Ciudad de las Artes y Ciencias, Valencia

Ciudad de las Artes y Ciencias, een architectonisch hoogstandje in Valencia

Onze meest geboekte Spaanse stad? All time favorite Barcelona. Maar het zuidelijker gelegen Valencia volgt op de voet. En dat is niet in de laatste plaats te danken aan Ciudad de las Artes y Ciencias.

Valencia heeft all the goods! Een fijn klimaat, net als de andere steden. Strand, net als Barcelona. Een charmant historisch centrum, net zo mooi als dat van Sevilla. En – daar komt hetgeen waar Valencia zich in onderscheid – Ciudad de las Artes y Ciencias. Deze ‘Stad van Kunst en Wetenschap’ is een in het oog springend geheel door haar bijzondere vormgeving. Een must voor architectuurliefhebbers!

Ciudad de las Artes y Ciencias in een notendop

De aftrap van het megaplan van Ciudad de las Artes y Ciencias was in 1989. In 1998 werd het allereerste gebouw – L’Hemisfèric – opgeleverd. De jaren daarna volgden de andere gebouwen. Pas in 2009 werd het laatste gebouw opgeleverd. Saillant detail: in de tussentijd was het budget van € 330.000.000,- flink over de kop gegaan. Bij elkaar kostte het totaalplaatje meer dan 3x zoveel.

Ondanks de korte historie zijn de zes gebouwen inmiddels iconen van de stad geworden. In elke reisgids en op elke website zie je deze beelden terugkeren bij artikelen. Zo veel en vaak dat je haast zou vergeten dat Valencia ook nog een historisch stadscentrum kent…

In het oorspronkelijke plan was er een zevende gebouw (of eigenlijk complex) gepland. Torres de València zou bestaan uit drie wolkenkrabbers. Door de vastgoedcrisis zijn deze er echter nooit gekomen. Tijd om de zes gebouwen die wel afgerond zijn onder de loep te nemen.

L’Hemisfèric

Ciudad de las Artes y CienciasLaten we met het allereerste gebouw van Ciudad de las Artes y Ciencias beginnen; L’Hemisfèric. Dit gebouw, dat dus al in 1998 werd geopend, staat bekend als ‘Het oog’. Dit dankt het gebouw aan de vorm; als je goed kijkt, zie je er echt een mensenoog in.

L’Hemisfèric bestaat uit meerdere delen. Zo wordt de buitenste ring van het gebouw – vernoemd naar de astronoom en kosmoloog Carl Sagan – gebouwd voor evenementen. Het middelste deel is echter het meest bekend; hier vind je de IMAX 3D bioscoop en tevens de grootste bioscoop in deze vorm van Spanje. Met behulp van drie projectieschermen hebben de makers het mogelijk gemaakt om een scherm van 900 m² te creëren die over de hele zaal loopt. Je ligt feitelijk onderuit een film te kijken! Samen met zo’n 300 andere bezoekers.

In de bioscoop worden met name documentaires gedraaid. Afhankelijk van welke film je kiest, krijg je een 3D-bril mee en een headset is altijd bij de prijs inbegrepen. Je kan zelf je taal selecteren. Houd er rekening mee dat Nederlands niet beschikbaar is, Engels wel.

L’Hemisfèric wordt omgeven door water. Bij goed en zonnig weer is er een weerspiegeling te zien in het water. Gegarandeerd mooie foto’s! Ook bij avondlicht trouwens, want dan wordt het gebouw mooi verlicht.

Palau de les Arts Reina Sofia

Ciudad de las Artes y Ciencias; operagebouwStruikel je over de naam van dit gebouw? Geen nood, het wordt in de volksmond gewoon het Operagebouw van Valencia genoemd. Dat is ook waar het voornamelijk dienst als doet, ook al worden er daarnaast andere vormen van optredens gegeven (zoals ballet en theater).

Om in cijfers uit te drukken hoe indrukwekkend het gebouw is; het heeft een hoogte van 75 meter en een oppervlakte van ca. 40.000 m. En er zijn vier verschillende podia. Alles wordt verbonden door bijzondere trappen. Het uiterlijk is moeilijk te definiëren; waar de één er een schip of helm inziet, beweert de ander dat het een ineengedoken vogel is. Indrukwekkend is het hoe dan ook!

Bijzonder is met name de hoofdzaal, die onderdak biedt aan bijna 1.500 toeschouwers. Je zou denken dat het funest zou zijn voor de akoestiek, maar deze is helemaal bekleed met donkerblauw mozaïek. Een tijdrovende klus, maar niet zonder resultaat! Vanwege de golvende beweging heb je hier juist een bijzondere akoestiek.

Je kunt Palau de les Arts Reina Sofia bewonderen tijdens een rondleiding met gids, maar nog leuker is het om een voorstelling bij te wonen. Je kunt de agenda online bekijken en ook direct kaartjes bestellen.

Bij oplevering in 2005 was Palau de las Arts Reina Sofia bekleed met mozaïek. Nadat deze er steeds meer van afvielen, is besloten deze in 2012 helemaal eraf te halen uit veiligheidsoverwegingen.

L’Umbracle

Ciudad de las Artes Y Ciencias: L'UmbracleHet is – net als alle andere gebouwen overigens – een opvallend ontwerp; een skeletachtige constructie met prachtige wit-blauw trencadís (gebroken tegels) over een lengte van maar liefst 320 meter en een breedte van 60 meter. Het is één van de paradepaardjes van de Valenciaanse Santiago Calatrava, die ook zorg droeg voor de ontwerpen van de andere gebouwen.

Het verhaal achter het ontwerp van L’Umbracle is bijzonder. Dit deel van Ciudad de las Artes Y Ciencias zou dienst gaan doen als (gratis!) stadspark. Want die skeletachtige constructie zou overgroeid worden met mooie klimplanten, die voor voldoende schaduw zouden zorgen op warme dagen. De warme dagen bleken echter te warm; de planten verbrandden. Geen schaduwrijke plekken dus.

Wat je er wel vindt? Zo’n 100 palmbomen, een kleinere collectie mini-palmbomen en meer dan 50 sinaasappelbomen. En oké, ook wel wat klimplanten (zoals bougainville en kamperfoelie), maar dan niet over de constructie heen. En loop je door het park dan komt de geur van rozemarijn en lavendel je tegemoet.

Naast tuin doet L’Umbracle ook dienst als feestlocatie; één helft wordt in de zomer gebruikt als openluchtdiscotheek. Er zijn themafeesten en er draaien regelmatig bekende DJ’s. Tot in de vroege uurtjes! Wat er overdag te doen is in dit deel? In de zomermaanden is het de locatie voor een leuke zomermarkt met cocktails en hippie kraampjes.

Ga je in de winter naar Valencia? In de kelder onder L’Umbracle (MYA) is een feestlocatie die ook in de koudere maanden is geopend. En de muziek mag er een stukje harder!

L’Oceanogràfic

Ciudad de las Artes y Ciencias - L’OceanogràficHet vierde gebouw dat we uitlichten is een beetje een vreemde eend in de bijt. Ciudad de las Artes y Ciencias is onlosmakelijk verbonden met de architect Santiago Calatrava. L’Oceanogràfic is echter door een ander ontworpen, de Spaans-Mexicaanse architect Félix Candela Outeriño. In Mexico was hij verantwoordelijk voor meer dan 300 werken en 900 projecten.

Vanwege zijn bijdrage aan de gevechten in de Spaanse burgeroorlog tegen generaal Franco werd Félix Mexico uitgezet. Hij hervatte zijn werk in Spanje. Eén van de resultaten daarvan is L’Oceanogràfic. Dit is ook meteen zijn laatste project geweest; tijdens de realisering van het project overleed hij. Pas vijf jaar later werd het grootste aquarium van Europa geopend.

Wat je allemaal kunt bewonderen in L’Oceanogràfic? Meer dan 500 diersoorten en 40.000 dieren verdeeld over negen thematische delen. Je vindt er o.a. watervogels uit de Spaanse moerassen en tropische mangroves, schildpadden, koraalriffen, Patagonische zeeleeuwen, witte dolfijnen, ezelspinguïns en haaien.

Museo de las Ciencias Príncipe Felipe

Het is het grootste gebouw van Ciudad de las Artes y las Ciencias en alleen al vanwege de slogan één van onze favorieten. Wat deze slogan is? Verboden niet aan te raken, niet te voelen en niet te denken. Dit super-interactieve wetenschapsmuseum is daardoor leuk voor jong en oud!

Op een oppervlakte van 26.000 m² zijn er allerlei exposities te vinden op het gebied van wetenschap en/of technologie. Deze zijn niet alleen in het Spaans, maar ook in het Engels toegelicht. Tussen de exposities door is er ruimte voor activiteiten, die met name voor kinderen leuk zijn. Zo vind je er o.a. een Space Academy.

Neem ook tijd om het museum van de buitenkant te bewonderen. Het kraakwitte pand heeft een skeletachtige constructie, wat een walvisskelet moet voorstellen. Het loopt deels over water. Sta je in het museum, neem dan tijd om te genieten van het uitzicht over stadspark Turia.

Het wetenschapsmuseum is erg populair. Reserveer dus vooral vooraf kaarten. Daarmee voorkom je dat je in een rij staat te wachten; je mag direct naar binnen. Kaarten zijn eenvoudig online te bestellen via de officiële website van Ciudad de las Artes y las Ciencias.

Agora

Ciudad de las Artes y las Ciencias, AgoraHet Agora is het laatst voltooide gebouw van Ciudad de las Artes y las Ciencias, het is pas sinds 2009 geopend. Het gebouw, te herkennen aan de donkerblauwe kleur en maanachtige vorm, wordt geheel omringd door water. Wat het moet voorstellen, daar is – net als bij Palau de les Arts Reina Sofia – niet iedereen het over eens. Prachtig is het wel!

En groot ook! Het overdekte gedeelte heeft een oppervlakte van maar liefst 4.800 m² en tijdens evenementen (waar dit gebouw vooral voor gebruikt wordt) kunnen er zo’n 6.000 mensen doorheen wandelen. Doordat het gebouw alleen voor evenementen wordt gebruikt, is dit het enige gebouw dat je niet van binnen kunt bezoeken zonder naar een van de evenementen te gaan. En kaartjes krijgen voor die evenementen is zo makkelijk nog niet, want we hebben het dan over de Fashion Week en de Valencia Open. Meer kans maak je als er concerten plaatsvinden.

Dit neemt niet weg dat het gebouw van de buitenkant echt geweldig is. Het Agora is – net als L’Umbracle – bekleed met trencadís, een mozaïekstijl die je vooral terugvindt in de werken van de Spaanse kunstenaar Antoni Gaudí. Denk bijvoorbeeld aan de kronkelende bankjes in Park Guëll. Waar daar alle kleuren van de regenboog gebruikt worden, zijn voor het Agora alleen blauwe steentjes gebruikt.

Het dak van het Agora is geweldig, helemaal van glas. Toch heeft deze ook problemen opgeleverd; in 2012 was het dak lek. Tijdens de Valencia Open van 2010 stonden er allemaal emmertjes verspreid om regendruppels op te vangen. En de ballenjongen werd ook ingezet voor de druppels: tussen elke service veegde hij de regen van de baan.

Praktische tips voor Ciudad de las Artes y Ciencias

 • Ciudad de las Artes y Ciencias ligt ten zuidoosten van het historische centrum. Je wandelt er in een half uurtje naartoe. Is dat te ver, maak dan gebruik van het openbaar vervoer of steek je hand op voor een taxi.
 • De openingstijden verschillen per gebouw en kunnen ook seizoensafhankelijk zijn. Laat je vooraf goed informeren, bijvoorbeeld in jouw hotel of bij de plaatselijke VVV.
 • Koop een combiticket. Zo kun je voordelig de gebouwen bezoeken die jij graag wilt zien! Kinderen van 3 tot 12 jaar, 65+ers, groepen en studenten krijgen korting. Kinderen tot 3 jaar hoeven geen toegangsprijs te betalen.
 • In de buurt van Ciudad de las Artes y las Ciencias verblijven? Barcelo Valencia staat garant voor een luxe en gastvriendelijk verblijf. Met al deze mooie gebouwen binnen handbereik!

Na dit artikel wil je toch direct naar Ciudad de las Artes y Ciencias?

Fotografie: Sergii Zinko | Shutterstock.com, Anastasiia Petrych | Shutterstock.com, s74 | Shutterstock.com

Over de auteur

Laura

Naast haar werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reist Laura graag de wereld over. Om daarna haar reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op haar favorieten-lijstje staan. Ook droomt ze graag weg bij tropische bestemmingen!

4 reacties op “Ciudad de las Artes y Ciencias, een architectonisch hoogstandje in Valencia

 1. Hoi!Voor 2020 wil ik 4 dagen naar Valencia rond half/eind maart. Dicht bij het centrum
  dat ik gemakkelijk vanaf hotel (4*) kan belopen.
  Of mss via de bus kan exploren. Heb je een idee?
  Lijkt me zo’n gave stad. Ben een alleengaander.

 2. hallo wij willen deze zomer graag Valencia bezoeken voor de eerste keer buitenland en met het vliegtuig, na jaren vakantie in Nederland.Lijkt dit ons ideaal en niet te ver vliegen. Graag zouden wij dicht bij het strand verblijven met de mogelijkheid om makkelijk naar de stad te komen, Welk hotel raadt jij ons aan?
  alvast bedankt!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *