Leukste badplaatsen: Costa Brava

Where to stay? De leukste badplaatsen aan de Costa Brava

Het beeld wat de meeste mensen hebben bij Costa Brava? Het bruisende Lloret de Mar met de vele uitgaansgelegenheden. En eigenlijk is dit best een eenzijdig beeld; de Spaanse streek kent voor ieder wat wils. Tijd om de leukste badplaatsen aan de Costa Brava op een rij te zetten.

Costa Brava in een vogelvlucht

Maar voor we naar de leukste badplaatsen gaan, nemen we eerst even de Costa Brava in zijn geheel onder de loep. De Spaanse kuststrook ligt aan de Middellandse Zee en strekt zich uit over een lengte van ca. 200 km. Het begint bij het noordelijke Portbou en loopt tot het zuiden van de badplaats Blanes.

Costa Brava betekent trouwens ‘woeste kust’. En dat is precies waar dit gebied door wordt gekenmerkt; een grillige rustlijn met hoge kliffen. Deze worden afgewisseld met goudgele stranden en mooie baaitjes. En – last but not least – de leukste badplaatsen om uit te kiezen.

Welke het beste bij jou past? We lichten ze hieronder uit, zodat je kan kijken welke helemaal aan jouw wensen voldoet. Dan hebben we ook nog meteen een goede hoteltip per badplaats voor je in petto.

De Costa Brava is de meest noordelijke Spaanse Costa. Het leent zich daardoor prima voor een autovakantie. Je rijdt er in ca. 13 uur naartoe vanaf Utrecht. Extra handig: ter plaatse heb je jouw auto bij de hand om de omgeving te ontdekken.

Lloret de Mar

Badplaatsen Costa Brava: Lloret de MarWe beginnen meteen met de bekendste badplaats aan de Costa Brava, Lloret de Mar. In de maanden juli en augustus reizen heel wat jongeren af naar dit zonovergoten oord.

Waarom? Overdag chill je hier aan het 1.300 meter lange strand of beoefen je een van de aangeboden watersporten, ’s avonds ga je stappen in een van de vele uitgaansgelegenheden. De volgende dag slaap je jouw kater weer uit op het strand.

Dit beeld is wat veel mensen hebben van Lloret de Mar. En er is niets aan gelogen, maar het imago klopt niet helemaal. Er is namelijk ook nog een andere kant. Je vindt net buiten het centrum bijv. enkele rustigere stranden, weg van de massa. Cultuur herbergt de badplaatsen ook. O.a. in de vorm van enkele kerken en kathedralen en een museum én kasteel.

Is Lloret de Mar ook geschikt voor families? Jazeker! Je vindt er familievriendelijke hotels, het strand loopt langzaam af in zee en punten scoren doe je bij de jongste vakantiegangers door ze mee te nemen naar Water World Lloret.

Leukste badplaatsen Costa Brava: Lloret de Mar, Hotel DelamarVoor een ultieme relaxvakantie met zijn tweeën ga je naar Hotel Delamar. Dit hotel hanteert een adults only-formule en biedt een zwembad op het dakterras, buffetrestaurant met showcooking en gratis WiFi.

Blanes

Badplaatsen Costa Brava: Lloret de MarBlanes is ook een stad met twee gezichten. Aan de ene kant vind je er het nieuwe deel, dat feitelijk Lloret in het klein is. Uitgaansgelegenheden, strand, nieuwe hotels en winkels voeren hier de boventoon. En het stralende middelpunt van dit alles is Passeig de Cortils il Vieta, een boulevard vol tapasbarretjes waar de sangria rijkelijk vloeit.

Al deze gezelligheid combineer je in een handomdraai met cultuur snuiven. Blanes herbergt namelijk een oud centrum vol prachtige pareltjes. Naast middeleeuwse gebouwen en gotische fonteinen is er één specifiek hoogtepunt, het Sant Joan Kasteel. Letterlijk en figuurlijk, want door de ligging op een heuvel heb je een geweldig uitzicht over de stad en haven.

Voor een dagje zonnen strijk je neer op het 3 km lange S’Abanell. Hier komen alle type vakantiegangers samen. Van zandkasteel bouwende families tot jongeren die hun roes uitslapen. Die kunnen ook prima tot de avond blijven; dan zijn er vaak openlucht feesten.

Extra leuk: de badplaats ligt slechts op een uurtje rijden van Barcelona. Ga een dag op pad en bewonder de vele werken van Antoni Gaudí, slenter over Las Ramblas of ga voor een cocktail in de gezellige haven. Shoppen kan je er ook als de beste!

Leukste badplaatsen Costa Brava: Blanes, Pierre & Vacance Residence Blanes PlayaOp zoek naar het ultieme strandhotel? Pierre & Vacance Residence Blanes Playa biedt moderne appartementen direct aan het strand. Sterker nog; vanaf balkon kijk je zo uit over zee. En je staat zo tussen alle levendigheid van restaurants en bars.

Tossa de Mar

Leukste badplaatsen Costa Brava: Tossa de MarCosta Brava-liefhebbers die het afgelopen decennia het drukkere Lloret de Mar en Blanes wilden vermijden, gingen veelal naar Tossa de Mar. Hoewel het hierdoor lang niet meer zo rustig is als vroeger, heeft het stadje wel haar authentieke karakter weten te behouden.

En dan met name in Villa Vella, het historische centrum van deze fijne badplaats aan de Costa Brava. Dit hoger gelegen stadsdeel (vergeet je sneakers niet!) herbergt smalle geplaveide straatjes, oude stadsmuren, wachttorens en een vuurtoren vanwaar je prachtig uitzicht hebt over de kust. Tussen het wandelen door plof je neer bij een van de restaurants of barretjes.

Tegelijk biedt Tossa de Mar ook alles wat je van een Spaanse badplaats verwacht. Er is bijv. een ruime keuze aan zandstranden. Platja de Mar Menuda is het meest populair. Hier worden diverse watersporten aangeboden en voor gezinnen is de aanwezige speeltuin een groot pluspunt.

Wist je trouwens dat Tossa de Mar ook een bijnaam heeft? Het wordt ‘het blauwe paradijs van Spanje’ genoemd. Deze refereert aan het azuurblauwe water dat de prachtige stranden omzoomt. In combinatie met de begroeide rotsformaties heb je bij de aanblik op dit schouwspel direct het vakantiegevoel te pakken.

Leukste badplaatsen Costa Brava: Tossa de Mar, Gran Hotel ReymarStappen, sightseeing en ontspannen: het kan allemaal tijdens een verblijf in Gran Hotel Reymar! Dit hotel biedt twee zwembaden, een luxe wellnesscentrum en ruime kamers. Het strand is binnen handbereik.

Nog meer fijne badplaatsen aan de Costa Brava

  • Het wordt omgeven door pijnbomen, aan strand heb je er zeker geen gebrek en ook uitgaansgelegenheden zijn er te vinden; Platja d’Aro is nog zo’n mooie badplaats aan de Costa Brava voor een geslaagde zonvakantie. Met dank aan het plaatselijke waterpark is het een populaire bestemming onder families.
  • L’Estartit is een voormalig vissersdorp dat uitgegroeid is tot een van de populairste badplaatsen aan de Costa Brava. Zonnen aan het strand is er de belangrijke activiteit, maar je kunt ook gaan voor een vers visje aan de haven of een boottocht naar de Ille Medes. Deze archipel voor de kust is een walhalla voor duikers en snorkelaars.
  • Door haar schilderachtige omgeving was Roses jarenlang geliefd bij schilder Salvador Dalí. Nu wordt de badplaats vooral bezocht door vakantiegangers die de idyllische baaien, wilde rotsen en gouden zandstranden omarmen. En de gemoedelijke sfeer draagt zeker bij aan het vakantiegevoel!

Voor welk van deze badplaatsen aan de Costa Brava ga jij?

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *