Costa Spanje

Spaanse costa’s: welke kies jij? Alle costa’s op een rij!

De kust van het Spaanse vasteland bestaat uit een handjevol costa’s. Wat hebben ze te bieden en waar staan ze om bekend? We geven antwoord op deze vragen en helpen je om een keuze te maken uit alle Spaanse costa’s.

De costa’s van Spanje van noord naar zuid

Veel mensen vragen zich af wat de Spaanse costa’s van noord naar zuid zijn. We geven je graag antwoord op deze vraag:

  • Costa Brava
  • Costa Barcelona
  • Costa Dorada
  • Costa del Azahar
  • Costa Blanca
  • Costa Calida
  • Costa de Almeria
  • Costa Tropical
  • Costa del Sol
  • Costa de la Luz

In dit artikel komen alle tien de costa’s van Spanje aan bod. De populairste vind je bovenaan, inclusief handige hoteltip!

Costa del Sol

Bekend van de badplaatsen Torremolinos, Málaga, Benalmádena, Fuengirola en Marbella

Zonder twijfel de meest populaire Spaanse costa is de Costa del Sol. Met de bekende badplaatsen als Torremolinos, Málaga, Benalmádena, Fuengirola en Marbella heeft het voor elk type vakantieganger wel iets in huis.

Eén ding is zeker; voor een vakantie naar de Costa del Sol moet je van zon, zee & strand houden. Langs de 300 km lange kustlijn vind je prachtige zandstranden, waar je zo’n 325 dagen per jaar van de Spaanse zon geniet. Costa del Sol betekent niet zonder reden ‘zonnige kust’.

Een vakantie aan de Costa del Sol heeft meer in huis dan alleen strand. Je vindt er leuke bezienswaardigheden en charmante dorpjes, zoals Frigiliana, Mijas en Nerja. Een andere must-see is Castillo de Colomares, het sprookjeskasteel als ode aan Columbus.

Een fijne uitvalsbasis aan de Costa del Sol is Málaga. Hier combineer je stad & strand in een handomdraai. ’s Ochtends bezoek je het historische centrum met o.a. het Alcazaba en Gibralfaro-kasteel en ’s middags plof je neer op het stadsstrand.

Waar verblijven? De leukste badplaatsen aan de Costa del Sol

Iberostar Selection Marbella Coral Beach, Costa del SolIberostar Selection Marbella Coral Beach ligt direct aan het strand van Marbella. Verder kun je rekenen op stijlvolle kamers, een eigen beachclub met zwembad en wellnessfaciliteiten. Voor het gemak kun je o.b.v. all inclusive boeken.

Spaanse Costa's: Costa del Sol

Costa Brava

Bekend van de badplaatsen Lloret de Mar, Blanes en Tossa de Mar

De Costa Brava is de meest noordelijke costa van Spanje. Het herbergt ruige rotskusten die uitlopers zijn van de Pyreneeën. Daartussen vind je afgeschermde baaien met kiezels of fijn grind. We hebben de mooiste stranden aan de Costa Brava voor je op een rijtje gezet.

De meest bekende badplaatsen aan de Costa Brava zijn Lloret de Mar, Blanes en Tossa de Mar. Met name de eerste twee zijn populair onder jongeren vanwege de vele uitgaansgelegenheden. Rustzoekers zijn aan het juiste adres in Tossa de Mar.

Natuurliefhebber? Dan is de Costa Brava zeker een vakantiebestemming voor jou. Ongeveer een derde van de regio is beschermd natuurgebied. Een van de mooiste is Cap de Creus, een ruig kustgebied met spectaculaire rotswanden. Een uitstapje naar de grote stad Girona is ook een must-do!

Op zoek naar een hotel? Dit zijn de mooiste hotels aan de Costa Brava

Best Lloret Splash, Costa BravaMet kinderen op vakantie naar de Costa Brava? Kies voor Best Lloret Splash. Dit hotel beschikt over een waterpark met toffe glijbanen en een miniwaterpark voor het kleine grut. Het strand ligt op loopafstand én je kunt all inclusive verblijven.

Spaanse Costa's: Costa Brava

Costa Barcelona

Bekend van de badplaatsen Malgrat de Mar, Santa Susanna, Calella en Pineda de Mar

De Costa Barcelona staat vooral bekend om de stad Barcelona. Het leukste aan een vakantie in deze regio is dan ook de combinatie van een dagtripje naar deze wereldstad en luieren op het strand.

Regelmatig wordt de Costa Barcelona tot de Costa Brava gerekend. Dit is niet juist. De Costa Barcelona is – samen met de Costa del Maresme en Costa de Garraf – onderdeel van de Costa de Ponent. In praktijk wordt deze regio ook wel de Costa Barcelona genoemd.

Fijne badplaatsen om te verblijven zijn o.a. Malgrat de Mar, Santa Susanna, Calella en Pineda de Mar. Je vindt er een hoop levendigheid in de vorm van restaurants, winkeltjes en uitgaansgelegenheden. Op de stranden kun je bovendien uitstekend watersporten.

Bekijk de mooiste stranden aan de Costa Barcelona

Aqua Hotel Silhouette & Spa, Costa BarcelonaAqua Hotel Silhouette & Spa is een van de bestgeboekte hotels aan de Costa Barcelona. Niet zo gek vinden wij. Dit stijlvolle adults only hotel in Malgrat de Mar heeft alles in huis voor een relaxte vakantie.

Costa's Spanje: Costa Barcelona

Costa Blanca

Bekend van de badplaatsen Benidorm, Alicante en Calpe

Benidorm is al jarenlang een van de meest populaire vakantiebestemmingen van Spanje. Deze badplaats aan de Costa Blanca heeft een beetje een suf imago; veel senioren komen er om te overwinteren. Maar de badplaats is veel meer dan alleen een overwinteroord. Wat dacht je bijvoorbeeld van vijf stranden, een oud centrum en bruisend uitgaansleven?

Houd je liever van iets meer rust? Kies dan voor Calpe, waar je de immense rots El Peñon de Ifac vindt. Sportievelingen kunnen de 332 meter hoge rots beklimmen. Andere must-do’s aan de Costa Blanca zijn het palmbomenparadijs Elche, El Castell de Guadalest en het charmante dorpje Altea.

En stranden? Die vind je er in overvloed! De mooiste is wat ons betreft Platja de La Granadella. We hebben nog meer mooie stranden aan de Costa Blanca voor je op een rijtje gezet.

De leukste dingen om te doen aan de Costa Blanca

Villa Venecia Hotel Boutique Gourmet, Costa BlancaBenidorm wordt door de vele hoogbouw ook wel het Manhattan van Spanje genoemd. Daar merk je in het kleinschalige Villa Venecia Hotel Boutique Gourmet helemaal niks van. Dit luxe adults only hotel ligt op een rots boven zee. Wauw!

Costa's Spanje: Costa Blanca

Costa del Azahar

Bekend van de stad Valencia en de badplaats Gandia

Costa del Azahar is misschien minder bekend qua naam dan bovenstaande Spaanse costa’s, de bekendste plaats – Valencia – ken je waarschijnlijk wel.

De regio staat bekend om de vele sinaasappelbomen. Costa del Azahar betekent dan ook ‘oranjebloesemkust’. De eerste sinaasappels bereikten dit deel van Spanje met de karavanen van Alexander de Grote rond 300 v.Chr. Voor de Moren speelde de sinaasappelboom een grote rol in het vormgeven van tuinen, de Romeinen ontdekten de geneeskrachtige werking.

Houd je ervan om stad & strand te combineren tijdens een vakantie? Dan is Valencia een echte aanrader. De stad – die na Madrid en Barcelona de grootste van Spanje is – heeft alles in huis voor een veelzijdige vakantie. In het historische centrum vind je prachtige bezienswaardigheden, Ciudad de las Artes y Ciencias is een architectonisch hoogstandje en het stadsstrand is een fijne plek om te zonnebaden.

Gandia is een andere badplaats aan de Costa del Azahar. Hier combineer je cultuur en strand ook in een handomdraai. Bezoek het klooster van Sant Jeroni de Cotalba en ga naar het natuurpark Parpalló-Borrel, waar je een eeuwenoude grot kunt bewonderen.

4 dagen in Valencia? We schreven een handige reisgids

Eurostars Rey Don Jaime, Costa del AzaharStad & strand combineren in Valencia? Eurostars Rey Don Jaime heeft een uitstekende ligging aan de rand van het Turiapark en is daarmee een prima uitvalsbasis. Bij dit moderne hotel kun je rekenen op een dakterras met zwembad.

Costa's Spanje: Costa del Azahar

Nog meer costa’s in Spanje

Costa Spanje - Costa DoradaNaast deze vijf populaire kustregio’s, willen we je de andere vijf costa’s van Spanje niet onthouden.

  • De Costa Dorada – wat letterlijk gouden kust betekent – beslaat een lengte van 216 km. Je vindt er lange, brede zandstranden omringd door dennenbossen en helderblauwe zee. Salou is de meest bekende badplaats van de regio. Kinderen en adrenalinejunkies zijn aan het juiste adres in attractiepark PortAventura.
  • Niet veel vakantiegangers kiezen voor een vakantie aan de Costa Calida. Onterecht wat ons betreft. De regio strekt zich uit over een lengte van zo’n 250 km, waar je witte zandstranden, indrukwekkende grillige kustlijnen en prachtige baaien vindt. Cartagena is een van de must-sees. De stad werd al in de Romeinse tijd gesticht en heeft tal van overblijfselen uit die periode. Bewonder bijvoorbeeld het Romeinse amfitheater en een tempel.
  • De Costa de Almeria en de Costa Tropical worden vaak als één regio beschouwd. De twee Spaanse costa’s lopen naadloos in elkaar over en kennen een woestijnachtig en zeer droog klimaat. Als je hier verblijft is een bezoek aan Granada een must. De stad kent veel overblijfselen uit de Moorse tijd. Het meest bekende is het Alhambra.
  • De Costa de la Luz is de laatste costa van Spanje en grenst aan Portugal. Het is daarmee de enige zuidelijke costa die grenst aan de Atlantische Oceaan. Je geniet hier van de meeste zonuren van het hele Spaanse vasteland. De naam ‘kust van het licht’ is dan ook zeker van toepassing. Bezoek bijvoorbeeld het meest zuidelijke puntje van Spanje Tarifa en de stad Cádiz.

Aan welk van deze costa’s in Spanje wil jij verblijven?

OVER DE AUTEUR

Marleen

Van stedentripjes tot vakanties met het gezin; vakanties zijn altijd het hoogtepunt van het jaar. Én mijn bucketlist is nog oneindig lang. Als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter droom ik dagelijks weg bij de volgende bestemming op mijn lijst.

2 thoughts on “Spaanse costa’s: welke kies jij? Alle costa’s op een rij!

  1. Ik overwinteren regelmatig op wandelafstand van het strand in Calpe. Zelfs in de wintermaanden heerst er een gezellige sfeer.
    Aan welke Costa is het niet ´´doods´´
    Om te overwinteren. Ben alleenstaande mèt kleine hondje v . Verplaatsing liefst zonder auto gebruiken. Met dank

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *