Doen aan de Costa Blanca

Zon, cultuur én meer! 8x doen aan de Costa Blanca

Je kunt de luiwammes uithangen op een van de vele mooie stranden aan de Costa Blanca. Of je kunt je volproppen met de lekkerste tapas. Met beiden is helemaal niets mis natuurlijk. Maar… als je dan toch naar de populaire Spaanse kuststrook afreist, zorg dan dat je ook wat van de bestemming zelf ziet. Er is zoveel te doen aan de Costa Blanca!

De Costa Blanca is één van de belangrijkste Spaanse Costa’s. Met ruim 200 km aan kustgebied zijn er voldoende stranden voor zonliefhebbers. Maar mocht je zon willen combineren met uitstapjes dan is er ook genoeg te doen aan de Costa Blanca. Je vindt er namelijk mooie stadjes, bijzondere bezienswaardigheden, fijne badplaatsen en meer.

1. Strijk neer op Platje de La Granadella

Doen Costa Blanca, naar het strandWist je dat je aan de Costa Blanca een van Spanje’s mooiste stranden vindt? Platja de La Granadella ontving meerdere awards voor het beste strand van het Zuid-Europese land.

En als je daar komt om je handdoek voor een zonnig dagje uit te vouwen, snap je waarom. Picture perfect!

Het strand ligt in een hoefijzervormige baai en wordt omgeven door helderblauw water, pijnbomen en rotsen. Neem naast je handdoek zeker ook je snorkelsetje mee!

2. Waan je in een tropisch paradijs in Elche

Met de warmte aan de kust heb je misschien niet altijd zin om echt iets te doen aan de Costa Blanca. Te warm, te zweterig…

Maar wat als we je nu vertellen dat een bezoek aan Elche een verademing is op warme dagen. In en rond dit dorpje (dat op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat) vind je maar liefst 200.000 (!) palmbomen. Hiermee is het de grootste palm grove van Europa. Welcome to the tropics!

3. Leer de andere kant van Benidorm kennen

Doen aan de Costa Blanca: BenidormWij zeggen Benidorm en jij zegt…? Ongetwijfeld steekwoorden als senioren en overwinteren. Ja, Benidorm heeft dit imago wel een beetje. Zonde, want het kent zoveel meer kanten.

Het Manhattan van Spanje, de bijnaam die het te danken heeft aan de hoogbouw langs de kust, kent bijv. een oud centrum waar je prima een middagje cultuur kunt snuiven. En voor de zonliefhebbers zijn er maar liefst vijf langzaam in zee aflopende stranden.

En oudjes & stappen gaan misschien niet goed samen, maar Benidorm kent dus wél een bruisend uitgaansleven. Luister naar live muziek in Engelse pubs, zoek een (bruin) café op voor een drankje of woon een comedyshow bij.

Doen aan de Costa Blanca, slapen in Flamingo Beach ResortMeer weten over de andere kant van Benidorm? Collega Emma schreef er eerder een artikel over. Of ervaar Benidorm zelf tijdens een verblijf in Flamingo Beach Resort. Je verblijft nabij diverse uitgaansgelegenheden.

4. Houd een themapark-marathon

Thrillseekers en pretparkliefhebbers opgelet; de Costa Blanca herbergt niet alleen meer dan 100 stranden, je vindt er ook diverse thema- en pretparken. Ze zijn dan niet zo groot als PortAventura World aan de Costa Dorada, maar samen zorgen ze wel voor genoeg vertier.

Een kleine opsomming van de mogelijkheden:

  • Bij Terra Mítica, een themapark nabij Benidorm, draait alles om de geschiedenis rondom de Middellandse Zee. Alle attracties staan in het teken van gebieden, die elk hun eigen zone hebben. Neem je een kijkje in Egypte, Griekenland of Rome? Populaire attracties zijn de houten achtbaan Magnus Colossus en El Laberinto el Minotauro, een rit in het donker. Liever iets rustiger aan? Woon een themashow bij!
  • Waterpret in overvloed vind je in Aqua Nature Waterpark, eveneens nabij Benidorm. Op een oppervlakte van maar liefst 40.000 m² vind je tal van glijbanen (in totaal meer dan 1.000 meter!), zwembaden en een strand. Geschikt voor jong en oud!
  • Zeehonden, dolfijnen, zeeleeuwen en papegaaien: je vindt ze allemaal bij Mundo Mar, de Spaanse variant van Sea World in Florida. Woon geweldige shows bij en maak kennis met de dieren.
  • Voor de avontuurlijke vakantieganger: Elche Palmeral Aventuras. ‘Vlieg’ van boom naar boom middels een zipline of volg een circuit hoog door de palmbomen in dit avonturenpark. Je kunt dit prima combineren met een bezoek aan het eerder genoemde Elche.

5. Geniet van het uitzicht vanaf El Castell de Guadalest

Doen Costa Blanca: GuadalestJe moet er een stukje (ca. 30-45 minuten vanaf bijv. Calpe en Benidorm) voor het binnenland in rijden, maar oh wat is Guadalest de moeite waard. Alles in dit 1.000 jaar oude dorp draait om El Castell de Guadalest, of simpelweg het Kasteel van Guadalest.

Jarenlang diende dit kasteel als verdedigingspunt van de Moren, die de Spanjaarden graag op een afstand hielden. Ze konden echter niet voorkomen dat de Spanjaarden hier toch vanaf de 17e eeuw aan het roer stonden.

Bijzonder aan het dorp is de ligging van het oorspronkelijke centrum; het was als het ware een kraaiennest verstopt in de bergen en enkel toegankelijk via een tunnel. Met dank aan deze ligging geniet je er van prachtige vergezichten. In het bijzonder vanaf het kasteel.

Loop niet naar het kasteel, bewonder het uitzicht en verlaat het stadje weer direct. Ook het sfeervolle marktplein, de kerk en het stadhuis zijn de moeite waard om te bezoeken. Houd wel rekening met hoogteverschillen!

6. Bezoek de prachtige dorpjes

Maak een rondtoer langs de vele kleine en mooie dorpjes die de Costa Blanca herbergt. Het gros vind je in het binnenland, maar favoriet Altea ligt aan de kust tussen Benidorm en Calpe.

De oude stad is schitterend; smalle steegjes zijn gevuld met witte huisjes, levendige pleinen en prachtige kerken. De mooiste kerk is zonder twijfel de prachtige Virgin del Consuelokerk. En dan heb je, door de ligging aan de kust, ook nog eens het strand bij de hand. Dat is wat je noemt the best of both worlds.

7. Bewonder de immense rots in Calpe

Doen aan de Costa Blanca, CalpeIndrukwekkend, iconisch en imposant; het is allemaal van toepassing op El Peñon de Ifac, de 332 m hoge eycatcher van Calpe. Waar je je ook bevindt in de badplaats, de rots is van vrijwel overal te zien.

El Peñon de Ifac, of Ifac zoals hij afgekort veelal wordt genoemd, is een massieve kalkstenen rots die uit zee omhoog rijst. Middels restanten van de rots is deze aan het vasteland verbonden, waardoor je eenvoudig de rots kunt beklimmen en naar de top kunt wandelen.

Onderschat echter niet hoe pittig dit is! Neem zeker water mee, want onderweg kan je dit nergens kopen. Ook goede wandelschoenen zijn een must.

8. Bezoek de vlooienmarkt in Jálon

Aan markten geen gebrek aan de Costa Blanca. Toch is er eentje die er uitspringt; de zaterdagse vlooienmarkt in Jálon. Hier geen goedkope zonnebrillen, neppe merktassen en cheapass flamencojurkjes. Nee, hier vind je kunst, antiek en snuisterijen. Fijn om tussendoor te slenteren of van een terrasje (met een goed glas wijn) toe te kijken hoe locals met elkaar onderhandelen.

En je hoeft natuurlijk niet te kiezen uit dit lijstje. Verblijf je 8 of 10 dagen aan de Costa Blanca dan kan je een groot deel van je lijstje afstrepen. Gewoon doen!

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *