Stadsdelen & wijken Valencia

Deze (stads)delen en wijken van Valencia moet je zien!

Sla een gemiddelde reisgids over Valencia open en je ziet als eerste Ciudad de las Artes y Ciencias. Maar dit unieke architectonische hoogstandje is niet alles wat de Spaanse stad te bieden heeft. We nemen je mee langs de leukste (stads)delen en wijken van Valencia.

Ciudad de las Artes y Ciencias

Stadsdelen & wijken Valencia: Ciudad de las Artes y CienciasWe trappen wel direct af met het meest bekende stadsdeel van Valencia; Ciudad de las Artes y Ciencias mag je simpelweg niet missen. Met de bouw van dit unieke ‘park’ werd gestart in 1989. Architect en ontwerper Santiago Calatrava kreeg een budget van € 330.000.000,- om zes unieke bouwwerken neer te zetten.

Toen in 2009 het laatste gebouw werd geopend stond daar ook daadwerkelijk een imponerend park, met zes gebouwen met elk hun karakter. Het budget was wel flink overschreden; Calatrava gaf meer dan 3x het toegestane bedrag uit.

Gelukkig heeft het Valencia geen windeieren gelegd; dagelijks komen duizenden toeristen naar Ciudad de las Artes y Ciencias. Naast dat je er tussen de gebouwen door kan wandelen en de neiging zult hebben om foto naar foto te schieten, kun je er ook o.a. op het water varen, rondleidingen krijgen of voorstellingen bijwonen.

Stadsdelen en wijken in Valencia; Barcelo ValenciaIn de buurt van Ciudad de las Artes y Ciencias verblijven? Favoriet is dan Barcelo Valencia. Vanaf het dakterras op de 10e verdieping heb je – met name ‘s avonds – een geweldig uitzicht over de bouwwerken. En je loopt er in 5 minuten naartoe.

Ciutat Vella

Stadsdelen en wijken in Valencia: oude centrumNet als veel andere Spaanse steden – denk hierbij aan Sevilla, Barcelona en Málaga – herbergt ook Valencia een oud centrum. Ciutat Vella, zoals dit stadsdeel door de inwoners wordt genoemd, is een verzameling van smalle straatjes en oude gebouwen mét typisch Spaanse sfeer.

Wat je niet mag missen in Ciutat Vella? Officieel bestaat het uit de wijken La Seu, La Xerea, El Carmen, El Pilar (Velluters), El Mercat en Sant Francesc. Eentje in het bijzonder willen we graag uitlichten; El Carmen. Dit is namelijk een van de gezelligste wijken en tevens de plek waar je – naast toeristische plekken – genoeg onontdekte spots vindt. En niet te vergeten enorm veel street art.

Ga je wel voor de bekende hotspots? Breng dan een bezoek aan Mercado Central, de grootste markthal van Spanje. Of beklim El Miguelete voor een geweldig uitzicht over de oude stad van Valencia. De klokkentoren hoort overigens bij de kathedraal van Valencia, dat ook al zo’n plaatje is. Andere aanraders zijn de oude zijdebeurs La Lonja, het gezellige Plaza de la Reina, Torres de Serranos en Plaza del Toros.

Stadsdelen en wijken in Valencia: overnachten in SH Ingles Boutique HotelTe midden van dit alles verblijven? SH Ingles Boutique Hotel is een charmant hotel op loopafstand van Plaza de la Reina en de kathedraal. Je kunt er rekenen op stijlvolle kamers, een goed ontbijt en een fijn restaurant.

Cabanyal & strand

Stadsdelen en wijken Valencia: Cabanyal & strandWat is er fijner dan stad & strand combineren in de zomermaanden? In Valencia kan dit! In het oosten van de stad vind je een breed strand met daaraan grenzend de oude visserswijk Cabañal-Cañamelar, dat in de volksmond Cabanyal wordt genoemd.

De geschiedenis van de wijk gaat terug tot aan de 13e eeuw en tot eind 19e eeuw was Cabanyal zelfs een onafhankelijke vissersbuurt van de Spaanse stad. Nu loopt het haast over in het centrum, maar dat maakt het niet minder de moeite waard. De schattige vissershuisjes (die er ondanks een brand in de 17e eeuw zijn blijven staan) nodigen uit voor een ontdekkingstocht.

De vissershuisjes en andere gebouwen worden gekenmerkt door kleurrijke keramiektegels. Onderhouden is het niet echt; je zal al snel merken dat het niet een van de rijkste wijken van Valencia is. Je vindt er ook geen moderne winkels, maar wél een grote markt waar je tussen de locals op zoek kunt gaan naar de beste verse producten.

En met het strand in de buurt kan je een dagje zonnen uiteraard ook niet overslaan. Of ga voor een drankje in een van de vele beachbars aan de boulevard. Paella (met kip en konijn, zoals het volgens Valenciaanse tradities hoort) staat hier ook veelal op de kaart.

(tag+hotelnaam)In alle luxe verblijven? Las Arenas Balneario Resort is een chique resort middenin Cabanyal én grenzend aan het strand. Laat je compleet in de watten leggen en wissel stad, strand en zwembad eenvoudig met elkaar af.

Turia park

Stadsdelen en wijken in Valencia: Turia ParkUniek aan Valencia is Jardines de Turia, ofwel het Turiapark. Het is een 9 kilometer lange groene strook op de kaart van Valencia die uitnodigt tot een lange wandeling of fietstocht.

Ooit was dit overigens geen groene strook; tot aan 1957 liep hier een grote rivier door de stad. Nadat deze overstroomde en inwoners voor hun bezittingen én leven vochten, besloot men dat het klaar was. De Turia werd drooggelegd en de rivier werd omgeleid buiten de stad. Een braakliggend terrein bleef achter, voor ruim 20 jaar.

Nadat inwoners besloten om op het braakliggende terrein bomen en struiken te planten, ontwikkelde zich een plan voor een uniek stadspark. En dat werd gerealiseerd. Naast Ciudad de las Artes y Ciencias vind je in dit park voetbalvelden, talloze bruggen, een skatepark, een unieke speeltuin voor kinderen en diverse fonteinen. In de zomer worden er daarnaast diverse festivals en concerten georganiseerd.

De bittere nasmaak die aan de Turia hing, hebben de inwoners stukje bij beetje van zich afgeschud. Anno 2018 is het vooral een park waar ze heel veel plezier hebben én dat ze graag delen met de toeristen die hun geliefde stad komen bezoeken.

Stadsdelen en wijken Valencia: Hotel SH Valencia PalaceNabij het Turia park verblijven? Dat kan in Hotel SH Valencia Palace. Naast fijne bedden beschikt dit hotel over een uitgebreid ontbijtbuffet en een bushalte voor de deur. Je kunt lopend naar het Turia park en de rest eenvoudig per bus ontdekken.

Welk van deze (stads)delen en wijken in Valencia spreekt jou het meest aan?

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *