Castillo de Colomares: sprookjeskasteel aan de Costa de Sol

Castillo de Colomares, sprookjeskasteel aan de Costa del Sol

Reis je af naar de Costa del Sol voor de langgerekte stranden of wil je graag ook wat cultuur snuiven? In het geval van het laatste tippen we je graag Castillo de Colomares. Dit sprookjeskasteel uit de vorige eeuw is een ode aan ontdekkingsreiziger Columbus.

Hoe Castillo de Colomares is ontstaan

Castillo de Colomares: sprookjeskasteel aan de Costa del SolWie ons op de voet volgt, heeft vast recent onze blogs over de kastelen in Portugal en Italië gelezen. Waar het daar veelal om eeuwenoude kastelen ging, is dat in het geval van Castillo de Colomares net even anders. Dit kasteel werd pas aan het eind van de 20e eeuw gebouwd; tussen 1987 en 1994.

Het was een initiatief van Dr. Esteban Martín Martín. Deze arts uit de Verenigde Staten is een groot fan van Christopher Columbus en vond dat er maar weinig erkenning was voor de wereldberoemde ontdekkingsreiziger. Hij liet Castillo de Colomares dan ook bouwen als hommage. Én om alle bezoekers nog meer te leren over de bijzondere ontdekking van Amerika door Columbus.

Ere wie ere toekomt; dikke complimenten voor Dr. Esteban Martín Martín. Hij besteedde zeven jaar lang al zijn vrije tijd aan het ontwerpen van de constructie en het bouwen van het kasteel onder leiding van twee lokale ondernemers. Castillo de Colomares is een pareltje!

Wat kun je verwachten van Castillo de Colomares?

Castillo de Colomares: sprookjeskasteel aan de Costa del SolMening bezoeker denkt bij de eerste aanblik van Castillo de Colomares in de Efteling of Disneyland te zijn beland. Eerlijk is eerlijk; het unieke bouwwerk had door haar bonte mix van Byzantijnse, Romaanse, Gothische en Mudejar elementen prima in de pretparken gepast.

Onderschat daarmee Castillo de Colomares zeker niet; wie verder kijkt, zal ontdekken dat Dr. Esteban Martín Martín goed heeft nagedacht over deze details. Ze verwijzen veelal naar de historische reizen die Columbus maakte.

Zo kun je er een uitgesneden afbeelding ontdekken van de drie schepen waarmee Columbus naar Amerika reisde (Niña, Pinta en Santa María) en vind je er emblemen van de katholieke koningen die zijn reis financierden. In het kasteel zelf kun je trouwens boeken bewonderen waarin uitgebreid verslag wordt gedaan van zijn reizen.

Door de vele details noemen kenners Castillo de Colomares een uit steen gehouwen geschiedenisboek over de Spaanse cultuur in de 15e eeuw. Hadden wij vroeger maar zulke leuke lesboeken…

Wachten op Columbus

Dr. Esteban Martín Martín liet ook een leeg mausoleum plaatsen in Castillo de Colomares, in de hoop dat dit ooit de laatste rustplaats wordt van Columbus. Wij betwijfelen dat nog…

Na Columbus’ dood in 1506 werd hij een aantal keer herbegraven. Aanvankelijk lag zijn lichaam in een klooster in Noord-Spanje, om na een aantal jaar door zijn zoon te worden overgebracht naar een familiemausoleum in Sevilla. Toen de betreffende zoon overleed, werd Columbus bijgezet in een kathedraal in Santo Domingo, de hoofdstad van de Dominicaanse Republiek.

Hier zou hij zijn gebleven tot de bezetting van de Fransen in 1795. De Spanjaarden verplaatsten hem toen naar Spanje om hem eind 19e eeuw over te brengen naar de kathedraal in Sevilla. Volgens de Dominicanen is dit niet correct; zij zeggen dat de resten van zoon Diego in de Spaanse stad liggen en dat het echte graf zich nog wel degelijk in Santo Domingo bevindt. DNA-onderzoek kon hier geen uitsluitsel over geven.

En dus zal het altijd een raadsel zijn waar Columbus zich nu bevindt. Hoe Dr. Esteban Martín Martín hem dan naar Castillo de Colomares wil brengen, is voor ons nog even een raadsel. Maar een gastvrij gebaar blijft het wel, zullen we maar denken.

Nog wat indrukwekkende cijfers

  • Het hele perceel beslaat een oppervlakte van ca. 1.500 m². Hiermee is Castillo de Colomares het grootste monument ter wereld ter nagedachtenis van Columbus.
  • Het sprookjeskasteel heeft nog een uniek record op haar naam; in het kasteel vind je de kleinste kerk ter wereld. Deze heeft een oppervlakte van slechts 1,96 m². Dit kerkje staat in The Guiness Book of Records.
  • De aanleiding van de bouw van Castillo de Colomares was de 500-jarige herdenking van de ontdekking van Amerika die in 1992 plaatsvond.

Praktisch!

Je vindt Castillo de Colomares landinwaarts op ca. 10 minuten rijden van de badplaats Benalmádena en op ongeveer eenzelfde afstand van Fuengirola. Veel vakantiegangers combineren hun dagjes strand dan ook graag met een bezoekje aan het kasteel.

Rijk hoeft Dr. Esteban Martín Martín er niet van te worden; je betaalt voor een toegangskaartje ca. € 2,-. Er wordt daarnaast gewerkt met een 65+ en kinderkorting.

Houd er rekening mee dat de openingstijden op zijn Spaans zijn; er is een lange siësta tussendoor. Omdat de tijden per seizoen verschillen en nog wel eens wijzigen, raden we je aan om vooraf even te kijken op de officiële website van Castillo de Colomares.

In de omgeving van Castillo de Colomares verblijven?

Castillo de Colomares: sprookjesachtig kasteel aan de Costa del SolAan de Costa de Sol, waar Castillo de Colomares gevestigd is, heb je een ruime keuze aan hotels om uit te kiezen. Om de keuze wat makkelijker voor je te maken, zetten we onze favoriete pareltjes in de omgeving voor je op een rij:

  • Dol op design, culinaire hoogstandjes, een rustige ligging en hotels met een adults only formule? Higueron Hotel Malaga is het aangewezen hotel voor jou. Relax in één van de zwembaden, maak gebruik van de fitnessfaciliteiten of rijd binnen 10 minuten naar het bijzondere kasteel.
  • Het strand binnen handbereik? Tijdens een vakantie in Hotel Vistamar sta je in no time met je voeten het zand en kun je verkoeling zoeken in de zee én het zwembad. Je verblijf in een eenvoudig, maar net appartement.
  • Families zijn aan het goede adres in Holiday World Resort. Dit complex wordt gekenmerkt door een groot zwembad omgeven door palmbomen. Hallo vakantiegevoel! Je kunt er daarnaast rekenen op talloze faciliteiten voor jong & oud. Extra pluspunt: all inclusive verblijven is hier mogelijk.

Waar je ook vakantie viert aan de Costa del Sol, ga zeker even langs Castillo de Colomares. Laat je ons weten hoe het was?

Fotografie: Amra Pasic | Shutterstock | lapas77 | Shutterstock

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *