Wat te doen in Side Turkije

Wat te doen in Side? De ultieme checklist!

Side is de ideale luier- en zonbestemming, maar laten we wel wezen; vlieg jij vier uur om vervolgens niets van je bestemming te zien? Dat is zonde. Kijk maar eens mee wat er allemaal te doen is in Side. Én in de omgeving van de populaire Turkse badplaats.

Relax aan het kilometerslange zandstrand

De nummer 1 reden om af te reizen naar Side is voor de meeste vakantiegangers nog altijd zon, zee en strand. Side wordt zowel aan de west- als oostkust omgeven door ellenlange zandstranden.

Het strand aan de westkant is zonder twijfel het drukste strand. Je vindt aan dit deel van het strand dan ook de meeste strandhotels, die elk hun eigen stukje strand hebben ‘geclaimd’. Het strand aan de oostkust, dat bereikbaar is via het oude centrum, is minder makkelijk te bereiken en daardoor aanzienlijk rustiger.

Hotel Side Star Beach, TurkijeHotel Side Star Beach, één van onze populairste hotels in Side, ligt ten westen van het centrum. Je kunt er rekenen op een tropische tuin met zwembad, diverse kinderfaciliteiten en de mogelijkheid om o.b.v. all inclusive te verblijven.

Neem een kijkje bij de levendige haven

Wat te doen in Side: havenBestaat een vakantie voor jou het liefst uit strand én gezelligheid? Dan is niet alleen het strand the place to be, maar ook zeker de haven.

Je bereikt deze haven als je vanuit het oude centrum via de hoofdstraat naar de kust loopt. De haven is namelijk gevestigd op het uiterste puntje van de kaap waar dit deel van Side op ligt.

Aan de haven vind je een ruim aanbod aan restaurants en ’s avonds openen barretjes en hippe discotheken hun deuren. Overdag vertrekken er vanuit de haven, die ooit echt een kleine vissershaven was, excursieboten. Boek zeker een van de vele boottripjes om meer van de omgeving te zien.

Ga cultuur snuiven bij het Romeinse amfitheater

Het oude centrum van Side voelt aan als een openluchtmuseum. Om praktisch elke hoek vind je wel weer een nieuwe ruïne of monument. Het beste voorbeeld daarvan is het enorme Romeinse amfitheater. Deze moet je dan ook zeker boeken!

De geschiedenis van dit theater gaat erg ver terug; het werd al in de 2e eeuw gebouwd. En na opening bood het plek aan zo’n 15.000 toeschouwers. Zij kwamen massaal bij elkaar om te kijken naar o.a. gevechten en toneelstukken. Loop hier rond & neem een vlucht terug in de tijd!

Verblijf in één van de luxe all inclusive hotels

Het grootste voordeel van een vakantie in Side, of eigenlijk Turkije in het algemeen? Je kunt er voordelig genieten in de meest luxe hotels. En dan vaak ook nog eens o.b.v. all inclusive.

Wat te doen in Side: hotelsWij zetten onze luxe all inclusive toppers voor je op een rij. Handig als je jouw vakantie naar Side nog niet hebt geboekt!

  • Side Star Elegance was ooit het eerste vijfsterren hotel van Side! En het biedt nog altijd dezelfde service en het brede aanbod aan faciliteiten. Je kunt er o.a. rekenen op een binnen- en buitenzwembad, diverse buffet- en à la carte restaurants en talloze sportfaciliteiten.
  • Verblijf in oosterse sferen in Royal Taj Mahal. Het luxe vijfsterren hotel beschikt over alle faciliteiten voor een geslaagde (familie)vakantie. Met als paradepaardje het gigantische waterpark. Daarnaast kun je ook gebruikmaken van diverse wellness-, sport- en kinderfaciliteiten.
  • Side Golden Rock Hotel is een modern adults only hotel met zwembad, fitnessruimte en all inclusive-optie. Fijn, het strand ligt op steenworp afstand.

Bekijk al onze all inclusive hotels in Side

Bezoek één van de Romeinse aquaducten

Het eerdergenoemde amfitheater is niet het enige aandenken in Side aan de Romeinen. Zo vind je in de stad ook diverse tempels, badhuizen, stadspoorten en…. bijzondere aquaducten!

Deze aquaducten brachten het water van buiten de stad via bruggen en tunnels naar de stad. Om de inwoners van water te voorzien. En dat over een lengte van wel 32 km. Een deel van het aquaduct is nog intact. Dus wat ga jij doen in Side? Juist, dit aquaduct bewonderen! Het eerste deel vind je al bij één van de stadspoorten.

Maak een selfie bij de Tempel van Apollo

Wat te doen in Side: tempel van ApolloNog zo’n bijzonder monument uit het Romeinse verleden is de Tempel van Apollo, die je aan de rand van de haven vindt. De tempel wordt gezien als één van de mooiste overblijfselen uit de Turkse oudheid.

Dit dankt het met name aan de ligging. De tempel, gebouwd in de 2e eeuw en opgedragen aan de god van licht en muziek, is zo geplaatst dat het licht een spectaculaire gloed geeft zodra de zon ondergaat. ’s Avonds staat iedereen hier klaar om een sprookjesachtige foto te maken. Of een selfie met de tempel op de achtergrond. Of wat dacht je van een jumpfoto?

Volgens de legende is dit de plek waar de Egyptische koningen Cleopatra haar geliefde Marcus Antonius ontmoet zou hebben. Dat maakt het nog bijzonderder, nietwaar?

Ga een dagje naar Alanya

Wat te doen Side: dagtrip AlanyaAan de Turkse Rivièra vind je meer badplaatsen dan enkel Side. Side wordt gezien als dé culturele bestemming van de regio, Alanya wordt geprezen om haar veelzijdigheid. Een leuke optie voor een dagje op pad!

Wat je kan verwachten in Alanya? Een levendige haven met gezellige restaurants, winkels en uitgaansgelegenheden. Kilometerslange stadsmuren die, als je ze volgt, uitkomen bij het hoger gelegen Kasteel van Alanya. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de stad en de omliggende stranden.

Achter de haven vind je veel winkels, maar wel gericht op toeristen. Loop je verder het centrum in dan kom je authentiekere winkels tegen. En je vindt er tevens enkele musea. Jouw dag is zo gevuld!

Alanya ligt op ca. een uurtje rijden van Side. Huur een auto of vraag ter plaatse naar de mogelijkheden voor excursies en openbaar vervoer.

Bewonder de watervallen van Manavgat

Op slechts een steenworp afstand van Side, zo’n 8 km landinwaarts, vind je het stadje Manavgat. Je hebt hier de mogelijkheid om een lokale markt te bezoeken, maar de echte highlight is de Manavgat-waterval.

Ter plaatse worden tal van boottochten aangeboden naar dit bijzondere stukje natuur, waarbij je onderweg ook zomaar nog eens schildpadden kan tegenkomen. Ga je met een traditionele houten boot? Vaak wordt er gezorgd voor een lunch of barbecue aan boord én er zijn mogelijkheden om een duik te nemen onderweg.

De tours naar Manavagat zijn populair, dus boek op tijd. Dit kan al vóór vertrek via onze partner GetYourGuide. Zij bieden diverse betaalbare dagtrips. Voor het geld hoef je het in elk geval niet te laten!

Maak een boottocht naar de Green Canyon

Wat te doen in Side: Green CanyonOm nog even in de natuursferen te blijven; nog verder landinwaarts vind je Green Canyon. Dit prachtige kunstmatige stuwmeer doet haar naam eer aan, groener hebben wij ze zelden gezien.

Bijzonder is ook de Oymapinar, een van de grootste boogdammen van Turkije. Deze is maar liefst 185 meter hoog en in 1984 gebouwd om energie op te wekken.

Je kunt er met de auto heen reizen en vooral genieten van het uitzicht over het meer óf je kunt een boottocht boeken en het meer opgaan. Of er een duik in nemen. Zo’n dagtour boek je eenvoudig vooraf!

Wat je nog meer kunt doen in Side?

Of bovenstaande het enige is wat je kunt doen in Side & de directe omgeving? Nee! We zetten nog wat extra tips voor je op een rij.

  • Side kent een flinke dosis historie. Voor wie dat alleen nog niet genoeg is, zijn er meer opties. Bezoek bijvoorbeeld de antieke steden Perge en Aspendos. Het amfitheater van Side valt in het niets bij die van Aspendos en in Perge bereik je ruïnes die je terugbrengen tot 1500 v. Christus.
  • Daredevils opgelet! In Turkije is het op diverse plekken mogelijk om te raften. Als je in Side bent, moet je dit zeker doen in Koprülü National Park. Ga de uitdaging aan met hoge en minder hoge golven en laat je meeslepen door stroomversnellingen. En houd een wedstrijdje met je medereizigers in een andere boot. Als je geen nat pak krijgt omdat je uit de boot valt, is er wel ruimte om een verfrissende duik te maken!
  • Turkije is misschien niet de eerste bestemming waar je aan autohuur denkt. Toch kan het hier prima. De wegen zijn goed onderhouden en de bewegwijzering is duidelijk. En je komt zo op plekken waar je met het openbaar vervoer of excursies niet komt. Ga gewoon eens rijden zonder kaart of sla en route onverwacht links- of rechtsaf.

Weet jij al wat je allemaal wilt gaan doen in Side?

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *