt, waar je een heerlijk vers visje kunt scoren.

Ben je op een dinsdag of vrijdag in Fethiye? Bezoek dan de overdekte markthal; een van de grootste markten van de regio. Boeren komen hier vanuit de omliggende dorpen bijeen om hun goederen te verkopen. Je scoort er bijvoorbeeld verse groenten, fruit, honing en yoghurt, maar ook kleding en onderdelen voor van alles en nog wat. Een hele belevenis en de geuren en kleuren komen je al van ver tegemoet.

In het zuiden van de badplaats vind je een grote jachthaven vol met luxe schepen. Hier liggen ook tal van excursieboten, die jou mee kunnen nemen voor een boottripje naar prachtige eilandjes voor de kust. Twee landen in één vakantie bezoeken? Boek dan via onze partner GetYourGuide een excursie naar het Griekse eiland Rhodos.

Reis je met kinderen naar Fethiye? In het noorden van de badplaats ligt een hele grote speeltuin. Je vindt er klim- en klautertoestellen voor jong en oud. Ondertussen geniet jij van het Turkse zonnetje en het prachtige uitzicht op Fethiye.

Doen in de omgeving van Fethiye

Fethiye Turkije, ÖlüdenizDe badplaats Fethiye kun je in een dagje ontdekken, maar in de omgeving is er nog veel meer te doen, zien en beleven. Kijk je mee?

  • Natuurliefhebbers zijn aan het juiste adres in Fethiye en omgeving. Rondom de badplaats vind je prachtige bergtoppen en groene dennen- en pijnboombossen. Ga een flink stuk wandelen over prachtige wandelpaden of huur een mountainbike. Ook een aanrader; ontdek de natuur te paard!
  • De badplaats Ölüdeniz, op ca. 15 km van Fethiye, is een echte must-see. Dit komt in de eerste plaats door het prachtige strand dat de stad herbergt; de zogenaamde Blue Lagoon. En ja, het water is hier blauwer dan blauw en het strand hagelwit. Tel daar de prachtige groene omgeving bij op en je hebt een idyllisch vakantieplaatje wat ons betreft. Meer lezen over Ölüdeniz? Wij schreven eerder een uitgebreid artikel over deze onontdekte parel.
  • Maak een dagtripje naar het ca. 60 km verderop gelegen Dalyan. Dit stadje ligt aan de gelijknamige – heldergroene! – rivier en op een rondvaartboot stappen is dan ook een echte must-do. Vaar naar de modderbaden en naar het prachtige Iztuzu-strand. Onderweg kom je langs bijzondere koningsgraven én spot je met een beetje geluk immense schildpadden! Meer te weten komen over Dalyan? Check onze blog!

Lijkt jou het – na het lezen van dit artikel – leuk om naar Fethiye op vakantie te gaan? Check dan snel ons volledige aanbod.

OVER DE AUTEUR

Marleen

Van stedentripjes tot vakanties met het gezin; vakanties zijn altijd het hoogtepunt van het jaar. Én mijn bucketlist is nog oneindig lang. Als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter droom ik dagelijks weg bij de volgende bestemming op mijn lijst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *