Zo leuk is het oude centrum van Valencia!

Sla een reisgids over Valencia open, lees een willekeurige blog en grote kans dat moderne gebouwen de boventoon voeren. Dit is Ciudad de las Artes y Ciencias, één van de bekendste bezienswaardigheden. Geweldig overigens, maar wist je dat de stad ook een heel andere kant heeft? Tijd om een kijkje te nemen in het oude centrum van Valencia.

Het oude centrum van Valencia in het kort

Ciutat Vella, zo heet het oude centrum van Valencia. Net als de historische centra van andere Spaanse steden wordt dit deel van de stad gekenmerkt door smalle straatjes, oude gebouwen én een flink aantal mooie bezienswaardigheden.

Ook gezelligheid alom; want om welke hoek je ook slaat, er zijn altijd weer leuke restaurantjes, barretjes en terrasjes te vinden. Een specifiek deel van het oude centrum staat ook nog eens in het teken van mooie street art. Tijd om op pad te gaan met onze handige tips, maar niet voor we je nog wat van de geschiedenis meegeven.

Valencia werd gesticht in de 2e eeuw v.Chr. door de Romeinen, om vervolgens in de 8e eeuw in handen te vallen van de Moren. In de 13e eeuw waren de Spanjaarden zelf weer aan zet. Deze lange, veelzijdige geschiedenis zie je terug in de gebouwen in het oude centrum.

Opvallend is het aantal gebouwen uit de 15e eeuw. Het was in deze eeuw dat Valencia opbloeide, het wordt zelfs de Gouden Eeuw van Valencia genoemd. Het ene na het andere paleis werd uit de grond gestampt. Dat gold ook voor o.a. kerken, universiteiten én een aantal bezienswaardigheden die nu op jouw must-see-lijstje moeten staan. Daar vertellen we je dus graag meer over!

De belangrijkste must-sees in Ciutat Vella

Oude centrum Valencia: kathedraalWaar Ciudad de las Artes y Ciencias het toonbeeld is van modern Valencia, is de Kathedraal van Valencia het toonbeeld van historisch Valencia. Het is ook de plek die veel toeristen als eerst bezoeken in het oude centrum. Terecht!

Even wat achtergrond over de kathedraal, die in de vorm van een Latijns kruis is gebouwd. De eerste steen werd gelegd in de 12e eeuw en in de 14e eeuw werd er afgerond met bijzondere details, waaronder de gotische deur en de koepel. We raden je aan om de kathedraal ook zeker van binnen te bewonderen; Romaanse en gotische details worden moeiteloos gecombineerd met barok. Prachtig!

Naast de kathedraal vind je de 14e-eeuwse klokkentoren El Miguelete. Een letterlijk én figuurlijk hoogtepunt. Wanneer je deze beklimt (207 treden en het laatste stukje is erg smal!), word je getrakteerd op een geweldig uitzicht over de stad.

Welke bezienswaardigheden je nog meer niet mag missen in het oude centrum van Valencia?

  • De middeleeuwse stadswal was vroeger voorzien van twaalf torens. Hier zijn er nu nog slechts twee van over. Eén van deze torens, de 14e-eeuwse Torres de Serranos biedt je een mooi uitzicht over de stad en de Turia tuinen.
  • Bezoek jij het liefst tijdens elke stedentrip een lokale markt? Zet dan Mercado Central op jouw to see-lijstje. De markt, waar de Valencianen zelf maar al te graag inkopen doen, is met een oppervlakte van meer dan 8.000 m² de grootste overdekte markt van Europa. Je vindt er meer dan 1.000 (!) kraampjes.
  • UNESCO Werelderfgoed vind je ook in het oude centrum van Valencia. Sinds 1996 staat La Lonja de la Seda op de begeerde lijst. Het 15e-eeuwse gebouw, waar ooit de zijdehandel plaatsvond, is in gotische stijl opgetrokken. Het is het typische voorbeeld van de rijkdom van Valencia in die tijd!

Pleinhoppen in het oude centrum

Oude centrum Valencia: pleinenHet oude centrum van Valencia herbergt een aantal mooie pleinen. Wie door de stad loopt, kan onze drie favorieten bijna niet missen. Toch zetten we ze even voor je op een rij:

  1. De meest bekende is Plaza de La Reina. Dit komt niet in de laatste plaats omdat je vanaf dit plein het mooiste uitzicht over de kathedraal en de klokkentoren hebt. Het is daarnaast ook een gezellig plein; bars, restaurants en winkeltjes zijn er in overvloed. Bankjes maken dat je er ook gewoon even een relaxmomentje in kunt lassen.
  2. Aan de andere kant van de kathedraal vind je een ander populair plein; Plaza de la Virgen. Een eyecatcher aan dit plein is Basílica de la Virgen de los Desamparados, ofwel Basiliek van de Maagd van de Hulpelozen. Het roze valt vanaf ver al direct op! En bewonder ook zeker de fontein even vlak voor de basiliek.
  3. Het grootste plein van Valencia is Plaza Ayuntamiento. Naast dat het een belangrijke verkeersader is in de stad, vind je er een prachtige fontein en gebouwen waar architectuurliefhebbers blij van worden. Neem bijv. een kijkje bij het bijzondere postkantoor of het gemeentehuis.

Street art spotten in El Carmen

Oude centrum Valencia, street artTien jaar geleden las je weinig over street art in combinatie met reizen, nu is het helemaal hot. En toegegeven: het is ook leuk om – in welke Europese stad je ook bent – op zoek te gaan naar kleurrijke kunstwerken van lokale en internationale artiesten.

Het oude centrum van Valencia is officieel opgedeeld in meerdere wijken; La Seu, La Xerea, El Pilar (Velluters), El Mercat, Sant Francesc en El Carmen. Deze laatste is upcoming en dat is niet alleen te danken aan de nog onontdekte hotspots en gezellige barretjes, maar ook zeker aan de aanwezigheid van de vele kunstwerken.

Deze kunstwerken – om bijna elke hoek vind je weer een verrassend ontwerp – zijn gemaakt door kunstenaars uit de wijk zelf (zoals David de Limon), uit Spanje én de rest van de wereld. Een bijzondere en vooral gevarieerde collectie!

Meer lezen over de street art in Valencia? We schreven een uitgebreid artikel met meer foto’s, achtergrondinformatie en link naar een te gekke route.

Veel in een korte tijd zien?

Wil jij een gedegen eerste kennismaking óf heb je simpelweg een korte stedentrip geboekt? Dan raden we je aan ter plaatse een stadstour te boeken. En wijk dan eens af van de geijkte historische tours en ga voor een foodtour.

In een paar uur tijd maak je kennis met lokale specialiteiten als Aqua de Valencia, sardientjes, horchata en cazalla. Elke specialiteit proef je weer op een andere plek en tijdens die wandeling van adresje naar adresje kun je ook al direct diverse bezienswaardigheden in het oude centrum spotten.

Overnachten in het oude centrum

Oude centrum Valencia: hotelsEen hotel in Valencia zoeken, kan nog wel eens een flinke opgave zijn; Valencia kent heel wat stadsdelen en daar moet je eerst uit kiezen. Valt jouw keuze op het oude centrum dan hebben we direct een paar opties voor je:

  • Niet alleen de ligging in het oude centrum is fijn aan SH Ingles Boutique Hotel; dat geldt ook zeker voor de inrichting. Een mooie mix van hout, zwart, wit en koper. Vanuit alle kamers heb je daarnaast zicht op de straten van Valencia. Ook het restaurant is een pluspunt van het hotel; hier kun je terecht voor gevarieerde maaltijden van verse producten.
  • Petit Palace Plaza de La Reina ligt – en de naam verklapt het eigenlijk al – aan een van onze favoriete pleinen, Plaza de la Reina. Het is gevestigd in een prachtig herenhuis en beschikt over moderne kamers.
  • Of comfort, een goede ligging en betaalbaarheid samen kunnen gaan? Jazeker! Dat bewijst Casual Valencia Vintage. Het hotel mag dan ‘maar’ twee sterren hebben, zo oogt het zeker niet. En de naam vintage betekent zeker niet dat je op ‘oude’ meuk kunt rekenen; het hotel is recentelijk gerenoveerd.

Of we het nu deze of een van onze andere hotels wordt, we wensen je alvast veel plezier in het oude centrum van Valencia!

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *