Bezienswaardigheden Side

Must-sees! De bezienswaardigheden in Side

Side is – samen met Alanya – een van de populairste badplaatsen van Turkije en dat is niet zonder reden. Je kunt hier eindeloos sunsnacken, maar ook een flinke dosis cultuur snuiven. Want er zijn flink wat bezienswaardigheden in Side te ontdekken. Kijk je mee?

Ooit – en dan hebben we het over de eerste eeuwen na Christus – was Side een welvarende havenstad. Sterker nog; het was de belangrijkste haven in Klein-Azië. Uit deze tijd stammen ook de vele historische bezienswaardigheden in Side. Je vindt er talloze ruïnes, die je stuk voor stuk meer vertellen over de geschiedenis van de nu zo populaire badplaats.

Amfitheater van Side

Bezienswaardigheden Side: amfitheaterDe bekendste bezienswaardigheid in Side is zonder enige twijfel het immense amfitheater. En als we imposant zeggen, bedoelen we ook imposant. Want dit in de 2e eeuw na Christus gebouwde pareltje bood ooit plek aan rond de 15.000 toeschouwers. Er konden zoveel mensen in dankzij de doorsnede van maar liefst 120 meter.

Voor een kleine bijdrage per persoon kun je dit amfitheater nu nog bezoeken. Leef je – als je daar staat – eens in dat je hier een gevecht of evenement bijwoont? Indrukwekkend! En check ook vooral de vorm van het theater. Het immens bouwwerk is zo gebouwd dat toeschouwers altijd met hun rug naar de zee zaten. Zo hoefden ze niet tegen de zon in te kijken.

Can Garden Beach, SideCan Garden Beach ligt op loopafstand van zowel het strand als het theater. Naast deze goede ligging kun je er rekenen op een wellnesscentrum, fitnessruimte en twee zwembaden. Ook fijn; je kunt o.b.v. all inclusive verblijven.

Tempel van Apollo

Bezienswaardigheden Side: Tempel van ApolloAan de kop van de haven van Side vind je de Tempel van Apollo. Of is het nu de Tempel van Apollo en Athene?! Over de naam is niet iedereen het eens, maar feit is dat deze tempel vroeger werd gebruikt om de Griekse god Apollo en de Athene te eren.

Wij houden het – wel zo duidelijk – bij de Tempel van Apollo. Apollo was overigens de god van licht en muziek. En als je het dan over licht hebt; bezoek deze bezienswaardigheid in Side vooral tijdens zonsondergang. Wat een plaatje! En dat terwijl er van de oorspronkelijke tempel nog maar slechts een handjevol pilaren overeind staat.

Het was ook een bijzondere plek voor de Egyptische koningin Cleopatra en haar geliefde Marcus Antonius. Als we de verhalen mogen geloven, hebben zij elkaar op deze plek ontmoet.

Haven van Side

Bezienswaardigheden Side: havenHet historische centrum van Side – waar de meeste van het in dit artikel genoemde bezienswaardigheden zich bevinden – strekt zich uit over een schiereiland van ca. 300 bij 800 meter. Op de kop van het schiereiland vind je de haven.

De haven is niet alleen dé plek om een boottochtje te boeken, maar ook de plek waar je ’s avonds terecht kan voor een diner of een gezellig drankje. En als je vanaf de haven de straten uitloopt, kom je langs de leukste winkeltjes om souvenirs te shoppen.

Side heeft haar naam overigens te danken aan de haven. Deze is namelijk – met een beetje fantasie – gebouwd in de vorm van een granaatappel. En hoe je een granaatappel in het Arabisch noemt? Juist, Side!

Begonville Pension, SideIn het oude centrum en op een steenworp afstand van de haven verblijven? Kies voor het kleinschalige Begonville Pension. Eenvoudig en basic, maar heb je meer nodig met zo’n topligging?!

Waterval van Manavgat

Bezienswaardigheden Side: ManavgatOp slechts een steenworp afstand van Side, zo’n 8 km landinwaarts, vind je het stadje Manavgat. Je hebt hier de mogelijkheid om een lokale markt te bezoeken, maar de echte highlight is de Manavgat-waterval.

Ga je hier met een auto naartoe, dan kun je de waterval enkel bekijken vanaf een platform. Voor de ultieme ervaring bekijk je de waterval vanaf het water. Daarvoor kan je vanaf Manavgat en zelfs vanaf Side diverse boottochten boeken. Onderweg kan het dan zomaar zijn dat je een schildpad spot.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor excursies en boottochten naar de waterval van Manavgat? Je boekt eenvoudig – ook al voorafgaand aan je vakantie – via onze partner GetYourGuide.

Nog meer bezienswaardigheden in Side

Bovenstaande must-sees zijn stuk voor stuk bezienswaardigheden in Side die je moet zien voor je weer naar huis gaat. Maar er is meer. We maakten nog een extra shortlist voor je. Streep jij er nog wat meer af?

  • Wil je een reis langs de historie van Side? Breng dan een bezoek aan het Side Museum. Dit museum – gevestigd in een Agora badhuis uit de 5e en 6e eeuw – herbergt talloze voorwerpen die zijn gevonden tijdens opgravingen halverwege de 20e eeuw. Denk hierbij aan o.a. sculpturen, wapens en hiërogliefen uit de Romeinse tijd.
  • Als je vanaf Side landinwaarts reist, kan je de Green Canyon bezoeken. Haar naam doet dit stuwmeer zeker aan; hoe groen wil je het hebben?! Bij de Green Canyon vind je ook de Oymapinar, een van de grootste boogdammen van Turkije. Deze is maar liefst 185 meter hoog!
  • Het is bijzonder hoeveel bezienswaardigheden in Side, en dan met name in het historische centrum, bewaard zijn gebleven. Dit geldt ook voor de ruïnes van het Vespasianus monument, die tegenwoordig gezien wordt als de toegangspoort tot het oude centrum. Bijzonder detail is dat het monument – dat ooit werd opgericht ter ere van Vespasianus, de keizer van het Romeinse Rijk – verplaatst is. Men vond dat dit monument dichterbij het historische centrum moest staan.
  • Eeuwen geleden werd het (drink)water voor de inwoners van de badplaats vanaf de Manavgat-rivier per aquaducten naar de stad gebracht. Het grootste aquaduct van Side is nog steeds intact. En dat is bijzonder, want deze werd al in de 2e eeuw gebouwd.
  • Ben je na het bezoeken van alle bovenstaande bezienswaardigheden in Side toe aan nóg meer cultuur? Dan tippen we de nabijgelegen antieke steden Perge en Aspendos. Het amfitheater van Side valt in het niets bij die van Aspendos en in Perge vind je ruïnes die je terugbrengen tot 1500 v. Christus.

En dit is slechts een greep uit de bezienswaardigheden in Side & omgeving. Welke staan er bovenaan jouw lijstje?

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *