Castillo de Colomares: sprookjeskasteel aan de Costa de Sol

Castillo de Colomares, sprookjeskasteel bij Benalmádena

Reis je af naar de Costa del Sol voor de langgerekte stranden of wil je graag ook wat cultuur snuiven? In het geval van het laatste tippen we je graag Castillo de Colomares. Dit monument, of eigenlijk sprookjeskasteel bij, Benalmádena is een ode aan ontdekkingsreiziger Columbus.

Hoe Castillo de Colomares is ontstaan

Wie ons op de voet volgt, heeft vast recent onze blogs over de kastelen in Portugal en Italië gelezen. Waar het daar veelal om eeuwenoude kastelen ging, is dat in het geval van Castillo de Colomares net even anders. Dit kasteel werd pas aan het eind van de 20e eeuw gebouwd; tussen 1987 en 1994.

Dit alles op initiatief van Dr. Esteban Martín Martín. Deze arts uit de Verenigde Staten is een groot fan van Christopher Columbus en vond dat er maar weinig erkenning is voor de wereldberoemde ontdekkingsreiziger. Hij liet Castillo de Colomares dan ook bouwen als hommage. Én om alle bezoekers nog meer te leren over de bijzondere ontdekking van Amerika door Columbus.

Ere wie ere toekomt; dikke complimenten voor Dr. Esteban Martín Martín. Hij besteedde zeven jaar lang al zijn vrije tijd aan het ontwerpen van het monument en het bouwen van het kasteel onder leiding van twee lokale ondernemers. Castillo de Colomares is een pareltje!

Castillo de Colomares; details
Je kan uren kijken naar de prachtige details van Castillo de Colomares

Wat kun je verwachten van dit kasteel bij Benalmádena?

Mening bezoeker denkt bij de eerste aanblik van Castillo de Colomares in de Efteling of Disneyland te zijn beland. Eerlijk is eerlijk; het unieke monument had door haar bonte mix van Byzantijnse, Romaanse, Gothische en Mudejar elementen prima in de pretparken gepast.

Onderschat daarmee Castillo de Colomares zeker niet; wie verder kijkt, zal ontdekken dat Dr. Esteban Martín Martín goed heeft nagedacht over de details van het bijzondere monument. Ze verwijzen veelal naar de historische reizen die Columbus maakte.

Zo kun je er een uitgesneden afbeelding ontdekken van de drie schepen waarmee Columbus naar Amerika reisde (Niña, Pinta en Santa María) en vind je er emblemen van de katholieke koningen die zijn reis financierden. In het kasteel zelf kun je trouwens boeken bewonderen waarin uitgebreid verslag wordt gedaan van zijn reizen.

Door de vele details noemen kenners Castillo de Colomares een uit steen gehouwen geschiedenisboek over de Spaanse cultuur in de 15e eeuw. Hadden wij vroeger maar zulke leuke lesboeken…
Castillo de Colomares; monument Benalmádena
Castillo de Colomares is een bijzondere ode aan de ontdekkingsreiziger Columbus

Wachten op Columbus

Dr. Esteban Martín Martín liet ook een leeg mausoleum plaatsen in Castillo de Colomares, in de hoop dat dit ooit de laatste rustplaats wordt van Columbus. Wij betwijfelen dat nog…

Na Columbus’ dood in 1506 werd hij een aantal keer herbegraven. Aanvankelijk lag zijn lichaam in een klooster in Noord-Spanje, om na een aantal jaar door zijn zoon te worden overgebracht naar een familiemausoleum in Sevilla. Toen de betreffende zoon overleed, werd Columbus bijgezet in een kathedraal in Santo Domingo, de hoofdstad van de Dominicaanse Republiek.

Hier zou hij zijn gebleven tot de bezetting van de Fransen in 1795. De Spanjaarden verplaatsten hem toen naar Spanje om hem eind 19e eeuw over te brengen naar de kathedraal in Sevilla. Volgens de Dominicanen is dit niet correct; zij zeggen dat de resten van zoon Diego in de Spaanse stad liggen en dat het echte graf zich nog wel degelijk in Santo Domingo bevindt. DNA-onderzoek kon hier geen uitsluitsel over geven.

En dus zal het altijd een raadsel zijn waar Columbus zich nu bevindt. Hoe Dr. Esteban Martín Martín hem dan naar Castillo de Colomares wil brengen, is voor ons nog even een raadsel. Maar een gastvrij gebaar blijft het wel, zullen we maar denken.

Nog wat indrukwekkende cijfers

Het monument is al indrukwekkend om te zien, maar wat als we het nu óók nog eens in cijfers uitdrukken:

  • Het hele perceel beslaat een oppervlakte van ca. 1.500 m². Hiermee is Castillo de Colomares het grootste monument ter wereld ter nagedachtenis van Columbus.
  • Het heeft nog een uniek record op haar naam; in het kasteel vind je de kleinste kerk ter wereld. Deze heeft een oppervlakte van slechts 1,96 m². Dit kerkje staat in The Guiness Book of Records.
  • De aanleiding van de bouw van Castillo de Colomares was de 500-jarige herdenking van de ontdekking van Amerika die in 1992 plaatsvond.

Waar ligt Castillo de Colomares?

Je vindt Castillo de Colomares landinwaarts op ca. 10 minuten rijden van de badplaats Benalmádena en op ongeveer dezelfde afstand van Fuengirola. Veel vakantiegangers combineren hun dagjes strand dan ook graag met een bezoekje aan het kasteel.

Hoe kun je Castillo de Colomares bezoeken?

Rijk hoeft Dr. Esteban Martín Martín er niet van te worden; je betaalt voor een toegangskaartje ca. € 2,-. Er wordt daarnaast gewerkt met een 65+ en kinderkorting. Als je een rondleiding met gids boekt, ben je iets meer kwijt, maar nog altijd minder dan € 10,-.

Bestel jouw rondleiding voordelig vooraf

Houd er rekening mee dat de openingstijden op zijn Spaans zijn; er is een lange siësta tussendoor. Omdat de tijden per seizoen verschillen en nog wel eens wijzigen, raden we je aan om vooraf even te kijken op de officiële website van Castillo de Colomares.

Castillo de Colomares bezoeken
Castillo de Colomares kun je voor een klein bedrag bezoeken

In de omgeving van Castillo de Colomares verblijven?

Aan de Costa de Sol, waar Castillo de Colomares gevestigd is, heb je een ruime keuze aan hotels om uit te kiezen. Om de keuze wat makkelijker voor je te maken, zetten we onze favoriete pareltjes in de omgeving voor je op een rij:

  • Dol op design, culinaire hoogstandjes, een rustige ligging en hotels met een adults only formule? Higueron Hotel Malaga in Fuengirola is het aangewezen hotel voor jou. Relax in één van de zwembaden, maak gebruik van de fitnessfaciliteiten of rijd binnen 10 minuten naar het bijzondere kasteel.
  • Families zijn aan het goede adres in Holiday World Resort in Benalmádena. Dit resort wordt gekenmerkt door een groot zwembad omgeven door palmbomen. Hallo vakantiegevoel! Je kunt er daarnaast rekenen op talloze faciliteiten voor jong & oud. Extra pluspunt: all inclusive verblijven is hier mogelijk.
  • Bij Aparthotel Veramar in Funengirola staat genieten van de Spaanse zon voorop. Dit complex heeft niet alleen een leuk zwembad, het ligt ook nog eens vlakbij het strand van Fuengirola. De beste afsluiter na al dat sunsnacken? Aan de skybar, nippend van een cocktail, de zon weer langzaam in zee zien zakken.
  • De hoogtepunten van Palladium Hotel Costa del Sol? Daar komt ‘ie: het hotel in Benalmádena biedt een heerlijk zwembad, wellnesscentrum, all inclusive-mogelijkheid, fitnessruimte en meerdere faciliteiten voor kinderen. Het ligt daarnaast direct aan een van de prachtige stranden van de Spaanse Costa del Sol.
  • Ultiem genieten van een zonvakantie aan de Costa del Sol mét het gemak van eigen kookfaciliteiten? Ramada Hotel & Suites Costa del Sol nabij Fuengirola biedt riante appartementen met kitchenette. Je kunt er daarnaast rekenen op meerdere zwembaden, restaurants en bars.

Waar je ook vakantie viert aan de Costa del Sol, ga zeker even langs Castillo de Colomares. Laat je ons weten hoe het was?

Een vakantie aan de Costa del Sol combineren met Castillo de Colomares?Bekijk ons aanbod
Castillo de Colomares; hotels
Vanaf Higueron Hotel Malaga rijd je in nog geen 10 minuten naar Castillo de Colomares

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *