Side met kinderen, Turkije

What to do? Side met kinderen

Side staat bekend als het cultuurwalhalla van Turkije. Is het dan wel leuk met kinderen? Nou en of! Want hoe gaaf zijn de ruïnes van een eeuwenoud theater? En dat niet alleen… Dit kun je allemaal zien & doen in Side met kinderen!

De pluspunten van Side als familiebestemming

De charmante kronkelstraatjes in het oude centrum, de gezellige eettentjes aan de haven, talloze culture bezienswaardigheden die je even terug in de tijd werpen, mooie stranden… Het is de veelzijdigheid die Side tot één van de populairste bestemmingen aan de Turkse Rivièra maakt.

Maar goed dat er zo’n enorm ruim aanbod aan hotels is om alle vakantiegangers te huisvesten. Er is echt voor ieder wat wils te vinden. En dus ook familievriendelijke hotels voor jouw vakantie in Side met de kinderen!

Nog een groot voordeel van Side; je hebt te maken met een relatief korte vlucht. In nog geen 4 uur sta je met je voeten op de Turkse bodem. En je hebt er – zeker in de zomermaanden – te maken met een enorm zonnig klimaat. Wat heb je anders aan die mooie stranden?

Spetter, spieter, spater!

Side met kinderen: strandHet oude centrum van Side wordt – zowel in het oosten als het westen – omgeven door natuurlijke zandstranden. Maar naar welk strand kun je nu het beste gaan met kinderen?

Voor kleine kinderen raden we het westelijke strand aan. Het strand loopt er langzaam af in zee en het water is er rustig en helder. Met grotere kinderen is het oostelijke strand een topper. Hier is het water wat ruiger, wat ideaal is als je samen watersporten wilt beoefenen. Dit strand is tevens een stuk rustiger.

Over watersporten gesproken; wist je dat je in de omgeving van Side ook kun raften? Je kunt hiervoor o.a. na het Koprülü Nationaal Park gaan. Gegarandeerd een succes bij de wat oudere kinderen! Bekijk eens deze trip voor kinderen vanaf 10 jaar.

Cultuur met kinderen; dat kan!

Side met kinderen: cultuurSide is een walhalla voor cultuurliefhebbers. En cultuur wordt vaak onterecht geassocieerd met saai. Weg met dat imago, kinderen kijken hun ogen uit bij de vele bezienswaardigheden die de Turkse badplaats biedt. Wat je in elk geval niet mag missen?

  • Hoewel heel het oude centrum van Side aanvoelt als een openluchtmuseum, is dé must-see van Side zonder twijfel toch wel het Romeinse amfitheater. Met een beetje verbeelding zien jouw kinderen in hoe hier in de 2e eeuw met grote blokken steen de tribunes werden gebouwd. Vanwaar vervolgens door 15.000 (!) man naar gevechten en toneelstukken werd gekeken.
  • Over Romeinse monumenten gesproken; Side is er een aaneenschakeling van. Je vindt er badhuizen, stadspoorten en… bijzondere aquaducten. In het verleden over een lengte van maar liefst 32 km. Een deel hiervan is nog intact. Het eerste deel vind je bij een van de stadspoorten. Twee vliegen in één klap, zodat de korte beentjes niet oververmoeid raken…
  • Nog zo’n bijzonder monument uit het Romeinse verleden is de Tempel van Apollo, die je aan de rand van de haven vindt. De tempel wordt gezien als één van de mooiste overblijfselen uit de Turkse oudheid. Een leuk uitstapje in de avond? Dit is dé plek om de zonsondergang in Side te bewonderen.

Als je dan toch bij de haven bent, ben je meteen bij het allergezelligste deel van Side aangekomen. Overdag vertrekken hier boten voor gave tochtjes langs de kust en ’s avonds schuif je aan bij een van de vele restaurants. En ja, een groot deel daarvan is op kinderen ingesteld. Inclusief patatjes met kip als jouw kind dat écht het allerlekkerst vindt!

Hoe je cultuur nóg leuker maakt met kinderen? Ga een selfie-contest aan. Loof een beloning uit voor wie de leukste foto’s maakt bij de Tempel van Apollo of het immense amfitheater. Uiteraard mag je zelf ook meedoen!

Watervallen spotten!

Side met kinderen: ManavgatJe kunt de hele vakantie in Side blijven met de kinderen, maar nog leuker is het om de omgeving te ontdekken per huurauto of middels een of meerdere excursies. Onze favoriet?

Een boottocht vanuit het 5 km verderop gelegen Manavgat. In dit plaatsje kan je op de boot stappen om de Manavgat-rivier en de bijbehorende watervallen te ontdekken. Een boottochtje is met het kleine grut altijd weer een leuke ervaring!

Bij sommige tours (zoals deze dagtrip) ga je ook van boord en bezoek je een lokale markt. Ook heb je de mogelijkheid om een dagtrip naar de Grand Canyon te boeken vanaf Manavgat.

Side met kinderen: wat is de beste reistijd?

In het voorjaar loopt het kwik al op tot boven de 20 °C en dit blijft zo tot ver in het najaar. Side is daardoor aan te raden tussen april en november. De warmste maanden zijn juni, juli en augustus. Heb jij kinderen die nog klein (en dus ook niet leerplichtig!) zijn, vermijd deze maanden dan. Je vermijdt dan ook meteen de meest drukke periode.

De leukste familiehotels in Side

Side met kinderen: hotelsWeet je dat je de komende vakantie met het gezin naar Side wilt, maar heb je nog geen hotel geboekt? Wij hebben een paar mooie suggesties voor je in en rondom de Turkse badplaats:

  • Is jouw familievakantie pas compleet als je een waterpark tot jouw beschikking hebt? Geen nood! Deze vind je o.a. bij Crystal Sunset. Je hebt hier de keuze uit meer dan 10 glijbanen. En bijna net zoveel restaurants overigens. Extra fijn: je kunt hier o.b.v. all inclusive verblijven!
  • Pegasos World Hotel mag misschien geen waterpark bieden, maar je vindt er wel een heuse piratenboot en een spuitpark voor jongere kinderen. Andere pluspunten van dit hotel zijn o.a. de ligging nabij het strand, de familiesuites en de mogelijkheid om te kiezen voor een all inclusive-vakantie.
  • Een zorgeloze familievakantie vier je ook zeker in Ali Bey Park Manavat. Het hotel biedt een waterpark, wellnesscentrum en diverse sport- en kinderfaciliteiten. En je eet je buikje rond dankzij de all inclusive-formule!

Wij vinden Side met kinderen een aanrader. Wat denk jij ervan?

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

1 thoughts on “What to do? Side met kinderen

  1. Wat ook heel leuk is om te doen in Side is duiken! Dat kan vanaf 8 jaar en er zijn diverse mogelijkheden zoals met spelletjes onder water, een fotoshoot en duiken in het zwembad of vanaf het strand. Voor gecertificeerde duikers is er ook een hoop te zien zoals een wrak en het Side onderwater museum was echt de moeite waard is. Ook niet gecertificeerde duikers kunnen daar naar toe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *