Street art Valencia, El Carmen

El Carmen: prachtige street art in Valencia

Een strand, historisch centrum, de moderne Stad der Kunst en Wetenschappen én street art… Valencia is zonder meer veelzijdig. Vandaag nemen we je mee naar slechts die ene kant; de prachtige & kleurrijke kunstwerken in El Carmen, de oudste en meest alternatieve wijk van de Spaanse stad.

De charme van street art

Street art Valencia, El CarmenIn steeds meer steden is street art helemaal in; wijken worden versierd met prachtige kunstwerken die tal van toeristen trekken. Een bijzonder fenomeen, want nog niet zo lang geleden werd street art vooral geassocieerd met graffiti en stiekem ook een beetje met het uitschot van de samenleving. Het werd daarnaast vaak gezien als het ‘verminken’ van openbare ruimtes.

Street art is allerminst bedoeld om openbare ruimtes te schaden. Sterker nog; kunstenaars zien het vaak als hun taak om minder geliefde wijken een opfrisbeurt te geven. Met succes. Menig wijk in Europa is mede dankzij de street art uit het slop getrokken.

En dat geldt ook een beetje voor El Carmen; sinds de komst van de street art wordt deze alternatieve wijk in het oude centrum een stuk meer bezocht. Inmiddels is deze oudste wijk van Valencia ook direct de meest artistieke wijk van de Spaanse stad.

Een greep uit de street art in Valencia

Street art Valencia, El CarmenHet leuke aan de street art in Valencia is wat ons betreft de herkenbaarheid. Doordat sommige artiesten verantwoordelijk zijn voor meerdere kunstwerken in de stad, ga je hun stijl herkennen.

Neem nu bijvoorbeeld David de Limon. Hij groeide zelf op in de wijk, nam ontwerplessen en werd uiteindelijk bekend om het gemaskeerde zwarte graffiti poppetje dat je heel wat keren tegen zal komen in El Carmen. En zelfs in de opkomende wijk Ruzafa.

Een ander goed voorbeeld is Julieta XLF, die officieel Julia Silla heet. Ze begon al op 16-jarige leeftijd met het ontwerpen van bijzondere street art. Inmiddels vind je niet alleen in Valencia werken van haar terug, maar ook in bijv. andere delen van Spanje, Italië, Frankrijk en België. Haar kleurrijke creaties zijn te herkennen aan elementen als regenbogen, vlinders en poppen. Allemaal met een Japans tintje.

Van welke artiesten je nog meer werk zal herkennen?

  • De roze konijntjes van Barbi – Hope sieren heel wat muren in Valencia, in elke vorm die je maar kan bedenken.
  • In de werken van Dyox komen science fiction, onwerkelijke wezens en surrealistische kunst samen. Stuk voor stuk groot uitgewerkt! Bijzonder is dat zijn kunstwerken niet alleen terug te vinden zijn op de muren van Valencia; ze worden ook voor tatoeages gebruikt en waren zelfs onderdeel van de beker voor de FIFA World Cup in Rusland.
  • Hoe EricalCaine haar stempel heeft achtergelaten in Valencia? In al haar kunstwerken komen dieren – van paard tot slak – op een verrassende manier terug.

Street art Valencia, El Carmen

Is dit nu legaal?

Hoewel street art immens populair is, is het nog steeds niet per definitie een legale vorm van kunst. In sommige steden wordt er een bepaald gebied afgezet waar je legaal je gang kan gaan, maar een deel van de kunstwerken in Valencia is op een illegale manier ontstaan. En dat is voor veel kunstenaars ook wel de charme van het werk; je moet altijd op je hoede zijn bij het maken van de creaties. Toch respecteren de professionele street art kunstenaars openbare ruimtes altijd en selecteren ze wel bewust de muren waar ze aan de slag gaan.

Welke werken wél legaal zijn in Valencia? Verspreid door de stad vind je tal van rolluiken of winkelpandjes met kleurrijke creaties. Deze kunstwerken zijn vaak in opdracht van de eigenaar uitgevoerd. Het thema dat wordt gebruikt, versterkt het karakter van de zaak. Zo vind je bij een garage een geweldige auto die bijna écht uit de muur lijkt te komen rijden.

Zelf street art in Valencia spotten?

Zie jij een middag voor kleurrijke kunstwerk wel zitten? Je kunt deze street art spotten op twee manieren:

  • Ga met een gids 2,5 uur op pad om de wijk El Carmen te ontdekken. De gids kan je veel vertellen over de diverse straatartiesten en hun kunstwerken. Je boekt deze tour via onze partner GetYourGuide.
  • Liever zelf op pad? Op de website Verrassend Valencia vind je – naast veel meer tips voor een bezoek aan de stad – een handige wandelroute van 80 pagina’s die je langs alle kunstwerken leidt. Inclusief informatie in het Nederlands, o.a. over de artiesten en de technieken die er worden gebruikt. Ook staan er leuk tips in voor eet- en drinkadresjes.

Ga jij binnenkort street art spotten in Valencia? Bekijk ons volledige aanbod in de Spaanse stad.

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *