Ciudad de las Artes y Ciencias, Valencia

Ciudad de las Artes y Ciencias, een architectonisch hoogstandje in Valencia

Die mooie moderne witte gebouwen in Valencia, die op elke reisgids prijken? Dat Ciudad de las Artes y Ciencias, ofwel de stad van de kunst en wetenschap. Het is een must-see als je naar Valencia gaat.

Valencia heeft all the goods! Een fijn klimaat, net als de andere steden. Strand, net als Barcelona. Een charmant historisch centrum, net zo mooi als dat van Sevilla. En – daar komt hetgeen waar Valencia zich in onderscheid – Ciudad de las Artes y Ciencias. Deze ‘Stad van Kunst en Wetenschap’ is een in het oog springend geheel door haar bijzondere vormgeving. Een must voor architectuurliefhebbers!

Ciudad de las Artes y Ciencias in een notendop

De aftrap van het megaplan van Ciudad de las Artes y Ciencias was in 1989, maar pas in 1998 werd het allereerste gebouw – L’Hemisfèric – opgeleverd. De jaren daarna volgden de andere gebouwen totdat het laatste gebouw in 2009 werd opgeleverd. Saillant detail: in de tussentijd was het budget van € 330.000.000,- flink over de kop gegaan. Bij elkaar kostte het totaalplaatje meer dan 3x zoveel.

Ondanks de korte historie zijn de zes gebouwen inmiddels iconen van Valencia geworden. In elke reisgids en op elke website zie je deze beelden terugkeren bij artikelen. Zo veel en vaak dat je haast zou vergeten dat Valencia ook nog een historisch stadscentrum kent…

In het oorspronkelijke plan was er een zevende gebouw (of eigenlijk complex) gepland. Torres de València zou bestaan uit drie wolkenkrabbers. Door de vastgoedcrisis zijn deze er echter nooit gekomen. Tijd om de zes gebouwen die wel afgerond zijn onder de loep te nemen.

L’Hemisfèric

Ciudad de las Artes y Ciencias, Valencia: L’HemisfèricLaten we met het allereerste gebouw van  beginnen; L’Hemisfèric. Dit gebouw, dat dus al in 1998 werd geopend, staat bekend als ‘Het oog’. Dit dankt het gebouw aan de vorm; als je goed kijkt, zie je er echt een mensenoog in.

L’Hemisfèric bestaat uit meerdere delen. Zo wordt de buitenste ring van het gebouw – vernoemd naar de astronoom en kosmoloog Carl Sagan – gebouwd voor evenementen. Het middelste deel is echter het meest bekend; hier vind je de IMAX 3D bioscoop en tevens de grootste bioscoop in deze vorm van Spanje. Met behulp van drie projectieschermen hebben de makers het mogelijk gemaakt om een scherm van 900 m² te creëren die over de hele zaal loopt. Je ligt feitelijk onderuit een film te kijken! Samen met zo’n 300 andere bezoekers.

In de bioscoop worden met name documentaires gedraaid. Afhankelijk van welke film je kiest, krijg je een 3D-bril mee en een headset is altijd bij de prijs inbegrepen. Je kan zelf je taal selecteren. Houd er rekening mee dat Nederlands niet beschikbaar is, Engels wel.

L’Hemisfèric heeft een centrale ligging in Ciudad de las Artes y Ciencias en wordt omgeven door water. Bij goed en zonnig weer is er een weerspiegeling te zien in het water. Gegarandeerd mooie foto’s! Ook bij avondlicht trouwens, want dan wordt het gebouw mooi verlicht.

Palau de les Arts Reina Sofia

Ciudad de las Artes y Ciencias, Valencia; Palau de les Arts Reina SofiaStruikel je net als als wij over de naam Ciudad de las Artes y Ciencias? Dat gebeurt je waarschijnlijk ook bij dit gebouw. Geen nood, Palau de las Arts Reina Sofia wordt in de volksmond gewoon het Operagebouw van Valencia genoemd. Dat is ook waar het voornamelijk dienst als doet, ook al worden er daarnaast andere vormen van optredens gegeven (zoals ballet en theater).

We drukken graan in cijfers uit hoe indrukwekkend dit gebouw in Ciudad de las Artes y Ciencias is:

  • Het heeft een hoogte van 75 meter en een oppervlakte van ca. 40.000 m.
  • En er zijn vier verschillende podia. Alles wordt verbonden door bijzondere trappen.

Het uiterlijk is moeilijk te definiëren; waar de één er een schip of helm inziet, beweert de ander dat het een ineengedoken vogel is. Indrukwekkend is het hoe dan ook!

Bijzonder is met name de hoofdzaal, die onderdak biedt aan bijna 1.500 toeschouwers. Je zou denken dat het funest zou zijn voor de akoestiek, maar deze is helemaal bekleed met donkerblauw mozaïek. Een tijdrovende klus, maar niet zonder resultaat! Vanwege de golvende beweging heb je hier juist een bijzondere akoestiek.

Je kunt Palau de les Arts Reina Sofia bewonderen tijdens een rondleiding met gids, maar nog leuker is het om een voorstelling bij te wonen. Je kunt de agenda online bekijken en ook direct kaartjes bestellen.

Bij oplevering in 2005 was Palau de las Arts Reina Sofia bekleed met mozaïek. Nadat deze er steeds meer van afvielen, is besloten deze in 2012 helemaal eraf te halen uit veiligheidsoverwegingen.

L’Umbracle

Ciudad de las Artes Y Ciencias, Valencia: L'UmbracleHet is – net als alle andere gebouwen van Ciudad de las Artes y Ciencias overigens – een opvallend ontwerp; een skelet-achtige constructie met prachtige wit-blauw trencadís (gebroken tegels) over een lengte van maar liefst 320 meter en een breedte van 60 meter. Het is één van de paradepaardjes van de Valenciaanse Santiago Calatrava, die ook zorg droeg voor de ontwerpen van de andere gebouwen.

Het verhaal achter het ontwerp van L’Umbracle is bijzonder. Dit deel van Ciudad de las Artes Y Ciencias zou dienst gaan doen als (gratis!) stadspark. Want die skelet-achtige constructie zou overgroeid worden met mooie klimplanten, die voor voldoende schaduw zouden zorgen op warme dagen. De warme dagen bleken echter te warm; de planten verbrandden. Geen schaduwrijke plekken dus.

Wat je er wel vindt? Zo’n 100 palmbomen, een kleinere collectie mini-palmbomen en meer dan 50 sinaasappelbomen. En oké, ook wel wat klimplanten (zoals bougainville en kamperfoelie), maar dan niet over de constructie heen. En loop je door het park dan komt de geur van rozemarijn en lavendel je tegemoet.

Naast tuin doet L’Umbracle ook dienst als feestlocatie; één helft wordt in de zomer gebruikt als openluchtdiscotheek. Er zijn themafeesten en er draaien regelmatig bekende DJ’s. Tot in de vroege uurtjes! Wat er overdag te doen is in dit deel? In de zomermaanden is het de locatie voor een leuke zomermarkt met cocktails en hippie kraampjes.

Ga je in de winter naar Valencia? In de kelder onder L’Umbracle (MYA) is een feestlocatie die ook in de koudere maanden is geopend. En de muziek mag er een stukje harder!

L’Oceanogràfic

Ciudad de las Artes y Ciencias, Valencia: L’OceanogràficHet vierde gebouw dat we uitlichten is een beetje een vreemde eend in de bijt. Ciudad de las Artes y Ciencias is onlosmakelijk verbonden met de architect Santiago Calatrava. L’Oceanogràfic is echter door een ander ontworpen; de Spaans-Mexicaanse architect Félix Candela Outeriño. In Mexico was hij verantwoordelijk voor meer dan 300 werken en 900 projecten.

Vanwege zijn bijdrage aan de gevechten in de Spaanse burgeroorlog tegen generaal Franco werd Félix Mexico uitgezet. Hij hervatte zijn werk in Spanje. Eén van de resultaten daarvan is L’Oceanogràfic. Dit is ook meteen zijn laatste project geweest; tijdens de realisering van het project overleed hij. Pas vijf jaar later werd het grootste aquarium van Europa geopend.

Wat je allemaal kunt bewonderen in L’Oceanogràfic? Meer dan 500 diersoorten en 40.000 dieren verdeeld over negen thematische delen. Je vindt er o.a. watervogels uit de Spaanse moerassen en tropische mangroves, schildpadden, koraalriffen, Patagonische zeeleeuwen, witte dolfijnen, ezelspinguïns en haaien.

Museo de las Ciencias Príncipe Felipe

Het is het grootste gebouw van Ciudad de las Artes y las Ciencias en alleen al vanwege de slogan één van onze favorieten. Wat deze slogan is? Verboden niet aan te raken, niet te voelen en niet te denken. Dit super-interactieve wetenschapsmuseum is daardoor leuk voor jong en oud!

Op een oppervlakte van 26.000 m² zijn er allerlei exposities te vinden op het gebied van wetenschap en/of technologie. Deze zijn niet alleen in het Spaans, maar ook in het Engels toegelicht. Tussen de exposities door is er ruimte voor activiteiten, die met name voor kinderen leuk zijn. Zo vind je er o.a. een Space Academy.

Neem ook tijd om het museum van de buitenkant te bewonderen. Het kraakwitte pand heeft een skeletachtige constructie, wat een walvisskelet moet voorstellen. Het loopt deels over water. Sta je in het museum, neem dan tijd om te genieten van het uitzicht over stadspark Turia.

Het wetenschapsmuseum van Ciudad de las Artes y Cienciasis erg populair. Reserveer dus vooral vooraf kaarten. Daarmee voorkom je dat je in een rij staat te wachten; je mag direct naar binnen. Kaarten zijn eenvoudig online te bestellen via de officiële website van Ciudad de las Artes y las Ciencias.

Agora

Ciudad de las Artes y las Ciencias, Valencia: AgoraHet Agora is het laatst voltooide gebouw van Ciudad de las Artes y las Ciencias; het is pas sinds 2009 geopend. Het gebouw, te herkennen aan de donkerblauwe kleur en maanachtige vorm, wordt geheel omringd door water. Wat het moet voorstellen, daar is – net als bij Palau de les Arts Reina Sofia – niet iedereen het over eens. Prachtig is het wel!

En groot ook! Het overdekte gedeelte heeft een oppervlakte van maar liefst 4.800 m² en tijdens evenementen (waar dit gebouw vooral voor gebruikt wordt) kunnen er zo’n 6.000 mensen doorheen wandelen. Doordat het gebouw alleen voor evenementen wordt gebruikt, is dit het enige gebouw van Ciudad de las Artes y Ciencias dat je niet van binnen kunt bezoeken zonder naar een van de evenementen te gaan. En kaartjes krijgen voor die evenementen is zo makkelijk nog niet, want we hebben het dan over de Fashion Week en de Valencia Open. Meer kans maak je als er concerten plaatsvinden.

Dit neemt niet weg dat het gebouw van de buitenkant echt geweldig is. Het Agora is – net als L’Umbracle – bekleed met trencadís, een mozaïekstijl die je vooral terugvindt in de werken van de Spaanse kunstenaar Antoni Gaudí. Denk bijvoorbeeld aan de kronkelende bankjes in Park Güell. Waar daar alle kleuren van de regenboog gebruikt worden, zijn voor het Agora alleen blauwe steentjes gebruikt.

Het dak van het Agora is geweldig, helemaal van glas. Toch heeft deze ook problemen opgeleverd; in 2012 was het dak lek. Tijdens de Valencia Open van 2010 stonden er allemaal emmertjes verspreid om regendruppels op te vangen. En de ballenjongen werd ook ingezet voor de druppels: tussen elke service veegde hij de regen van de baan.

Waar vind je Ciudad de las Artes y Ciencias?

Ciudad de las Artes y Ciencias ligt ten zuidoosten van het historische centrum. Wanneer je daar verblijft, wandel je in ca. een half uurtje naar de ‘witte gebouwen van Valencia’. Maar… misschien vind je dat te ver. Dan kent Valencia gelukkig een uitgebreid netwerk met bussen. En fietsen is er ook super-populair.

Een andere optie? Verblijf nabij Ciudad de las Artes y Ciencias. Daar hebben we verderop in dit artikel handige tips voor je op een rij gezet.

Praktische tips voor Ciudad de las Artes y Ciencias

  • De openingstijden verschillen per gebouw en kunnen ook seizoensafhankelijk zijn. Laat je vooraf goed informeren, bijvoorbeeld in jouw hotel of bij de plaatselijke VVV.
  • Koop een combiticket. Zo kun je voordelig de gebouwen bezoeken die jij graag wilt zien! Kinderen van 3 tot 12 jaar, 65+ers, groepen en studenten krijgen korting. Kinderen tot 3 jaar hoeven geen toegangsprijs te betalen.
  • Liever met een gids Ciudad de las Artes y Ciencias bezoeken? Je boekt eenvoudig een tour via onze partner GetYourGuide. Leuk: de gids vertelt je nog veel meer over deze gebouwen.

Overnachten nabij Ciudad de las Artes y las Ciencias?

Wil je flink wat tijd in Ciudad de las Artes y las Ciencias spenderen tijdens jouw tijd in Valencia? Dan adviseren we je een hotel in de buurt van deze unieke plek te boeken. En natuurlijk hebben we daar tips voor!

  • Barcelo Valencia staat garant voor een luxe en gastvriendelijk verblijf. Je hebt niet alleen deze mooie gebouwen binnen handbereik, ’s avonds heb je vanaf het dakterras ook nog eens een geweldig uitzicht over Ciudad de las Artes y las Ciencias.
  • Hotel Ilunion Aqua 3 ligt niet alleen dichtbij het moderne Ciudad de las Artes y las Ciencias, met dank aan de bushalte om de hoek ben je ook zo in het historische centrum. Naast deze ligging kun je er ook diverse culinaire hoogstandjes verwachten dankzij het met een Michelin-ster beoordeelde restaurant.
  • Op zoek naar een hotel met zwembad? Verblijf dan in Eurostars Rey Don Jaime. Het hotel ligt naast Jardines de Turia en op loopafstand van hotspots als Ciudad de las Artes y Ciencias. Daarnaast biedt het o.a. een sauna en fitnessruimte!

Na dit artikel wil je toch direct naar Ciudad de las Artes y Ciencias?

Fotografie: Sergii Zinko | Shutterstock.com, Anastasiia Petrych | Shutterstock.com, s74 | Shutterstock.com

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *